Kauno visuomenės sveikatos centro Jonavos skyrius informuoja, kad Jonavos rajone 2013 m. per keturis mėnesius užregistruoti 52 žarnyno infekcijomisų atvejai, iš jų – 30 vaikų.
Sušilus orams bei artėjant atostogų sezonui, padažnėja išvykų į gamtą, todėl galima tikėtis ūmių žarnyno infekcinių ligų pagausėjimo. Taip pat padidėja rizika žarnyno infekcijoms atsirasti bei išplisti ugdymo įstaigose, ypač tais atvejais, kai vaikai serga lengvomis formomis, sirgdami lanko ugdymo įstaigas ir „pasidalija“ sukėlėjais su aplinkiniais.
Primenama, kad šiltuoju metų laikotarpiu dažniausiai užsikrečiama tokiomis bakterinėmis žarnyno infekcijomis kaip salmoneliozė, šigeliozė, kampilobakteriozė, ešerichiozė ir kt.
Dažniausi ūmios žarnyno infekcijos požymiai:
- pykinimas, vėmimas,
- viduriavimas,
- pilvo skausmai,
- pakilusi temperatūra,
- bendras organizmo silpnumas.
Atliekant žarnyno infekcijų židinių epidemiologinius tyrimus, nustatoma, kad susirgimai dažniausiai plinta ne tik dėl nesaugių maisto produktų, o ir dėl pagrindinių higieninių reikalavimų ir asmens higienos nesilaikymo.
Norint išvengti ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų šiltuoju metų laiku, Kauno visuomenės sveikatos centro Jonavos skyriaus vyriausioji specialistė Margarita Kuliešienė rekomenduoja:
- Ruošiantis iškylai į gamtą, apsirūpinti negreitai gendančiais maisto produktais;
- Užkandžiams gamtoje pasirinkti labiausiai tinkamo maisto – šalto rūkymo mėsos gaminių, sausainių be kreminio įdaro, vaisių, daržovių, vengti mišrainių;
- Maisto nelaikyti tiesioginiuose saulės spinduliuose;
- Pakankamai gerai ant laužo iškepti vištieną, kitą mėsą ir jų produktus, o prieš vartojant rekomenduojama įsitikinti, kad nesiskiria rausvas skystis;
- Vaisius ir daržoves plauti tik geriamuoju vandeniu;
- Dažnai plauti rankas. Mažiems vaikams tinkamai nusiplauti rankas turi padėti suaugusieji;
Pajutus pirmuosius ligos simptomus, nesigydyti patiems, o kreiptis į savo šeimos gydytoją.