Trečiadienis, 30 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Graikiškoji feta: ką pasigaminti?

www.alkas.lt
2023-01-30 12:30:23
0
Fetos sūris, maistas

Fetos sūris, maistas | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Tarp daugybės Graikijos gėrybių neabejotinai rikiuojasi ir šalies kulinarinis paveldas, o kalbai pasisukus apie maistą, bet kuris graikas visuomet paminės fetą. Žinoma, šis sūris jau seniai pelnė simpatijas ir už Viduržemio jūros regiono ribų – mat gurmanai iš viso pasaulio negali atsispirti fetos skoniui. Jei lig šiol galvojote, jog šis pikantiškas sūris tinka tik salotoms gardinti, smarkiai klystate – naudokite jį gamindami užtepėlę, sriubą ar net pyragą.

Tradicinė graikiška feta – tai kelis mėnesius sūryme brandintas minkštas akytas ožkų ir avių pieno sūris. Jis pasižymi šiek tiek sūriu, rūgštoku, pikantišku skoniu, kuris maisto mylėtojams leidžia eksperimentuoti virtuvėje ir dovanoja daugybę unikalių patiekalų.

Iš galybės kitų sūrių rūšių fetą išskiria ne tik skoninės, bet ir sveikatai palankios savybės. Didelis kiekis maistinių medžiagų, tokių kaip kalcis, fosforas, baltymai, B grupės vitaminai, selenas, riebiosios rūgštys, fetai pelnė bene sveikiausio sūrio titulą. Šis sūris nekaloringas ir saugus laktozės netoleruojantiems žmonėms.

Beje, feta yra vienas iš gaminių, kurių  kilmės vietos bei geografinė nuoroda yra saugomos. Tai reiškia, kad tik Graikijoje ir kai kuriose jos salose pagamintas feta sūris turi teisę naudoti šį produkto pavadinimą. Pavyzdžiui, taisykles mėginę apeiti Danijos pienininkai, nusprendę savo gaminamą sūrį pavadinti feta, užsitraukė Europos Komisijos bei Graikijos rūstybę ir pernai pralaimėjo bylą  Europos Sąjungos Teisingumo Teisme.

Fetos populiarumas Lietuvos neaplenkė: daugiausiai nuperka vasarą, bet atranda ir šaltuoju metu

„Maximos“ Maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė atkreipia dėmesį, jog fetos skonių ir tekstūros skirtumus lemia gamyboje naudojamas pienas: aštrumo suteikia avių, o švelnumo – ožkų pienas. Ekspertės teigimu, feta yra universalus sūris, kurį galima naudoti tiek su saldžiais, tiek su nesaldžiais gaminiais ir eksperimentuoti gaminant įvairius patiekalus.

„Kadangi šis sūris gana minkštas, galima improvizuoti gaminant įvairias užtepėles. Be to, fetos gabalėliai puikiai tinka skrudinimui – jie gražiai apkepa, bet per daug neišsilydo, tad puikiai tinka gardinti sumuštinius ar salotas. Graikai savo virtuvės neįsivaizduoja ir be įvairių kepinių su feta, na, o gurmanai dažnai derina šį sūrį su saldžiais vaisiais“, – kalba B. Baratinskaitė ir dalijasi keliais išskirtiniais receptais, įrodančiais fetos kulinarinį lankstumą.

Fetos užtepėlė su keptomis paprikomis

Reikės: 150 g fetos sūrio, 200 g konservuotų keptų paprikų, 100 ml alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto citrinos sulčių, 1-2 skiltelių česnako, 1 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių, 1 šaukštelio rūkytos paprikos prieskonių, 0,5 šaukštelio citrinpipirių.

Gaminame: visus ingredientus sutrinkite maisto smulkintuvu iki vientisos masės. Jei konsistencija per tiršta, galima dar įspausti citrinos sulčių. Taip paruoštą užtepėlę tepkite ant skrudintos duonos arba patiekite su daržovėmis: agurkais, salierais, morkomis. Keli šaukštai užtepėlės puikiai tiks pagardinti ir makaronų patiekalus.

Graikiška sriuba su feta

Reikės: 1 skardinės konservuotų pupelių (gali būti pomidorų padaže), 1 skardinės juodųjų alyvuogių, 1 morkos, 2-3 salierų stiebų, 1-2 česnako skiltelių, 1 svogūno, 150 g fetos, 1-2 pomidorų, druskos, pipirų, saujos kapotų krapų, alyvuogių aliejaus.

Gaminame: pasiruoškite daržoves: nulupkite česnaką, svogūną, morką ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Salierą nuplaukite ir supjaustykite nedideliais griežinėliais. Susmulkinkite nuplautą pomidorą. Puode storu dugnu įkaitinkite šlakelį aliejaus ir dėkite svogūnus, morkas, salierus, česnakus, kepkite lengvai pamaišydami apie 3-5 min. Dėkite smulkintą pomidorą, pupeles, pilkite 400 ml vandens ir troškinkite apie 10 min ant mažos kaitros. Pagardinkite druska, pipirais, išmaišykite ir po kelių minučių nukelkite nuo ugnies. Alyvuoges supjaustykite, fetos sūrį sutrupinkite mažais gabaliukais. Į gilią lėkštę dėkite sutrupintą fetą, alyvuoges, pilkite sriubą, lengvai pamaišykite ir apibarstykite krapais. Patiekite su traškia skrudinta duonele. Skanaus!

Trapios tešlos pyragas su feta

Reikės:

Tešlai: 150 g kvietinių miltų, pusės šaukštelio kepimo miltelių, 100 g šalto sviesto, žiupsnelio druskos, pusantro šaukšto šalto vandens. Žinoma, galite naudoti šaldytą bemielę sluoksniuotą tešlą.

Įdarui: 200 g poro, 2 šaukštų aliejaus, 1-2 skiltelės česnako, 1 raudonosios paprikos, žiupsnio juodųjų pipirų, druskos, džiovinto raudonėlio, 2-3 pomidorų, 200 g fetos sūrio, ryšulėlio petražolių, 3 kiaušinių, 200 ml grietinėlės, saujos juodųjų alyvuogių.

Gaminame: Pirmiausiai pasigaminkite tešlą: sumaišykite druską, miltus ir kepimo miltelius. Į šį mišinį dėkite šaltą, kubeliais supjaustytą sviestą ir trinkite rankomis iki trupinių. Tada pilkite šalto vandens ir minkykite tešlą. Gerai išminkius, susukite tešlą į maistinę plėvelę ar švarų rankšluostį ir dėkite pusvalandžiui „pailsėti“ į šaldytuvą. Dabar susmulkinkite porą, česnaką, papriką ir pakepinkite alyvuogių aliejuje. Pagardinkite daržoves druska, pipirais, raudonėliais ir palikite mišinį vėsti, o vėliau jį sumaišykite su trupinta feta.

Tešlą gerai iškočiokite ir dėkite į kepimo indą. Ant dugno tolygiai paskirstykite keptų daržovių ir fetos mišinį, smulkintus pomidorus, kapotas petražoles. Kiaušinius gerai išplakite su grietinėle, žiupsneliu druskos, pipirų  ir supilkite ant viršaus. Prieš pašaunant į orkaitę, apibarstykite pyragą per pusę perpjautomis alyvuogėmis. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 min. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Karšto oro gruzdintuvė – žingsnis į sveiką mitybą
  2. Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje
  3. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  4. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  5. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  6. Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?
  7. Be kokių peilių neišsiversite virtuvėje?
  8. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  9. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  10. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  11. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą
  12. Valgiaraštį praturtins ir šaldyta žuvis
  13. Kokie valgiai puošia Europiečių šventinį stalą?
  14. Sūriai: kokį pasirinkti ir kaip jį laikyti?
  15. Skirtingos duonos skirtingai valgomos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Greitoji pagalba
Lietuvoje

Auditas parodė, kur stringa GMP tarnybos veikla

2025 07 30
Nato naikintuvai
Lietuvoje

Oro policijos misiją perima Vengrija ir Ispanija

2025 07 30
Pinigai
Lietuvoje

Valstybė skolins ILTE 40 mln. daugiabučių atnaujinimui

2025 07 30
Vėliava
Lietuvoje

Vilniuje prasideda pilietinio pasipriešinimo instruktorių mokymai

2025 07 30
Apsemtas kelias
Gamta ir žmogus

Kelininkai pasiruošę reaguoti į liūčių padarinius

2025 07 30
Vairuotojo pažymėjimas
Lietuvoje

Nuo rugpjūčio 20 d. didės vairuotojo pažymėjimų kainos

2025 07 30
Seimas | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimo atnaujinimo darbai – ne kliūtis posėdžiams

2025 07 30
Miškas
Gamta ir ekologija

Kitiems metams patvirtinta mažesnė miškų kirtimų norma

2025 07 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jur apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ar vienas masažas per savaitę gali pagerinti savijautą?
  • 5 ženklai, kad laikas keisti stabdžių diskus – susirūpink, jei girdisi šis garsas
  • Plona ar stora antklodė – kas geriau darželinukui?
  • Auditas parodė, kur stringa GMP tarnybos veikla

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jur apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Bondarenko, Šelestas apie KAM pristatė planus dėl oro erdvės gynybos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Daugiabučiai Misionieriuose nuo bastėjos apžvalgos aikštelės | lietuvos.link nuotr.

Vilniaus miesto statybų tyrimas atvėrė sistemines paveldosaugos žaizdas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai