Šeštadienis, 6 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Ridikėliai: nauda kūnui ir… įdomi istorija

www.alkas.lt
2022-03-05 15:58:18
0
Daržovės, ridikėliai | pixabay.com nuotr.

Daržovės, ridikėliai | pixabay.com nuotr.

       

Ridikėliai yra viena ankstyviausių daržovių, todėl kai tik parduotuvių lentynose pasirodo švieži šių rausvų gražuolių ryšulėliai, žinome – atėjo pavasaris.

Ridikėliai, ne tik gražūs, spalvingi ir skanūs – ši daržovė yra naudinga ir sveikatai. Be to, ridikėliai universaliai panaudojami virtuvėje – jie suteikia gaivumo, todėl tai puikus garnyras prie įvairiausių patiekalų.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad Lietuvoje populiariausi apvalios formos, ryškiai rožine odele, o viduje yra visiškai balti ridikėliai. Tačiau šių daržovių būna pačių įvairių spalvų ir formų – juodų, violetinių, baltų, ryškiai raudonų ir vos rausvų, pereinančių iš vienos spalvos į kitą bei didelių, mažų, apvalių, pailgų, plonų, storų ir dar daugybė įvairiausių rūšių.

Svarbiausia taisyklė, kurią verta įsidėmėti, yra ta, jog tamsesnės spalvos ridikėliai dažniausiai būna kartesni, o šviesesnės spalvos – saldesni.

„Kulinarinės ridikėlių galimybės yra kur kas platesnės nei galite įsivaizduoti. Ridikėlius dažniausiai dedame į salotas arba supjaustome ir patiekiame kaip garnyrą šalia kepsnio, tačiau šia daržove galima gardinti padažus, galima naudoti gaminant sumuštinius ar mėsainius, ridikėliai puikiai tinka šaltose vasariškose sriubose.

Negana to, juos galima virti, kepti, marinuoti ar paprasčiausiai kramsnoti kaip sveiką užkandį. Nors dažniausiai valgome šakninę daržovės dalį, nepamirškite ir lapų – dėkite juos į salotas, omletus, kiaušinienes ir žaliuosius kokteilius“, – sako J. Sabaitienė.

Ekspertė dalijasi ir dar keliais įdomiais faktais apie šią nepaprasto skonio daržovę.

Įdomi istorija. Ridikėliai priklauso bastutinių šeimai, o lotyniškas šios daržovės pavadinimas, išvertus į lietuvių kalbą, reiškia „veisiamieji kopūstai“. Nors dažniausiai ridikėliai auga pavasarį, juos auginti galima ištisus metus, todėl Romos laikais ši daržovė buvo naudojama kaip piniginis atsiskaitymo vienetas.

Tačiau tai ne vienintelis įdomus faktas – pavyzdžiui, egiptiečių vergams ridikėliai buvo kasdienės mitybos dalis, o senovės graikai juos aukojo dievams. Ridikėliai nuo pat pradžių, kai kinai prieš 3000 metų pradėjo juos auginti, buvo laikomi svarbiais pagalbininkais sveikatai.

Jie iki šiol populiarūs Rytų, o ypač indų medicinoje. Kaip ir daugumoje daržovių, daugiausia naudingų medžiagų slypi ridikėlių odelėje, todėl jų nelupkite. 2003 m. Japonijoje užfiksuotas didžiausias per visą istoriją užaugęs ridikėlis. Jis svėrė net 31,1 kg.

Maistinių medžiagų gausa. Ridikėliai turi vos keletą kalorijų, todėl jie puikus pasirinkimas, jei praktikuojate mažo kaloringumo mitybą. Juose gausu skaidulų, vitaminų C, K ir B, geležies, cinko, magnio bei kalio. Negana to, ridikėliai turi daug antioksidantų, tokių kaip zeaksantinas, liuteinas ir beta karotenas, kurie padeda užtikrinti tinkamą apsauginės organizmo funkcijos veiklą.

Tinkamas pasirinkimas. Tam, kad iš parduotuvės parsineštumėte pačius šviežiausius ir skaniausius ridikėlius, prieš pirkdami įvertinkite keletą svarbiausių detalių. Ridikėlių odelė turėtų būti lygi, žvilganti ir, svarbiausia, be keistų dėmių.

Geriausia rinkitės ridikėlius su lapais, kurie turėtų būti šviesi žali, nepageltę. Jei ridikėlis atrodo sausas, vadinasi, jis jau stovi kurį laiką – tokie ridikėliai pasižymi intensyvesniu kartumu. Nusipirkus šių sveikų šakninių daržovių, ne mažiau svarbu žinoti, kaip juos laikyti. Visų pirma, nupjaukite ridikėlių lapus, o valgomuosius gumbelius nuplaukite ir gerai nusausinkite.

Tuomet ridikėlius sudėkite į vakuuminius maišelius, kurių dugne įklokite po skiautę popierinio rankšluosčio. Taip paruoštus ridikėlius šaldytuve galite laikyti maždaug savaitę.

Marinuoti ridikėliai

Jums reikės:
•                    300 g ridikėlių
•                    500 ml vandens
•                    150 ml obuolių acto
•                    1 a. š. druskos
•                    2 a. š. cukraus
•                    1 a. š. juodųjų pipirų žirnelių
•                    1 a. š. kalendrų sėklų
Gaminame:

Ridikėlius nuplaukite, nupjaukite lapus ir supjaustykite plonais griežinėliais. Puode užvirkite vandenį, įpilkite obuolių acto, įberkite druskos, pavirkite kol druska ištirps ir, nukėlę nuo viryklės, palaukite, kol šiek tiek pravės.

Ridikėlių griežinėlius padalinkite į 2 stiklainius, užpilkite juos paruoštu skysčiu, į kiekvieną įdėkite šiek tiek pipirų bei kalendrų sėklų. Stiklainius užsukite ir palaukite, kol ridikėlių marinatas visiškai atvės. Marinuotus ridikėlius laikykite šaldytuve ir suvartokite per savaitę.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Paprikos: nauda ir kai kas netikėto
  2. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  3. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  4. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  5. Žiedinis kopūstas – norintiems maitintis sveikiau
  6. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  7. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  8. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  9. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  10. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  11. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  12. Ananasas – ne tik stalo puošmena
  13. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos
  14. Svogūnų sodinukai jau gali papuošti palangę
  15. Net ir parudavusių bananų išmesti neverta

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

„Vilniaus dienos“
Šventės

„Vilniaus dienos“ sostinės centrą pavertė atvira scena (nuotraukos)

2025 09 05
Dviračių takas
Lietuvoje

Šiauliai ruošiasi susigrąžinti dviračių sostinės vardą

2025 09 05
Simonas Gentvilas
Lietuvoje

Aplinkos apsaugos komitetas kviečia kandidatus į ministrus

2025 09 05
Pratybos
Lietuvoje

Prasideda JAV kariuomenės pratybos „Geležinis kumštis“

2025 09 05
Sukurtas bepiločių orlaivių naudotojams skirtas filmas (video)
Lietuvoje

Po orlaivių eismą sutrikdžiusio bepiločio – imtasi veiksmų

2025 09 05
Treniruoklis BAT
Lietuvoje

KOP Aviacijos bazėje pristatytas naujas treniruoklis

2025 09 05
Dirbtinis intelektas
Gamta ir žmogus

Sukčiai prabyla artimųjų balsais: DI jau „išmoko“ lietuvių kalbą

2025 09 05
Gitanas Nausėda ir Karolis Narvockis
Lietuvoje

Į Lietuvą atvyksta Lenkijos Prezidentas

2025 09 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • P.Skutas apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kodėl katės sąnariais būtina rūpintis nuolat?
  • Naršymas internete atskleidė naujas keliavimo kryptis
  • Ar dabar – palankus metas įsigyti automobilį lizingu?
  • Kaip sukurti jaukią erdvę, kurioje tilptų visas gyvenimas

Kiti Straipsniai

Katė

Kodėl katės sąnariais būtina rūpintis nuolat?

2025 09 06
Lietuvos vėliava

M. Kundrotas. Pilietinės tautos fantasmagorija

2025 09 03
Šilauogės

Netikėtas šviežio derliaus duetas – cukinijos su šilauogėmis

2025 09 01
Derybos?

S. Buškevičius. Istorija – geriausia gyvenimo mokytoja. Bet – iš istorijos nesimokama

2025 08 31
Pilvo pūtimas: net šį nemalonų jausmą vis dažniau paskatina ir stresas

Pilvą pučia ne tik nuo blogo maisto

2025 08 31
Vaisiai, slyvos | pixabay.com nuotr.

Skanusis slyvų metas: 3 pigūs ir lengvi receptai

2025 08 30
Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Kolekciniai automobiliai: kaip išvengti klaidų perkant?

Kolekciniai automobiliai: kaip išvengti klaidų perkant?

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Kęstutis K.Urba apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • P.Skutas apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
  • Mikabalis apie J. Vaiškūnas. Ar neeilinis NS suvažiavimas sustabdys autofagiją?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Gitanas Nausėda ir Redžepas Taipas Erdoganas | prezidentas.lt nuotr.

Prezidentas kalbėjosi su Turkijos vadovu

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai