Kiekvieno mūsų šaldytuve būtų galima rasti maisto gaminių, kurie jame stovi jau kurį laiką ir, tikėtina, nebėra tinkami vartojimui. Net ir tinkamai šaldytuve laikomas maistas genda. Nežinodami, kiek laiko galite saugiai laikyti gaminius šaldytuve, rizikuojate ne tik apsinuodyti pasenusiu maistu, bet ir iššvaistote daugiau maisto ir pinigų. Pasitikrinkite, ar ne per ilgai laikote maistą šaldytuve.
Kodėl svarbu pastoviai tikrinti šaldytuve esančius maisto gaminius?
Daugelis tokių maisto gaminių kaip padažai, sūriai, rūkyti ir vytinti mėsos gaminiai šaldytuve gali stovėti ilgą laiką, jei esate nepradarę jų pakuotės. Tačiau tik atidarius pakuotę, viduje esantis maistas pradeda daug greičiau gesti.
Žinodami maisto galiojimo laiką ir jo laikymo šaldytuve patarimus, galėsite geriau planuoti savo pirkinių krepšelį ir pirmiausiai suvartoti greitai gendančius produktus.
Patikrinę šaldytuvą, šviežių vaisių, daržovių, mėsos ir žuvies gaminių galite įsigyti LastMile internetinėje parduotuvėje.
Maisto gaminių laikymo laikas ir patarimai
Daržovės ir vaisiai
Daržovių ir vaisių kaip bulvės, svogūnai, česnakai, moliūgai, bananai nereikėtų laikyti šaldytuve.
Jiems geriausiai tinka vėsi, tamsi vieta virtuvėje. Tačiau tokios daržovės ir vaisiai kaip kopūstai, morkos, salotos ir obuoliai turėtų būti laikomi šaldytuve.
Kopūstai šaldytuve gali būti laikomi net kelias savaites, bet salotas ir lapines daržoves kaip rukolą (sėjamoji gražgarstė), špinatus ar petražoles turėtumėte suvalgyti vos per kelias dienas nuo pirkimo dienos.
Šaldytuve taip pat galite laikyti obuolius, taip išlaikysite jų šviežumą net iki kelių savaičių.
Pieno gaminiai ir kiaušiniai
Pieno gaminiai kaip kietieji sūriai (Parmezanas, brandintas čederis ir pan.) šaldytuve neatidaryti gali stovėti net iki poros mėnesių. Tačiau atidarius pakuotę, juos turėtumėte suvartoti per 3-4 savaites.
Švieži sūriai kaip brie, mocarela ar rikota šaldytuve gali stovėti tik apie savaitę, o atidarius pakuotę – vos kelias dienas.
Šviežią pieną turėtumėte išgerti per tris dienas nuo pirkimo. Atidarytą jogurtą rekomenduojama suvalgyti per vieną-dvi savaites. Tuo tarpu kiaušiniai šaldytuve stovėti gali net tris-penkias savaites.
Šviežia mėsa ir mėsos gaminiai
Šviežia mėsa yra greičiausiai gendantis maistas. Ją turėtumėte suvalgyt per 1-2 dienas nuo pirkimo dienos, net jei ir neatidarėte pakuotės. Šviežiai mėsai galioja taisyklė – jei abejojate dėl jos šviežumo – nevalgykite.
Mėsa, netinkama vartojimui, dažnai turi stiprų kvapą, jos spalva papilkėja, o tekstūra pasidaro gleivėta. Jei žinote, kad šviežios mėsos nespėsite suvalgyti, ją geriau yra užšaldyti.
Tuo tarpu mėsos gaminiai kaip kumpiai ir dešros šaldytuve gali būti laikomi ilgiau.
Virtus, sūdytus ir kitaip apdorotus mėsos gaminius turėtumėte suvalgyti per 3-5 dienas po pakuotės atidarymo, o rūkytos ir vytintos dešros šaldytuve gali būti laikomos apie porą savaičių.
Žuvis
Žuviai galioja panaši taisyklė kaip ir šviežiai mėsai – ją turėtumėte suvalgyti arba užšaldyti per 1-2 dienas nuo pirkimo dienos.
Šviežia žuvis, netinkama valgymui, turi stiprų žuvies kvapą, jos oda pasidengia gelsvomis ar pilkšvomis apnašomis ir lengvai plyšta.
Kiek laiko šaldytuve laikyti pagamintą maistą?
Vis daugiau žmonių bando sutaupyti laiko ir vietoj kasdienio maisto ruošimo, jie gaminimui skiria vieną dieną ir kelias dienas po to valgo jau paruoštą maistą. Tačiau toks taupymas gali tapti apsinuodijimo maistu priežastimi.
Paruoštą maistą šaldytuve galima laikyti iki 3-4 dienų, jį pašildant tik vieną kartą.
Žuvies ir mėsos patiekalus turėtumėte suvalgyti arba užšaldyti per 2-3 dienas. Užšaldyto maisto galiojimo laikas prailgėja net iki kelių mėnesių.