Sekmadienis, 26 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Varškė – kūnui reikalingų baltymų šaltinis

www.alkas.lt
2021-10-31 08:20:03
0
Varškė – kūnui reikalingų baltymų šaltinis

Varškė, desertas | pixabay.com nuotr.

Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų dalį.

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, varškė turėtų būti įtraukta į kasdienę vaikų ir suaugusiųjų mitybą, nes joje gausu žmogaus organizmui reikalingų baltymų, mineralų ir vitaminų.

Anot gydytojos dietologės E. Gavelienės, pusryčiai yra svarbi kasdienės mitybos grandinės dalis: „Siekiant jaustis gerai, svarbu įtraukti į dienotvarkę pusryčius.

Ryte, kaip ir kitu dienos metu, valgyti reikėtų neskubant, ramiai kramtant, mėgaujantis maisto skoniu. Nebūtina pusryčiauti vos tik pabudus – tai reikėtų padaryti per pirmas dvi ar tris valandas atsikėlus.“

Konsultantė teigia, kad pusryčių sotumą kiekvienas galime pasirinkti pagal suplanuotą dienos veiklą. Jei diena bus aktyvi ir fiziškai pusryčiai galėtų būti sotesni, o jų pagrindą turėtų sudaryti daugiau baltymų, šiek tiek riebalų ir angliavandenių turintys produktai, todėl varškė galėtų būti puikus pusryčių pasirinkimas.

„Varškė – žmogaus organizmui reikalingų baltymų šaltinis. Kaip žinia, baltymai reikalingi visiems organizme vykstantiems procesams, todėl varškė galėtų būti vienas iš visaverčių pusryčių produktų“, – sako E. Gavelienė.

Ji priduria, kad visi pieno produktai, įskaitant varškę, yra reikalingi žmogaus organizmui dėl didelės biologinės vertės baltymų, mat jų sudėtyje yra puikiai subalansuotos nepakeičiamos aminorūgštys, taip pat dėl kitų naudingų medžiagų.

„Varškėje gausu kalcio, yra polinesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A ir D bei B grupės vitaminų. Varškė yra labai maistingas produktas, kuris gali praturtinti žmogaus mitybos racioną, todėl ją rekomenduojama valgyti bent 2–3 kartus per savaitę“, – rekomenduoja gydytoja dietologė.

Nors pieno produktai turi gausybę naudingų medžiagų, tačiau dažnai kalbama ir apie tai, kad ne visi žmonės gali juos toleruoti dėl pieno produktuose esančios laktozės.

„Laktozė yra piene randamas cukrus, kurį organizme skaido laktazės fermentas. Tačiau šio fermento organizme gali trūkti. Jei pavartojus pieno produktų grupės gaminių jus apima nemalonūs pojūčiai pilve, tai gali būti ženklas, kad jūsų organizmas nepakankamai gamina šio fermento.

Dažniausi laktozės netoleravimo simptomai yra bloga savijauta, susijusi su virškinimo sistema – pilvo pūtimas, viduriavimas. Tiesa, kai kam gali pasitaikyti ir retesni simptomai, pavyzdžiui, galvos skausmas“, – vardija gydytoja dietologė.

Visgi, E. Gavelienė pastebi, kad varškėje laktozės yra tik pėdsakai, todėl šis produktas, kaip ir visi rauginto pieno gaminiai, yra puikus pasirinkimas laktozės netoleruojantiems asmenims.

„Varškė  tinka asmenims, kurie netoleruoja laktozės, tačiau reikėtų nepamiršti, kad asmenims, kurie yra alergiški pieno baltymui, bet kuris pieno produktas, tame tarpe ir varškė, nėra tinkamas“, – primena specialistė.

Perkant varškę parduotuvėje E. Gavelienė rekomenduoja rinktis liesesnę: „Riebesnėje varškėje daugiau sočiųjų riebalų rūgščių. Jų neturi būti gausu racione, o suaugusiems asmenims sočiųjų riebalų rekomenduojama su maistu gauti kuo mažiau.

Todėl pirmenybė – liesenei varškei, o riebesnę reikėtų vartoti saikingai. Tiesą sakant, varškė galėtų būti visų žmonių kasdieninio vartojimo produktas.“

Pasak specialistės, varškę galima valgyti įvairiais pavidalais ir skaninti ją šviežiais ar džiovintais vaisiais, riešutais, sėklomis bei uogomis. Kaip bebūtų, nereikėtų pamiršti, kad papildomi priedai keičia ir valgomo patiekalo maistingumą.

Varškės omletas
Patiekalui reikės:

2 kiaušinių

2 šaukštų miltų

100 ml pieno

1 šaukšto varškės

1 šaukštelio cukraus

1 šaukšto razinų

1 šaukšto ghi sviesto

žiupsnelio druskos

cukraus pudros, uogų papuošimui

Gaminimo eiga:
  1. Razinas pamirkykite vandenyje mažiausiai 15 minučių.
  2. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų su druska.
  3. Dubenyje sumaišykite kiaušinių trynius, pieną, miltus, varškę ir cukrų. Į masę labai atsargiai įmaišykite plaktus kiaušinių baltymus.
  4. Razinas nusausinkite. Jei dėsite dideles razinas, jas susmulkinkite.
  5. Įkaitinkite keptuvę (24 cm skersmens), išlydykite sviestą. Supilkite paruoštą masę į keptuvę, suberkite razinas.
  6. Kepkite omletą ant mažos kaitros, kol įgaus gražią auksinę spalvą, tada su mentele atsargiai apverskite. Omletą mentele suplėšykite į mažus, nelygius gabalėlius ir gerai apkepinkite.
  7. Iškeptą varškės omletą apibarstykite cukraus pudra, papuoškite uogomis.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams
  2. Bulvė: palanki ir naudinga sveikatai
  3. Ką skanaus pasigaminti iš moliūgo?
  4. Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

2023 03 26
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Cukinijos tiks net ir vafliams

2023 03 25
Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Patarimai, kaip išsirinkti šviežią žuvį

2023 03 13
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

2023 03 11
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai

2023 03 11
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Stinta, „Wikipedia“ nuotr.

Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios

2023 03 05
Daržovės, ridikėliai | pixabay.com nuotr.

Pavasarinį imunitetą stiprina ridikėliai

2023 03 05
Daržovės, Savojos kopūstas | pixabay.com, Matthiasboeckel nuotr.

Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas

2023 03 04
Rodyti daugiau

Naujienos

Automobilis | pixabay.com, Jackson David nuotr.
Gamta ir žmogus

Daugelį vairuotojų erzina keleivių patarimai

2023 03 26
Lėktuvas | alkas.lt Arūno Sartanavičiaus nuot.
Lietuvoje

Oro uostai siūlys daugiau nei 80 krypčių

2023 03 26
Burbiškio dvaras ruošiasi Tulpių žydėjimo šventei | Rengėjų nuotr.
Gamta ir ekologija

Burbiškio dvaras ruošiasi Tulpių žydėjimo šventei

2023 03 26
Suoliukai | vilnius.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje atsiras tūkstantis naujų suoliukų

2023 03 25
Dariaus ir Girėno stadiono futbolo stadionas | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Dariaus ir Girėno stadionas „žadins“ veją

2023 03 25
Karas Ukrainoje | www.facebook.com/MinistryofDefence.UA nuotr.
Ukrainos balsas

Rusijoje nerimas dėl laukiamo Ukrainos kontrpuolimo

2023 03 25
Gintaras | gamta.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kaip pasirūpinti oda naudojant gintarą, vaistažoles ir medų

2023 03 25
Galima stebėti grįžtančius gandrus! | „Unsplash“ nuotr.
Gamta ir ekologija

Galima stebėti grįžtančius gandrus!

2023 03 25
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • juras apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Gedvydas apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • užsienio oro vežėjai apie Oro uostai siūlys daugiau nei 80 krypčių
  • ĮVYKIS apie Gyvūnų padarytų žalų skaičius auga

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Daugelį vairuotojų erzina keleivių patarimai
  • Aliejus – išskirtinės naudos gaminys
  • Prieš pavasarinį tvarkymą – namų darbai
  • Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Aliejus – išskirtinės naudos gaminys

by Ditė Česėkaitė
2023 03 26
0
Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Šiuo metu galime išbandyti daugybę aliejaus rūšių: nuo visame pasaulyje populiaraus alyvuogių, iki mūsų šalyje labiau įprasto saulėgrąžų ar rapsų...

Skaityti toliau

Cukinijos tiks net ir vafliams

by Ditė Česėkaitė
2023 03 25
0
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Nors vafliai mums nuo vaikystės asocijuojasi su desertu, kuris kepamas iš saldžios ir riebios tešlos, visada galima rasti maistingesnę bei...

Skaityti toliau

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

by Ditė Česėkaitė
2023 03 20
0
Salotos | pexels. nuotr.

Daugelio lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • juras apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Gedvydas apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (III)
  • užsienio oro vežėjai apie Oro uostai siūlys daugiau nei 80 krypčių
  • ĮVYKIS apie Gyvūnų padarytų žalų skaičius auga
  • Dalia apie Rusijoje nerimas dėl laukiamo Ukrainos kontrpuolimo
Kitas straipsnis
Mokestis už aplinkos teršimą bus aiškesnis

Įsigalioja KET rudens–žiemos pasikeitimai

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://www.zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai