Penktadienis, 14 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų

www.alkas.lt
2021-12-11 18:50:40
0
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

pixabay.org nuotr.

       

Atėjus šalčiams metas prisiminti vasaros ir rudens skonius bei žiemai paruoštas sodo, daržo ir miško gėrybes. Šaldikliuose šlovės minutės laukia braškės, avietės, moliūgai ir įvairiausių rūšių grybai.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių ekspertė, teigia, kad šaldytos gėrybės – toli gražu nepraranda gerųjų savo savybių.

„Užšaldymas padeda išlaikyti maistinių medžiagų kiekį vaisiuose ir daržovėse. Visgi, ilgiau nei metus šaldytų gėrybių šaldiklyje laikyti nereikėtų. Mat taip prastėja ne tik jų kokybė, bet ir gerųjų medžiagų kiekis, todėl žiema – puikus metas mėgautis iš anksto paruoštomis gėrybėmis.

O ką iš jų pasigaminti – lieka fantazijos klausimas, mat įvairiausias daržoves ar uogas panaudoti galima labai skirtingai: gaminant užkandžius, padažus ar desertus“, – sako vaisių ir daržovių ekspertė ir dalijasi keliais miško, daržo ir sodo gėrybių panaudojimo būdais.

Pagardinkite padažus

Špinatai, grybai, netgi uogos gali būti puikiai panaudojamos gaminant įvairiausius padažus. Pavyzdžiui, voveraites ar baravykus ekspertė siūlo pakepti su svogūnais ir česnaku. Viską pagardinti druska, pipirais bei grietinėle.

Šaldyti špinatai puikiai tinka įvairiausiems makaronų patiekalams pagardinti, o puode su cukrumi ir įvairiausiais mėgstamais prieskoniais pavirtos uogos gali būti puikus pagardas ledams ar įvairiems desertams.

Kepkite pyragus

Šaldyti vaisiai ir daržovės gali būti puiki sudėtine dalis  ruošiant tiek saldžius, tiek pikantiško skonio pyragus. Be to, šaldyti vaisiai ar daržovės nėra vandeningesnės už šviežias, todėl jas ruošiant nereikia imtis jokių ypatingų priemonių. Paprasčiausiai – atšildyti. O tai padaryti, pasak ekspertės, geriausia yra šaldytuve.

Visgi, vienintelis dalykas, kurį reikia turėti omenyje kepant pyragą su šaldytais vaisiais ar daržovėmis, yra tas, kad orkaitėje tokiam pyragui gali prireikti papildomų 10 ar 15 minučių.

Gaminkite šildančias sriubas

Sriubos ir įvairiausi troškiniai – vienas mėgstamiausių šaldytų daržovių panaudojimo būdų. Tiek sriubų, tiek troškinių pagaminimui specialių žinių nereikia. Be to, juos paruošti puikiai tinka bet kokios daržovės. Juk ne veltui sakoma, kad sriubą galima išvirti ir iš kirvio, todėl drąsiai naudokite šaldytus žirnelius, moliūgus, morkas, špinatus. Į sriubą ar troškinį galite įdėti mėsos.

Tiesa, prieš dedant į puodą ją reikėtų šiek tiek pakepti keptuvėje – taip atsiskleis daugiau skonio. Gamindami sriubą ar troškinį nepamirškite ir kruopų: tam puikiai tiks tiek perlinės kruopos, tiek lęšiai.

Naudokite glotnučiams ir ledams

Įvairiausius vaisius ir uogas galite panaudoti gamindami sveikuoliškus pusryčių glotnučius. Juos gamindami galite pasitelkti fantaziją – vaisius ir uogas sutrinti su graikišku jogurtu, kefyru, augaliniu gėrimu ar paprasčiausiu vandeniu.

Be to, norintys šį gėrimą paversti dar sveikesniu, galima įdėti ir kelis šaukštus ispaninio šalavijo sėklų. Uogos ar vaisiai, tokie kaip bananai, puikiai tinka ir sveikuoliškiems ledams. Tiesiog trintuvu sutrinkite šaldytus bananus, puodelį pieno, šlakelį vanilės ekstrakto, o gautą masę dar apie pusvalandį palaikykite šaldymo kameroje.

J. Sabaitienė dalijasi ir keliais patiekalų iš šaldytų gėrybių receptais.

Vištienos ir baravykų duetas

Jums reikės:

•           500 g vištienos krūtinėlės

•           250 g šaldytų baravykų

•           50 g parmezano

•           1 skiltelės česnako

•           3 g šviežių petražolių lapelių

•           3 v. š. balzaminio acto

•           5 v. š. alyvuogių aliejaus

•           Žiupsnelio Provanso žolelių

•           Žiupsnelio druskos, pipirų

Pagaminimas:

Sudėtingiausia šio patiekalo užduotis yra laukti, kol baravykai atšils. Kai grybai taps kambario temperatūros, supjaustykite vištienos krūtinėlę vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi. Vištienai šiek tiek apskrudus, į keptuvę suberkite baravykus ir susmulkintą česnako skiltelę.

Viską kepkite ant vidutinės kaitros apie 8 minutes. Tuomet įpilkite balzaminio acto ir kelias minutes patroškinkite. Pagardinkite patiekalą parmezanu ir šviežiais petražolių lapeliais. Prie vištienos su grybais puikiai derės makaronai ar ryžiai.

Šparaginės pupelės su kepta šonine

Jums reikės:

•           400 g šparaginių pupelių

•           300 g šoninės juostelių

•           šlakelio alyvuogių aliejaus

•           žiupsnelio druskos, pipirų

Pagaminimas:

Šparagines pupeles sudėkite į atskiras krūveles po 8 ankštis ir kiekvieną ryšulėlį tvirtai apvyniokite šoninės juostele. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir sudėkite paruoštas šparagines pupeles su šonine. Užberkite druskos, pipirų ir vis vartydami kepkite apie 3-4 minutes, kol šoninė gardžiai apskrus. Šis patiekalas puikiai tiks kaip užkandis arba garnyras.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 3 būdai, kaip greitai ir paprastai išsaugoti rudens gėrybes
  2. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  5. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  6. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  7. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  8. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  9. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  10. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  11. Metas užsiimti kūno valymu
  12. Atgaiva nuo karščių – sultingas arbūzas
  13. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  14. Paprikos: nauda ir kai kas netikėto
  15. Į pagalbą pavargusioms akims – maisto produktai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pavojingi gaminiai
Gamta ir žmogus

Pavojingus gaminius į rinką teikusioms bendrovėms skirtos baudos

2025 11 14
VRK: referendumams - NE!
Pilietinė visuomenė

E. Čibirauskas, Z. Vaišvila, G. Ustinavičius. Būti ar nebūti referendumui?

2025 11 13
Seimas
Lietuvoje

Seimas papildė atmintinų dienų sąrašą

2025 11 13
Susitikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su NATO karinio komiteto pirmininku

2025 11 13
Elektra
Energetika

„Litgrid“ pradeda elektros linijos Lietuvos elektrinė–Neris atnaujinimą

2025 11 13
Pinigai
Lietuvoje

Savivaldybių projektams ministerija paskirstė 2,4 mln. eurų

2025 11 13
Saulės žybsnis
Astronomija ir kosmonautika

Žemę talžanti magnetinė audra: kas vyksta ir ko tikėtis?

2025 11 13
Mėsa, maistas
Lietuvoje

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Bartas apie Korupcijos skandalas Zelenskio aplinkoje: ar karas pateisina dvejopus standartus?
  • Cenk Uygur apie Korupcijos skandalas Zelenskio aplinkoje: ar karas pateisina dvejopus standartus?
  • Nick Fuentes apie Seime įregistruotas siūlymas riboti imigrantų šeimų atsikėlimą į Lietuvą
  • +++ apie Siūloma didinti finansavimą migrantus kontroliuojančioms institucijoms  

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pavojingus gaminius į rinką teikusioms bendrovėms skirtos baudos
  • K. K. Urba. Kultūros politikos štrichai: maištavimo gaivalo primityvumas
  • A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos informacinio karo veiksmų intensyvumas auga
  • E. Čibirauskas, Z. Vaišvila, G. Ustinavičius. Būti ar nebūti referendumui?

Kiti Straipsniai

Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Vitaminas D

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus

2025 11 08
Rauginti kopūstai

Atėjo metas raugti kopūstus – taip pagaminus, jų neliks iki Kalėdų

2025 11 08
Moliūgai

Moliūgai – ne tik į sriubai, bet ir į pyragui

2025 11 02
Marinuoti agurkai

Kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį?

2025 11 02
Vaisiai, granatai | pixabay. com, Pasja nuotr.

Granatų panaudojimo būdai: nuo padažo iki uogienių

2025 11 01
Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26

Skaitytojų nuomonės:

  • Bartas apie Korupcijos skandalas Zelenskio aplinkoje: ar karas pateisina dvejopus standartus?
  • Cenk Uygur apie Korupcijos skandalas Zelenskio aplinkoje: ar karas pateisina dvejopus standartus?
  • Nick Fuentes apie Seime įregistruotas siūlymas riboti imigrantų šeimų atsikėlimą į Lietuvą
  • +++ apie Siūloma didinti finansavimą migrantus kontroliuojančioms institucijoms  
  • +++ apie A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos informacinio karo veiksmų intensyvumas auga
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Paskelbti geriausi Lietuvos vokaliniai ansambliai ir solistai

Paskelbti geriausi Lietuvos vokaliniai ansambliai ir solistai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai