Šeštadienis, 31 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Sausi pusryčiai. Kaip išsirinkti tinkamiausius?

www.alkas.lt
2024-09-14 08:54:00
0
Sausi pusryčiai | lidl.lt nuotr.

Sausi pusryčiai | lidl.lt nuotr.

Įprasta girdėti, jog pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis. Nors kartais dėl greito gyvenimo tempo jų svarba gali būti pamiršta, vis daugiau tyrimų pabrėžia, kad tinkamai subalansuoti pusryčiai yra esminis žingsnis siekiant sveikatos ir geros savijautos. Mitybos specialistė ir „Lidl“ ambasadorė Gabrielė Urbonaitė dalijasi patarimais, kaip pusryčiams išsirinkti tinkamiausią maistą.

„Tam, kad kūną aprūpintume reikiamomis medžiagomis, pusryčiai turėtų būti subalansuoti. Juos turėtų sudaryti baltymai, angliavandeniai ir riebalai. Tam puikiai tinka kiaušiniai, viso grūdo duona, daržovės, avokadas ar lašišos gabaliukas“, – sako mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė.

Anot jos, pusryčiams reikėtų vengti maisto, kuris turi daug cukraus, maisto pakaitalų, sočiųjų ir transriebalų turinčių produktų. Žinoma, svarbu didžiąją dalį mitybos turėti sveikatai palankią, o retkarčiais tokius pusryčius galima pakeisti ir greičiau paruošiamais produktais, pavyzdžiui, sausais pusryčiais.

Pataria skaityti etiketes

Žinoma, dėl greito gyvenimo tempo, dažnas savo rytą pradeda nuo dubenėlio sausų pusryčių. Juos mėgsta tiek maži, tiek vyresni. Be to, šio produkto yra daugybė skirtingų tipų: nuo kukurūzų, avižinių dribsnių, kviečių ar ryžių gaminių iki šokolado skonio dribsnių bei granolų su vaisiais ar riešutais.

Renkantis sausus pusryčius, mitybos specialistė pataria skaityti etiketes ir žiūrėti, koks yra cukraus kiekis, kad tai būtų viso grūdo produktai ir kuo mažiau perdirbti ingredientai.

„Sausus pusryčius turėtų sudaryti pilnagrūdžiai grūdai, 100-e gramų jų – iki 5 gramų cukraus, mažai druskos, o patys ingredientai – natūralūs ir aiškiai suprantami. Žinoma, svarbu atkreipti dėmesį į porcijų dydį, kad būtų išlaikytas balansas mityboje ir kalorijų kiekyje“, – pataria G. Urbonaitė.

Sveikatai palankūs pusryčių dribsniai turėtų turėti skaidulinių medžiagų, vitaminų (ypač E ir B grupės) ir mineralų (geležies, magnio, fosforo ir kt.). Jie taip pat turėtų suteikti sveikos energijos ir tinkamų maistinių medžiagų dienos pradžiai.

Be to, pastebima, jog sausi pusryčiai, turintys didesnį kiekį cukraus ar krakmolo, linkę greičiau tirpti piene. Pavyzdžiui, kukurūzų dribsniai su cukrumi greičiau suminkštėja nei avižiniai dribsniai be priedų.

Sausų pusryčių priedai: kokius rinktis?

Pasak specialistės, norint išlaikyti įvairovę savo mityboje, sausi pusryčiai turi būti derinami su kitais sveikais ingredientais. Pavyzdžiui, dribsnius galima sumaišyti su šviežiais ar džiovintais vaisiais, uogomis, įberti mėgstamų riešutų ar sėklų. Šie ingredientai ne tik paįvairins pusryčių skonį, bet ir suteiks papildomų maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminai, antioksidantai ir sveikieji riebalai.

„Rinkdamiesi sausus pusryčius su mažiau cukraus, tikriausiai norėsite juos pasaldinti. Geriausia alternatyva cukrui būtų šaukštelis natūralaus medaus, riešutų sviesto, cinamono ar agavų sirupo. Šie saldikliai – sveikatai palankesni nei perdirbtas, daugeliui įprastas „baltasis“ cukrus“, – sako G. Urbonaitė.

Nors sausi pusryčiai bene dažniausiai vartojami su įprastu pienu, „Lidl“ ambasadorė G. Urbonaitė siūlo jį pakeisti augaliniais gėrimais: migdolų, avižų ar kokosų skonio. „Žinoma, reikėtų atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Kitas sveikatai palankus ir maistinga pasirinkimas –  graikiškas, natūralus ar augalinis jogurtas be priedų ir be pridėtinio cukraus.“

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?
  2. Rabarbarai: kaip išsirinkti ir kada nebevalgyti
  3. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  4. Pusryčiai Vilniuje
  5. Tamsiais rytais – spalvingi pusryčiai
  6. Vyturiams ir pelėdoms – skirtingi pusryčiai
  7. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  8. Kokių gėrybių nepamiršti sausį?
  9. Kad Velykų pusryčiai būtų sveikesni
  10. Naujųjų rytui – greiti ir ypatingi pusryčiai
  11. Po pakeitimo vartotojai galės lengviau išsirinkti kokybiškus valgomuosius ledus
  12. Dietologas: kaip neapsinuodyti sveikais aliejais
  13. Kiaušinių rūšys: kaip pasirinkti?
  14. Kaip lengvai pasisūdyti lašišą?
  15. Kodėl morkos oranžinės ir kaip jas rinktis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30
Mitingas prieš nekilnojamojo turto mokestį
Pilietinė visuomenė

Birželio 10 d. – antrasis mitingas prieš NT mokestį

2025 05 30
Andrius Kubilius ir Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas su EK nariu A. Kubiliumi aptarė gynybos stiprinimą

2025 05 30
Prezidentas apdovanojo tėvus ir globėjus
Lietuvoje

Prezidentas apdovanojo nusipelniusius tėvus ir globėjus

2025 05 30
Šaltibarščių festivalis
Gamta ir žmogus

Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • skt. apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • Rimvydas apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • Rimvydas apie R. Tumino kūrybai įprasminti atidengta skulptūrinė kompozicija
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kas kaltas dėl lėto kompiuterio darbo?
  • Būstas regionuose: ieškoma ramybės, saugumo ir gamtos
  • Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda
  • Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

Kiti Straipsniai

Elektroninė cigaretė ir įprasta cigaretė

Rūkymas kasdien pasaulyje nusineša apie 20 tūkst. gyvybių

2025 05 30
Sveikata

Ministrų kabinetas pritarė siūlymui atsisakyti priemokų už gydymą

2025 05 28
G. Palucko susitikimas su medikais

G. Paluckas su medikais aptarė priemokų už paslaugas naikinimą

2025 05 27
Technologijos | pixabay.com, Geralt nuotr.

Nuo žiedo iki kaukės: 7 įrenginiai, besirūpinantiems sveikata

2025 05 25
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kava, cukrus, pienas,

Rytinis puodelis kavos – malonumas ar stresas širdžiai?

2025 05 25
Cukrinis diabetas, sveikata

Cukrinis diabetas: grėsmė inkstų sveikatai

2025 05 24
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Geriamas vanduo

Neišgeriantiems reikiamo vandens kiekio siūloma išeitis

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18

Skaitytojų nuomonės:

  • skt. apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • Rimvydas apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • Rimvydas apie R. Tumino kūrybai įprasminti atidengta skulptūrinė kompozicija
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • Vyrukas humorą prilaiko? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Pekino biblioteka | azuolynobiblioteka.lt nuotr.

Ąžuolyno biblioteka – pripažinta viena iš keturių įspūdingiausių pasaulio bibliotekų

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai