Pirmadienis, 7 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Vasarą maisto gaminius rinkitės itin atidžiai

www.alkas.lt
2014-08-01 13:15:48
0
Foodproductiondaily.com nuotr.

Foodproductiondaily.com nuotr.

Foodproductiondaily.com nuotr.
Foodproductiondaily.com nuotr.

Greitai gendantys maisto gaminiai vasarą, ypač termometrui stulpeliui perkopus 30 laipsnių, gana dažnai tampa apsinuodijimo priežastimi. Kokių gaminių per karštį reikėtų vengti ir į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis produktus parduotuvėse bei turgavietėse?

Turgaviečių ir kioskų prekybininkai vasarą griežčiau kontroliuojami

Maiste esantys ir žarnyno infekcines ligas sukeliantys mikroorganizmai ypač sparčiai dauginasi drėgnoje terpėje ir aukštoje temperatūroje. Daugeliui bakterijų, sukeliančių apsinuodijimą, idealios dauginimosi sąlygos, kai aplinkos temperatūra artima žmogaus kūno temperatūrai (apie 37 laipsnius). Pavyzdžiui, viena E. coli bakterija tokioje terpėje per šešias valandas pasidaugina iki milijono bakterijų kolonijos.

Būtent dėl to maisto produktai vasarą kur kas greičiau genda nei pavasarį ar rudenį. Tad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai karštuoju metų laiku sustiprina turgaviečių, prekybos kioskų ir nedidelių kaimo parduotuvių kontrolę. Čia, palyginus su didžiaisiais prekybos centrais, kyla didesnė rizika, kad nebus užtikrintos tinkamos produktų laikymo sąlygos. Patikrinimų metu inspektoriai ypač didelį dėmesį skiria temperatūriniams režimams, įvertina, ar nebuvo nutrūkusi vadinamoji šalčio grandinė. Tai reiškia, kad tikrinama, ar maisto produktai transportuojami, saugomi sandėliuose ir laikomi parduotuvių lentynose, reikiamoje temperatūroje. Tai labai svarbu, nes šaldytuve, esant 0-5 laipsnių temperatūrai bakterijos nors ir nežūva, bet nesidaugina.

Ar šaldytas produktas nebuvo atitirpęs?

„Gamintojai visuomet atlieka produktų laboratorinius tyrimus ir nustato tinkamumo vartoti terminą, tačiau gaminys išlieka saugus ir kokybiškas, tik tuomet, kai pardavėjas ir pirkėjas jį laiko gamintojo nurodytomis sąlygomis“, – pabrėžia VMVT Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė.

Vis dėlto, prekybininkai ne visuomet atsižvelgia ne tik į gamintojų nuorodas, bet ir į įstatymais įteisintus reikalavimus. Šiemet VMVT specialistams patikrinus beveik 300 prekiaujančių sveriama mėsa ir jos gaminiais, paaiškėjo, kad tinkamų laikymo sąlygų neužtikrinimas – vienas dažniausių pažeidimų (15 proc. nuo visų pažeidimų).

Patikrinus 4 t valgomųjų ledų, taip pat daugiausiai nustatyta netinkamų laikymo sąlygų pažeidimų – 12,2 proc.

Pasak A. Načienės, bene dažniausiai temperatūrinių režimų nepaisymas fiksuojamas dėl žinių trūkumo ar aplaidumo. Pavyzdžiui, perkrovus šaldymo kameras ir šaldytuvus, jie per mažai šaldo ir maisto produktai pradeda tirpti. O dar kartą užšaldyti produktai netenka dalies naudingųjų medžiagų, nukenčia jų kokybė. Šaldyti gaminiai atitirpsta ne tik juos pervežant, bet ir neteisingai sandėliuojat, laikant prekybos salėje.

„Renkantis šaldytą maisto produktą, reikėtų jį atidžiai apžiūrėti. Jeigu pakuotėje yra daug šerkšno, ledukų, susikaupusio sniego, produktas sušokęs į ledo gabalą, vadinasi, jis buvo atitirpęs ir vėl užšaldytas. Kad buvo atitirpę valgomieji ledai, nesunku suprasti iš jų formos. Jeigu ledų forma deformuota, reiškia jie dar kartą užšaldyti“, – pabrėžia A.Načienė.

Nelegalius prekeivius reikėtų ignoruoti

VMVT Maisto skyriaus specialistė pataria nepirkti maisto produkto, kurio ženklinimo etiketė arba jos dalis nuplėšta, ištaisyta (perklijuota) – taip gali būti nuslėptas tikrasis produkto tinkamumo vartoti terminas. Nereikėtų pirkti greitai gendančių maisto produktų (pieno ir jo produktų, mėsos ir jos gaminių, žuvies, kreminių konditerijos gaminių), jeigu jie parduodami ne iš šaldymo įrenginių.

A.Načienė sako, kad vartotojai pirkdami iš prekeivių, stovinčių turgaus ar prekybos centrų prieigose, autobusų stotelėse ir pan., rizikuoja apsinuodyti, nes tokiose vietose nesudarytos sąlygos prekybai. Be to, atsakingi asmenys nekontroliuoja nelegaliai prekiaujančiųjų, jų parduodamų produktų kilmė, vadinasi, ir sauga bei kokybė neaiški.

Būtina atkreipti dėmesį ir į tai, kaip maisto produktai laikomi prekybos vietoje. Jei žemėtos daržovės vežamos ir parduodamos kartu su nefasuotais maisto produktais, daržovių ir nefasuotų maisto produktų svėrimui naudojamos tos pačios svarstyklės, prekės laikomos tiesiog ant grindų ar sukrautos vienos ant kitų, reikėtų žinoti, kad šie pažeidimai tiesiogiai daro įtaką įsigyjamų maisto produktų saugai.

Kaip saugiai ruošti maistą iškylaujant?

Keliaujant ar iškylaujant gamtoje, itin dažnai apsinuodijama mišrainėmis su majonezu, karšto rūkymo mėsos, žuvies gaminiais, dešromis, pieno produktais, kreminiais tortais ar pyragais. Tai greitai gendantys maisto produktai, kurių neturint galimybės šaltai transportuoti, vasarą reikėtų vengti. Vietoj jų rekomenduojama rinktis vaisius, daržoves, kietąjį sūrį, konservuotus arba džiovintus mėsos produktus, grūdų ir duonos gaminius, riešutus.

Vasarą itin atidžiai reikėtų ruošti žalią mėsą. Kenksmingi mikroorganizmai esantys žalioje mėsoje nuo pjaustymo lentelės, įrankių, šluostės ar rankų gali patekti ant jau valgyti paruoštų maisto produktų. Taigi, iškeptos mėsos iešmo negalima dėti šalia žalios mėsos, ant tos pačios pjaustymo lentelės, ant kurios buvo pjaustoma mėsa, negalima pjaustyti salotų ir pan.

Dėl tos pačios priežasties ir parduotuvėje į pirkinių krepšelį žalios mėsos nereikėtų dėti šalia kitų maisto produktų.

Reikėtų prisiminti, kad nusipirktus kulinarijos gaminių, juos būtina suvalgyti ne vėliau kaip per 48 val. Namuose gamintus patiekalus rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 72 val.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  2. Simbolis „Rakto skylutė“ padės išsirinkti sveikatai palankesnius maisto gaminius
  3. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį perkant maisto gaminius
  4. Maisto papilduose aptikti neleistini maisto priedai
  5. Medžio dūmais rūkyti gaminius leidžiama, tačiau nustatyti griežtesni reikalavimai rūkytų produktų saugai
  6. EFSA: Akrilamido kiekis maisto produktuose iš esmės nepasikeitė
  7. Ruošiantis Kaziuko mugei: pagrindiniai reikalavimai maisto saugai
  8. Žinovai perspėja: nepirkite maisto gaminių iš neteisėtai prekiaujančių prekeivių
  9. Ką valgyti vasarą?
  10. Kas yra alergija ir maisto netoleravimas
  11. Vasarą pasitikime be žarnyno ligų
  12. Pavojai tykantys vasarą – žarnyno infekcijos
  13. Maisto papildas – tik nevisavertei mitybai papildyti
  14. J.Tulčina: 90 proc. Lietuvos žmonių – maisto „narkomanai“
  15. Infekcinių ligų sukėlėjus vasarą dažnai platina ir musės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Maskirovka
Ukrainos balsas

Maskvos maskirovka

2025 07 06
Frankas-Valteris Šteinmejeris ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

G. Nausėda susitiko su Vokietijos Prezidentu

2025 07 06
Apdovanojimų įteikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Valstybės dienos proga Prezidentas įteikė valstybės apdovanojimus

2025 07 06
Globojančių šeimų festivalis | SADM nuotr.
Gamta ir žmogus

Vaikų globos savaitę užbaigė naujas Lietuvos rekordas

2025 07 06
Valdovų rūmų muziejus | M. Kaminsko nuotr.
Istorija

Valstybės dieną Valdovų rūmuose – šventinių renginių programa

2025 07 06
Šiauliai
Kultūra

Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

2025 07 05
A. Stulginskiui skirta paroda
Istorija

Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda

2025 07 05
Baltijos esperantininkų dienos Kaune | Lietuvos esperantininkų sąjungos nuotr.
Kalba

Baltijos esperantininkų dienos Kaune

2025 07 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Klausimėlis: apie Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai
  • Jutiklį išrado apie „Sengirės fondo“ globoje – rekordinis sklypas Trakų r.
  • Nerimsta darbštuoliai apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Tamsta optimistas... apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Maskvos maskirovka
  • Gyventojai vis drąsiau kalba apie panikos priepuolius
  • G. Nausėda susitiko su Vokietijos Prezidentu
  • Švedijos vietos, kurias verta atrasti anksčiau už kitus

Kiti Straipsniai

Nerimas

Gyventojai vis drąsiau kalba apie panikos priepuolius

2025 07 06
DFDS keltas

Švedijos vietos, kurias verta atrasti anksčiau už kitus

2025 07 06
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Atostogos | zenpr.lt nuotr.

Kuriose užsienio šalyse atostogos nuostolingiausios?

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Miegas

Kaip karštomis naktimis užtikrinti kokybišką miegą?

2025 07 05
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04

Skaitytojų nuomonės:

  • Klausimėlis: apie Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai
  • Jutiklį išrado apie „Sengirės fondo“ globoje – rekordinis sklypas Trakų r.
  • Nerimsta darbštuoliai apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Tamsta optimistas... apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
  • Soriukas, klaida! apie Valstybės išlaidos auga, o Sporto rūmų ateitis – vis dar be sprendimo
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Danielius.net nuotr.

Privačiam verslui kaime, pateikus paraišką, gali būti suteikta per 200 tūkst. Lt

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai