Penktadienis, 26 vasario, 2021
  • Apie Alkas.lt
  • Saulės arkliukai
    • Naujienos
    • Diskusijos
    • Kultūros teorijų labirintai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Norintiems sulieknėti valgyti duoną galima

www.alkas.lt
2018 07 19 09:08
0
Norintiems sulieknėti valgyti duoną galima

pixabay.org nuotr.

pixabay.org nuotr.
pixabay.org nuotr.

Skani, kokybiška, subalansuota sudėtimi išsiskirianti duona – tinkama sveikuoliško mitybos raciono dalis, įsitikinusi Vaida Kurpienė. Neigdama įsigalėjusius pramanus mitybos specialistė teigia, kad tinkamai pasirinkta duona ne tik gali praturtinti organizmą vertingomis medžiagomis, bet ir, priešingai nei įprasta manyti, netrukdo lieknėti. Taigi kokią duoną rinktis, idant kūno linijos būtų laibos?

Pasak V. Kurpienės, šiandien didieji duonos kepėjai gaminių sudėčiai skiria milžinišką dėmesį, mat sparčiai reaguoja į besikeičiančius vartotojų poreikius

ir augančius lūkesčius. Todėl parduotuvių lentynose nuolat atsiranda vis daugiau pasirinkimų norintiems valgyti sveikiau, palaikyti kūno linijas ar net sulieknėti.

„Mitas, kad valgant duoną vien „užkemšamas“ skrandis ir auginamas kūno svoris. Čia, kaip ir visais atvejais, galioja taisyklė: nesveika tik tas, ko per daug. Skirtingi duonos ingredientai žmogaus organizmui daro skirtingą poveikį, o teisingai parinkti duonos gaminiai ne tik teikia vertingos energijos, bet ir ilgalaikį sotumo jausmą. Rezultate, pavalgę kokybiškos duonos su vertingais priedais, pavyzdžiui, riebia žuvimi ar salotomis, jaučiamės kupini jėgų, nelieka noro užkandžiauti. Vadinasi, figūrai nekenkia“, – sako V. Kurpienė, ir skuba paaiškinti, kaip pasirinkti teisingai.

Teikia sotumo jausmą

Mitybos specialistės V. Kurpienės teigimu, norint padailinti kūno linijas ir išties užsitikrinti, kad ištirpę kilogramai netrukus negrįš, būtina vengti perdėm didelio alkio jausmo. „Valgydami, kas pasipainioja po ranka, tikrai greitai pasijausite sotūs, tačiau taip sukurtas sotumo jausmas bus trumpalaikis – norėsis užkąsti vėl ir vėl, taip per dieną surenkant didelius kiekius „tuščių“ kalorijų. Todėl patiekalus ir užkandžius tarp jų reikia rinktis vertingus“, – sako V. Kurpienė.

Taigi duona – pilno grūdo ar pagaminta iš grūdų, turinčių daugiau baltymų, pavyzdžiui, avižų – šiuo atveju, idealus pasirinkimas. „Taip pat puikus priedas – pridėtiniai grūdai duonoje: soros, spelta ar įvairūs skaldyti. Mažiau apdorotos kruopos ar grūdai turi daugybę naudingų medžiagų, teikia didesnį ir ilgiau trunkantį sotumo jausmą, todėl smarkiai mažėja noras persivalgyti ar užkąsti menkaverčių produktų“, – sako V. Kurpienė.

Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad kokybišką sotumo jausmą užtikrinti padeda ir duonoje aptinkami baltymai – pieno ar išrūgų milteliai, kviečių gemalai, dar daugiau baltymų randama avižose ar viso grūdo miltuose. Kiek duonoje yra baltymų visad užrašoma ant pakuotės – puikus pasirinkimas, jei 100 g duonos yra 10 ir daugiau gramų baltymų.

„Būtina atkreipti dėmesį į duonoje esantį cukrų – jo kiekį taip pat galite pasitikrinti užmetę akį į gaminio sudėtį. Tobula, jei 100 g duonos yra 2 g ar dar mažiau cukraus. Patartina, kad 100 g gaminio sudėtyje cukrus neviršytų 5 g, kitu atveju duoną priskirčiau pyragų kategorijai“, – sako V. Kurpienė. 

Gerina virškinimą

Kurpienė taip pat pabrėžia, kad avižų ar pilno grūdo duona dėl jose esančių didesnio skaidulų kiekio gerina virškinimo bei šalinimo sistemų darbą, kas vėlei pasitarnauja norint palaikyti esamą svorį ar siekiant laibesnių formų.

„Kalbant apie mažiau apdorotų kruopų ar pilno grūdo duonas, tokį efektą žmogaus organizmui skaidulos. Pavyzdžiui, avižos, soros, speltos, gysločiai (liaudyje vadinami trauklapiais) ar skaldyti grūdai. Be abejonės, didžiulį indėlį gerinant virškinimo sistemą organizmui duoda ir papildomai pridėtos kviečių, avižų ar rugių skaidulos bei sėlenos. Be to, šios sudėtinės duonos dalys taip pat teikia ir sotumo jausmą. Taigi norint palaikyti kūno formas ar net sulieknėti, verčiau rinktis tokią duoną, kurios sudėtyje skaidulų ar sėlenų apstu. Ieškokite šių sudėtinių dalių ingredientų sąraše, o skaidulų kiekis bus parašytas maistinių medžiagų lentelėje. Idealu, kai 100 g duonos jų yra 4–5 g ar daugiau“, – tikina V. Kurpienė.

Gali paspartinti medžiagų apykaitą

Mitybos specialistė taip pat atkreipia dėmesį ir į įvairias sėklas, kuriomis neretai gardinami duonos gaminiai. Pavyzdžiui, moliūgų ar saulėgrąžų, taip pat linų sėmenis.

„Tokios sėklos yra vadinamosios nesočiosios riebalų rūgštys, žmogaus organizmui teikiančios visą eilę naudų. Jos suteikia didesnį sotumo jausmą, riebalai skatina išsiskirti malonumo hormonus. Be to, kad pasitarnauja užtikrinant sklandžią nervų, smegenų, širdies veiklą, jos taip pat aktualios ir norintiems sulieknėti, mat jose esantis varis, cinkas bei manganas spartina medžiagų apykaitą. Kepinami aukštoje temperatūroje nesotieji riebalai skyla, bet kepant duoną skilimo temperatūra nėra pasiekiama, taigi žmogaus organizmą pasiekia visos jų teikiamos naudos“, – sako V. Kurpienė.

Tiesa, sėklomis gardinta duona įprastai būna kaloringesnė, taigi V. Kurpienė pataria valgyti mažesnes tokios duonos porcijos. „Kadangi pati mėgstu pavalgyti daugiau, asmeniškai linkstu prie grūdais praturtintos duonos“, – šypsosi.

Neutralizuoja kenksmingas medžiagas

Galiausiai V. Kurpienė atkreipia dėmesį ir į tuos duonos ingredientus, kuriuose gausu antioksidantų. Šios medžiagos, pasak mitybos specialistės, ne tik gerina imuninę sistemą ir padeda palaikyti sveikatą, bet ir pasitarnauja neutralizuojant organizme aptinkamas kenksmingas medžiagas  bei slopina uždegimus. „O kai jaučiamės puikiai, mažiau norime užkandžiauti menkaverčiu maistu ir lengviau tirpdome juosmenį „užklojusius“ riebalus“, – sako mitybos specialistė.  

Lieknėjantiems, o taip pat ir visų kitų žmonių organizmams reikalingų antioksidantų apstu tradiciniuose duonos prieskoniuose.

„Pavyzdžiui, ypač vertingi čia yra kmynai, kurie ne tik gerina virškinimą, bet ir mažina pilvo pūtimą ir skatina odos ląstelių regeneraciją. Ne ką mažiau naudos organizmui teikia ir aguonomis gardinti duonos gaminiai, mat jose apstu vitamino B1, taip pat jos teigiamai veikia nervų sistemą. Įprastai aguonomis gardinami pyragai, bet dabar šis prieskonis dedamas ir į duoną“, – paaiškina V. Kurpienė.

Ir reziumuoja: geriausia duona norintiems nepriekaištingos figūros – visagrūdė, su kuo daugiau skaidulų, kuo mažiau cukraus ir pagardinta prieskoniais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lietuviai mėgsta valgyti sriubą, teigia tyrimas
  2. Ką valgome: duoną ar chemikalus?
  3. Kaip neapsigauti renkantis duoną?
  4. Rekordiškai karštą savaitgalį nepamirškime gerti vandens
  5. Penki prasimanymai apie sveiką mitybą
  6. Nuo moksleivių stalų dingo ne tik druska, bet ir pipirai
  7. Patarimai vyresnio amžiaus žmonėms pagerinti savijautai
  8. Dešimt mitų apie žmogaus mitybą
  9. Lietuva taps nutukusių vaikų šalimi?
  10. Sveika mityba – ilgesnio gyvenimo garantas
  11. Moksleiviai maitinami sveikiau
  12. Kodėl nuolat kenčiame pilvo skausmus?
  13. J.Tulčina: 90 proc. Lietuvos žmonių – maisto „narkomanai“
  14. Maisto ir gėrimų pramonė kerta sveiko gyvenimo metus
  15. Šiandien minima Europos sveikos mitybos diena
  16. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  17. Tinkama vaikų mityba – sveikatos pagrindas
  18. Mokiniai, rinkdamiesi maistą, mažiausiai kreipia dėmesį į jo kainą ir sveikumą
  19. V. Grybauskas: Iki sveikatos sistemos pokyčių Lietuvai dar reikia subręsti
  20. Lietuviai per mažai domisi vartojamu maistu
  21. Maistui alergiškais žmonėmis nuo šiol rūpinsis ir restoranai
  22. Patiekalai be mėsos – sveika, bet ar skanu?
  23. Tyrimas: miestų gyventojai maitinasi sveikiau, bet nutukimas vis tiek didėja
  24. Ministras A. Veryga paragino daugiau dėmesio skirti sveikai mitybai
  25. Visame pasaulyje žinoma mitybos žinovė atskleidė, kuo maitintis, kad nesirgtume
  26. Agronomas pataria: pirmieji pavasario darbai – nuo ko pradėti?
  27. Atsikračiusi 32 kg muzikantė pajuto sveiko gyvenimo prasmę
  28. 5 paprasti sveikos mitybos principai
  29. Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba
  30. 30 dienų „grikių“ iššūkis medicinai neįveikiamoms ligoms atsikratyti

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Vasarą atidžiau žiūrėkite, ką valgote

Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?

2021 02 21
Karvė pievoje | zum.lt nuotr.

Nepelnytai pamirštas rūgpienis. Kodėl jį verta susigrąžinti ant mūsų stalo?

2021 02 06
Vasarą padidėja galimybė užsikrėsti toksokaroze

Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės

2021 02 06
Duona su grūdais | sc.bns.lt nuotr.

Minint Duonos dieną – žinovų patarimai kaip išsirinkti gerą gaminį

2021 02 05
Kalcis gali nugalėti ir vėžį

Kaip maitintis sergant vėžiu?

2021 02 04
Mokyklos galės nemokamai naudotis joms sukurtais receptais

Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai

2021 01 31
Neabejotina riešutų nauda sveikatai

Užkandžiauti galima sveikiau ir įdomiau

2021 01 31
Žuvyje yra daug cinko | „Facebook“ nuotr.

Karpis – ne tik šventiniam stalui

2021 01 30
Blaivybė paauglių akimis: mistika, pašaipa ar žavesys?

Kaip paaugliams kalbėti apie sveiką gyvenimo būdą?

2021 01 29
Cukrinis diabetas | rengėjų nuotr.

Pakeitę požiūrį į cukrinį diabetą galėtume sumažinti sergančiųjų skaičiaus augimą

2021 01 28
Rodyti daugiau

Naujienos

Aplinkos ministro pokalbiuose – apsaugos nuo korupcijos priemonės
Lietuvoje

Aplinkos ministro pokalbiuose – apsaugos nuo korupcijos priemonės

2021 02 26
Kauno tarnybos ruošiasi potvyniui
Gamta ir žmogus

Kauno tarnybos ruošiasi potvyniui

2021 02 26
Užsienio reikalų ministerija | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

URM: melagingu pranešimu buvo bandoma pakenti Lietuvos ir Lenkijos santykiams

2021 02 26
Žygimantas Pavilionis, Audrys Antanaitis | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Socialdemokratai ragina Ž. Pavilionį trauktis iš pareigų Seime

2021 02 26
Pieno gamintojams skirta 17 mln. eurų nacionalinės paramos
Lietuvoje

Dėl paramos jau gali kreiptis ir susijusios įmonės

2021 02 26
VĮ „Oro navigacija“ logo
Gamta ir žmogus

„Oro navigacijoje“ įdiegta nauja skrydžių valdymo sistema

2021 02 26
Pavasario polaidis gali keisti ir kelionių maršrutus
Gamta ir žmogus

Pavasario polaidis gali keisti ir kelionių maršrutus

2021 02 26
Kuriama nemokama mobiliosios jausminės savipagalbos programėlė
Lietuvoje

Lietuvos bankas įspėja apie padažnėjusią sukčių veiklą

2021 02 26


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Astronomas, rzubinas@gmail.com 41-jų tremtinys inž. Romualdas Zubinas apie Virš 50 Baltijos šalių organizacijų kviečia Baltijos šalių vadovus kovoti su klimato kaita
  • Perkūnas trenktų - apie D. Stomienė: Naujiems sumanymams lengvų kelių nebūna
  • Žemyna apie Socialdemokratai ragina Ž. Pavilionį trauktis iš pareigų Seime
  • Vaje! apie Azerbaidžanas mini Chodžali miesto tragedijos metines (video)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Aplinkos ministro pokalbiuose – apsaugos nuo korupcijos priemonės
  • Kauno tarnybos ruošiasi potvyniui
  • URM: melagingu pranešimu buvo bandoma pakenti Lietuvos ir Lenkijos santykiams
  • Socialdemokratai ragina Ž. Pavilionį trauktis iš pareigų Seime

Skaitomiausi straipsniai

  • Č. Iškauskas. Žydai – A. Hitlerio tarnyboje peržiūrėta: 1588; komentarų: 16
  • T. Baranauskas. Uždraustoji Vasario 16-oji peržiūrėta: 1006; komentarų: 9
  • Č. Iškauskas. Žydai – bolševikų tarnyboje peržiūrėta: 873; komentarų: 10
  • Vasario 16-osios eitynės šiemet virto įspūdingomis važiuotynėmis (video, nuotraukos) peržiūrėta: 806; komentarų: 5
  • Būti mitologu – su širdimi ir iš širdies peržiūrėta: 675; komentarų: 18
  • LVŽ šešėlinėje vyriausybėje bus aptartas ir 365 tūkst. visuomenės parašų surinkęs pareiškimas (tiesioginė transliacija) peržiūrėta: 669; komentarų: 10

Artimiausi renginiai

  1. Lenkijos lietuviai TELEVIZIJOJE ir RADIJUJE

    2021-02-28 08:30 - 09:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?

by Ditė Česėkaitė
2021 02 21
1
Vasarą atidžiau žiūrėkite, ką valgote

Per karantiną daugiausia laiko leidžiant namuose įprantame nuolat užkandžiauti, nors alkio ir nejaučiame. Vis dėlto artėjant pavasariui dažniau susirūpiname savo...

Skaityti toliau

Nepelnytai pamirštas rūgpienis. Kodėl jį verta susigrąžinti ant mūsų stalo?

by Ditė Česėkaitė
2021 02 06
1
Karvė pievoje | zum.lt nuotr.

Dabar tik retas iš mūsų perka rūgpienį, nors kadaise šį produktą buvo galima rasti ir ant prezidento pietų stalo. Tarpukaryje...

Skaityti toliau

Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės

by Ditė Česėkaitė
2021 02 06
0
Vasarą padidėja galimybė užsikrėsti toksokaroze

  Vartotojų įpročiai, atsižvelgiant į pasaulines maisto tendencijas, kasmet keičiasi ir Lietuvoje. Gyventojai renkasi vis daugiau šviežių, sveikatai palankių produktų,...

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Astronomas, rzubinas@gmail.com 41-jų tremtinys inž. Romualdas Zubinas apie Virš 50 Baltijos šalių organizacijų kviečia Baltijos šalių vadovus kovoti su klimato kaita
  • Perkūnas trenktų - apie D. Stomienė: Naujiems sumanymams lengvų kelių nebūna
  • Žemyna apie Socialdemokratai ragina Ž. Pavilionį trauktis iš pareigų Seime
  • Vaje! apie Azerbaidžanas mini Chodžali miesto tragedijos metines (video)
  • Šaltis - kilmės ženklas? apie S. Birgelis. Jotvos krašte šalčiausios gelmės Europoje
Kitas straipsnis
Vokietijos poligonuose išbandomos Lietuvos kariuomenės pėstininkų kovos mašinos „Vilkas“

Vokietijos poligonuose išbandomos Lietuvos kariuomenės pėstininkų kovos mašinos „Vilkas“

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Apie Alkas.lt
  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai