Kai baigiasi braškių sezonas, ateina eilė šilauogėms. Nors populiarios uogos prekybos centruose džiugina ištisus metus, dabar jų kaina bene žemiausia. Uogos puikiai tinka ledams, tirštiems kokteiliams, pyragams. O jei norite žiemą pasmaguriauti uogienės, geriau uogų nevirti, o sutrinti su cukrumi ar medumi ir laikyti nedideliuose indeliuose šaldytuve.
Nelepios ir universalios
Pasak rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovės Dalios Čenkienės, „Rimi Lietuva“, populiariosios šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio – jos tvirtos, tad tokias uogas patogu transportuoti, nebijant, kad ištiš, taip pat jos itin tinkamos šaldymui. O nusipirkę jų daugiau, galite panaudoti visam dienos meniu: iš ryto pagardinti košes, dėti į kokteilius, o pietums ar vakarienei pasiruošti jų salotoms, mėgautis su sūriais ar pasigaminti desertą. Jos tiks su ledais ar jogurtais, kaip pyragų ar keksiukų įdaras, papuoš šventinį tortą.
Iš prekybos centro parsineštas uogas geriausia laikyti neatplėštoje pakuotėje arba atvirame indelyje, išklojus jo dugną popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų drėgmę. O jei išėmėte uogas iš šaldytuvo, reikėtų jas greitai suvartoti, nes perkėlus jas iš šalčio į šilumą, gali greitai sugesti.
Uogų šaldymo subtilybės
Nors dažniausiai uogas tiesiog suberiame į šaldymo maišelius ar indelius ir dedame į šaldymo kamerą, specialistai pataria geriau į šaldiklį nedėti indelių su kambario temperatūros produktais, nes uogos sušals į gumulėlius, o atšildytos praras savo formą. Pirmiau reikėtų nuplautas ir nusausintas uogas paskleisti šaldiklyje vienu sluoksniu, kad jos nebūtų sulipusios ir greičiau sušaltų. Po valandos jas galima suberti į specialias šaldymui tinkamas talpas. Šilauogės gali virsti net vaisinių ledų alternatyva – ledines uogas, tik išimtas iš šaldiklio, mėgsta ragauti vaikai.
Salotos su ožkos pieno sūriu, avokadais, šilauogėmis ir sorų kruopomis
-
2 vnt. avokadų
-
250 g sorų kruopų
-
150 g salotų mišinio
-
200 g šilauogių
-
125 g šviežio ožkų pieno sūrio
Padažui reikės:
-
½ citrinos sulčių
-
1 šaukštelio garstyčių
-
4 šaukštų aliejaus
-
druskos, pipirų – pagal skonį
Kaip gaminti:
-
Soras užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 5 minutes. Vandenį nupilkite, perplaukite po tekančiu vandeniu, vėl užpilkite vandeniu ir virkite ant silpnos kaitros apie 20 minučių. Išvirtas sorų kruopas išpilkite ant kiaurasamčio.
-
Avokadus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Sūrį supjaustykite griežinėliais. Į dubenį sukrėskite sorų kruopas, dėkite salotų mišinį, šilauoges, avokadus, ožkos sūrį. Patiekalą pagardinkite padažu.
Šilauogės ir persikai su balzaminio acto sirupu
Patiekalui reikės:
-
3 puodelių šilauogių
-
3 šaukštų cukraus
-
2 šaukštų balzaminio acto
-
2 vnt. persikų (arba nektarinų)
-
½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų
Kaip gaminti:
-
Storasieniame puode, nuolat maišydami, užvirinkite 3 šaukštus cukraus su actu ir 1 puodeliu šilauogių. Pavirkite 1 minutę ir nuimkite puodą nuo kaitros.
-
Likusius 2 puodelius šilauogių dideliame dubenyje sumaišykite su persikų gabalėliais.
-
Pagardinkite karštu šilauogių sirupu ir juodaisiais pipirais.
-
Palikite 30 minučių pastovėti ir skanaukite.
Šilauogių ir žaliosios arbatos kokteilis
Patiekalui (2 porcijoms) reikės:
-
Mėgstamos žaliosios arbatos;
-
2 puodelių šilauogių;
-
3 kubelių ledo;
-
340 g vanilinio jogurto;
-
2 šaukštų migdolų;
-
2 šaukštų maltų linų sėmenų.
Kaip gaminti:
-
Užplikykite žaliąją arbatą ir palikite 4 minutėms. Nukoškite ir atvėsinkite.
-
Šviežias šilauoges (gali būti ir šaldytos), migdolus, linų sėmenis suberkite į trintuvą, supilkite arbatą ir jogurtą. Sutrinkite. Supilkite į stiklines, papuoškite keliomis uogomis.
Parengta pagal „Rimi Lietuva“ pranešimą