Sūrininkystės tradicijos bus pristatytos Žemaitijos nacionaliniame parke (dienotvarkė) (0)

suris_zum.ltŽemaitijos nacionalinio parko direkcija kviečia vasario 20 d. į nemokamą seminarą: „Tradicinė ir netradicinė sūrininkystė – patirtis, paveldas, aplinkosauga“. Seminaras vyks Platelių dvaro svirne (Didžioji g. 22, Plateliai). Seminaro pradžia 9 val.

Seminare sužinosite Lietuvos Respublikos norminių aktų reikalavimus pieno gaminių gamybai, ženklinimui, pardavimui. Suvoksite, kodėl agrarinės aplinkosaugos principų taikymas ūkyje yra naudingas pieno produktų gamybai. Susipažinsite su sūrininkystės tradicijomis Žemaitijos regione. Sužinosite sūrio gamybos procesus, jų poveikį bei svarbą sūrio gamybai ir išgirsite sūrininkų-praktikų patirtį.

Seminaro metų bus gyvai rodomas pusiau kieto fermentinio sūrio gamybos procesas.

I-oji dalis. Apie tai, ką verta žinoti, saugoti ir puoselėti.

8.40–9.00 val. Seminaro dalyvių registracija.

9.00-9.15 val. „Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonės: agrarinė aplinkosauga ir klimatas, NATURA 2000 išmokos“. Naujienos, pokyčiai, reikalavimai (Plungės raj. Žemės ūkio sk. vedėja A.Montvydienė)

9.20–9.40 val. „Agrarinės aplinkosaugos svarba ir jos sukuriama pridėtinė produkto vertė“. Agrarinės aplinkosaugos poveikis aplinkai, kurioje gaminami ūkininko ūkio gaminiai. (P.Klapatauskas. Neformali agrarinės aplinkosaugos ūkių grupė „Kitokie ūkiai“).

9.40 val. Pirmasis, pusiau kieto fermentinio sūrio gamybos etapas – raugų įdėjimas ir pieno pašildymas.

9.45–10.15 val. „Pieno ūkis Žemaitijoje XX a. pirmoje pusėje“. Pieno ir jo gaminių Žemaitijoje gamybos istorinio paveldo bruožai ir reikšmė (A.Kuprelytė. Žemaitijos nacionalinis parkas, Kultūros paveldo skyriaus vedėja).

10.15 val. Antrasis pusiau kieto fermentinio sūrio gamybos etapas – fermento įdėjimas, pieno koaguliavimas.

10.25–11.15 val. „Gyvūninio maisto tvarkymo subjektų veterinarinio patvirtinimo ir registravimo tvarka“. Norminių aktų reikalavimai (Plungės VMVT viršininkas V.Gailius). Reikalavimai pieno produktų gamybai ūkiuose ir jų pardavimui (Vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė V.Budrienė). Ženklinimo reikalavimai pieno produktams (Vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė S.Šeputytė).

11.15 val. Trečiasis pusiau kieto fermentinio sūrio gamybos etapas  – koaguliacijos pjaustymas ir kaitinimas, išgriebimas į sūrio formą.

11.15–12.10 val. Kavos, arbatos pertrauka.

II-oji dalis. Sūrininkų praktinė patirtis ir žinios.

12.10–12.55 val. „Fermentinio sūrio gamybos procesas – kaip pienas virsta sūriu?“. Pienas, šarmingumo reikšmė, raugų poveikis, fermentacijos ir brandinimo procesas (Sūrininkas R.Grigas, Palanga).

13.00–13.45 val. „Sūrininko patirtis“. Fermentinių sūrių gamybos iššūkiai, problemos, sprendimai (P.Klapatauskas. Vilkų kitokie sūriai).

13.45–14.30 val. „Asmeninė, iš kartos į kartą perduodama, tradicinių sūrių gamybos patirtis“. Keletą kartų menanti ir toliau puoselėjama tradicinių varškės sūrių gamybos patirtis (L.Arlauskienė. Žemaitės memorialinis muziejus, Bukantė).

14.30–15.00 val. Diskusijos, seminaro pabaiga.

Organizatoriai: Žemaitijos nacionalinis parkas, Vilkų kitokių sūrių ūkis; Rėmėjai: Baltijos aplinkos forumas. Informaciniai rėmėjai: Plungės rajono ir Rietavo krašto laikraštis „Plungė“, Laikraštis „Telšių žinios“, Plungės raj. vietos veiklos grupė, Plungės raj. savivaldybė.

Kategorijos: Kultūra, Kultūros paveldas, Lietuvoje, Naujienos, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *