Šeštadienis, 10 balandžio, 2021
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Maistui alergiškais žmonėmis nuo šiol rūpinsis ir restoranai

www.alkas.lt
2015 08 19 18:45
0
Maistui alergiškais žmonėmis nuo šiol rūpinsis ir restoranai

„La Crepe“ nuotr.

„La Crepe“  nuotr.
„La Crepe“ nuotr.

Žmonių gyvenimo ir maitinimosi įpročiai pamažu kinta: padrąsinti žiniasklaidos, sveikos mitybos guru, draugų ir pažįstamų, jie ima sportuoti, vis drąsiau atsisako riebių, nesveikų patiekalų ir greito maisto, rinkdamiesi maisto specialisto sudarytą racioną. Nors tai gali ir atrodyti kaip madų vaikymasis, mitybos specialistai džiaugiasi, kad anksčiau garbinę nesveiką maistą, dabar žmonės pradeda kreipti dėmesį ne tik į jo maistinę vertę, bet ir patiekalo ingredientuose esančias kenksmingas medžiagas. Ką valgyti, kokius ingredientus rinktis, koks maisto paruošimo būdas naudingiausias – šie klausimai tampa vis aktualesni. Ypač, jei tenka valgyti ne namie.

„Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, apie 1 procentas žmonių populiacijos serga celiakija – liga, dėl kurios visiškai netoleruojami kvietiniai, rugių bei miežių produktai, tačiau gerokai didesnė dalis žmonių kenčia dėl ne tokio radikalaus šiuose produktuose esančio gliuteno netoleravimo. Interneto platybėse yra daugybė informacijos apie sveiką mitybą: susikūrusiose bendruomenėse žmonės aptarinėja maisto produktų vertę ir naudingumą, dalijasi receptais, kaip pasigaminti jiems kenksmingų medžiagų neturinčių patiekalų, – sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė. – Tačiau šie patarimai aktualūs tik gaminant namuose, nes valgymas restorane ar kavinėje tokiems žmonėms kelia stresą – personalas Lietuvoje vis dar nepakankamai apmokytas suteikti svarbią informaciją apie gliuteną maiste, tad žmonės turi tenkintis paprastais, bet saugiais patiekalais arba gamintis norimą patiekalą namuose. Ši situacija aktuali ir netoleruojantiems laktozės ar alergiškiems tam tikriems maisto produktams.“

Pasak UAB „Amber Food“ rinkodaros vadovės Linos Nikonovaitės, situacija maitinimo rinkoje pasikeitė praėjusių metų pabaigoje priėmus naujus maisto ženklinimo reikalavimus – nuo 2015 metų gruodžio restoranai privalo nurodyti produktų sudėtyje esančius alergizuojančius arba skatinančius netoleravimą ingredientus bei priedus. Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos vasarį atliktos apklausos duomenimis, 50 procentų respondentų pageidautų, kad informacija apie minėtas medžiagas būtų nurodyta prie kiekvieno patiekalo – iki šiol tokia informacija buvo pateikiama tik ant parduotuvėse parduodamų maisto prekių pakuočių.

„Įvairių tyrimų duomenimis, mitybos įpročiai net 25–30 proc. turi įtakos sveikatai, tad labai svarbu, kad restoranai ne pataikautų, o ugdytų klientų maitinimosi įpročius, pasiūlydami jiems subalansuotų ir sveikatai naudingų patiekalų, nes noro sveikai maitintis nepakanka – reikia turėti vietą, kur tai galima padaryti. Pastebime, kad klientai tampa vis reiklesni maisto kokybei ir jo sudėčiai – mūsų restoranų lankytojai nuolatos pateikia klausimų apie patiekalų ingredientus ir juose galimai esančius alergenus. Siekdami pateikti visą klientams reikalingą informaciją, apmokome personalą išmanyti patiekalų sudėtį ir žinoti juose esančius galimus alergenus, o naujame „La Crepe“ valgiaraštyje pateiksime specialų patiekalų be rugių ir kviečių bei laktozės ženklinimą, – naujoves pristato L. Nikonovaitė. – Atsižvelgdami į kintančius vartotojų poreikius bei įpročius, nusprendėme pakeisti savo restoranų valgiaraštį, kad jis atitiktų ne tik sveikai besimaitinančių, bet ir ypatingų reikalavimų maistui turinčių žmonių racioną. Bendradarbiaudami su mitybos specialistais, naujame valgiaraštyje įtraukėme sveikai subalansuotų patiekalų pasirinkimų, pavyzdžiui, lietinius iš pilno grūdo speltos miltų su avižų pienu ar stiklinius makaronus su miso padažu. Griausime mitus ir tvirtinsime, kad sveikas maistas yra skanus – sveikuolių patiekalus atranda ir pamėgsta net ir didžiausi gurmanai.“

Kaip teigia mitybos specialistė V. Kurpienė, Vakaruose nuo seno labiau rūpinamasi sveikata ir gera savijauta – tai lėmė, kad šiuose kraštuose daug daugiau kalbama apie ryšį tarp mitybos ir gyvenimo kokybės. Lietuvoje tik dabar pradedama atrasti produktus, kurie nėra tokie populiarūs, tačiau turi daugybę naudingųjų medžiagų. Pavyzdžiui, anksčiau atrodę nepakankamai purūs, tarsi purvini, pilno grūdo miltai ilgainiui tapo nepakeičiami sveikuolių racione ir duonos gaminiuose, teigiama kad juose naudingų medžiagų net iki 70-80 procentų daugiau nei šlifuotuose grūduose, be to, jie mažina cholesterolio lygį, gerina širdies ir kraujotakos darbą bei virškinimo sistemos veiklą. Anot jos, be tradicinių kviečių ir rugių miltų į racioną vertėtų įtraukti gaminius iš pilno grūdo speltos grūdų. Jų miltai turi daugiau skaidulinių medžiagų bei antioksidantų nei įprasti kviečių miltai, o skonis priimtinesnis keičiantiems mitybą žmonėms. Daugumai maistui žmonių pilno grūdo speltos miltų gaminiai yra sveikesnė išeitis mėgautis miltiniais patiekalais, nes juose esantis gliutenas suyra karštyje, o sotumo jausmas išlieka ilgiau nei tokio pat patiekalo iš įprastinių miltų.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Garšva – ir maistui, ir sveikatai
  2. Ar mėgstame valgyti sūriai?
  3. Kodėl glitimo turintys maisto produktai turi būti išskirtinai paženklinti?
  4. Valgydami daugiau kalio turinčių maisto gaminių galime sumažinti kraujospūdį
  5. Maisto ir gėrimų pramonė kerta sveiko gyvenimo metus
  6. Saldikliai trys viename: maistas, vaistas ir nuodas
  7. Tinkama vaikų mityba – sveikatos pagrindas
  8. Ar turėtumėte valgyti kviečius? Didieji gliuteno debatai
  9. Sveikai maitintis įmanoma! 3 paprasti žingsniai
  10. Saldumynus vartokime saikingai
  11. Trichinelioze užsikrečiama dėl nerūpestingumo
  12. Kaip apsisaugoti nuo Ebolos hemoraginės karštligės?
  13. Nuo moksleivių stalų dingo ne tik druska, bet ir pipirai
  14. Nutukimas ir jo prevencija
  15. Visuomeninė organizacija ragina Vyriausybę tesėti pažadus
  16. Dviejose virtose dešrelėse – pusė paros druskos normos
  17. Kaip sumažinti šalčio poveikį žmogaus sveikatai?
  18. Moterys raginamos nepamiršti galimybės nemokamai pasitikrinti dėl krūties vėžio
  19. Vasarą pasitikime be žarnyno ligų
  20. Ar vakcinomis valdomos ligos taps nevaldomos?
  21. Kad atostogų nesugadintų ligos
  22. Maisto papildas – tik nevisavertei mitybai papildyti
  23. Žarnyno infekcijas vasarą dažnai sukelia netinkamai laikomas maistas
  24. Minime Pasaulinę kaulų ir sąnarių susirgimų savaitę
  25. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  26. Dėl rūkymo kasmet miršta 700 tūkst. europiečių
  27. Žuvis ir jos maistinės savybės
  28. Vitaminas D apsaugo nuo astmos paūmėjimų, nustatė Izraelio mokslininkai
  29. Penkios pagrindinės taisyklės šventiniam stalui
  30. Lietuviai per mažai domisi vartojamu maistu

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Koronavirusas, tyrimai | sam.lt nuotr.

Ką reiškia teigiamas COVID-19 IgG antikūnų tyrimo atsakymas?

2021 04 07
Kaip apsisaugoti nuo širdies ligų?

Kaip apsisaugoti nuo širdies ligų?

2021 04 07
Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

2021 04 05
Kodėl naudinga valgyti pusryčius?

Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą

2021 03 28
Lašišinės žuvys | am.lrv.lt nuotr.

Kaip taisyklingai atšildyti žuvį?

2021 03 27
Pagrindinis naujametinis pažadas – mesti rūkyti

VU ekspertai: akcizų didinimas ir ribojimai kovoje su rūkymu – lyg dūmai be ugnies

2021 03 27
Dietologė pataria, kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius

Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė

2021 03 22
Judrumas mažina lėtinių ligų vystymąsi

Judrumas mažina lėtinių ligų vystymąsi

2021 03 12
Europos Parlamentas patvirtino programą „ES – sveikatos labui“

Europos Parlamentas patvirtino programą „ES – sveikatos labui“

2021 03 11
Jėgas padedantis atgauti poilsis. Ką rinktis?

Jėgas padedantis atgauti poilsis. Ką rinktis?

2021 03 09
Rodyti daugiau

Naujienos

Prekybos žmonėmis atvejų nemažėja
Lietuvoje

Prekybos žmonėmis atvejų nemažėja

2021 04 09
technologijos.lt nuotr.
Lietuvoje

Seime pristatyti alkoholio vartojimo tyrimai

2021 04 09
Vilnius kviečia kurti žaliąsias erdves
Gamta ir žmogus

Vilnius kviečia kurti žaliąsias erdves

2021 04 09
Darbo partijos frakcija ragina sušaukti neeilinę Seimo sesiją dėl apribojimų smulkiajam verslui
Lietuvoje

Privalomą darbuotojų tyrimą siūloma aiškintis KT

2021 04 09
Jūros taršą stebės dar nematyti orlaiviai
Gamta ir ekologija

Jūros taršą stebės dar nematyti orlaiviai

2021 04 09
Mokykla | LEU nuotr.
Lietuvoje

Daugiau mokyklų galės gauti kokybės krepšelį

2021 04 09
Olga Vėbrienė | aad.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų atleista AAD direktorė

2021 04 09
Nuo kitos savaitės duris atvers dalis bibliotekų
Lietuvoje

Bibliotekų ir valstybės archyvų skaityklos galės veikti visoje Lietuvoje

2021 04 09


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Jonas Vaiškūnas apie Apie Alkas.lt
  • Kieno „nuopelnai” didžiausi? apie V.Visockas. Legalizuotas genocidas (video)
  • Žemyna apie Kokie paukščiai jau sugrįžo?
  • Jonas apie O. Voverienė. Pulkininkas Steponas Rusteika – Pirmosios Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • J. Vaiškūnas. Žodžių karai: edukacija prieš švietimą (II)
  • G. Armonavičius. Kam užkliuvo du muziejininkai? (nuotrakos)
  • Prekybos žmonėmis atvejų nemažėja
  • Seime pristatyti alkoholio vartojimo tyrimai

Skaitomiausi straipsniai

  • A. Jakubauskas: Metas telkti Lietuvos atsinaujinimo sąjūdį (video) peržiūrėta: 870; komentarų: 13
  • Ar bus apgintas gyvasis Juškų etninės kultūros muziejus? (nuotraukos, video) peržiūrėta: 520; komentarų: 4
  • „Aktualioji istorija“: „Lietuvos piliakalnių tyrimų medžiaga“ – nauja informacija apie Lietuvos piliakalnius peržiūrėta: 487; komentarų: 7
  • Seimui bandant atleisti LGGRTC direktorių Lietuvoje kils piketų banga (tiesioginė transliacija) peržiūrėta: 382; komentarų: 2
  • Seimas nužudė paskutinę piliečių iniciatyvą peržiūrėta: 340; komentarų: 4
  • V. Juozapaitis. Nesprendžiamos problemos nedingsta savaime peržiūrėta: 332; komentarų: 4

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Ką reiškia teigiamas COVID-19 IgG antikūnų tyrimo atsakymas?

by daiva
2021 04 07
0
Koronavirusas, tyrimai | sam.lt nuotr.

Internete galima rasti daug skirtingos informacijos apie COVID-19 viruso tyrimus. Tam, kad būtų lengviau susivokti - keletas susistemintų ir konkrečių...

Skaityti toliau

Kaip apsisaugoti nuo širdies ligų?

by Kristina Aleknaitė
2021 04 07
0
Kaip apsisaugoti nuo širdies ligų?

Remiantis PSO duomenimis, širdies kraujagyslių ligos – viena pagrindinių mirties priežasčių šiandien. Nors jau daugiau nei metus gyvename koronaviruso pandemijoje,...

Skaityti toliau

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

by Ditė Česėkaitė
2021 04 05
0
Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

Kaip sveikai maitintis?

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Jonas Vaiškūnas apie Apie Alkas.lt
  • Kieno „nuopelnai” didžiausi? apie V.Visockas. Legalizuotas genocidas (video)
  • Žemyna apie Kokie paukščiai jau sugrįžo?
  • Jonas apie O. Voverienė. Pulkininkas Steponas Rusteika – Pirmosios Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministras
  • Nauja nusikaltimo samprata apie A. Jakubauskas: Valstybė iš tikrųjų yra griaunama
Kitas straipsnis
Estonas Kohveras | news.err.ee nuotr.

Rusijos teismas nuteisė pagrobtą Estijos pareigūną

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai