Vyšnios – mėgstamos ir laukiamos šiltojo sezono uogos, be kurių tradicinė lietuviška vasara sunkiai įsivaizduojama.
Vyšnios valgomos ne tik kaip užkandis, iš jų gaminami ir įvairiausi kompotai, sultys, verdamos uogienės ar jomis gardinami pyragai ir kiti desertai. Vyšnios yra ne tik skanios, bet ir itin naudingos organizmui. Jose gausu vitaminų bei antioksidantų. Be to, vyšnias įtraukus į valgiaraštį gali pagerėti miego kokybė.
Į Europą atnešė paukščiai
Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, pasakoja, kad vyšnios pirmiausia augo derlingose vietovėse tarp Juodosios ir Kaspijos jūrų. Į Europą greičiausiai jas atnešė paukščiai. Pirmieji šias uogas pradėjo auginti senovės graikai, vėliau jomis susižavėjo ir romėnai, kurie vis didino užauginamą jų skaičių. XV a. prijaukintos naminės vyšnios paplito visoje Europoje, o nuo XVII a. šios uogos pasiekė ir Ameriką.
J. Sabaitienė sako, kad į kasdienį racioną vyšnias įtraukti labai paprasta. Vyšnios dažnai yra derinamos su šokoladu, jomis gardinami įvairūs tortai, pyragai, keksiukai, iš vyšnių gaminami ir gaivūs sorbetai ar ledai. Šios uogos puikiai tinka įvairioms vaisių salotoms, jos derinamos su natūraliu jogurtu ir granola, blyneliais, vafliais. Iš vyšnių verdamos uogienės, džemai, netgi gaminami padažai ar salsos, kurios yra derinamos prie įvairių mėsos patiekalų.
Gerina miego kokybę, puikiai tinka sportuojantiems
Vyšnios, priklausomai nuo rūšies, gali būti nuo ryškiai iki tamsiai raudonos, beveik juodos spalvos. Tačiau nepriklausomai nuo veislės – šios uogos yra labai maistingos ir organizmą stipriai aprūpinančios skaidulomis, vitaminais bei antioksidantais. Be to, vyšniose yra mažai kalorijų. Viename puodelyje uogų yra vos 97 kalorijos, todėl jos puikiai tinka tiems, kurie meta svorį, o reguliarus jų vartojimas padeda kovoti su antsvoriu.
Vyšnios pasižymi vitaminų C, A ir K, kalio, magnio ir kalcio gausa. Be to, jose galima rasti ir natūralaus melatonino – medžiagos, kurios vartojimas gerina miego kokybę. Kaip teigia ekspertė, reguliarus vyšnių vartojimas gerina širdies darbą, mažina su senėjimu sujusius procesus. Jas valgyti itin sveika sportuojantiems, mat vyšniose esančios gerosios medžiagos pagreitina raumenų atsistatymą bei sumažina fizinio krūvio sukeltą raumenų skausmą. J. Sabaitienė siūlo vištienos salotų su vyšniomis bei gaivinančio kokteilio receptus.
Vištienos salotos su vyšniomis
Jums reikės:
Keptos, kubeliais supjaustytos vištienos krūtinėlės
Saujos špinatų
1 puodelio susmulkinto „Gorgonzola“ sūrio
Saujos susmulkintų šviežių vyšnių
1 puodelio susmulkintų graikinių riešutų
Šlakelio aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus
Šlakelio raudonojo vyno acto
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
Pagaminimas:
Sudėkite špinatus į didelį salotų dubenį. Ant viršaus dėkite vištieną, sūrį, vyšnias ir graikinius riešutus. Gautą mišinį pagardinkite druska, pipirais, aliejumi ir actu. Viską gerai sumaišykite.
Glotnutis su vyšniomis ir bananais
Jums reikės:
300g vyšnių
150g natūralaus jogurto
Banano
½ arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto
Pagaminimas:
Viską sudėkite į trintuvą ir sutrinkite. Jeigu norisi vėsiau – į gėrimą galite įdėti ledo kubelių.
O gal geriau pirma ne klauskite, o subėkite pirmi jas nurinkti, kol varnėnų pulkai jūsų vargšės vyšnios neužpuolė ir nenusiaubė… Jie tai žino, kad vyšnios tokios naudingos, kad tik griebk pirmas, kol kas tau jos iš po snapo nenunešė.
O ką duoda vyšnia, irgi viskas ant špoko ir špoke įrašyta – ir jų grožį, ir jų vikrumą, ir skrajumą, ir kūrybingumą, muzikalumą – ana va, kokias melodijas sukuria, po jūsų langais išvinguriuoja… O neduok tu jiems vyšnios ir viskas baigsis… Tikrai tikrai.