Antradienis, 18 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Prie šventinio stalo svarbu nepamesti saiko

www.alkas.lt
2021-12-24 18:06:46
0
Maistas | pixabay.com nuotr.

Maistas | pixabay.com nuotr.

       

Per Kalėdas namuose šventiniai stalai tiesiog lūžta nuo vaišių gausos, o persivalgymas tampa kone įprastu jausmu. Todėl „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė per šventes kviečia nepamiršti sveikatai palankios mitybos principų – maistu mėgautis saikingai, nedidelėmis porcijomis, daugiau dėmesio skiriant kokybiškam laikui su šeima.

Anot gydytojos, šventinis persivalgymas gali baigtis ne tik lengvai įveikiamais negalavimais, bet ir rimtesniais sveikatos sutrikimais, tad kaip šiuo laikotarpiu išlaikyti sveiką mitybos balansą ir gerą savijautą?

Persivalgymas – dažna problema

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės E. Gavelienės, tendencija, jog per šventes žmonės yra linkę persivalgyti pastebima ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Per šventes prie maistu nukrauto stalo žmonės sėda dažniau nei įprastai, valgo tiek namuose, tiek nuvykę pas gimines ar draugus, mažiau juda. Tačiau gydytoja primena, kad toks ritmas mūsų organizmui nėra įprastas ir gali išprovokuoti rimtesnius sveikatos sutrikimus.

„Šventės nėra tas metas, kai turėtų būti laikomasi griežtų mitybos taisyklių. Kiekviena šeima turi savo tradicijas ir mėgstamus patiekalus. Visgi, nereikėtų užmiršti, kad persivalgymas nėra žaidimas, tai – kūno alinimas, kuris pablogina žmogaus savijautą ir gali sukelti rimtų sveikatos sutrikimų. Dažniausiai jis pasireiškia nevirškinimo jausmu, pilvo skausmais, pykinimu, prisideda ir vangumas, mieguistumas bei energijos stoka.

Didelis maisto kiekis, o dažnai ir gausus riebalais, cukrumi racionas gali išprovokuoti ir ūminius virškinamojo trakto sutrikimus. Tokiu atveju gali prireikti ir medikų pagalbos. Nors maisto porcijos dydį per šventes išties sunkiau kontroliuoti, tačiau čia gali padėti supratimas, kad skardžio talpa nėra beribė, tad būtina matyti, jausti kaip jis pildosi“, – sako E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė priduria, kad persivalgymas skatina ne tik fizinius, bet ir psichologinius negalavimus.

„Persivalgęs žmogus dažnai pasąmoningai savimi nusivilia ir pradeda suktis užburtame kaltės jausmo, sąžinės graužaties, beviltiškumo rate. Todėl mėgaujantis šventiniu maistu, reiktų tai daryti dėmesingiau, kad išvengtume skausmo, kitų negalavimų, o ir nuotaika išliktų pakili.

Taigi, viskas yra paties žmogaus rankose, jeigu šventes norime prisiminti su gera nuotaika, teks paieškoti noro ir motyvacijos matyti suvalgomo maisto kiekį – tai padės mėgautis gražiomis šventėmis ir gera savijauta. Jei to noro nebus – jokie patarimai ar rekomendacijos čia nepadės“, – įsitikinusi gydytoja dietologė.

Svarbiausia jausti saiką

Pasak E. Gavelienės, nekasdieniškų patiekalų pasirinkimas per šventes yra didesnis nei įprastai, todėl natūraliai norisi visko paragauti. Kaip bebūtų, svarbiausia jausti saiką.

„Valgyti per šventes galima viską, tačiau visada reikėtų jausti ribas, kiekvieno patiekalo ragauti po truputį, nedideliais kiekiais. Nepamirškite, kad šventinis maistas visų pirma turi atlikti socialinę, bendravimo funkciją, tad juo reikėtų mėgautis neskubant, su pasimėgavimu“, – teigia gydytoja dietologė.

Be to, saikas turėtų būti jaučiamas ne tik valgant, bet ir ruošiant šventinio stalo vaišes. „Šventiniu laikotarpiu namuose turėtų būti tiek maisto, kiek jo ruošiamasi suvalgyti per Kūčių vakarienę ar Kalėdų pietus, o sekančią dieną liktų tik minimalus jo kiekis.

Taip ne tik nepersivalgysime, jausimės žvalesni, bet ir neišmesime likusio maisto, – teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė. – Visumoje maistą geriausia valgyti šviežią, ir dėl maistinių savybių, ir dėl apsinuodijimo maistu tikimybės, tad silkė pataluose po kelių dienų tikrai nebus tokia pat skani, kaip Kūčių vakarą.“

Specialistė pataria, kad norint nepersivalgyti per šventes galima išbandyti ir kitas gudrybes: „Ruošiant švenčių stalą patartina maistą sudėti ant kito stalo, o žmonėms sėsti aplink tą, kuris yra gražiai padekoruotas, su paserviruotomis lėkštėmis, valgymui skirtais įrankiai bei gėrimų taurėmis. Tuo tarpu maistą žmogus turėtų pasiimti atsistojęs, nuo kito stalo. Toks judėjimas ir toliau padėtas maistas gali sumažinti persivalgymo riziką.“

Kalėdų stalo patiekalus jau planuoja

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ gamybos asortimento vadovė Asta Šostakienė pastebi, kad artėjančioms šventėms lietuviai ruošiasi iš anksto. Dalį patiekalų pirkėjai patys gamina namuose, o kai ką renkasi iš prekybos centre jau paruoštų gėrybių.

Specialistė pastebi, kad dažno lietuvio vaišių stalas, net jei prie jo susiburia mažiau žmonių nei iki pandemijos, išlieka gausus. „Neruoškime maisto dvigubai daugiau, tikėdamiesi, jog svečiai bus išalkę. Pagalvokime, jog jie turėtų paragauti ir lengvą užkandį, ir porciją karšto patiekalo, ir desertą, todėl nepersistenkime.

Neperkrauti šventinio stalo būtų lengviausia dalį maisto ar užkandžių suskirstant mažesnėmis porcijomis, pavyzdžiui, salotas ar vieno kąsnio sumuštinius galima pateikti mažesniuose indeliuose. Tai ne tik padės išvengti maisto likučių, bet ir atrodys estetiškiau“, – patarimais dalijasi gamybos asortimento vadovė.

Jei namuose po Kalėdų liko kepto kalakuto ar antienos – kitą dieną ar tarpušvenčiu paukštienos likučius galite panaudoti lengvoms salotoms, tortilijoms:

„Svarbu nepalikti maisto likučių šaldytuve, o iškart sugalvoti, kada ir su kuo planuojate maistą suvartoti. Jeigu matote, kad to padaryti nepavyks, pasidalinkite patiekalu su kaimynu, pasikvieskite svečių – pavaišinkite ir prisiminkite tuos, kuriems skirti dėmesio nebuvo laiko.“

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kad didžiosios metų šventės nevirstų tik valgymu ir gėrimu prie stalo
  2. Per Velykas nepamirškime saiko
  3. Sveikų Velykų receptas: trys kiaušiniai ir saiko jausmas
  4. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  5. Kūnu rūpintis svarbu ir atėjus rudeniui
  6. Ant Velykų stalo – galimi salmoneliozės pavojai
  7. Kuo skiriasi šaltinio, stalo ir natūralus mineralinis vanduo?
  8. Nepelnytai pamiršta: kodėl ant savo stalo tradicinę duoną turėtume dėti dažniau
  9. Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos
  10. Į ką svarbu atkreipti dėmesį renkantis maistą?
  11. Po pakeitimo vartotojai galės lengviau išsirinkti kokybiškus valgomuosius ledus
  12. „Gamtos ateitis“ kviečia susimąstyti: kiek, kam ir kokias dovanas perkame
  13. Kaip išvengti sunkumo skrandyje po švenčių?
  14. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  15. Kalėdas gyventojai švęs šeimos rate

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Susitikimas Vyriausybėje
Lietuvoje

I. Ruginienė susitiko su darbdavių atstovais

2025 11 18
Kelių valymo technika | keliuprieziura.lt
Gamta ir žmogus

Kelininkai jau išbarstė 1 386 tonos druskos

2025 11 17
Vėjo jėgainės
Lietuvoje

LSDP neramina „Ignitis grupės“ reakcija po Valstybės kontrolės išvadų

2025 11 17
Būsima gimnazija
Lietuvoje

Leista statyti vieną laukiamiausių gimnazijų Vilniuje

2025 11 17
Atitvarai
Lietuvoje

„Via Lietuva“ pristato naują eismo saugumo sprendimą

2025 11 17
Elektra
Lietuvoje

B. Vėsaitė kreipėsi į „Ignitį nebijokite dėl aptarnavimo centrų regionuose 

2025 11 17
Laidos vedėja Justina Giedraitė
Architektūra

Architektūros ir meno sintezė naujoje laidoje „Erdvės alchemija“

2025 11 17
Susitikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su EBPO generaliniu sekretoriumi

2025 11 17

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Betgi apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Bartas apie G. Beresnevičius. Visuomenės ląstelių mitologija
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • taiva apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Mjr. Jeronimas Garolis: nuo svajonės iki padangių aukštumų
  • I. Ruginienė susitiko su darbdavių atstovais
  • Pristatoma A. Gudelio knyga „Vėlino kalnas, Vėlinas ir Vilniaus kosmogonija“
  • Kelininkai jau išbarstė 1 386 tonos druskos

Kiti Straipsniai

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Pistacijos, riešutai

Su pistacijomis – ne tik Dubajaus šokoladas: tiks ir su lašiša

2025 11 16
Ausinės

„Ką?“ – 7 ženklai, kad jūsų klausa gali būti sutrikusi

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Pirtis

Ar pirtis visada naudinga?

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15
Kalėdų eglutė

Kauno Kalėdų eglutė Rotušės atvyko į Rotušės aikštę

2025 11 15
Kalėdos

Kaunas pirmasis iš Lietuvos miestų įžiebs Kalėdų eglutę

2025 11 14
Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Kraujo tyrimas

Nuovargis ir sudėtinga susikaupti? Priežastis gali slypėti kraujyje

2025 11 13

Skaitytojų nuomonės:

  • Betgi apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Bartas apie G. Beresnevičius. Visuomenės ląstelių mitologija
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • taiva apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • +++ apie Pristatoma A. Gudelio knyga „Vėlino kalnas, Vėlinas ir Vilniaus kosmogonija“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Emanuelis Zingeris | Alkas.lt, A. Sartanaviciaus nuotr.

V. Valiūnas. Žydai disidentai ir pseudodisidentai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai