Sekmadienis, 10 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

www.alkas.lt
2025-08-10 11:00:00
0
Uogos, šilauogės

Uogos, šilauogės | pixabay.com Utroja0 nuotr.

Kai baigiasi braškių sezonas, ateina eilė šilauogėms. Nors populiarios uogos prekybos centruose džiugina ištisus metus, dabar jų kaina bene žemiausia. Uogos puikiai tinka ledams, tirštiems kokteiliams, pyragams. O jei norite žiemą pasmaguriauti uogienės, geriau uogų nevirti, o sutrinti su cukrumi ar medumi ir laikyti nedideliuose indeliuose šaldytuve.

Nelepios ir universalios

Pasak rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovės Dalios Čenkienės, „Rimi Lietuva“, populiariosios šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio – jos tvirtos, tad tokias uogas patogu transportuoti, nebijant, kad ištiš, taip pat jos itin tinkamos šaldymui. O nusipirkę jų daugiau, galite panaudoti visam dienos meniu: iš ryto pagardinti košes, dėti į kokteilius, o pietums ar vakarienei pasiruošti jų salotoms, mėgautis su sūriais ar pasigaminti desertą. Jos tiks su ledais ar jogurtais, kaip pyragų ar keksiukų įdaras, papuoš šventinį tortą.

Iš prekybos centro parsineštas uogas geriausia laikyti neatplėštoje pakuotėje arba atvirame indelyje, išklojus jo dugną popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų drėgmę. O jei išėmėte uogas iš šaldytuvo, reikėtų jas greitai suvartoti, nes perkėlus jas iš šalčio į šilumą, gali greitai sugesti.

Uogų šaldymo subtilybės

Nors dažniausiai uogas tiesiog suberiame į šaldymo maišelius ar indelius ir dedame į šaldymo kamerą, specialistai pataria geriau į šaldiklį nedėti indelių su kambario temperatūros produktais, nes uogos sušals į gumulėlius, o atšildytos praras savo formą. Pirmiau reikėtų nuplautas ir nusausintas uogas paskleisti šaldiklyje vienu sluoksniu, kad jos nebūtų sulipusios ir greičiau sušaltų. Po valandos jas galima suberti į specialias šaldymui tinkamas talpas. Šilauogės gali virsti net vaisinių ledų alternatyva – ledines uogas, tik išimtas iš šaldiklio, mėgsta ragauti vaikai.

Salotos su ožkos pieno sūriu, avokadais, šilauogėmis ir sorų kruopomis

  • 2 vnt. avokadų

  • 250 g sorų kruopų

  • 150 g salotų mišinio

  • 200 g šilauogių

  • 125 g šviežio ožkų pieno sūrio

Padažui reikės: 

  • ½ citrinos sulčių

  • 1 šaukštelio garstyčių

  • 4 šaukštų aliejaus

  • druskos, pipirų – pagal skonį

Kaip gaminti:

  1. Soras užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 5 minutes. Vandenį nupilkite, perplaukite po tekančiu vandeniu, vėl užpilkite vandeniu ir virkite ant silpnos kaitros apie 20 minučių. Išvirtas sorų kruopas išpilkite ant kiaurasamčio.

  2. Avokadus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Sūrį supjaustykite griežinėliais. Į dubenį sukrėskite sorų kruopas, dėkite salotų mišinį, šilauoges, avokadus, ožkos sūrį. Patiekalą pagardinkite padažu.

Šilauogės ir persikai su balzaminio acto sirupu

Patiekalui reikės:

  • 3 puodelių šilauogių

  • 3 šaukštų cukraus

  • 2 šaukštų balzaminio acto

  • 2 vnt. persikų (arba nektarinų)

  • ½ šaukštelio maltų juodųjų pipirų

Kaip gaminti:

  1. Storasieniame puode, nuolat maišydami, užvirinkite 3 šaukštus cukraus su actu ir 1 puodeliu šilauogių. Pavirkite 1 minutę ir nuimkite puodą nuo kaitros.

  2. Likusius 2 puodelius šilauogių dideliame dubenyje sumaišykite su persikų gabalėliais.

  3. Pagardinkite karštu šilauogių sirupu ir juodaisiais pipirais.

  4. Palikite 30 minučių pastovėti ir skanaukite.

Šilauogių ir žaliosios arbatos kokteilis

Patiekalui (2 porcijoms) reikės:

  • Mėgstamos žaliosios arbatos;

  • 2 puodelių šilauogių;

  • 3 kubelių ledo;

  • 340 g vanilinio jogurto;

  • 2 šaukštų migdolų;

  • 2 šaukštų maltų linų sėmenų.

Kaip gaminti:

  1. Užplikykite žaliąją arbatą ir palikite 4 minutėms. Nukoškite ir atvėsinkite.

  2. Šviežias šilauoges (gali būti ir šaldytos), migdolus, linų sėmenis suberkite į trintuvą, supilkite arbatą ir jogurtą. Sutrinkite. Supilkite į stiklines, papuoškite keliomis uogomis.

Parengta pagal „Rimi Lietuva“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Šilauogės – ir gardžios, ir naudingos
  2. Šilauogės – tikras išsigelbėjimas šaltuoju metu laiku
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Daugelio mėgstamos pikantiškos salotos – sveikiau
  5. Naujo skonio maistui suteiks marinatai
  6. Šilauogės dar vadinamos jaunystės uogomis
  7. Šilauogės kelia nuotaiką ir stabdo senėjimą
  8. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  9. Trys pusryčių pasiūlymai su jaunystės uogomis
  10. Vitaminų metams neprikaupsite: juos galima užkonservuoti
  11. Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui
  12. Mažos uogos – didelė nauda sveikatai
  13. Kuo praturtinti kūną kovo mėnesį?
  14. Ledų metas prasidėjo. Su juo – naujų skonių išbandymas
  15. Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Trampas, Putinas, nafta
Ukrainos balsas

A. Navys, M. Sėjūnas. Putino karinio koncerno kolapsas yra realus

2025 08 10
Paroda „Laimingi, nes vaikai“
Kultūra

Šliūpo muziejus kviečia į poezijos skaitymus su Rolandu Kazlu

2025 08 09
D. Trampas ir V. Putina
Užsienyje

Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus

2025 08 09
Kviečia jau šeštasis sutartinių maratonas „Suburtynė“!
Etninė kultūra

Kviečia jau šeštasis sutartinių maratonas „Suburtynė“!

2025 08 09
Atidaryk duris
Kultūra

Kauno dramos teatro spektaklio „Atidaryk duris“ tarptautinės gastrolės!

2025 08 09
Žemės ūkis, laukai
Lietuvoje

Priimti išimtiniai sprendimai nukentėjusiems ūkininkams

2025 08 08
Slaugos ir globos namai
Lietuvoje

Kaune plečiamos slaugos ir globos paslaugos

2025 08 08
Ugniagesiai
Gamta ir žmogus

Gaisruose šiemet prarasta mažiau gyvybių

2025 08 08

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Aleksandras Dubinskis apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • +++ apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • Marija apie V. Radžvilas. Mokytojos Alinos laisvo lietuviško žodžio galia
  • Rimgaudas apie K. Urba. Mezolito baltai (I)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ar greitai atsisveikinsime su pinigine?
  • A. Navys, M. Sėjūnas. Putino karinio koncerno kolapsas yra realus
  • Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio
  • Kokią įtaką mūsų sveikatai turi apšvietimas?

Kiti Straipsniai

Bananai | pixabay.com nuotr.

Bananas – šaltai kavai, pyragui ir kepsninei

2025 08 09
Sviestas | pixabay.com, Rodeopix nuotr.

Kaip sviestas tampa išskirtiniu pagardu

2025 08 09
Fetos sūris, maistas

Greitos ir pigios idėjos tiems, kas mėgsta sūrį

2025 08 03
Šviežios bulvės

Šviežios bulvės: pigu, sotu ir ypatingai gardu

2025 08 03
Įvairių rūšių riešutai

Riešutai – puikus kelionės palydovas

2025 08 02
Vaisiai, persikai

Desertui – ant grotelių kepti vaisiai su ledais

2025 08 02
Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26

Skaitytojų nuomonės:

  • Aleksandras Dubinskis apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • +++ apie Trampas ir Putinas susitiks Aliaskoje: sankcijos Rusijai atidėtos – istorija perspėja apie pavojus
  • Marija apie V. Radžvilas. Mokytojos Alinos laisvo lietuviško žodžio galia
  • Rimgaudas apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
  • Budweiser apie K. Urba. Mezolito baltai (I)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Trampas, Putinas, nafta

A. Navys, M. Sėjūnas. Putino karinio koncerno kolapsas yra realus

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai