Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be kopūsto: juos tarkuojame salotoms, dedame į sriubas ir troškinius, o kartais ir nepagailime pusdienio, per kurį kopūsto lapus su įdaru vyniojame į balandėlius. Paįvairinimui pabandykite nesudėtingą rytietišką kopūstų kepsnelių receptą – netruksite pagaminti, o patiekalas visai šeimai atsieis vos du eurus.
Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad kopūstas – sveikatai itin palanki daržovė, turinti priešuždegiminių savybių.
Mažai kalorijų, daug vitaminų
Pasak sveikatai palankios mitybos specialistės dr. Editos Gavelienės, kopūstai turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, taip pat yra turtingi vitaminais B, C, E, ir K, magniu bei kitomis vertingomis medžiagomis. „Kopūstai priklauso kryžmažiedžių augalų šeimai, kuriai priskiriamos daržovės yra vienos turtingiausių žmogui naudingosiomis medžiagomis. Kopūstai taip pat pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, nes tiek daržovėje, tiek jos sultyse yra daug fitochemikalų“, – pažymi gydytoja dietologė.
Anot jos, kopūstuose taip pat gausu kraujospūdį reguliuojančio kalio, skeleto sistemą stiprinančio kalcio ir fosforo, taip pat odos bei gleivinių būklę gerinančio magnio, geležies, vario ir beta karoteno. Be to, gausus chlorofilo ir didelis vitamino C kiekis skatina geležies įsisavinimą, taip padėdamas kovoti su mažakraujyste.
Nors termiškai apdorojant kopūstus fitochemikalų bei vandenyje tirpių vitaminų mažėja, kaip pažymi ekspertė, išlieka skaidulos bei žmogaus organizmui naudingi mikroelementai. Kopūstų privengti ir dėl jų vartojimo su savo gydytoju rekomenduojama pasitarti žmonėms, kurie serga skydliaukės ligomis, nes kopūstuose yra medžiagų, susijusių su skydliaukės hormonų gamyba bei jodo įsisavinimu. Taip pat kopūstuose yra sunkiau virškinamų sieros junginių ir netirpių skaidulų, todėl ši daržovė pasižymi pilvą pučiančiu poveikiu.
Geriausia vartoti šviežius
Gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė kopūstus pataria vartoti šviežius, o termiškai apdorojant jų neperkepti ar nepervirti, kad išliktų kuo daugiau vertingų medžiagų. „Maistingiausias ir labiausiai virškinimą gerinantis būdas šviežio derliaus gūžinius kopūstus yra valgyti žalius, smulkiai supjaustytus ir pagardintus alyvuogių aliejumi ar mėgstamu padažu. Jei kopūstus verdate ar kepate, neperkaitinkite, taip juose išliks daugiau vitaminų.”
Gydytoja dietologė taip pat pataria kopūstus į savo racioną įtraukti tiems, kurie reguliuoja svorį ir nori išvengti perteklinio kalorijų kiekio. „Kopūstuose gausu skaidulų, vitaminų ir mineralų, tad jie palaiko bendrą sveikatą ir gyvybingumą, nepridėdami perteklinių kalorijų, ir puikiai tinka reguliuojant svorį ir norint laikytis subalansuotos mitybos. Kopūstai taip pat išsiskiria dideliu vitamino C, kuris atlieka svarbų vaidmenį imuninės sistemos veikloje, kolageno sintezėje ir žaizdų gijime, kiekiu“, – kopūsto vertingąsias savybes vardija dr. E. Gavelienė.
Populiariausi – baltagūžiai
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad labiausiai Lietuvos pirkėjai mėgsta tradicinius baltagūžius kopūstus, tačiau populiarios ir kitos kopūstinės daržovės – kalafiorai, brokoliai, briuseliniai kopūstai, taip pat auga susidomėjimas kale lapiniais kopūstais. Parduotuvėse baltagūžių kopūstų šiuo metu galima įsigyti tiek naujo, tiek seno derliaus, O. Suchočeva juos pataria rinktis priklausomai nuo to, kaip planuojate patiekti.
„Šviežio derliaus kopūstai išverda labai greitai, tereikia vos kelių minučių, tad juos drąsiai galima dėti į sriubą, be to, šie kopūstai minkšti, tad puikiai tinka juos įmaišyti į pavasarines šviežių daržovių salotas. O praėjusio rudens derliaus baltagūžiai kopūstai yra kietesni, todėl tinkami troškinti, greitam pamarinavimui ar paraugimui“, – pažymi komercijos operacijų vadovė.
Kad kopūstai ilgesnį laiką išliktų švieži, „Rimi“ komercijos operacijų vadovė pataria juos laikyti sausoje, vėsioje vietoje. „Nors kopūstui senstant džiūsta jo lapai, net apdžiūvusio gūžinio kopūsto neverta išmesti – tereikia nuskabyti viršutinius lapus“, – pastebi O. Suchočeva.
Tradicinį lietuvių pamėgtą pigų kopūstą patiekite rytietiškai: norėdami sveikatai palankiausio varianto, kepsnelius kepkite orkaitėje.
Kopūstų kepsneliai
Patiekalui reikės:
500 g šviežio gūžinio kopūsto;
1 vnt. didelės morkos;
2 vnt. svogūnų;
3 vnt. kiaušinių;
50 g miltų;
1 v. š. sojų padažo;
2 a. š. sezamų aliejaus ir aliejaus kepimui;
2 v. š. vandens;
druskos;
šviežiai maltų pipirų;
Gaminimo eiga:
-
Smulkiai supjaustykite svogūnus ir šviežią kopūstą, stambia trintuve sutarkuokite morką.
-
Suplakite kiaušinius su vandeniu, sojų padažu ir aliejumi, įmaišykite miltus, druską, pipirus, sudėkite smulkintas daržoves ir gerai išmaišykite.
-
Įkaitinkite aliejų ir ant vidutinės ugnies kepkite kepsnelius, kol jie taps auksinės spalvos, ant popierinio rankšluostėlio sugerkite riebalų perteklių. Kepsnelius galite kepti ir orkaitėje – skardą išklokite kepimo popieriumi, patepkite aliejumi, formuokite kepsnelius ir kepkite 190 °C temperatūroje, kol gražiai pagels, o krašteliai apskrus, apie 10–15 min.
-
Patiekite su grietine, jogurtu arba mėgstamu padažu.