Antradienis, 14 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Geriausios kepsnių draugės – daržovės

www.alkas.lt
2024-07-13 16:52:00
0
Pomidorai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

       

Norėdami vasarą maitintis skaniai ir sveikai, liesą ant grotelių keptą mėsą patiekite su daržovėmis. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad toks meniu karščių metu aprūpins būtinomis medžiagomis ir neapsunkins skrandžio.

Mėsa – būtinų vitaminų šaltinis

Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, tam, kad mitybą vadintume sveikatai palankia, joje turi būti pakankamai baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų.

„Žmogaus mityboje turi būti pakankamai visaverčių baltymų, sveikatai naudingų riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, tad valgyti turime vaisių bei daržovių, kruopų, mėsos, žuvies, kiaušinių, taip pat pieno gaminių, riešutų, sėklų, riebalų“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė sako, kad, nors sparčiai išpopuliarėjo vegetarinė ir veganinė mityba, visgi, nesant tam tikrų specifinių sveikatos sutrikimų, mėsos atsisakyti nereikėtų, tik suvalgomą kiekį pakoreguoti sveikatai palankia linkme.

Ji pažymi, kad su mėsa gaunama vitamino B12, kuris skiriasi nuo kitų B grupės vitaminų, nes jo pagrindinis  šaltinis yra gyvūninės kilmės maistas: mėsa, žuvis, kepenys, kiaušiniai ar pieno gaminiai.

„B12 vitaminas mažina nuovargio jausmą, padeda palaikyti normalią nervų sistemos veiklą, kraujo kūnelių susidarymą, tad ilgalaikis šio vitamino trūkumas gali sukelti mažakraujystę ar anemiją“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.

Liesai mėsai – pirmenybė

Sudarant  valgiaraštį žinovė pataria rinktis liesą mėsą ir ją ruošti ne riebaluose, o sveikatai palankesniu būdu – troškinant, kepant orkaitėje arba ant grilio. Sveikatai palankios mitybos specialistė pažymi, kad, palyginti su kitomis mėsos rūšimis, dėl nedidelio riebalų kiekio sveikatai palankesne laikoma vištiena. Raudonos mėsos grupei priskiriamą jautieną patariama valgyti saikingai, tačiau ji užima svarbią vietą mityboje: tai svarbus visaverčių baltymų, turtingų visomis būtinosiomis aminorūgštimis, šaltinis.

„Jautiena turtinga geležimi, B grupės vitaminais, daugybe mikroelementų, tarp kurių yra ir žmogui svarbus cinkas, bei visaverčiais baltymais. Ši mėsos rūšis priskiriama raudonos mėsos grupei ir yra liesesnė, palyginti su kiauliena, joje yra mažiau sočiųjų riebalų ir cholesterolio, kurie nėra itin palankūs sveikatai“, – pastebi gydytoja dietologė.

Pasak dr. E. Gavelienės, suaugusiam žmogui patartina neviršyti savaitei skirtos raudonos mėsos kiekio, tai yra  350–500 g. „Raudonos mėsos pakankamas kiekis suaugusiam žmogui yra apie 50–80 gramų per dieną. Tačiau tai nereiškia, kad reikėtų šį kiekį išdalinti po kąsnelį, vieną dieną galima suvalgyti daugiau, o kitą – daryti pertrauką“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Jautienos kepsniai ant grotelių

Patiekalui reikės:

jautienos kepsnių;

penkių pipirų mišinio;

druskos;

alyvuogių aliejaus.

Gaminimo eiga:

  1. Jautienos kepsnius išėmę iš pakuotės nusausinkite popierine servetėle, patepkite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir penkių pipirų mišiniu.

  2. Mėsą dėkite ant gerai įkaitintų, švarių ir aliejumi pateptų grotelių.

  3. Jei norite mažiau iškepusio kepsnio, didkepsnius kepkite po 3 min. iš kiekvienos pusės, priklausomai nuo mėsos storio, jei mėgstate gerai iškepusius kepsnius, kepkite po 6 min. iš kiekvienos pusės.

  4. Tiekite su šviežiomis sezoninėmis daržovėmis – agurkais, pomidorais, žalumynais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?
  2. Kiauliena išlieka mėgstamiausia kepsnių mėsa
  3. Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai
  4. Rauginti galima ne tik daržoves
  5. Sveikatos dienai – 5 naudingiausios daržovės
  6. 7 daržovės, kurių geriau nedėti į šaldytuvą
  7. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  8. Kai kurie vaisiai ir daržovės naudingi ir šunims
  9. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  10. Agurkai – naudingos daržovės
  11. Daržovės iš prekybos centrų: vitaminai jos ar nuodai?
  12. Keptos daržovės: skanu, sveika, paprasta
  13. Kaip išsirinkti kokybiškas ir maistingas daržoves žiemą?
  14. Kodėl verta valgyti daržoves ir vaisius, net jei to ir nenorite
  15. Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

VDU įsteigė paramos fondą studentams, nukentėjusiems nuo COVID-19
Lietuvoje

Pradedamas mokinių ir studentų bendrabučių atnaujinimas

2025 10 14
Prezidentas lankosi Akmenės rajone
Lietuvoje

Prezidentas lankosi Akmenės rajone

2025 10 14
Pratybos
Lietuvoje

Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“

2025 10 14
Seimas, žurnalistai
Lietuvoje

Siūloma griežtinti atsakomybę už atsisakymą teikti informaciją žiniasklaidai

2025 10 14
Elektrinis traukinys
Lietuvoje

Lietuvą pasiekė naujas elektrinis traukinys

2025 10 14
Žemės sklypai
Lietuvoje

Valstybinės žemės įveiklinimas viršija planą

2025 10 14
Kelias žiema
Gamta ir žmogus

Plikledis gali pasirodyti jau spalį: ką turi žinoti vairuotojai?

2025 10 14
Žemės ūkis
Lietuvoje

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Mikabalis apie Klaipėdoje ir Vilniuje bus prisimintas nutylėtas Mažosios Lietuvos gyventojų genocidas
  • Dainius Razauskas apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • Dainius Razauskas apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pradedamas mokinių ir studentų bendrabučių atnaujinimas
  • Prezidentas lankosi Akmenės rajone
  • Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“
  • Siūloma griežtinti atsakomybę už atsisakymą teikti informaciją žiniasklaidai

Kiti Straipsniai

Žemės ūkis

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14
Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Cukrinis diabetas, sveikata

Padidėjęs cukraus kiekis – liga ar pavojaus signalas?

2025 10 05
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Arbata su citrina

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

2025 10 04
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Mikabalis apie Klaipėdoje ir Vilniuje bus prisimintas nutylėtas Mažosios Lietuvos gyventojų genocidas
  • Dainius Razauskas apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • Dainius Razauskas apie V. Sinica.Tarptautinio valiutos fondo kliedesiai
  • Betgi apie V. Sinica. Migracijos politika tampa pavojinga
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Automobilis | inkagency.lt nuotr.

Tyrimas: greitį viršija 76 proc. vairuotojų

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai