Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, susitikęs su šalies maisto pramonės atstovais, aptarė gyventojų mitybos gerinimo klausimus, sveikatai nepalankių gaminių ribojimo patirtis ES šalyse ir tolesnius bendrus veiksmus, siekiant bendro tikslo – geresnės gyventojų sveikatos.
„Vyriausybės programoje daug dėmesio skiriama gyventojų sveikatai ir mitybos gerinimui. Atsižvelgdami į Pasaulio sveikatos organizacijos Europos maisto ir mitybos politiką, kitus strateginius dokumentus, siekiame, kad ir Lietuvoje būtų kuo daugiau sveikatai palankesnių maisto gaminių. T. y. produktų, turinčių mažiau sočiųjų riebalų,cukraus, druskos ir daugiau maistinių skaidulų. Lietuvių mitybos įpročiai verčia nerimauti sveikatos specialistus. Negailestinga ir statistika – lėtinių ligų (širdies ir kraujagyslių, vėžio ir kitų) rizikos veiksnių sąraše netaisyklinga mityba pirmauja“, – teigia ministras A. Veryga.
Susitikime kalbėta apie realias galimybes riboti cukraus kiekį gėrimuose, kurie labai populiarūs ypač tarp vaikų ir jaunimo. Kas antras Lietuvos mokinys kasdien ir net kelis kartus per dieną vartoja saldumynus.
Ministras A. Veryga pakvietė pasirašyti susitarimą, kuriame maisto pramonės atstovai įsipareigotų geranoriškai mažinti sveikatai nepalankaus gaminio – druskos – kiekį savo gaminamuose gaminiuose.
Vyriausybės programa numato priemones, skirtas valdyti lėtinių ligų rizikos veiksnius, remti prie gyventojų išsaugojimo prisidedančias iniciatyvas, įgyvendinti sveikatai palankaus maisto politiką. Skatinant ekologiško maisto gamybą, bus ribojamas sveikatai nepalankių maisto medžiagų (druskos, riebalų ir kt.) naudojimas. Daugiau dėmesio bus skiriama ekologiškų gaminių vartojimui švietimo ir ugdymo įstaigose, sveikos mitybos įpročių puoselėjimui šeimose ir visuomenėje.