Penktadienis, 11 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pasikeitusi riešutų įvairovė: ką pasirinkti?

www.alkas.lt
2016-03-13 17:40:54
0
Pasikeitusi riešutų įvairovė: ką pasirinkti?

medicaldaily.com nuotr.

medicaldaily.com nuotr.
medicaldaily.com nuotr.

Visiems gerai žinoma, jog riešutai yra natūralus mineralų ir vitaminų šaltinis. Juose gausu baltymų, kurie yra viena iš svarbiausių medžiagų žmogaus organizmui, bei sveikųjų riebalų, kurie yra būtini kiekvieno žmogaus organizmo funkcijoms užtikrinti. Lietuvoje galima įsigyti daugiau nei dešimties skirtingų rūšių riešutų, tad išsirinkti gali būti sudėtinga. Riešutus ir džiovintus vaisius tiekiančios įmonės marketingo vadovė Jurga Sakalauskaitė pataria, į ką atkreipti dėmesį renkantis riešutus ir ką daryti, kad šie neprarastų šviežumo, o VšĮ  mitybos skyriaus vadovė Aldona Blyžienė atskleidžia riešutų vartojimo ypatumus.

Daugelyje šviežių riešutų rūšių yra biologiškai aktyvių medžiagų, tokių kaip vitaminų E ir B, mineralų – geležies, kalcio, kalio, mangano. Tačiau prieš vartojant riešutus svarbu atkreipti dėmesį į jų spalvą, nes jie gali lengviausiai nusakyti jų būklę, bei į kitus faktorius, tokius, kaip dydį, sutrupėjimą ar sudžiūvimą, teigė J. Sakalauskaitė.

„Riešutai yra natūralus gaminys, tad, jeigu riešutai patamsėję, suskilę, sudžiūvę, reiškia, jog jie yra pasenę ir nebetinkami vartoti“, – sakė marketingo vadovė.

Pasak specialistės, taip pat derėtų nepamiršti, jog riešutai gali sugesti ir netinkamai juos laikant namuose. Riešutai – jautrus gaminys, todėl juos reikia laikyti ne aukštesnėje nei 20°C temperatūroje. Norint gerąsias riešutų savybes išsaugoti kuo ilgiau, patartina juos laikyti šaldytuve.

Riešutų luobelės – palikti ar nuimti?

Vienas iš dažnų klausimų, perkant riešutus, susijęs su luobelėmis. Žmonės baiminasi, jog jas nuo riešutų reikėtų nuimti, tačiau, anot mitybos specialistės, luobelė tikrai nėra kenksminga.

„Ar riešuto luobelę reikėtų nuimti, ar palikti, spręsti reikėtų pagal asmeninės virškinimo sistemos veiklą. Kadangi riešuto luobelės yra sunkiau virškinamos, žmonėms, turintiems virškinimo sutrikimų, luobeles patarčiau nuimti. Tai padaryti galima labai įvairiai, pavyzdžiui, lazdyno riešutus reikia pakepinti – tuomet luobelė lengvai nusiima. O norint ją nuimti nuo migdolų riešutų, juos reikėtų užpilti karštu vandeniu. Tačiau, jeigu virškinimo problemų neturite, riešutus drąsiai galite valgyti ir su luobele“, – patarė A. Blyžienė.

Skrudinti riešutai – tokie pat vertingi

Anot ekspertės, vyrauja įsitikinimas, jog paskrudinti riešutai nėra vertingi. Visgi, riešutai vienodai naudingi tiek natūralūs, tiek ir apdoroti.

„Švelniai, ne aukštesnėje nei 75 °C temperatūroje, paskrudinti riešutai tikrai nepraranda maistinės vertės. Juose yra 25 proc. daugiau antioksidantų, be to, pakepinti jie kvapnesni ir skanesni. Sausai skrudinti riešutai gali padėti siekiant sumažinti svorį. Mano patarimas: rinktis tai, kas žmogui yra skaniausia bei retkarčiais paįvairinti racioną ne tik skirtingomis riešutų rūšimis, bet ir skirtingai juos apdorojant.“

Po saujelę riešutų kiekvieną dieną

Mitybos specialistė pažymėjo, kad nors riešutai yra naudingi mūsų organizmui, derėtų nepamiršti, kad jie – gana kaloringi. Todėl kasdien reikėtų suvartoti ne daugiau kaip 30 gramų riešutų.

„Riešutai yra ne tik naudingi, bet ir skanūs, todėl esame pratę jų suvartoti gerokai daugiau nei  reikia. Norint gauti pakankamą kiekį vertingų medžiagų, užtenka kasdien suvalgyti po saujelę skirtingos rūšies riešutų, o tokių kaloringų riešutų, kaip bertoletijų, kuriose gausų seleno – rekomenduojama suvalgyti tik po kelis riešutus per dieną. Kadangi riešutai yra kaloringi, didelis jų kiekis gali apsunkinti virškinimą. Mėgstantiems užkandžiauti daugiau, derėtų rinktis riešutų ir džiovintų vaisių mišinį“, – rekomendavo A. Blyžienė.

Riešutai – ir maistas, ir vaistas

Riešutai yra itin naudingas produktas mūsų organizmui. Pavyzdžiui, graikiniuose riešutuose gausu mums taip reikalingo magnio, kalio, omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių. Visų taip mėgstami pistacijų riešutai yra vitamino A šaltinis, o dažniausiai vartojamuose žemės riešutuose gausu  vitaminų B ir E, fosforo, magnio, kalio, kalcio bei natrio. Riešutai turėtų būti kasdienio raciono dalimi, nes puikiai tinka ne tik paskaninti maistą, bet ir suteikti organizmui vitaminų, mineralų ir energijos.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  2. Imuniteto stiprinimas žiemą
  3. Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos
  4. „Varguolių“ valgis bulvė, naudingas ir turtuolių sveikatai
  5. Kaip išsirinkti sultis ir kokias gerti sveika?
  6. Dešimt mitų apie žmogaus mitybą
  7. Vitamino D šaltiniai – saulės spinduliai ir žuvies produktai
  8. Rupūs miltai – keiksmažodis ar naudingas gaminys?
  9. Maisto papildas – tik nevisavertei mitybai papildyti
  10. Kuo skiriasi šaltinio, stalo ir natūralus mineralinis vanduo?
  11. Vitaminai antioksidantai saugo kraujagyslių sveikatą
  12. Maistinės kandys – nemalonūs namų „svečiai“
  13. 7 mitai apie maisto papildus
  14. Kuo egzotiškas maistas gali būti naudingas mūsų organizmui?
  15. Mitybos pokyčiai pavasarį: nuo ko pradėti?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Lietus
Gamta ir žmogus

Lietūs tikrina kelininkų budrumą

2025 07 10
Kultūros ministerija
Lietuvoje

Ministerija parengė tvarką dėl Sovietų karių palaikų perkėlimo

2025 07 10
Valstybės kontrolė
Lietuvoje

Valstybės kontrolė: pilietinio pasipriešinimo mokymai turi būti prieinamesni

2025 07 10
Andrius Vyšniauskas
Lietuvoje

Buvęs Seimo A. Vyšniauskas pripažintas kaltu dėl korupcinių nusikaltimų

2025 07 10
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Liberalai jau 7-ą kartą į frakciją kviečią G. Palucką

2025 07 10
Temidė
Lietuvoje

K. Bartoševičius pripažintas kaltu dėl seksualinių nusikaltimų

2025 07 10
Gitanas Nausėda ir Michaelas Higinsas
Lietuvoje

Prezidentas ragina pasimokyti iš Airijos, kaip saugoti tautinę tapatybę

2025 07 10
„Sodra“
Lietuvoje

Apie 36 tūkst. žmonių pradėjo pensijų kaupimą, dar yra galimybė atsisakyti

2025 07 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Jonas apie Įsibėgėja darbai kelyje Vilnius–Utena
  • Jonas apie Nacionalinis susivienijimas: Čekiukų skandalas – Prezidento principingumo testas
  • Rimgaudas apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę
  • Jonas apie Teismui perduota byla dėl A. Ramanauskui–Vanagui atminti skirto paminklo išniekinimo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 5‑oji diena (VI)
  • J. Vaiškūnas. Diena kai pabunda miegantys broliai
  • Lietūs tikrina kelininkų budrumą
  • Ministerija parengė tvarką dėl Sovietų karių palaikų perkėlimo

Kiti Straipsniai

Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09
Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28

Skaitytojų nuomonės:

  • Jonas apie Įsibėgėja darbai kelyje Vilnius–Utena
  • Jonas apie Nacionalinis susivienijimas: Čekiukų skandalas – Prezidento principingumo testas
  • Rimgaudas apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę
  • Jonas apie Teismui perduota byla dėl A. Ramanauskui–Vanagui atminti skirto paminklo išniekinimo
  • Mikabalis apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Thekidswindow.co.uk nuotr.

Šventoji kvies Jonines sutikti su joga

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai