Sekmadienis, 27 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Arbūzas – ne tik į desertą, bet ir į sriubą

www.alkas.lt
2022-08-15 16:35:40
0
Arbūzas

Arbūzas | pixabay.com, StephanieAlbert nuotr.

Arbūzas – vasaros vaisius, kuriame daug vandens, antioksidantų, vitaminų, bet labai mažai kalorijų.  Nors gali atrodyti, kad iš arbūzo sunku kažką pagaminti, galime jį valgyti ne tik žalią, bet ir paversti sultimis, ledais ar net pagrindiniu patiekalu, keptu kepsninėj. Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šis vaisius – tai lyg kūno skysčių balanso užtikrintojas ir tikras gelbėtojas per karščius.

Puikiai dera net su pieno gaminiais

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, arbūzai yra puikus skysčių šaltinis, nes net apie 90 proc. šio vaisiaus sudaro vanduo. Taigi, arbūzai gali puikiai paįvairinti mitybos racioną, tačiau tai neturėtų būti vienintelis vaisių pasirinkimas: juos skanauti rekomenduojama tiems, kurie sudėtingiau išgeria vandens dienos normą.

„Arbūzas yra nekaloringas vaisius, 100 g arbūzo turi maždaug 21 kaloriją, 4,5 g angliavandenių (0,5 g skaidulų), 0,4 g baltymų ir lygiai 0 g riebalų. Juose taip pat gausu B grupės vitaminų, kurie būtini energijos gamybai bei vitamino C, magnio, kalio. Nors arbūzas dažnai valgomas kaip desertas, jį taip pat puikiai tinka dėti į salotas, jis puikiai dera su vaisiais ar net pieno produktais. Skonio paįvairinimui tai tikrai gali būti puikus komponentas“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Tačiau gydytoja dietologė įspėja, kad yra viena ir rizikinga šio vaisiaus savybė: „Arbūzų glikeminis indeksas – aukštas, tai reiškia, kad šis produktas gali didinti apetitą, sunkiau kontroliuoti sotumo jausmą. Todėl asmenys, sergantys cukriniu diabetu, arba tie žmonės, kurie kontroliuoja savo apetito lygį, turėtų atsargiau vartoti arbūzus.“

Gali būti tiek pagrindinis patiekalas, tiek desertas

Pasak „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės, arbūzas yra puikus desertas, tačiau šis vaisius labai universalus. Jį galima valgyti kaip priedą prie įvairių patiekalų, gerti sulčių ar kokteilių pavidalu, o taip pat kepti ant grotelių.

„Arbūzas gali būti ir pagrindinis patiekalas. Pavyzdžiui, iš jo galima paruošti puikią šaltąją gaspačio sriubą, kuri atgaivins karštomis vasaros dienomis. Žinoma, į tokią sriubą nepamirškite įdėti pomidorų, kurie yra ne tik pagrindinis šio patiekalo ingredientas, bet ir sriubai suteiks tirštumo“,  – pataria L. Barčaitė.

Arbūzas taip pat puikiai tinka gaivioms vasaros salotoms, kurias galime gaminti su įvairiais sūriais, tad kulinarijos technologė ragina nebijoti eksperimentuoti: „Šis vaisius puikiai dera su fetos sūriu, salotų lapais, svogūnais, pomidorais, mėtomis ir kt. Kitą kartą ruošiant salotas įdėkite arbūzo ir pamatysite, kad jis suteiks ne tik sultingumo ir saldumo, bet ir tekstūros.“

Šaldytuve ilgiau išliks šviežias

Kaip teigia „Rimi“ produktų vadovė Rūta Genienė, dabar pats arbūzų sezono įkarštis, o prekybos centrus arbūzai pagal sezoniškumą atkeliauja iš Ispanijos, Italijos, Maroko, Ukrainos bei Vengrijos.

„Lietuviškų arbūzų prekyboje neturime, tačiau dėl šiltėjančio klimato šie vaisiai puikiai prigyja ir Lietuvoje, o jų skonis bei išvaizda priklauso nuo veislės.  Kiekvienas norime, kad nusipirktas vaisius būtų saldus ir sultingas, tad prinokusį arbūzą padės atskirti kelios gudrybės. Pirmiausia, tokio arbūzo minkštimas visada bus ryškiai raudonas, o sėklos tamsiai rudos arba juodos. Šviesi gelsva dėmė ant arbūzo šono taip pat reiškia, kad jis gerai sunokęs, o tamsios žalios spalvos arbūzas viduje turėtų būti raudonesnis ir saldesnis“, – sako R. Genienė.

Iš parduotuvės parsineštą arbūzą pataria laikyti šaldytuve: „Neperpjautą arbūzą galima laikyti vėsiau – iki 10C, o perpjautą kuo greičiau suvartokite. Šaldytuve perpjautas arbūzas ilgiau išliks šviežias, tik jo skonis gali šiek tiek išblėsti.“

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  2. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  3. Varškė – kūnui reikalingų baltymų šaltinis
  4. Riešutai: skirtingos rūšys, skirtingi skoniai
  5. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos
  6. Net ir parudavusių bananų išmesti neverta
  7. Avokadas – kaulavaisis, daržovė ar uoga?
  8. Arbūzai – ir atgaivai ir… kepsninėms
  9. Pavasarį lėkštėse – kuo daugiau spalvų
  10. Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?
  11. Vietoje saldumynų – kukurūzų burbuolės
  12. Triušiena – viena vertingiausių mėsos rūšių
  13. Salotos – nekaloringos ir palankios sveikatai
  14. Serbentų panaudojimo galimybės – beribės
  15. Svogūną pjaustyti galima be ašarų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Medininkų bėgimas
Gamta ir žmogus

Sekmadienį – tradicinis Medininkų bėgimas

2025 07 26
Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes
Architektūra

Po ilgo delsimo – sprendimas dėl Sporto rūmų: Paveldo komisija primena apie paveldo vertes

2025 07 26
Lietuva stiprina vaidmenį kosmoso technologijose | Alkas.lt nuotr.
Astronomija ir kosmonautika

„Melius Futurum“ jungiasi prie Lietuvos Kosmoso pramonės

2025 07 26
Pranzcūzija pripažino Palestiną
Užsienyje

Prancūzija pripažins Palestinos valstybę? Izraelis tai vadina „apdovanojimu terorizmui“

2025 07 25
Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Globalistas apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • 3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
  • Europos vietos, kur rudenį laukia šiluma ir tobuli paplūdimiai
  • Kaip elgtis su telefonu, kai dangus grūmoja?
  • Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

Kiti Straipsniai

Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Globalistas apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Baltieji gandrai | vstt.lt nuotr.

Žuvinto rezervate gandrų nemažėja

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai