
Rambyno regioninis parkas ir Bitėnų bendruomenė rengia tradicinę Šiupinio šventę kasmet vis kitame kieme, išlaikydami ir vaišių tradicijas. Šiemet kovo 4 d., antradienį, 13 val. Užgavėnių Šiupinys bus „šmekiojamas“ Laimos ir Alvydo Būdvyčių kieme.
Mažojoje Lietuvoje kasmet vis kitame kieme būdavo valgomas šiupinys. Prie to tikdavo ir kiti riebūs patiekalai. Dar K. Donelaitis minėjo šiupinį, primindamas, kad nevalia visų žirnių suvalgyti, būtinai reikia pasilikti ir palaukti iki Užgavėnių.
Tradicinė Šiupinio šventė apibūdinama taip: „…jie sėdėdavę prie čėringės (valgomojo) stalo, kirsdavę košenybę (šaltieną) su rupyve (actu). Penčekos stukį (mėsos gabalą), kėžą (sūrį) ir būtiniausiai įvairiausio šiupinio. Gausias vaišes visuomet užskanindavo cukraus gabalėliu, pagardintu akmendrubės arba opedrupės (eterinis spiritas, dar liaudyje vadintas „anodija“) lašeliu“.
Jei gerai užsigavėsim, iki 200 metų gyvent galėsim!