Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

www.alkas.lt
2025-06-01 13:45:00
0
Pomidorai

Pomidorai | pixabay.com nuotr.

Šylant orams ir belaukiant kalendorinės vasaros pradžios lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai kviečia naujai pažvelgti į vieną universaliausių šiltojo sezono daržovių – pomidorus. Jie puikiai tinka ir kepimui, ir troškinimui ar net virimui, tačiau kiekvienas būdas reikalauja skirtingų gudrybių – jas žinant pavyks ne tik pasigaminti skanų patiekalą, bet ir išsaugoti pomidoruose esančias naudingąsias medžiagas.

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad pomidorai dažnai atsiduria populiariausių ir labiausiai pirkėjų vertinamų daržovių sąrašo viršūnėje. Ir ne veltui – yra daugybė skirtingų būdų kaip juos paruošti skaniai ir maistingai.

„Didžiausias pomidorų pliusas yra jų universalumas – juos galima valgyti ne tik žalius, bet ir termiškai apdorotus. O norint paruošti juos skaniai, visai nereikia būti virtuvės profesionalu – pakanka žinoti kelias esmines taisykles, kaip gaminti juos šiems neprarandant nei skonio, nei naudingųjų savybių. Be to, jais gardintus patiekalus ne tik paprasta, bet ir taupu paruošti, pavyzdžiui, pasirūpinus šią savaitę tinklo parduotuvėse kilogramu pomidorų  su šakelėmis už ypač mažą kainą, skirtingus valgius galėsite pagaminti pigiau, o ir namai pakvipus šiai daržovei kvepės nuostabiai gardžiai“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Kaip teisingai termiškai apdoroti pomidorus?

Pomidorai daugelio vis tik dažniau vertinami ne tik dėl draugiškos kainos ar universalumo, bet visos gausos naudingų savybių. Dietistų teigimu, pomidoruose gausu galingo antioksidanto likopeno, kuris, priešingai nei dauguma vitaminų, aktyviau veikia po terminio apdorojimo. Tad kepti pomidorai ar pomidorų sriuba – ne tik skanu, bet ir gali būti naudingi sveikatai.

Tačiau „Maximos“ maisto technologas Vladislovas Judickis atkreipia dėmesį, kad apdorojant pomidorus termiškai, reikėtų nepamiršti laikytis kelių esminių taisyklių.

„Tiek kepti, tiek virti pomidorus reikėtų kuo trumpiau. Išvirti pomidorus galima per vos 8–12 minučių – ilgesnis virimas gali užgožti skonį ir sunaikinti didžiąją dalį pomidoruose esančio vitamino C. Kepant pomidorus orkaitėje galioja tos pačios taisyklės – geriau kepti aukštesnėje, 180 laipsnių, temperatūroje, bet trumpą laiką – apie 10–15 minučių. Taip juos ruošiant, pomidorai išlaikys savo formą, įgaus saldumo, o viduje liks sultingi. Ilgiau kepant – neišlaikys formos ir nebebus tokie skanūs“, – pataria V. Judickis ir dalinasi trimis pomidorų receptais, kurie tiks ir lengvam užkandžiui, ir sočiai vakarienei.

Kalakutiena įdaryti pomidorai su kuskuso salotomis

Vasariškas, bet sotus receptas, kuriam reikės:

·         2 vnt. didelių pomidorų su šakelėmis;

·         2 a. š. alyvuogių aliejaus;

·         0,5 vnt. smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno;

·         2 skiltelių česnako;

·         200 g kalakutienos faršo;

·         1 v. š. pomidorų pastos;

·         50 g kuskuso;

·         pusės citrinos sulčių;

·         mėgstamų šviežių prieskoninių žolelių;

·         0,5 vnt. agurko, sutarkuoto ilgomis plonomis juostelėmis;

·         0,5 a. š. cukraus.

Gaminimas. Atsargiai nupjaukite pomidorų viršų ir atidėkite. Nedideliu aštriu peiliu išskobkite pomidorų minkštimą, kad vidus liktų tuščias. Pomidorus sudėkite į kepimo indą, o išskobtą minkštimą supjaustykite ir atidėkite kuskusui.

Įkaitinkite keptuvę su aliejumi. Pakepinkite svogūną ir sutrintą česnaką. Įdėkite kalakutienos faršą ir kepkite 3–5 minutes, kol gražiai paruduos. Tada sudėkite pomidorų pastą, žiupsnelį cukraus ir pakaitinkite viską apie minutę. Keptuvę nukelkite nuo ugnies. Gautą mišinį sudėkite į pomidorus, atgal uždėkite pomidorų viršūnėles ir viską pašaukite 10–15 minučių į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

Kuskusą supilkite į dubenį, užpilkite 75 ml verdančio vandens ir uždenkite. Leiskite pastovėti 5 minutes, kad susigertų vanduo, tada suplakite šakute. Įspauskite citrinos sulčių ir įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus. Įmaišykite pasirinktas prieskonines žoleles ir supjaustytą pomidorų minkštimą. Sudėkite tarkuoto agurko juosteles. Patiekite lėkštėje – vieną įdarytą pomidorą kartu su kuskuso salotomis.

Pomidorai su pelėsiniu sūriu

Puikus ir greitai paruošiamas užkandis, kuriam reikės:

·         5 vnt. didelių pomidorų su šakelėmis;

·         80 g pelėsinio sūrio;

·         3 v. š. lydyto sviesto;

·         0,5 stiklinės džiūvėsėlių;

·         1 a. š. džiovintų bazilikų;

·         1 a. š. cukraus;

·         druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Pomidorus perpjaukite per pusę. Paruoškite prieskonius – sumaišykite baziliką, cukrų, druską ir pipirus. Prieskonių mišiniu pabarstykite pomidorus. Sumaišykite džiūvėsėlius su lydytu sviestu ir sutrupintu pelėsiniu sūriu, uždėkite masę ant pomidorų.

Taip paruoštas pomidorų puseles sudėkite į kepimo skardą, uždenkite folija ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 5 minutes. Šis užkandis skanus tiek šiltas, tiek šaltas, tad mėgaukitės juo, kaip patinka!

Šalta pomidorų sriuba

Alternatyva lietuviškiems šaltibarščiams, kuriai pagaminti reikės:

·         1 kg pomidorų su šakelėmis;

·         2 l kefyro;

·         krapų ir svogūnų laiškų;

·         1 skiltelės česnako;

·         druskos ir pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Pašalinkite nuo pomidorų šakeles, pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu ir nulupę jų odeles, sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilkite kefyrą. Sudėkite susmulkintus svogūnų laiškus, krapus, prieskonius, įspauskite česnaką. Išmaišykite ir ragaukite.

Parengta pagal „Maximos“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Vitaminų metams neprikaupsite: juos galima užkonservuoti
  2. Pomidorai – salotoms ir kepsninėms
  3. Pomidorai – antioksidantų ir vitamino C šaltinis
  4. Kokios kaimynystės nemėgsta pomidorai?
  5. Baklažanai puikiai tiks kepti ant grotelių
  6. Pomidorai – maistui ir… apsaugai nuo saulės
  7. Agurkai: juos raugti ar marinuoti?
  8. Rabarbarai. Ar būtina juos lupti?
  9. Rauginti galima ne tik daržoves
  10. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  11. Užšaldyti galima ne tik mėsą ir uogas
  12. Kiek laiko šaldytuve galima laikyti skirtingus maisto gaminius?
  13. Svogūną pjaustyti galima be ašarų
  14. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  15. 5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Vyriausybė imasi priemonių valstybės tarnautojų skaičiui mažinti
Lietuvoje

Vyriausybė Seimui siūlys apie 100 teisės aktų

2025 08 20
Siunta
Lietuvoje

Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV

2025 08 20
Linas Jonauskas | Seimo kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

L. Jonauskas siūlo stiprinti aplinkosaugos kontrolę

2025 08 20
Inga Ruginienė, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė | asmeninė nuotr.
Lietuvoje

Dėl duomenų apie I. Ruginienę – TS-LKD kreipimasis į VSD  

2025 08 20
Kintai
Lietuvoje

Kuršių mariose – nauji laivybos darbai

2025 08 20
Automobilių stovėjimo aikštelė
Lietuvoje

Kelyje Kaunas–Marijampolė–Suvalkai atidaryta stovėjimo aikštelė

2025 08 20
Brandos egzaminai
Lietuvoje

Dėl egzaminų vertinimo – kreipimasis į teismą

2025 08 20
Kolegija | vtdko.lt nuotr.
Lietuvoje

Pataisomis siūloma stiprinti kolegijų finansavimą

2025 08 20

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Skverneliui - ne Tomaševskiui- taip? apie Seimas rinkis į neeilinę sesiją
  • Tai viskas... apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • Eugenijus Kopatko apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Konstantinas Bondarenko, Styvas Dūdnikas apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vyriausybė Seimui siūlys apie 100 teisės aktų
  • Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • L. Jonauskas siūlo stiprinti aplinkosaugos kontrolę
  • Dėl duomenų apie I. Ruginienę – TS-LKD kreipimasis į VSD  

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • Skverneliui - ne Tomaševskiui- taip? apie Seimas rinkis į neeilinę sesiją
  • Tai viskas... apie Paštas laikinai stabdo siuntų pristatymą į JAV
  • Eugenijus Kopatko apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Konstantinas Bondarenko, Styvas Dūdnikas apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • +++ apie Tiškevičių statyta vila, kurioje gyveno pirmasis Palangos burmistras, laukia lankytojų
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais | lzs.lt nuotr.

Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai