Sekmadienis, 5 vasario, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
Advertisement
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Maistui alergiškais žmonėmis nuo šiol rūpinsis ir restoranai

2015-08-19 18:45:29
0
Maistui alergiškais žmonėmis nuo šiol rūpinsis ir restoranai

„La Crepe“ nuotr.

„La Crepe“  nuotr.
„La Crepe“ nuotr.

Žmonių gyvenimo ir maitinimosi įpročiai pamažu kinta: padrąsinti žiniasklaidos, sveikos mitybos guru, draugų ir pažįstamų, jie ima sportuoti, vis drąsiau atsisako riebių, nesveikų patiekalų ir greito maisto, rinkdamiesi maisto specialisto sudarytą racioną. Nors tai gali ir atrodyti kaip madų vaikymasis, mitybos specialistai džiaugiasi, kad anksčiau garbinę nesveiką maistą, dabar žmonės pradeda kreipti dėmesį ne tik į jo maistinę vertę, bet ir patiekalo ingredientuose esančias kenksmingas medžiagas. Ką valgyti, kokius ingredientus rinktis, koks maisto paruošimo būdas naudingiausias – šie klausimai tampa vis aktualesni. Ypač, jei tenka valgyti ne namie.

„Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, apie 1 procentas žmonių populiacijos serga celiakija – liga, dėl kurios visiškai netoleruojami kvietiniai, rugių bei miežių produktai, tačiau gerokai didesnė dalis žmonių kenčia dėl ne tokio radikalaus šiuose produktuose esančio gliuteno netoleravimo. Interneto platybėse yra daugybė informacijos apie sveiką mitybą: susikūrusiose bendruomenėse žmonės aptarinėja maisto produktų vertę ir naudingumą, dalijasi receptais, kaip pasigaminti jiems kenksmingų medžiagų neturinčių patiekalų, – sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė. – Tačiau šie patarimai aktualūs tik gaminant namuose, nes valgymas restorane ar kavinėje tokiems žmonėms kelia stresą – personalas Lietuvoje vis dar nepakankamai apmokytas suteikti svarbią informaciją apie gliuteną maiste, tad žmonės turi tenkintis paprastais, bet saugiais patiekalais arba gamintis norimą patiekalą namuose. Ši situacija aktuali ir netoleruojantiems laktozės ar alergiškiems tam tikriems maisto produktams.“

Pasak UAB „Amber Food“ rinkodaros vadovės Linos Nikonovaitės, situacija maitinimo rinkoje pasikeitė praėjusių metų pabaigoje priėmus naujus maisto ženklinimo reikalavimus – nuo 2015 metų gruodžio restoranai privalo nurodyti produktų sudėtyje esančius alergizuojančius arba skatinančius netoleravimą ingredientus bei priedus. Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos vasarį atliktos apklausos duomenimis, 50 procentų respondentų pageidautų, kad informacija apie minėtas medžiagas būtų nurodyta prie kiekvieno patiekalo – iki šiol tokia informacija buvo pateikiama tik ant parduotuvėse parduodamų maisto prekių pakuočių.

„Įvairių tyrimų duomenimis, mitybos įpročiai net 25–30 proc. turi įtakos sveikatai, tad labai svarbu, kad restoranai ne pataikautų, o ugdytų klientų maitinimosi įpročius, pasiūlydami jiems subalansuotų ir sveikatai naudingų patiekalų, nes noro sveikai maitintis nepakanka – reikia turėti vietą, kur tai galima padaryti. Pastebime, kad klientai tampa vis reiklesni maisto kokybei ir jo sudėčiai – mūsų restoranų lankytojai nuolatos pateikia klausimų apie patiekalų ingredientus ir juose galimai esančius alergenus. Siekdami pateikti visą klientams reikalingą informaciją, apmokome personalą išmanyti patiekalų sudėtį ir žinoti juose esančius galimus alergenus, o naujame „La Crepe“ valgiaraštyje pateiksime specialų patiekalų be rugių ir kviečių bei laktozės ženklinimą, – naujoves pristato L. Nikonovaitė. – Atsižvelgdami į kintančius vartotojų poreikius bei įpročius, nusprendėme pakeisti savo restoranų valgiaraštį, kad jis atitiktų ne tik sveikai besimaitinančių, bet ir ypatingų reikalavimų maistui turinčių žmonių racioną. Bendradarbiaudami su mitybos specialistais, naujame valgiaraštyje įtraukėme sveikai subalansuotų patiekalų pasirinkimų, pavyzdžiui, lietinius iš pilno grūdo speltos miltų su avižų pienu ar stiklinius makaronus su miso padažu. Griausime mitus ir tvirtinsime, kad sveikas maistas yra skanus – sveikuolių patiekalus atranda ir pamėgsta net ir didžiausi gurmanai.“

Kaip teigia mitybos specialistė V. Kurpienė, Vakaruose nuo seno labiau rūpinamasi sveikata ir gera savijauta – tai lėmė, kad šiuose kraštuose daug daugiau kalbama apie ryšį tarp mitybos ir gyvenimo kokybės. Lietuvoje tik dabar pradedama atrasti produktus, kurie nėra tokie populiarūs, tačiau turi daugybę naudingųjų medžiagų. Pavyzdžiui, anksčiau atrodę nepakankamai purūs, tarsi purvini, pilno grūdo miltai ilgainiui tapo nepakeičiami sveikuolių racione ir duonos gaminiuose, teigiama kad juose naudingų medžiagų net iki 70-80 procentų daugiau nei šlifuotuose grūduose, be to, jie mažina cholesterolio lygį, gerina širdies ir kraujotakos darbą bei virškinimo sistemos veiklą. Anot jos, be tradicinių kviečių ir rugių miltų į racioną vertėtų įtraukti gaminius iš pilno grūdo speltos grūdų. Jų miltai turi daugiau skaidulinių medžiagų bei antioksidantų nei įprasti kviečių miltai, o skonis priimtinesnis keičiantiems mitybą žmonėms. Daugumai maistui žmonių pilno grūdo speltos miltų gaminiai yra sveikesnė išeitis mėgautis miltiniais patiekalais, nes juose esantis gliutenas suyra karštyje, o sotumo jausmas išlieka ilgiau nei tokio pat patiekalo iš įprastinių miltų.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Garšva – ir maistui, ir sveikatai
  2. Ar mėgstame valgyti sūriai?
  3. Kodėl glitimo turintys maisto produktai turi būti išskirtinai paženklinti?
  4. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  5. Maisto ir gėrimų pramonė kerta sveiko gyvenimo metus
  6. Saldikliai trys viename: maistas, vaistas ir nuodas
  7. Tinkama vaikų mityba – sveikatos pagrindas
  8. Ar turėtumėte valgyti kviečius? Didieji gliuteno debatai
  9. Sveikai maitintis įmanoma! 3 paprasti žingsniai
  10. Saldumynus vartokime saikingai
  11. Nutukimas ir jo prevencija
  12. Dviejose virtose dešrelėse – pusė paros druskos normos
  13. Kaip sumažinti šalčio poveikį žmogaus sveikatai?
  14. Gegužės – nerūkymo mėnesį, pasitikrinkime priklausomybę nuo nikotino
  15. Maisto papildas – tik nevisavertei mitybai papildyti
  16. Žarnyno infekcijas vasarą dažnai sukelia netinkamai laikomas maistas
  17. Dėl rūkymo kasmet miršta 700 tūkst. europiečių
  18. Vitaminas D apsaugo nuo astmos paūmėjimų, nustatė Izraelio mokslininkai
  19. Penkios pagrindinės taisyklės šventiniam stalui
  20. Lietuviai per mažai domisi vartojamu maistu

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Duona | pixabay.com nuotr.

Kaip atšviežinti padžiūvusią duoną?

2023 02 05
Daugėja sportuojančių lauke – galima peršalti ne tik dėl netinkamos aprangos

Pradėti sportuoti niekada nevėlu

2023 02 05
Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Vasario 5 minima Pasaulinė cepelinų diena

2023 02 05
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei

2023 02 04
Maistas, kruopos | pixabau.com, Enotovyj nuotr.

Tinkamai laikant, maistą išsaugosite ilgiau

2023 02 04
Krutu mazinimas | Pexels.com, Rocketmann nuotr.

Kokiais būdais galima sumažinti krūtinę?

2023 02 03
Baseinas Vilniuje | Bokšto SPA nuotr.

Baseino etiketas – malonių potyrių laikas

2023 02 01
Žandikaulio skausmas | Pexels.com, Mikael Blomkvist nuotr.

Žandikaulio skausmas – kada verta kreiptis į gydytojus?

2023 02 01
Greitoji pagalba | sam.lt nuotr.

Įsibėgėja greitosios pagalbos pertvarka

2023 02 01
Buvusi NVSPL vadovė Elena Lubienė | nvspl.ltnews nuotr.

Ar SAM sąmoningai žlugdo Visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją?

2023 01 31
Rodyti daugiau

Naujienos

Karas Ukrainoje | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Kremliuje – panika dėl didelio tikslumo JAV bombų

2023 02 05
Rūšiavimo nuodėmės: vamzdžiai, plytos ir dažai pakuočių konteineryje | Ecoserviso nuotr.
Gamta ir ekologija

Rūšiavimo nuodėmės: vamzdžiai, plytos ir dažai pakuočių konteineryje

2023 02 05
Benrasis pagalbos centras | bpc.lt nuotr.
Lietuvoje

2022-aisiais BPC – rekordinis pranešimų skaičius

2023 02 05
Žaidimų kūryba – kaip pramoga virsta karjera? | mokslolietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Žaidimų kūryba – kaip pramoga virsta karjera?

2023 02 05
Būdviečio bažnyčia | punskas,pl nuotr.
Istorija

S. Birgelis. „Aušros“ 140-osioms metinėms. Antroji „Aušra“ (III)

2023 02 05
Lietuvos laisvės gynėjų dienos iškilmės Seime 2021 m. sausio 13 d. | lrs.lt, O. Posaškovos nuotr.
Istorija

Laisvės kovų ir rezistencijos įamžinimas turi būti valstybės pirmenybė

2023 02 05
Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Vasario 5 minima Pasaulinė cepelinų diena

2023 02 05
Lėktuvas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Lietuviai keliones planuoja apgalvotai

2023 02 04
Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai Baltiški papuošalai
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Koks begėdis!.. apie Pietus į darbą pasiruoškite pigiau
  • 2014 ir dabar apie Kremliuje – panika dėl didelio tikslumo JAV bombų
  • kai žmonės apie Rūšiavimo nuodėmės: vamzdžiai, plytos ir dažai pakuočių konteineryje
  • nedovanotina klaida apie Pietus į darbą pasiruoškite pigiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kokioms tinklalaidėms verta skirti laiko?
  • Šylant orams turėtų sunerimti kavos mėgėjai
  • Ar jūsų namuose neeikvojama elektra?
  • Kremliuje – panika dėl didelio tikslumo JAV bombų
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Kaip atšviežinti padžiūvusią duoną?

by Ditė Česėkaitė
2023 02 05
0
Duona | pixabay.com nuotr.

Lietuvoje minima Šv. Agotos diena. Duona nuo seno lietuviams turėjo sakralią reikšmę, jos išmesti buvo nevalia. Deja, šiomis dienomis, kai...

Skaityti toliau

Pradėti sportuoti niekada nevėlu

by Ditė Česėkaitė
2023 02 05
0
Daugėja sportuojančių lauke – galima peršalti ne tik dėl netinkamos aprangos

Remiantis Higienos instituto centro duomenimis, nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuvoje kasmet miršta daugiau negu 22 tūkst. asmenų. Per mažas...

Skaityti toliau

Vasario 5 minima Pasaulinė cepelinų diena

by Ditė Česėkaitė
2023 02 05
0
Daržovės, bulvės | pixabay.com nuotr.

Net jei vengiate sunkesnio maisto ar itin skaičiuojate kalorijas, esant progai galite pasilepinti vaikystę primenančiais lietuviškais bulvių patiekalais, juo labiau,...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Koks begėdis!.. apie Pietus į darbą pasiruoškite pigiau
  • 2014 ir dabar apie Kremliuje – panika dėl didelio tikslumo JAV bombų
  • kai žmonės apie Rūšiavimo nuodėmės: vamzdžiai, plytos ir dažai pakuočių konteineryje
  • nedovanotina klaida apie Pietus į darbą pasiruoškite pigiau
  • taškas apie Rūšiavimo nuodėmės: vamzdžiai, plytos ir dažai pakuočių konteineryje
Kitas straipsnis
Estonas Kohveras | news.err.ee nuotr.

Rusijos teismas nuteisė pagrobtą Estijos pareigūną

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | Žūklės reikmenys internetu | Darbo skelbimai | kemi.lt | Šalikai | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai