Sekmadienis, 8 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Švečių stalo karalienė – silkė: kaip išsirinkti tinkamiausią?

www.alkas.lt
2024-12-14 09:10:00
0
Silkė

Silkė | pixabay.com, Furbymama nuotr.

Silkę vienareikšmiškai galima tituluoti kalėdinių patiekalų karaliene – ant kiekvieno stalo kasmet puikuojasi patys įvairiausi šios lietuvių pamėgtos žuvies variantai. Silkė pataluose, sūdyta, marinuota, su svogūnais, riešutais ar bulvėmis – tradicinių būdų, kaip patiekti silkę egzistuoja išties daugybė. Kaip pasirinkti geriausią ir nustebinti artimuosius ne tik dovanomis, bet ir įspūdingais patiekalais?

Dažniausiai silkės patiekalams naudojama sūdyta silkė. Žuvies ir jos gaminių parduotuvės „Silkutė.lt“ įkūrėjas Mantas Vybornas sako, kad egzistuoja du pagrindiniai silkės sūdymo būdai – sausas bei šlapias.

„Kokiu būdu sūdytą silkę pasirinkti – priklauso nuo kiekvienos šeimininkės pomėgių. Tiek sauso, tiek šlapio sūdymo silkutes galima vartoti ir vienas, ir iš jų gaminti įvairius patiekalus. Svarbiausia, kad žuvis būtų kokybiška, pavyzdžiui, mes gamybos metu skiriame itin dideli dėmesį druskos kiekiui, tad silkės nėra per sūrios ir jų nereikia papildomai numirkyti“, – pasakoja M. Vybornas.

Šlapias sūdymas – išraiškingo skonio mėgėjams

M. Vybornas žuvies tendencijomis domisi beveik dešimtmetį – nuolat keliauja į parodas bei fermas visame pasaulyje, stebi žuvies vartojimo kultūrą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, tam, kad tautiečiams galėtų pasiūlyti aukščiausios kokybės produktus.

„Pavyzdžiui, sūdant silkes tiek sausu, tiek šlapiu būdu nenaudojame jokių cheminių konservantų ar skonio stipriklių – tik natūralius prieskonius bei druską. Šlapio sūdymo silkę patariama naudoti tiems, kurie nori išskirtinio poskonio, pavyzdžiui, cinamono, mėtos, baltųjų pipirų ar kardamono. Tuo metu sauso sūdymo silkė pasižymi klasikiniu skoniu“, – tvirtina M. Vybornas.

Jis priduria, kad suteikti išskirtinį skonį patiekalui gali ne tik prieskoniai, bet ir žuvies kokybė.

„Mes renkamės itin dideles ir riebias silkes, kurios dar laive yra užšaldomos šokiniu būdu. Paruoštas silkes sūdome tris paras – nenaudojant jokių cheminių skonio stipriklių išsaugome tikrą ir natūralų skonį bei maistines medžiagas“, – teigia „M. Vybornas.

Pataria į išbandyti ir netradicinių patiekalų

Visgi šventės – puikus metas į savo kalėdinį meniu įtraukti ne tik tradicinius patiekalus, bet ir nustebinti artimuosius labiau egzotiškais skoniais. M. Vybornas sako, kad be silkės šventinį stalą galima praturtinti ir kitomis žuvimis.

„Mes siekiame kelti žuvies vartojimo kultūrą Lietuvoje, kad tautiečiai galėtų rinktis ne tik tradicinę mėsą ar gerai žinomas žuvis, bet ir išbandytų egzotiškesnius, tačiau puikiomis maistinėmis savybėmis pasižyminčius, gaminius. Pavyzdžiui, į kalėdinių patiekalų sąrašą verta įtraukti paltusą, otą ar menkę“, – dalinasi M. Vybornas.

Jis priduria, kad savo stalą galima praturtinti ir Lietuvoje puikiai žinomomis žuvimis, tačiau pasirinkti kitokį jų paruošimo būdą ir taip atrasti naujus skonius.

„Šaltai ar karštai rūkyta skumbrė – puikiai pažįstama ir mėgstama didelės dalies lietuvių, tačiau sūdytą ar keptą skumbrę tautiečiai renkasi rečiau, nors ji yra itin skani, labai sveika ir išlaiko visas naudingas maistines medžiagas“, – akcentuoja „Silkutė.lt“ įkūrėjas.

Lengvai pasiekiama visiems

Ruošiantis kalėdinei karštinei daugeliui svarbiausia laikas, todėl svarbu žinoti, kad norint įsigyti šviežios bei kokybiškos žuvies ir jos gaminių, nebūtina vykti toli ir stovėti eilėse.

„Mūsų tikslas – kad kokybišką ir skanią žuvį galėtų įsigyti kiekvienas, todėl mūsų produkciją galima rasti ne tik fizinėse parduotuvėse, bet ir elektroninėje. Kadangi žuvis yra itin temperatūrai jautrus produktas, visų prekių transportavimą patikime „DPD Fresh“. Būtent ši paslauga padeda užtikrinti, kad produktai pirkėjus pasiektų greitai ir būtų vežami tinkamoje temperatūroje“, – teigia M. Vybornas.

„DPD Lietuva“ komunikacijos vadovo Tomo Vaišvilos teigimu, įmonė imasi specialių priemonių, kurios užtikrintų gabenamų prekių šviežumą.

„Labai džiaugiamės, jog mūsų paslauga suteikia galimybę gauti žuvies produktus į bet kurį Lietuvos kampelį. Žinoma, mums svarbiausia, kad visi užsakymai pirkėjus pasiektų greitai, taip užtikrinant produktų šviežumą. Todėl visus užsakymus pristatome per 1 d.d., o automobiliuose turime specialią įrangą, kuri leidžia palaikyti 0-4 laipsnių temperatūrą“, – sako T. Vaišvila.

M. Vybornas siūlo į savo kalėdinio stalo meniu įtraukti daugiau išskirtinių gaminių ir dalijasi lašišos pyrago receptu:

Tešlai reikės:

150 g miltų,

100 g atšaldyto sviesto,

15 g  kieto sūrio.

Įdarui reikės:

100 g rūkytos arba šviežios lašišos,

2 kiaušinių,

4/5 šakelės brokolio,

80 g mocarelos sūrio,

40 g fetos sūrio,

Saujos špinatų,

1 a.š. grūdėtųjų garstyčių,

Druskos, pipirų bei malto muskato pagal skonį.

Paruošimas:

Ruošiame tešlą – sūrį sutarkuokite per smulkią tarką, o šaltą sviestą – per stambesnę. Sumaišykite su miltais ir minkykite iki vientisos masės. Tuomet tešlą iškočiokite ir įtieskite į kepimo formą, pagal ją suformuodami kraštelius. Kepkite 200 °C temperatūroje apie 15-20 minučių.

Per tą laiką pasiruoškite įdarą – susmulkinkite visus įdaro ingredientus ir sumaišykite. Tešlai iškepus, išimkite ją iš kepimo formos ir į vidų sudėkite paruoštą įdarą. Gautą pyragą kepkite dar 15-20 minučių 200 °C temperatūroje.

Pyragą galima patiekti tiek karštą, tiek šaltą.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Duona – nepakeičiama stalo karalienė
  2. Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį
  3. Silkė per sūri? Tiks ne tik pienas
  4. Rabarbarai: kaip išsirinkti ir kada nebevalgyti
  5. Acto rūšys: kaip išsirinkti ir naudoti?
  6. Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti
  7. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  8. Už saiką prie Velykų stalo kūnas tikrai padėkos
  9. Šventinio stalo pažiba – kepta antis
  10. Pamiršta daržovė vėl sugrįžta ant lietuvių stalo
  11. Kokio ir kiek sviesto turėtų atsidurti ant stalo
  12. Ant Žolinės stalo – žarijose ir kepsninėje keptos bulvės
  13. Kaip lengvai pasisūdyti lašišą?
  14. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  15. Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Populiariausi vardai 2024 m.
Kalba

VLKK nutarimo „Dėl lietuviškos vardo formos“ paaiškinimas

2025 06 08
Selemonas Paltanavičius | vdu.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Prezidento V. Adamkaus gamtosauginės premijos laimėtojas S. Paltanavičius: patys geriausi darbai atliekami nelaukiant ir nesitikint jokių premijų

2025 06 08
LMA - Lietuvos muziejų asociacija | lma.lt nuotr.
Istorija

Lietuvos muziejų asociacija: kviečiame Valstybės kontrolę dialogui dėl muziejinių vertybių apskaitos

2025 06 07
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

Ministerijos susitarė dėl bendrų veiksmų ugdant pilietišką jaunimą

2025 06 06
Lėktuvas | sumin.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčių taikiklyje – neatidūs keliautojai

2025 06 06
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kada ligoniai siunčiami į kitas šalis ir kas už tai moka?

2025 06 06
Dviračių takas
Lietuvoje

Klaipėdoje atnaujinami dviračių ir pėsčiųjų takai

2025 06 06
Ankstyvojo skaitymo erdvė
Lietuvoje

Sostinės darželiuose – naujos ankstyvojo skaitymo erdvės

2025 06 06

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Lietuva – tvirtovė, kuri žvelgia į ateitį: Prezidentas Gitanas Nausėda metiniame pranešime ragina stiprinti gynybą, puoselėti istorinę atmintį ir atskleidžia valdžios spragas
  • Reikalavimas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • :( :( :( apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Ne apie didvyrius daina apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vytauto Didžiojo karo muziejuje – knygos apie Birželio sukilimą pristatymas
  • VLKK nutarimo „Dėl lietuviškos vardo formos“ paaiškinimas
  • Prezidento V. Adamkaus gamtosauginės premijos laimėtojas S. Paltanavičius: patys geriausi darbai atliekami nelaukiant ir nesitikint jokių premijų
  • Dvigubi pasiekimai: gabiausi Kauno mokiniai pagerbti šventėje

Kiti Straipsniai

Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Batai

Avalynė ir apranga – draugai ar varžovai?

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
6 dalykai, kurių galbūt nežinojote apie kurjerio darbą

6 dalykai, kurių galbūt nežinojote apie kurjerio darbą

2025 05 18

Skaitytojų nuomonės:

  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Lietuva – tvirtovė, kuri žvelgia į ateitį: Prezidentas Gitanas Nausėda metiniame pranešime ragina stiprinti gynybą, puoselėti istorinę atmintį ir atskleidžia valdžios spragas
  • Reikalavimas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • :( :( :( apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Ne apie didvyrius daina apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Klausimėlis: apie A. Zuokas siūlo neapmokestinti pagrindinio būsto ir mažinti tarifus
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Lietuvos gydytojų sąjungai – 100 metų! | adverum.lt nuotr.

Lietuvos gydytojų sąjungai – 100 metų!

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai