Sekmadienis, 29 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Kaip išgelbėti maistą nuo kelionės į šiukšliadėžę?

www.alkas.lt
2021-12-25 15:38:43
0
Lietuviška paukštiena išsiskiria ir savo kokybe, ir sauga

pixabay.com nuotr.

Per šventes, esame įpratę stalą apkrauti įvairiausiais patiekalais, kurių visų suvalgyti vienu prisėdimu prie stalo tiesiog neįmanoma. Tačiau nepaisant to, kokie alkani yra svečiai, maisto vakarienei pasibaigus vistiek lieka, o idėjų, ką daryti su įvairiais maisto ir produktų likučiais – ne.

Prekybos tinklas „Lidl“ atskuba į pagalbą ir dalijasi patarimais bei dviem greitai pagaminamų patiekalų receptais, kuriems visus reikalingus ingredientus rasite ant savo šventinio stalo.

Panaudoti, išmesti negalima

Jeigu dalis po švenčių išmetamų maisto gaminių nebėra tinkami vartoti žmonėms, daugelį jų gana nesudėtingai galima išgelbėti nuo kelionės į šiukšliadėžę.

Iš likusio bulvių garnyro, maltos mėsos ir daržovių pasigaminkite Piemenų pyragą, o iš nesuvalgytos paukštienos ar jautienos išvirkite puikų sultinį, kurį vėliau galite užšaldyti.

Įvairius gėrimų likučius panaudokite mėsos marinatams ir padažams gaminti, naudodami šakotį ar kitus saldėsius pasigaminkite tinginį, o likusį sūrį naudokite pyragėlių įdarams ar užtepėlėms.

Taip pat siekdami sumažinti išmetamų mišrainių, salotų bei pagardų kiekį, visus skirtingus ingredientus pasiruoškite iš anksto, o sumaišykite tiek, kiek tuo matu ketinate suvalgyti.

Sotūs žiemiški sumuštiniai 

Kone kiekvienuose namuose kalėdiniu laikotarpiu rasime žuvies patiekalų, o kartu ir jų skonį paįvairinančių pagardų. Marinuoti burokėliai, graikiniai riešutai, aliejuje kepintos morkos ar svogūnai puikiai dera patiekti prie silkės, tačiau pasibaigus šventėms jie neretai užpildo visą laisvą vietą šaldytuve.

Savo universalumu pasižymintys pagardai gali tapti netikėtu skonio akcentu ir visai Kalėdų neprimenančiuose patiekaluose. Karšti sumuštiniai – tai sotus, lengvai paruošiamas ir daug vietos improvizacijai paliekantis valgis. Juos gamindami galite nebijoti eksperimentuoti ir panaudodami maisto likučius sukurti dar skalsesnes sumuštinių variacijas.

Jums reikės: nedidelio gabalėlio sviesto, 2 duonos riekelių vienam sumuštiniui, įvairių rūšių sūrio, kumpio, marinuotų agurkėlių, kepintų svogūnų arba svogūnų čatnio, alyvuogių aliejaus.

Gaminimo eiga: sviestu ištepkite po vieną abiejų duonos riekelių pusę. Ant vienos sviestu išteptos riekelės sudėkite plonai pjaustytą arba tarkuotą sūrį, susmulkintą kumpį ir pjaustytus agurkėlius. Sudėkite svogūnus ir užvožkite kita duonos riekele (sviestu ištepta puse žemyn).

Į įkaitintą keptuvę įpilkite šiek tiek aliejaus ir atsargiai perkelkite sumuštinį. Stipriai prispauskite sumuštinį mentele, o duonos riekelei švelniai parudavus sumuštinį apverskite. Kepkite prispaudus kol ir kita duonos riekelė įgaus auksinę spalvą. Išėmus iš keptuvės perpjaukite sumuštinį į dvi trikampio formos dalis. Sumuštinius kepti galite ir specialiose sumuštinių keptuvėje.

Naujas „Panettone“ pyrago skonis

Šventėms prabėgus namuose taip pat lieka daugybė saldžių kepinių: pyragaičių, saldainių, tortų ir pyragų. Norint įveikti juos visus, saldumynus veikiausiai tektų valgyti kasdien iki pat žiemos pabaigos. Per tą laiką jie ne tik spėtų pabosti, bet ir taptų netinkamais valgyti.

Itališkas kalėdinis „Panettone“ pyragas yra tikras Kalėdų simbolis. Visgi, po itin sočios vakarienės antro pyrago gabaliuko skanauti greičiausiai nenorėsite, todėl šis skanėstas liks nesuvalgytas, sukietės ir nuspręsite jį išmesti. Vietoj to pasigaminkite saldųjį pyrago apkepą, kuris sužavės jus savo skoniu ir paprastumu.

Jums reikės: nedidelio gabalėlio sviesto, Itališko kalėdinio pyrago „Panettone“, 5 arbatinių šaukštelių likerio, 100 g šokolado, 4 didelių kiaušinių, 30 g cukraus pudros, indelio desertinės grietinėlės.

Gaminimo eiga: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir sviestu ištepkite didelį karščiui atsparų indą. „Panettone“ supjaustykite riekelėmis ir išdėliokite jas inde taip, kad persidengtų. Pyrago riekeles apšlakstykite likeriu ir gausiai apibarstykite smulkintu šokoladu.

Atskirame inde suplakite kiaušinius, cukraus pudrą ir grietinėlę, o gautą masę tolygiai užpilkite ant išdėliotų „Panettone“ pyrago riekelių ir leiskite pastovėti 15-30 min. Kepkite apie 25 min. arba kol viršus lengvai apskrus. Prieš skanaudami leiskite kepiniui atvėsti ir pagardinkite jį šaukštu desertinės grietinėlės.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  2. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  5. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  6. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  7. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  8. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  9. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  10. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  11. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  12. Paprikos: nauda ir kai kas netikėto
  13. Gruodis – geras laikas išbandyti žuvį

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

ICBM vilkikas ir T-72 tankai priešais Šv. Vasilijaus soborą Maskvoje dienos šviesoje
Ukrainos balsas

Ar tikrai Rusija mažina karines išlaidas?

2025 06 29
Senamiestis nuo Išganytojo kalvos | sonsdaughters.lt nuotr.
Kultūra

Vilniečiams dovanoja ekskursiją ausinėse: veda į mažiausiai žinomą, bet labai gražią senamiesčio dalį

2025 06 29
baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28
Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Prudentia Tech apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Valdas Jecka apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Parduodantiems būstą – žinovės patarimai
  • Trys svarbiausi kriterijai renkantis daržoves
  • K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Kas iš tikrųjų kuria laimingą vaikystę?

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Prudentia Tech apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • Valdas Jecka apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Veterinaro pagalba jūsų naminiam gyvūnėliui: kaip pasirinkti specialistą?

Veterinaro pagalba jūsų naminiam gyvūnėliui: kaip pasirinkti specialistą?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai