Šeštadienis, 14 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Vitaminų metams neprikaupsite: juos galima užkonservuoti

www.alkas.lt
2024-07-20 17:06:00
0
Šilauogės | pixabay.com, Stock Snap nuotr.

Šilauogės | pixabay.com, Stock Snap nuotr.

Nors esate girdėję frazę, jog vasarą reikėtų vaisių, uogų ir daržovių valgyti kuo daugiau, nes esą sukaupsime vitaminų žiemai, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė su tuo teiginiu nesutinka. Ji paaiškina, kad vandenyje tirpūs vitaminai kūne nesikaupia. Puiku vasarą mitybą praturtinti įvairiu augaliniu maistu, pasimėgauti ir laukinėje gamtoje išaugusiomis uogomis, tačiau reikalingų kūnui medžiagų teks gauti visus metus.

Stiprinti kūną reikėtų visais metų laikais

Šviežiu vietinių uogų derliumi galime pasidžiaugti vos kelis mėnesius, tad nenuostabu, kad norisi jų skanauti pilnomis saujomis. Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė sako, kad vidurvasarį tikrai galime pasidžiaugti uogų gausa: prisirpsta braškės, vyšnios, trešnės, serbentai, agrastai, šilauogės, o kur dar miško gražuolės žemuogės, gervuogės, mėlynės, avietės, o rudeniop ir bruknės bei spanguolės.

„Vasarą galime gauti visų reikiamų medžiagų vien iš vietinių vaisių, daržovių ir uogų, kita vertus, atvežtinis derlius lavina skonį ir leidžia susipažinti su įvairiomis augalijos rūšimis. Itin vertingos miško uogos: jose mažiau fruktozės ir daugiau antioksidantų, tad verta naudotis proga paskanauti laukinėje gamtoje užaugusių gėrybių. Kuo daugiau mūsų lėkštėse bus įvairių spalvų, tuo daugiau skirtingų rūšių vitaminų ir antioksidantų gausime“, – sako gydytoja dietologė.

Nors daug kas tikisi, jog gausiai pavalgę šviežių daržovių ir uogų sustiprins kūną prieš peršalimo ligų sezoną, gydytoja dietologė teigia, kad rūpintis sveikata reikia ne sezoniškai, o visais metų laikais: „Vandenyje tirpūs vitaminai organizme nesikaupia, tad protingiau būtų uogas užšaldyti ir jas atsišildžius valgyti visą rudenį bei žiemą. Prieskonines žoleles taip pat tinka šaldyti ar džiovinti. Tik jei skanaujate džiovintų vaisių ir uogų, atsiminkite, kad juose yra didesnė cukraus koncentracija nei šviežiuose. Tiek šaldytus, tiek džiovintus vaisius ir uogas geriausia suvartoti iki šviežių gėrybių sezono.“

Šilauogės stabdo senėjimo procesus

Kaip teigia gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė, šilauogės dėl savo išvaizdos neretai lyginamos su mėlynėmis, panaši ir šių uogų sudėtis, tačiau skinant šilauoges mėlynai nenusidažys rankos, o jas skanaujant – burnos gleivinė. Šilauogės naudingos ne tik tiems, kurie kontroliuoja savo kūno masę, bet ir sergantiems diabetu, nes stiklinėje uogų yra vos apie 80 kalorijų ir sąlyginai nedaug cukraus.

Pasak gydytojos dietologės, dėl didelio antioksidantų kiekio šilauogės pasižymi savybėmis, slopinančiomis bet kokį lėtinį uždegimą ar vėžinį procesą žmogaus kūne: „Antioksidantai pasižymi ne tik priešuždegiminėmis savybėmis, bet ir saugo organizmą nuo vidinio bei išorinio senėjimo. Tad šilauogės yra vienos iš tų uogų, kurias reiktų įtraukti į kasdienę mitybą, norint apsisaugoti nuo senatvinės demencijos bei Alzheimerio ligų ar sulėtinti organų bei odos senėjimo procesus. Be to, šilauogės įvardijamos kaip seleno, cinko, mangano bei geležies šaltinis. Taip pat jose yra betakarotenų bei antioksidantų, C, E, A ir B grupės vitaminų“, – vardija dr. E. Gavelienė.

Šaldytomis uogomis džiaugsitės iki kitos vasaros

Prekybos tinklo „Rimi“ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė  Eglė Krasauskienė pataria, kaip namuose šilauoges galime ilgiau išlaikyti šviežias: „Parsinešus uogas iš parduotuvės geriausia jas laikyti indelyje, šaldytuve. Taip pat svarbu į indelio apačią įkloti popierinį rankšluostį, kad jis sugertų drėgmę. Nors šilauoges patartina valgyti šviežias, nusipirkus jų pigiau ir daugiau, uogas patartina užšaldyti. Pirmiausia reikėtų uogas nuplauti, nusausinti ir, subertas į indą vienu sluoksniu, įdėti į šaldymo kamerą. Po keletos valandų sušalusias uogas galima berti į šaldymui skirtas dėžutes ar maišelius. Šaldytas šilauoges galima dėti į vaisių bei uogų glotnučius, košes, pyragus ir kitus desertus, gardinti stalo vandenį“.

Šilauogių ir bananų šerbetas

Šerbetui reikės:

1 vnt. banano;

400 g šilauogių;

180 g vandens;

100 g cukraus;

2 šaukštų citrinos sulčių.

Kaip gaminti:

  1. Bananą nulupkite, supjaustykite griežinėliais. Šilauoges nuplaukite. Citriną perpjaukite per pusę ir išspauskite sultis.

  2. Vandenį su cukrumi užvirkite. Gausite sirupą.

  3. Į virtuvinį kombainą arba trintuvą sudėkite visus produktus: bananą, šilauoges, supilkite cukraus sirupą ir citrinos sultis. Viską gerai sutrinkite iki vientisos masės, sukrėskite į šaldymui skirtą indą ir padėkite į šaldiklį. Galite naudoti ledų gaminimo aparatą. Šaldykite per naktį.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kur semtis vitaminų vasario mėnesį?
  2. Svyrant serbentų šakoms – „įsikraukite“ vitaminų
  3. Kriaušės padovanos aibę vitaminų
  4. Sausmedžių uogos – vitaminų šaltinis
  5. Burokėliai – žiemos vitaminų ir mineralų šaltinis
  6. Porai: žaizdas gydanti ir vitaminų suteikianti daržovė
  7. Mangai turi per 20 skirtingų vitaminų
  8. Agurkai: juos raugti ar marinuoti?
  9. Rabarbarai. Ar būtina juos lupti?
  10. Vitaminų puokštė vienoje stiklinėje
  11. Vitaminų šaltinis – rauginti kopūstai
  12. Rauginti galima ne tik daržoves
  13. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  14. Užšaldyti galima ne tik mėsą ir uogas
  15. Riešutai – vitaminų lobynas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Aniulio šaltinis | lgt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Kaip stebima požeminio vandens būklė Lietuvoje

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Pinigai
Gamta ir žmogus

Tyrimas atskleidė, kam dažniausiai aukoja lietuviai

2025 06 14
Daniliškių Švč. Trejybės sentikių cerkvė | Paveldo komisijos nuotr.
Kultūra

Paveldo komisija Vilniaus apskrityje: trys savivaldybės – skirtingi veidai

2025 06 14
Vidzgirio miškas | vmu.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Parengta atmintinė apie dažniausias klaidas rengiant vidinės miškotvarkos projektus 

2025 06 14
Vyriausybė suteikė septynis nacionalinio rėmėjo vardus | lrkm.lrv.lt nuotr.
Kultūra

Vyriausybė suteikė septynis nacionalinio rėmėjo vardus

2025 06 14
Pirmasis Lietuvos–Japonijos mokslo forumas: skatins šalių mokslinį bendradarbiavimą | novamedia.lt nuotr.
Mokslas

Pirmasis Lietuvos–Japonijos mokslo forumas: skatins šalių mokslinį bendradarbiavimą

2025 06 14
Užsienio reikalų ministerija
Lietuvoje

URM ragina atsisakyti kelionių į Izraelį, išvykti iš Irano

2025 06 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie Ministerijos stiprina ryšius atsparumo dezinformacijai srityje
  • Ką manot? apie S. Tutlys. Istorijos mokslas Lietuvoje 1940–1990 metais
  • Pasiklausykime: apie Parengta atmintinė apie dažniausias klaidas rengiant vidinės miškotvarkos projektus 
  • Rimgaudas apie Ministerijos stiprina ryšius atsparumo dezinformacijai srityje

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip 10 kartų sumažinti skendimo pavojų
  • Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams
  • Kertant geležinkelį svarbiausia – budrumas
  • „ChatGPT“ jau gali atspėti, kur daryta jūsų nuotrauka

Kiti Straipsniai

Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

2025 06 08
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimo procesus

5 veiksmingi būdai sulėtinti odos senėjimui

2025 06 04
Vitaminai

Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: reikšmė, pasekmės ir sprendimai

2025 06 03
Bėgimas

Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

2025 06 01
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie Ministerijos stiprina ryšius atsparumo dezinformacijai srityje
  • Ką manot? apie S. Tutlys. Istorijos mokslas Lietuvoje 1940–1990 metais
  • Pasiklausykime: apie Parengta atmintinė apie dažniausias klaidas rengiant vidinės miškotvarkos projektus 
  • Rimgaudas apie Ministerijos stiprina ryšius atsparumo dezinformacijai srityje
  • Naivus klausimas apie Ministerijos stiprina ryšius atsparumo dezinformacijai srityje
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Liūtis | inkagency.lt nuotr.

Stichijų dar bus: kaip apsaugoti savo turtą?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai