Sekmadienis, 10 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Norintiems sulieknėti valgyti duoną galima

www.alkas.lt
2018-07-19 09:08:19
0
Norintiems sulieknėti valgyti duoną galima

pixabay.org nuotr.

pixabay.org nuotr.
pixabay.org nuotr.

Skani, kokybiška, subalansuota sudėtimi išsiskirianti duona – tinkama sveikuoliško mitybos raciono dalis, įsitikinusi Vaida Kurpienė. Neigdama įsigalėjusius pramanus mitybos specialistė teigia, kad tinkamai pasirinkta duona ne tik gali praturtinti organizmą vertingomis medžiagomis, bet ir, priešingai nei įprasta manyti, netrukdo lieknėti. Taigi kokią duoną rinktis, idant kūno linijos būtų laibos?

Pasak V. Kurpienės, šiandien didieji duonos kepėjai gaminių sudėčiai skiria milžinišką dėmesį, mat sparčiai reaguoja į besikeičiančius vartotojų poreikius

ir augančius lūkesčius. Todėl parduotuvių lentynose nuolat atsiranda vis daugiau pasirinkimų norintiems valgyti sveikiau, palaikyti kūno linijas ar net sulieknėti.

„Mitas, kad valgant duoną vien „užkemšamas“ skrandis ir auginamas kūno svoris. Čia, kaip ir visais atvejais, galioja taisyklė: nesveika tik tas, ko per daug. Skirtingi duonos ingredientai žmogaus organizmui daro skirtingą poveikį, o teisingai parinkti duonos gaminiai ne tik teikia vertingos energijos, bet ir ilgalaikį sotumo jausmą. Rezultate, pavalgę kokybiškos duonos su vertingais priedais, pavyzdžiui, riebia žuvimi ar salotomis, jaučiamės kupini jėgų, nelieka noro užkandžiauti. Vadinasi, figūrai nekenkia“, – sako V. Kurpienė, ir skuba paaiškinti, kaip pasirinkti teisingai.

Teikia sotumo jausmą

Mitybos specialistės V. Kurpienės teigimu, norint padailinti kūno linijas ir išties užsitikrinti, kad ištirpę kilogramai netrukus negrįš, būtina vengti perdėm didelio alkio jausmo. „Valgydami, kas pasipainioja po ranka, tikrai greitai pasijausite sotūs, tačiau taip sukurtas sotumo jausmas bus trumpalaikis – norėsis užkąsti vėl ir vėl, taip per dieną surenkant didelius kiekius „tuščių“ kalorijų. Todėl patiekalus ir užkandžius tarp jų reikia rinktis vertingus“, – sako V. Kurpienė.

Taigi duona – pilno grūdo ar pagaminta iš grūdų, turinčių daugiau baltymų, pavyzdžiui, avižų – šiuo atveju, idealus pasirinkimas. „Taip pat puikus priedas – pridėtiniai grūdai duonoje: soros, spelta ar įvairūs skaldyti. Mažiau apdorotos kruopos ar grūdai turi daugybę naudingų medžiagų, teikia didesnį ir ilgiau trunkantį sotumo jausmą, todėl smarkiai mažėja noras persivalgyti ar užkąsti menkaverčių produktų“, – sako V. Kurpienė.

Mitybos specialistė atkreipia dėmesį, kad kokybišką sotumo jausmą užtikrinti padeda ir duonoje aptinkami baltymai – pieno ar išrūgų milteliai, kviečių gemalai, dar daugiau baltymų randama avižose ar viso grūdo miltuose. Kiek duonoje yra baltymų visad užrašoma ant pakuotės – puikus pasirinkimas, jei 100 g duonos yra 10 ir daugiau gramų baltymų.

„Būtina atkreipti dėmesį į duonoje esantį cukrų – jo kiekį taip pat galite pasitikrinti užmetę akį į gaminio sudėtį. Tobula, jei 100 g duonos yra 2 g ar dar mažiau cukraus. Patartina, kad 100 g gaminio sudėtyje cukrus neviršytų 5 g, kitu atveju duoną priskirčiau pyragų kategorijai“, – sako V. Kurpienė. 

Gerina virškinimą

Kurpienė taip pat pabrėžia, kad avižų ar pilno grūdo duona dėl jose esančių didesnio skaidulų kiekio gerina virškinimo bei šalinimo sistemų darbą, kas vėlei pasitarnauja norint palaikyti esamą svorį ar siekiant laibesnių formų.

„Kalbant apie mažiau apdorotų kruopų ar pilno grūdo duonas, tokį efektą žmogaus organizmui skaidulos. Pavyzdžiui, avižos, soros, speltos, gysločiai (liaudyje vadinami trauklapiais) ar skaldyti grūdai. Be abejonės, didžiulį indėlį gerinant virškinimo sistemą organizmui duoda ir papildomai pridėtos kviečių, avižų ar rugių skaidulos bei sėlenos. Be to, šios sudėtinės duonos dalys taip pat teikia ir sotumo jausmą. Taigi norint palaikyti kūno formas ar net sulieknėti, verčiau rinktis tokią duoną, kurios sudėtyje skaidulų ar sėlenų apstu. Ieškokite šių sudėtinių dalių ingredientų sąraše, o skaidulų kiekis bus parašytas maistinių medžiagų lentelėje. Idealu, kai 100 g duonos jų yra 4–5 g ar daugiau“, – tikina V. Kurpienė.

Gali paspartinti medžiagų apykaitą

Mitybos specialistė taip pat atkreipia dėmesį ir į įvairias sėklas, kuriomis neretai gardinami duonos gaminiai. Pavyzdžiui, moliūgų ar saulėgrąžų, taip pat linų sėmenis.

„Tokios sėklos yra vadinamosios nesočiosios riebalų rūgštys, žmogaus organizmui teikiančios visą eilę naudų. Jos suteikia didesnį sotumo jausmą, riebalai skatina išsiskirti malonumo hormonus. Be to, kad pasitarnauja užtikrinant sklandžią nervų, smegenų, širdies veiklą, jos taip pat aktualios ir norintiems sulieknėti, mat jose esantis varis, cinkas bei manganas spartina medžiagų apykaitą. Kepinami aukštoje temperatūroje nesotieji riebalai skyla, bet kepant duoną skilimo temperatūra nėra pasiekiama, taigi žmogaus organizmą pasiekia visos jų teikiamos naudos“, – sako V. Kurpienė.

Tiesa, sėklomis gardinta duona įprastai būna kaloringesnė, taigi V. Kurpienė pataria valgyti mažesnes tokios duonos porcijos. „Kadangi pati mėgstu pavalgyti daugiau, asmeniškai linkstu prie grūdais praturtintos duonos“, – šypsosi.

Neutralizuoja kenksmingas medžiagas

Galiausiai V. Kurpienė atkreipia dėmesį ir į tuos duonos ingredientus, kuriuose gausu antioksidantų. Šios medžiagos, pasak mitybos specialistės, ne tik gerina imuninę sistemą ir padeda palaikyti sveikatą, bet ir pasitarnauja neutralizuojant organizme aptinkamas kenksmingas medžiagas  bei slopina uždegimus. „O kai jaučiamės puikiai, mažiau norime užkandžiauti menkaverčiu maistu ir lengviau tirpdome juosmenį „užklojusius“ riebalus“, – sako mitybos specialistė.  

Lieknėjantiems, o taip pat ir visų kitų žmonių organizmams reikalingų antioksidantų apstu tradiciniuose duonos prieskoniuose.

„Pavyzdžiui, ypač vertingi čia yra kmynai, kurie ne tik gerina virškinimą, bet ir mažina pilvo pūtimą ir skatina odos ląstelių regeneraciją. Ne ką mažiau naudos organizmui teikia ir aguonomis gardinti duonos gaminiai, mat jose apstu vitamino B1, taip pat jos teigiamai veikia nervų sistemą. Įprastai aguonomis gardinami pyragai, bet dabar šis prieskonis dedamas ir į duoną“, – paaiškina V. Kurpienė.

Ir reziumuoja: geriausia duona norintiems nepriekaištingos figūros – visagrūdė, su kuo daugiau skaidulų, kuo mažiau cukraus ir pagardinta prieskoniais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lietuviai mėgsta valgyti sriubą, teigia tyrimas
  2. Ką valgome: duoną ar chemikalus?
  3. Kaip neapsigauti renkantis duoną?
  4. Rekordiškai karštą savaitgalį nepamirškime gerti vandens
  5. Penki prasimanymai apie sveiką mitybą
  6. Lietuva taps nutukusių vaikų šalimi?
  7. Sveika mityba – ilgesnio gyvenimo garantas
  8. Kodėl nuolat kenčiame pilvo skausmus?
  9. Maisto ir gėrimų pramonė kerta sveiko gyvenimo metus
  10. Šiandien minima Europos sveikos mitybos diena
  11. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  12. Mokiniai, rinkdamiesi maistą, mažiausiai kreipia dėmesį į jo kainą ir sveikumą
  13. Maistui alergiškais žmonėmis nuo šiol rūpinsis ir restoranai
  14. Tyrimas: miestų gyventojai maitinasi sveikiau, bet nutukimas vis tiek didėja
  15. Visame pasaulyje žinoma mitybos žinovė atskleidė, kuo maitintis, kad nesirgtume

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Lietuvoje

Šiaurės ir Baltijos šalių vadovai paskelbė pareiškimą dėl Ukrainos

2025 08 10
Trampas, Putinas, nafta
Ukrainos balsas

A. Navys, M. Sėjūnas. Putino karinio koncerno kolapsas yra realus

2025 08 10
Paroda „Laimingi, nes vaikai“
Kultūra

Šliūpo muziejus kviečia į poezijos skaitymus su Rolandu Kazlu

2025 08 09
D. Trampas ir V. Putina
Užsienyje

Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus

2025 08 09
Kviečia jau šeštasis sutartinių maratonas „Suburtynė“!
Etninė kultūra

Kviečia jau šeštasis sutartinių maratonas „Suburtynė“!

2025 08 09
Atidaryk duris
Kultūra

Kauno dramos teatro spektaklio „Atidaryk duris“ tarptautinės gastrolės!

2025 08 09
Žemės ūkis, laukai
Lietuvoje

Priimti išimtiniai sprendimai nukentėjusiems ūkininkams

2025 08 08
Slaugos ir globos namai
Lietuvoje

Kaune plečiamos slaugos ir globos paslaugos

2025 08 08

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Kažin apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Michailas Velleris apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • ... apie Protestu prie URM raginta naikinti S. Cichanouskajos atstovybės akreditaciją (nuotraukos)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Šiaurės ir Baltijos šalių vadovai paskelbė pareiškimą dėl Ukrainos
  • Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša
  • 5 klausimai, padėsiantys išsirinkti būstą
  • Ar greitai atsisveikinsime su pinigine?

Kiti Straipsniai

Įvairių rūšių riešutai

Riešutai – puikus kelionės palydovas

2025 08 02
Mankšta

3 būdai išlaikyti sveikatą ir savarankiškumą sergant

2025 07 31
Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Širdis

Liūdni skaičiai: pagal sergamumą infarktu ar insultu pirmaujame Europoje

2025 06 30
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Vaikas miega

Miegas ir nutukimas: ryšys, apie kurį verta žinoti

2025 06 24
Daržovės, česnakai

Prieskoniai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai

2025 06 22

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Kažin apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Michailas Velleris apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • ... apie Protestu prie URM raginta naikinti S. Cichanouskajos atstovybės akreditaciją (nuotraukos)
  • Naivus klausimas apie A. Navys, M. Sėjūnas. Putino karinio koncerno kolapsas yra realus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Vokietijos poligonuose išbandomos Lietuvos kariuomenės pėstininkų kovos mašinos „Vilkas“

Vokietijos poligonuose išbandomos Lietuvos kariuomenės pėstininkų kovos mašinos „Vilkas“

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai