Antradienis, 18 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kuo praturtinti kūną kovo mėnesį?

www.alkas.lt
2024-03-09 09:17:27
0
Daržovės, kalafioras | pixabay. com nuotr.

Daržovės, kalafioras | pixabay. com nuotr.

       

Prasidėjusį kalendorinį pavasarį ryškiau šviečia ne tik saulė, bet ir naujojo derliaus gėrybės. Parduotuvėse jau akis traukia pirmieji mūsų šalies šiltnamiuose užauginti agurkai, pomidorai, salotos. Iš šiltesnių kraštų atkeliauja šviežutėliai kopūstai, morkos, ridikėliai, jau pasirodė ir naujo derliaus arbūzai, vardija Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Kas savaitę plečiantis daržovių, vaisių, uogų įvairovei – keli patarimai, į kurias gėrybes verta dairytis kovą ir ką dar nebandyto su jomis pasigaminti.

Atsižvelgiant į šviežių gėrybių sezoniškumą, pasak V. Budrienės, galima ne tik visai paprastai paįvairinti savo mitybą, bet ir taip atnešti daugiausiai naudos tiek kūnui, tiek piniginei. Sezoninės daržovės pasižymi ne tik šviežumu, bet ir patraukliomis kainomis.

„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė šį mėnesį siūlo 5 gėrybes, kurios kovą bus skanios, naudingos ir nebrangios. Tuo tarpu tinklo kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi originaliais receptais, kaip lengvai iš jų pasiruošti dar neragautų patiekalų.

Ridikėliai. Traškūs ir ryškiaspalviai ridikėliai – pavasario simbolis. Jie yra ne tik viena skaniausių, ryškiausio skonio daržovių, bet ir viena vertingiausių pagal maistines medžiagas. Juose gausu vitaminų C, A ir B grupės vitaminų. Be to, yra fosforo, kalcio, geležies, cinko ir mangano. Dažniausiai jie tampa gardžių salotų akcentu, bet ridikėlius verta valgyti ne tik žalius. Pavyzdžiui, kepti ridikėliai nustebins skoniu – jis bus ne toks aitrus, labai malonus. Vartoti verta ir lapus: jaunus skanu valgyti žalius, dėti į salotas, gaminti iš jų „pesto“, pasakoja J. Sabaitienė.

Išbandykite: ridikėlių ir avokado skrebučius. Reikės: 1 avokado, 2 riekelių duonos su sėklomis ir grūdai, 3 ridikėlių, citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus.

„Paprasčiau nei paprasta, o ridikėliai bemat suteiks naujų skonių įprastiniam skrebučiui. Paskrudinkite duoną iki norimo laipsnio. Per tą laiką supjaustykite ridikėlius griežinėliais, sutrinkite avokadą šakute. Ant skrebučio užtepkite avokadų tyrės, ant viršaus uždėkite ridikėlių ir pagardinkite citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais“, – idėją siūlo kulinarijos technologė.

Žiediniai kopūstai. Ar balti, ar violetiniai – kalafiorai yra be galo universalūs virtuvėje. Labai skaniai be vargo galima parūpinti organizmui vitamino C: žiedinius kopūstus valgyti žalius, dažant į jogurtinį padažą su prieskoniais, gaminti iš jų traškias salotas. Jie labai tinka sriuboms, troškiniams, ypač gardu juos pakepti orkaitėje ar grilyje. Visa iškepta žiedinio kopūsto galva arba ji supjaustyta „kepsniais“ bus nesunkiai pagaminamas ir be galo skanus vegetariškas pagrindinis patiekalas.

Išbandykite: visą orkaitėje keptą žiedinį kopūstą. Reikės: 1 nuplauto ir nusausinto kalafioro, 75 g minkšto sviesto, 2 smulkintų česnako skiltelių, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio paprikų miltelių, 2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio, šviežių svogūnų laiškų.

„Aštriu peiliu nupjaukite žiedinio kopūsto stiebo apačią ir dėkite į orkaitėje įkaitintą keptuvę ar skardą. Dubenėlyje sumaišykite suminkštintą sviestą, česnaką, druską ir paprikos miltelius. Žiedinio kopūsto galvos viršų ir šonus įtrinkite šiuo mišinius. Laisvai uždenkite folija ir kepkite 40-50 minučių 200 laipsnių temperatūroje. Tuomet sumažinkite iki 190 laipsnių, kopūstą apšlakstykite skardoje esančiu sviestu, pabarstykite sūriu, svogūnų laiškais ir atidengę kepkite dar apie 15 minučių, kol gražiai apskrus“, – receptu dalijasi G. Urbonavičiūtė.

Šilauogės. Jos – vienos populiariausių uogų Lietuvoje ištisus metus. Didelis šilauogių pliusas yra tai, kad jų šviežių parduotuvėse galima įsigyti visais sezonais. Tad kol lietuviškų uogų derliaus dar teks gerokai palūkėti, vienomis sveikiausių uogų tituluojamos šilauogės bus puikus variantas norint kūnui suteikti visą puokštę įvairiausių vitaminų ir naudingų medžiagų. Jos skanu vienos, pusryčių košėje ar sveikame kokteilyje, salotose, taip pat labai gardus ingredientas desertuose. Be to, jų skonis puikiai dera ir su pikantiškais patiekalais, netgi su mėsa ir žuvimi – pavyzdžiui, paruošus paprastą padažą su šilauogėmis ir balzaminiu actu.

Išbandykite: lengvus šilauogių keksiukus. Reikės: 100 g sviesto, 140 g cukraus pudros, 2 kiaušinių, 140 g natūralaus jogurto, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 šaukštų pieno, 250 g miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 1 šaukštelio kepimo sodos, 125 g šilauogių.

„Sviestą ir cukrų išsukite iki purumo. Sudėkite kiaušinius ir plakite 1 min., tada įmaišykite jogurtą, vanilės ekstraktą ir pieną. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir sodą su ¼ šaukštelio druskos, tada suberkite juos į drėgnus ingredientus ir išmaišykite. Sudėkite uogas ir padalykite masę į keksiukų formeles. 5 min. kepkite 200 laipsnių temperatūroje, tuomet sumažinkite iki 180 ir kepkite dar 15-18 minučių, kol keksiukai pakils ir taps auksiniai“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Kaliaropės. Ieškantiems įvairovės savo kasdieniame daržovių asortimente, verta dažniau rinktis šią kiek primirštą daržovę. Kaliaropės, pasak daržovių žinovės, labai vertinamos dėl vitamino C kiekio ir mažo kaloringumo, o kulinarine prasme – dėl savo traškumo ir malonaus, švelnaus skonio. Populiariausia iš jų tiesiog paruošti gaivias sveikas salotas, jose kaliaropes derinti su obuoliais, morkomis, riešutais. Bet jos puikiai tiks ir sriuboms, maltinukams, trintai košei prie mėsos ar žuvies patiekalų, taip pat labai skanu jas įdaryti ir kepti orkaitėje.

Išbandykite: bavarietišką kaliaropių sriubą . Reikės: 1 kaliaropės, ½ mažo šviežio kopūsto galvos, 1-2 šviežių morkų, 1 raudonosios paprikos, 1 žaliosios paprikos, 1-2 puodelių sultinio, 100 g šparaginių pupelių, druskos, pipirų, paprikos miltelių, grietinės, petražolių.

„Tokie receptai patys lengviausi, nes reikia tiesiog viską sudėti į puodą ir pamiršti. Visas daržoves susmulkinkite (supjaustykite šiaudeliais arba sutarkuokite). Sudėkite į puodą, užpilkite sultiniu, kad apsemtų, ir virkite ant vidutinės ugnies apie 20 minučių, Pagardinkite paprikos milteliais, druska ir juodaisiais pipirais. Patiekite su šaukštu grietinės ir petražolėmis“, – siūlo G. Urbonavičiūtė.

Kriaušės. Obuolių ir kriaušių galima rasti kone kiekvienuose namuose, ir ne be reikalo jie tokie mylimi. Geros kainos vaisiai yra ne tik gaivus užkandis – jie tampa nepamainomais ingredientais įvairiausiems kulinariniams šedevrams. Saldžios kriaušės būna pyragų žvaigždės, keptos labai dera su mėsos, paukštienos patiekalais, ypač tinka sūrių lėkštėje ar tiesiog kaip sveikas greitas užkandis tarp valgymų.

Išbandykite: kriaušių duoną. Reikės: 4 kriaušių, 3 kiaušinių, 1 puodelio cukraus, ¾ puodelio aliejaus, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 3 puodelių miltų, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 2 šaukštelių cinamono, 1 šaukštelio kepimo sodos, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio citrinos sulčių, 1 puodelio smulkintų graikinių riešutų.

„Kriaušes nulupkite ir supjaustykite gabalėliais, sumaišykite su citrinos sultimis. Dubenyje sumaišykite kiaušinius, cukrų, aliejų ir vanilę. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną, sodą ir druską, tuomet įmaišykite į kiaušinius. Sudėkite kriaušes, riešutus ir tešlą sudėkite į riebalais ištepą formą. Kepkite 175 laipsnių temperatūroje 55-60 minučių“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kur semtis vitaminų vasario mėnesį?
  2. Kaip vaisiai ir daržovės veikia mūsų kūną?
  3. Saulėtasis vitaminas D: kaip juo papildyti kūną?
  4. Kovo 11-osios vakarienei – lietuviški patiekalai
  5. Kokių gėrybių nepamiršti sausį?
  6. 5 rugpjūčio šviežio derliaus pažibos
  7. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  8. Gudrybės, padėsiančios sutirštinti sriubą
  9. Šviežių gėrybių nepamirškite ir lapkritį
  10. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  11. Kokias šviežias gėrybes rinktis gruodį?
  12. Kodėl negalima išmesti ridikėlių lapų?
  13. Sveikos mitybos įpročiai – nuo mažų dienų
  14. Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių
  15. Visi atsakymai apie persimonus

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kelių valymo technika | keliuprieziura.lt
Gamta ir žmogus

Kelininkai jau išbarstė 1 386 tonos druskos

2025 11 17
Vėjo jėgainės
Lietuvoje

LSDP neramina „Ignitis grupės“ reakcija po Valstybės kontrolės išvadų

2025 11 17
Būsima gimnazija
Lietuvoje

Leista statyti vieną laukiamiausių gimnazijų Vilniuje

2025 11 17
Atitvarai
Lietuvoje

„Via Lietuva“ pristato naują eismo saugumo sprendimą

2025 11 17
Elektra
Lietuvoje

B. Vėsaitė kreipėsi į „Ignitį nebijokite dėl aptarnavimo centrų regionuose 

2025 11 17
Laidos vedėja Justina Giedraitė
Architektūra

Architektūros ir meno sintezė naujoje laidoje „Erdvės alchemija“

2025 11 17
Susitikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su EBPO generaliniu sekretoriumi

2025 11 17
Elektromobiliai
Gamta ir žmogus

Elektromobilį įpirktų kas penktas lietuvis

2025 11 17

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Betgi apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Bartas apie G. Beresnevičius. Visuomenės ląstelių mitologija
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • taiva apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pristatoma A. Gudelio knyga „Vėlino kalnas, Vėlinas ir Vilniaus kosmogonija“
  • Kelininkai jau išbarstė 1 386 tonos druskos
  • LSDP neramina „Ignitis grupės“ reakcija po Valstybės kontrolės išvadų
  • Leista statyti vieną laukiamiausių gimnazijų Vilniuje

Kiti Straipsniai

Viskas, ką privalu žinoti apie aliejų

Kodėl kokosų aliejus turėtų atsirasi kiekvienuose namuose?

2025 11 16
Pistacijos, riešutai

Su pistacijomis – ne tik Dubajaus šokoladas: tiks ir su lašiša

2025 11 16
Augalai

Kaip sugalvojami augalų veislių pavadinimai?

2025 11 16
Bulvių plokštainis

Sotūs ir taupūs bulvių apkepo receptai, kurie pavyks kiekvienam

2025 11 15
Kepsniai, šnicelis

Skaniai ir taupiai: kiaulienos mentės troškinys su kopūstais ir šnicelis

2025 11 15
Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Katės maistas

Visa tiesa apie skanėstus: kaip neperšerti kačių?

2025 11 09
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08

Skaitytojų nuomonės:

  • Betgi apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • Bartas apie G. Beresnevičius. Visuomenės ląstelių mitologija
  • +++ apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • taiva apie P. Toinbi. Prarasta socialdemokratijos kibirkštis: kai Trečias kelias niekur neveda
  • +++ apie Pristatoma A. Gudelio knyga „Vėlino kalnas, Vėlinas ir Vilniaus kosmogonija“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Skelbiamos esė varžytuvės „Lietuva Europoje, Europa Lietuvoje: 20 metų kartu“ | lnb.lt nuotr.

Skelbiamos esė varžytuvės „Lietuva Europoje, Europa Lietuvoje: 20 metų kartu“

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai