Baltarusijoje parengti dviejų globaliai nykstančių paukščių rūšių apsaugos veiksmų planai (0)

Meldinė nendrinukė | R. Jakaičio nuotr.

Meldinė nendrinukė | R. Jakaičio nuotr.

Baltarusų ornitologai parengė stulgio ir meldinės nendrinukės rūšių apsaugos veiksmų planus.

Juose, remiantis sukauptais ilgamečių tyrimų duomenimis ir apsaugos priemonių įgyvendinimo patirtimi, pateikiama įdomi ir Lietuvai aktuali informacija apie rūšių paplitimą ir gausą šalyje, grėsmes, nykimo priežastis, taip pat būtinus apsaugos veiksmus.

Dokumentai parengti rusų kalba, tačiau verti pastangų ir laiko juos įdėmiai perskaityti.

Stulgio apsaugos veiksmų planas

Meldinės nendrinukės apsaugos veiksmų planas

Meldinė nendrinukė Lietuvoje labai reta. Stebėta Žuvinte, rytinėje Kuršių marių pakrantėje (Kliošių kraštovaizdžio draustinyje) ir Nemuno deltoje. Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Įtraukta į Lietuvos Respublikos griežtai saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą. 2011 m. apskaitos duomenimis, šios rūšies populiacija Lietuvoje buvo 73–106 individai.

Stulgys – tilvikinių šeimos paukštis, kuris pagal išvaizdą labai panašus į perkūno oželį, tik apatinė kūno dalis išmarginta daugiau. Kūnas iki 28 cm ilgio, svoris – 62–74 g. Krūtinės šonai ir pilvas su skersinėmis dėmelėmis, uodegos šonai balti. Snapas platus ir trumpas.

Lietuvoje reta rūšis. Gyvena pelkėse. Lizdą suka ant žemės. Deda 4 pilkus ar gelsvus kiaušinius, išmargintus tamsiomis dėmėmis. Peri 22–24 dienas. Minta vabzdžių lervomis, kirmėlėmis.

Stulgys | S. Minkevičius nuotr.

Stulgys | S. Minkevičius nuotr.

Kategorijos: Gamta ir ekologija, Gamta ir žmogus, Visi įrašai | Žymos: , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: