Maistas ir kasdienė mityba yra labai svarbi mūsų gyvenimo dalis, ypač kai kalba pasisuka apie sveikatą. Be tinkamos mitybos kūnas tampa mažiau atsparus ligoms, dažnai jaučiamas nuovargis, trūksta jėgų.
Gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė sako, kad svarbiausia yra susikurti dienos režimą: į savo gyvenimą turėtume įtraukti ir fizinį krūvį, ir reguliarų suderintų maisto gaminių vartojimą.
„Kasdien turėtume vartoti atitinkamą kiekį mėsos, žuvies, pieno, daržovių, vaisių bei grūdinių kultūrų. Taip pat itin svarbu – maisto įvairovė. Kasdieniai patiekalai turėtų būti skanūs ir įvairūs. Kuo įvairiau valgysime, tuo labiau galėsime džiaugtis geresne savijauta. O jeigu žmogaus maisto racionas yra skurdus – jam gali pradėti trūkti įvairių mikroelementų, vitaminų, padidėja rizika susirgti tam tikromis ligomis“, – sako dietologė.
Anot jos, vienas svarbiausių dalykų – daržovės ir grūdinės kultūros. „Renkantis daržoves reikėtų dėmesį atkreipti į sezoniškumą. Pavyzdžiui, pavasarį parduotuvėse atsiranda daugiau šviežio derliaus daržovių: ridikėliai, kopūstai, morkos, salotos ir agurkai. Jie itin tinka mitybai paįvairinti. Be sezoniškumo, renkantis daržoves ne mažiau dėmesio reikėtų kreipti ir į jų spalvą, nes skirtingose spalvose slepiasi skirtingi vitaminai bei mikroelementai“, – kalba specialistė.
D. Vaitkevičiūtė teigia, kad pagal visus sveikos mitybos patarimus racioną turėtų sudaryti 45–60 proc. angliavandenių, apie 20–30 proc. riebalų ir 10–30 proc. baltymų. Pagrindinę dienos maisto dalį turėtų sudaryti pilno grūdo gaminiai: duona, kruopos, sėklos ir daržovės bei vaisiai. Juos reikėtų vartoti 2–3 kartus per dieną. Taip pat bent kartą per dieną reikėtų suvalgyti žuvies arba mėsos. Žuvį valgyti patariama 3–4 kartus per savaitę, lygiai tiek pat reiktų valgyti ir baltą mėsą: kalakutieną, vištieną ir triušieną.
Tuo tarpu raudonos mėsos vartojimas yra pačiame mitybos piramidės viršuje, todėl ją valgyti reikėtų maždaug kartą per savaitę. D. Vaitkevičiūtė sako, kad 1–2 kartus per dieną galėtume suvalgyti ir mėgstamų pieno gaminių: natūralaus jogurto, rauginto pieno ar varškės gaminį, liesą sūrį. Dar vienas svarbus dalykas – tinkami riebalų šaltiniai: tai gali būti ir sviestas, jis nedideliu kiekiu gali būti vartojamas 1–2 kartus per dieną. Taip pat kasdien reikėtų vartoti ir alyvuogių, linų sėmenų ar kitų sėklų aliejų.
Ko reikėtų vengti?
Kalbėdama apie tai ko turėtume vengti D. Vaitkevičiūtė sako, kad nevalgomo maisto – nėra, tačiau dienos arba savaitės racioną reikėtų susidėlioti taip, kad daugiausiai gautume vertingo sveikatai maisto.
„Visiškai normalu, kad ir ne pats sveikiausias maistas kartkartėmis atsiranda ant mūsų stalo: galbūt tas maistas mūsų sveikatai nėra labai palankus, tačiau jis sukelia įvairių sentimentų, jį valgant apima nostalgiškas jausmas, o galbūt tam tikras patiekalas yra mūsų šeimos tradicijų ar kultūros dalis. Valgyti turėtume įvairiai ir neturėtume visko vertinti tik juoda arba balta, galima arba negalima“, – pabrėžia gydytoja dietologė.
Visgi, D. Vaiktevičiūtė juokauja, kad jeigu per dieną suvalgytume viską, kas sveikatai palanku ir patariama, skrandyje sveikatai nepalankiems valgiams neliktų vietos.
Kalbėdama apie maisto gaminius, kurie galėtų daryti neigiamą įtaką organizmui ir didintų riziką susirgti įvairioms ligomis, dietologė sako, kad šio sąrašo viršuje rikiuojasi gaminiai kuriuose gausu cukraus: įvairios perdirbtų vaisių sultys, gazuoti saldūs gėrimai. Anot jos, taip pat reikėtų vengti ir transriebalų. Mažiau reikėtų vartoti ir rafinuotų angliavandenių, į kuriuos įeina ne viso grūdo gaminiai. Taip pat šiai grupei priskiriami ir perdirbti mėsos gaminiai.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė sako, kad norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė.
„Subalansuotam valgiaraščiui užtikrinti gyventojai turi platų įvairiausių maisto gaminių pasirinkimą. Pastebime, kad kasmet vis labiau sveikatingumo tendencijas perimančių pirkėjų krepšeliuose atsiduria mėsa ir žuvis, pieno gaminiai, taip pat vaisiai ir daržovės. Atkeliavus šviežiam derliui, pirkėjai vis daug renkasi žalialapių salotų, šviežių morkų, kopūstų ir, žinoma, ridikėlių. Tai padeda palaikyti subalansuotą mitybą, atkurti reikiamą energiją ir papildyti organizmą vitaminais bei mineralais“, – teigia V. Juodkazienė.