Trečiadienis, 20 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kokia maisto gaminių higiena turėtų būti vasaros metu?

www.alkas.lt
2016-07-10 10:10:38
0
Kokia maisto gaminių higiena turėtų būti vasaros metu?

freestockphotos.biz nuotr.

freestockphotos.biz nuotr.

Maisto gaminių vartojimas gali sukelti negalavimų, jei į juos  pateks salmoneliozės, listeriozės ar kitų per maistą plintančių infekcijų sukėlėjų. Šių ligų simptomai dažniausiai būna panašūs – viduriavimas, karščiavimas, pilvo, galvos, raumenų skausmai, pykinimas ir vėmimas. Mikroorganizmai plačiai randami dirvožemyje, vandenyje, ant gyvūnų bei žmonių, todėl mikroorganizmai gali patekti ant rankų, o nuo jų – ant maisto. Mikroorganizmų pasaulinė masė viršija 25 kartus gyvūnijos pasaulį. Bakterijoms daugintis palankiausia +37 °C temperatūra, tačiau jos gali daugintis ir 5–60 °C temperatūroje, todėl tam pakanka ir kambario temperatūros ar šiltos vasaros dienos.

Kaip sutrumpėja greitai gendančio maisto galiojimo laikas karštomis dienomis?

Laikant maisto gaminius šaldytuve ar ant ledo gabaliukų, ar labai karštoje temperatūroje (virš 60 °C), mikroorganizmų dauginimasis sulėtėja arba sustoja. Ypač greitai genda visi pieno, mėsos ir žuvų, kulinarijos gaminiai, daržovių mišrainės, tortai ir pyragaičiai su kremu. Šiuos gaminius reikėtų laikyti šaltai nuo pagaminimo iki valgymo.
Karštomis dienomis maisto vartojimo laikas ribotas – paprastai 2–3 paros, todėl būtina atkreipti dėmesį į gaminio tinkamumo vartoti terminą, pažymėtą ant pakuotės. Nereikėtų pagaminto maisto šilumoje laikyti ilgiau nei 2 valandas.

Ar užtenka įsigytus gaminius nuplauti, prieš vartojant, ar reikia naudoti kokias specialias dezinfekuojančias priemones?

Vaisius ir daržoves prieš vartojimą reikia gerai nuplauti tekančiu vandeniu, siekiant išvengti žarnyno infekcinių ligų. Prieš valgant, jei įmanoma, rekomenduojama nulupti ir žievelę.  Prieš vartojimą džiovintus vaisius ir riešutus taip pat būtina gerai nuplauti. Kol šie maisto gaminiai patenka ant mūsų stalo, jie „nukeliauja“ ilgą kelią: renkamas derlius, vaisiai džiovinami, pakuojami, kraunami, vežami, vėl pakuojami.

Kaip ant grotelių saugiai iškepti kepsnius?

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai atkreipia dėmesį, kad kepant mėsos gaminius, kurių sudėtyje yra natrio nitrito (E 250), nitritų likučiai reaguoja su aminais ir amino rūgštimis, sudarydami kancerogeninius junginius – nitrozaminus. Vienas iš svarbiausių nitrozaminų susidarymo faktorių – aukšta (aukštesnė nei 110 °C) temperatūra. Nitritai mėsoje ir mėsos gaminiuose jau daug dešimtmečių naudojami tam, kad būtų užtikrintas mėsos gaminių, visų pirma sterilizuotų, konservavimas bei mikrobiologinė sauga, taip pat slopinamas ir botulizmą sukeliančių Clostridium botulinum bakterijų dauginimasis. Nitritai ir nitratai naudojami apsaugoti maisto gaminius nuo gedimo. Daugumoje šalių, tame tarpe ir Lietuvoje, šių medžiagų, įprastai dedamų kaip kalio ir natrio druskos, vartojimas yra ribojamas ir reglamentuojamas įstatymais. Prekyboje galima rasti mėsos gaminių, kurių gamyboje nenaudoti nitritai. Šie gaminiai neturi įprastos rausvos spalvos, tačiau yra tinkami kepti aukštoje temperatūroje.

Kad išvengti pavojingų junginių susidarymo kepant mėsos gaminius ant grotelių, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria:

• Kepimui naudoti tik gaminius, kurių sudėtyje nėra nitritų.
• Prieš kepant mėsą ar jos gaminius reikėtų suvynioti į foliją, taip ji bus apsaugota nuo galimos tiesioginės liepsnos.
• Kepimui rekomenduojama naudoti specialias pakuotes, groteles.
• Mėsą ir jos gaminius patariama kepti žemesnėje temperatūroje, kad kiek įmanoma sumažėtų jų apdegimo ir apanglėjimo galimybės.
• Jeigu vis dėlto gaminiai apdegė, nuo jų būtina nupjaustyti apdegusias ar suanglėjusias vietas.

Taip pat, kad neužsikrėstumėme per maistą plintančiomis infekcijomis, reikėtų įsidėmėti penkias pagrindines taisykles:

1.  Laikykitės higienos reikalavimų. Visada ir dažnai plaukite rankas prieš ruošiant valgį, pasinaudoję tualetu, visada nuvalykite maisto paruošimui reikalingą įrangą ir paviršius.
2. Termiškai apdorotus ir neapruoštus maisto gaminius laikykite atskirai. Užkirskite kelią bakterijų patekimui nuo termiškai neapruošto maisto ant termiškai apdoroto. Neapruoštiems ir termiškai apdorotiems maisto gaminiams naudokite skirtingus indus bei įrankius. Šaldytuve maistą laikykite taip, kad jis nesiliestų su termiškai neapdorotais gaminiais.
3. Gerai termiškai apdorokite. Tinkamas virimas / kepimas gali sunaikinti daugumą pavojingų  mikroorganizmų. Verdant, gyvūninės kilmės maistas turi pasiekti 70° C  temperatūrą, kadangi tai sunaikina netgi didelę koncentraciją mikroorganizmų. Įsitikinkite, kad mėsos ar paukštienos išskirtos sultys yra šviesios, ne rožinės spalvos. Iš anksto paruoštą ar ilgiau šaldytuve laikytą maistą prieš vartojimą būtina gerai pakaitinti.
4. Užtikrinkite maisto gaminių laikymo temperatūrą. Nepalikite išvirto maisto šilumoje ilgiau nei 2 valandas. Nesuvartotą ar greitai gendantį maistą nedelsdami atvėsinkite. Karštus patiekalus iki pateikimo laikykite ne žemesnėje kaip 60° C temperatūroje. Nelaikykite maisto ilgai, net šaldytuve. Šaldytą maistą atitirpinkite šaldytuve, bet ne kambario temperatūroje.
5. Naudokite saugų vandenį bei maistą. Vartokite saugų vandenį. Siekiant inaktyvuoti mikrobiologinius patogenus, virimas, chloravimas ir filtracija yra svarbios priemonės. Rinkitės tik šviežius ir sveikus vaisius bei daržoves, jei vartosite juos žalius – patariama nulupti odelę ir nuplauti. Rinkitės perdirbtus maisto gaminius, pvz., pasterizuotą pieną. Nevartokite maisto gaminių pasibaigus jų tinkamumo vartoti terminui.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Salmoneliozės išvengti padeda tinkamas maisto ruošimas
  2. Gegužės 5-oji – Pasaulinė rankų higienos diena
  3. Leptospirozė – reta, bet pavojinga liga
  4. Infekcinių ligų sukėlėjus vasarą dažnai platina ir musės
  5. Patarimai ruošiantis iškylai gamtoje
  6. Daugiausia ūmių žarnyno infekcijų kyla dėl higienos reikalavimų nesilaikymo
  7. Vaikų higienos įpročiai ir nešvarių rankų ligos
  8. Antibiotikai: ir gydo, ir žaloja
  9. Rupūs miltai – keiksmažodis ar naudingas gaminys?
  10. Probiotikai – kas tai?
  11. Išvenkite ūmių užkrečiamųjų žarnyno ligų iškylaujant
  12. Vasarą pasitikime be žarnyno ligų
  13. Plaudami rankas stabdykime vaistams atsparių bakterijų plitimą
  14. Žuvis ir jos maistinės savybės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Orlaiviai su skiepais laukiniams gyvūnams – jau laukia pakilimo | vmvt.lt nuotr.

Orlaiviai su skiepais laukiniams gyvūnams – jau laukia pakilimo

2023 09 04
„Maisto banko“ atiduotuvė | M. Vitėno nuotr.

„Maisto bankas“ atidarė pirmąją maisto atiduotuvę

2023 08 31
Autoklavai konservavimui: išlaikykite maistą ilgiau ir kokybiškesnį! | eldalita.lt nuotr.

Autoklavai konservavimui: išlaikykite maistą ilgiau ir kokybiškesnį!

2023 08 25
Pirkiniai, kuriuos išmanūs pirkėjai perka tik internetu | freepik.com nuotr.

Pirkiniai, kuriuos išmanūs pirkėjai perka tik internetu

2023 08 24
Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Ką sveikiausia tepti ant duonos

2023 07 22
Šaldytuvas | pixabay.com, Difisher nuotr.

Tvarka šaldytuve mažina maisto atliekų kiekį

2023 07 16
Sparčiai senstanti Lietuvos visuomenė: ar šalyje yra vietos senoliams? | bookfieldbulletin.com nuotr.

Senstanti Lietuvos visuomenė: ar šalyje yra vietos senoliams?

2023 06 24
Pėdos, vanduo | pixabay.com, StocSnap nuotr.

Nepamirškite pėdų ir vasarą, ir žiemą 

2023 06 10
Išaiškintas maisto gaminių galiojimo terminus klastojęs tinklas | vmvt.lt nuotr.

Išaiškintas maisto gaminių galiojimo terminus klastojęs tinklas

2023 05 31
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Naujo skonio maistui suteiks marinatai

2023 04 23
Rodyti daugiau

Naujienos

Gamta | am.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Vyriausybė pritarė LRBP įgyvendinimo programai

2023 09 20
Atminimo lenta | S. Žiūros nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje neliks sovietinių atminimo lentų

2023 09 20
Kibernetinis saugumas | kam.lt nuotr.
Lietuvoje

Bus peržiūrima kibernetinio saugumo politika

2023 09 20
Didžiausias Lietuvos šunkelis – „betonkelis“ – valstybinės reikšmės kelias iš sostinės į Uteną | miestai.net nuotr.
Lietuvoje

Valdininkai džiugina: Utenos plente prasideda ilgai laukti kelio darbai

2023 09 20
Europos diena be žuvusiųjų keliuose | policija.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Minima Europos diena be žuvusiųjų keliuose

2023 09 20
Volodymyras Zelenskis ir Gitanas Nausėda Niujorke
Ukrainos balsas

Kartu mes – sugniaužtas kumštis

2023 09 20
Obuoliai | zum.lt nuotr.
Lietuvoje

Nukentėjusiems nuo šalnų ūkiams – 2 mln. parama

2023 09 20
Pratybos | KASP nuotr.
Lietuvoje

Pietryčių Lietuvoje – pratybos „Tvirtas skydas“

2023 09 20

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Būtent - apie Farsas Seime: Dar kartą nepripažinęs Romuvos Seimas svarstys Romuvos NEpripažinimo klausimą… JAU PAPILDYTA
  • 5-letkos grįžta? apie Vilniuje neliks sovietinių atminimo lentų
  • Zelenskio kalba apie Kartu mes – sugniaužtas kumštis
  • Nieko nesuprantu apie Vilniuje neliks sovietinių atminimo lentų

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vyriausybė pritarė LRBP įgyvendinimo programai
  • Vilniuje neliks sovietinių atminimo lentų
  • Bus peržiūrima kibernetinio saugumo politika
  • Ekspertai pataria: ką reikia žinoti apie starterių priežiūrą
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Orlaiviai su skiepais laukiniams gyvūnams – jau laukia pakilimo

by Kristina Aleknaitė
2023 09 04
0
Orlaiviai su skiepais laukiniams gyvūnams – jau laukia pakilimo | vmvt.lt nuotr.

Rugsėjo 4-ąją, Lietuvoje pradedama rudeninė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės, kuomet iš orlaivių bus mėtomi jaukai su skiepais. Nuo 2006...

Skaityti toliau

„Maisto bankas“ atidarė pirmąją maisto atiduotuvę

by Ditė Česėkaitė
2023 08 31
0
„Maisto banko“ atiduotuvė | M. Vitėno nuotr.

Šiandien Vilniuje „Maisto bankas“ atidarė pirmąją Lietuvoje maisto atiduotuvę, kurioje gaminius nepasiturintys gali rinktis kaip įprastoje parduotuvėje, tačiau čia jie...

Skaityti toliau

Autoklavai konservavimui: išlaikykite maistą ilgiau ir kokybiškesnį!

by daiva
2023 08 25
0
Autoklavai konservavimui: išlaikykite maistą ilgiau ir kokybiškesnį! | eldalita.lt nuotr.

Pasidalinsime naudingais patarimais apie autoklavus konservavimui. Patyrę ekspertai, kurie gilinasi į įvairių buitinių prietaisų paslaptis, patars ko reikia, kad ruošiamą...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Būtent - apie Farsas Seime: Dar kartą nepripažinęs Romuvos Seimas svarstys Romuvos NEpripažinimo klausimą… JAU PAPILDYTA
  • 5-letkos grįžta? apie Vilniuje neliks sovietinių atminimo lentų
  • Zelenskio kalba apie Kartu mes – sugniaužtas kumštis
  • Nieko nesuprantu apie Vilniuje neliks sovietinių atminimo lentų
  • Dainius Razauskas apie Kartu mes – sugniaužtas kumštis
Kitas straipsnis
Oro balionas | birstonas.lt nuotr.

Birštone paaiškėjo pasaulio moterų karšto oro balionų čempionė (nuotraukos)

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai