Pirmadienis, 27 birželio, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Keptos daržovės: skanu, sveika, paprasta

www.alkas.lt
2022 04 10 17:17
0
Nauja tvarka supaprastins sėklų mainus

zum.lt nuotr.

Kiekvieną pavasarį nekantriai laukiame šviežio derliaus daržovių. Ir visai nebūtina jas valgyti žalias – pakepintos jos gali būti dar gardesnės. Žinoma, svarbu žinoti keletą taisyklių, kad jos iškeptų tobulai: skirtingas daržoves berti į keptuvę vienas po kitos pagal kepimo laiką, visada pjaustyti jas vienodo dydžio gabalėliais. O jei kepate orkaitėje, svarbu skardoje iškloti daržoves vienu sluoksniu.

„Iki“ vaisių ir daržovių skyriuje dirbanti Jolanta Sabaitienė sako, kad kepti galima pačias įvairiausias daržoves – pradedant maistingaisiais brokoliais ir baigiant ridikėliais, kuriuos dažniausiai valgome žalius. Visgi, J. Sabaitienė sako, kad kaip ir skirtingos rūšies mėsai – skirtingoms daržovėms galioja skirtingos paruošimo taisyklės. Vienas reikia kepti ilgiau, kitas trumpiau, vienas labai aukštoje temperatūroje, kitas – kiek žemesnėje, o kad būtų paprasčiau, „Iki“ atstovė dalijasi ir keliais patarimais, kaip skaniai paskrudinti skirtingų rūšių daržoves.

Žiediniai kopūstai. Supjaustykite juos vienodo dydžio gabalėliais, nuplaukite ir gerai nusausinkite. Apvoliokite alyvuogių aliejuje ir vienu sluoksniu sudėkite į kepimo skardą. Apibarstykite žiedinius kopūstus druska, pipirais, kariu, trintais česnakais ar kitokiais aštresniais prieskoniais ir kepkite orkaitėje apie 15 minučių, 220 °C temperatūroje. Įpusėjus kepimui žiedinius išmaišykite ir kepkite, kol paruduos.

Ridikėliai. Nuplaukite ridikėlius, perpjaukite juos per pusę ar dar smulkiau. Žalią kotelį palikite, iškepęs jis irgi skanus. Apvoliokite ridikėlius alyvuogių aliejuje, apibarstykite druska, pipirais ir trupučiu trintų česnakų. Sudėkite ridikėlius perpjauta puse žemyn – taip jie lengviau karamelizuosis. Kepkite iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 minučių.

Artišokai. Nupjaukite maždaug 2 cm viršūnėlės, taip pat patrumpinkite išorinių lapų galiukus. Pašalinkite plaušuotą viduriuką ir atskirkite lapelius. Kiekvieną jų įtrinkite citrinų sultimis, kad kepdama daržovė neprarastų spalvos. Ištepkite lapelius sviestu, apibarstykite druska, pipirais, mėgstamomis žolelėmis bei trintais česnakais. Kepkite juos orkaitėje, 200 °C temperatūroje. 10 minučių kepkite atidengtus, po to uždenkite skardą folija ir kepkite, kol artišokai suminkštės.

Brokoliai. Išskaidykite brokolius žiedynais. Didesnius perpjaukite pusiau, kad gautumėte vienodo dydžio gabalėlius. Palikdami tarpus sudėkite brokolius į kepimo skardą, apšlakstykite tirpintu sviestu, apibarstykite druska, pipirais, parmezanu bei trintais česnakais. Kepkite orkaitėje, 230 °C temperatūroje maždaug nuo 12 iki 20 minučių.

Karamelizuotos morkos. Pjaustytas arba nepjaustytas morkas sudėkite į kepimo skardą. Pagardinkite jas alyvuogių aliejumi, druska, pipirais, cinamonu ir aitriųjų paprikų prieskoniais. Uždenkite morkas kepimo folija ir 15 minučių kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 215 °C. Tuomet atidenkite ir kepkite dar 15 minučių. Jeigu morkos didesnės, gali trukti ilgiau.

Smidrai. Nupjaukite ar tiesiog nulaužkite sumedėjusias kotų dalis. Pagardinkite smidrus alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir sudėkite į kepimo skardą. Tarp smidrų palikite tarpus, kad įgautų tarškumo orui cirkuliuojant. Skrudinkite juos iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje nuo 6 iki 15 minučių, priklausomai nuo smidrų storumo.

Šparaginės pupelės. 10 minučių orkaitėje pakaitinkite kepimo skardą – tai padės pupelėms išlikti traškioms, neištižti. Nupjaukite pupelių ankščių galus, nuplaukite ir gerai išdžiovinkite. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite druskos, pipirų, tarkuotos citrinų žievelės ir trintų česnakų, sudėkite vienu sluoksniu į kepimo skardą ir skrudinkite orkaitėje apie 10 minučių. Kepkite 200 °C temperatūroje.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. VMVT: kaip pasirinkti sveiką maistą?
  2. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  3. Bendruomenių galimybės kuriant sveiką Lietuvą
  4. Už sveiką vaikų maitinimą – garbingas apdovanojimas
  5. Agurkai – naudingos daržovės
  6. Daržovės iš prekybos centrų: vitaminai jos ar nuodai?
  7. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  8. L. Slušnys: Vaikų pažintis su sveika mityba turi prasidėti ūkiuose
  9. Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži
  10. Pievoje tarpsta ypatingos daržovės
  11. Vaisiai ir daržovės gerina psichologinę žmogaus būklę
  12. Velykų stalą turi puošti ne tik margučiai, bet ir įvairiaspalvės daržovės
  13. Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba
  14. Pagalba skaudantiems sąnariams: vitaminas C ir sveika mityba
  15. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  16. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  17. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  18. Mėgstamiausia lietuvių – daržo karalienė bulvė
  19. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  20. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Kaip išvengti susižeidimų bėgiojant?

Vasariški orai, sportas ir mityba

2022 06 26
Žuvies paruošimas turi savas taisykles

Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…

2022 06 25
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Papildomi kilogramai atsiranda netikėtai

2022 06 25
Ledai | pixabay.com nuotr.

Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks

2022 06 24
Daugėja susidomėjusių pėsčiųjų žygiais

Koks maistas keliauja į žygį kartu?

2022 06 24
Naujų rinkų paieškoms Lietuvai Briuselyje skirta milijoninė parama

Lietuviški gaminiai skinasi kelią tolyn

2022 06 23
Gyventojai suaukojo maisto už 420 tūkst. eur.

Nepasiturintieji paramos sulauks dar birželį

2022 06 22
Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais

Arbūzai: iki paskutinio gabalėlio

2022 06 19
Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?

Tvarka šaldytuve: ką ir kur dėti?

2022 06 19
Gerėja brangių medicinos priemonių kokybė ir prieinamumas

Kada ir kam skiriami radiologiniai tyrimai?

2022 06 18
Rodyti daugiau

Naujienos

Mokestis už aplinkos teršimą bus aiškesnis
Įvairenybės

Žieminėmis padangos vasarą – brangu ir nesaugu

2022 06 26
Probiotikai – bakterijos padedančios kūnui
Įvairenybės

Probiotikai – bakterijos padedančios kūnui

2022 06 26
Renkantis kosmetiką – dėmesys etiketėms
Įvairenybės

Renkantis kosmetiką – dėmesys etiketėms

2022 06 26
Rusijos invazija
Ukrainos balsas

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 06 26 12:00

2022 06 26
Ir vaikų išdaigos gali brangiai kainuoti
Lietuvoje

Ir vaikų išdaigos gali brangiai kainuoti

2022 06 26
Siurbiame namus: ne taip jau ir nuobodu
Įvairenybės

Siurbiame namus: ne taip jau ir nuobodu

2022 06 26
Kaip išvengti susižeidimų bėgiojant?
Įvairenybės

Vasariški orai, sportas ir mityba

2022 06 26
Oro tarša | am.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Siūloma keisti oro taršos reikalavimus

2022 06 26


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Nuorodos apie Stiprinamas Kaliningrado tranzito saugumas
  • Ir vėl sena daina? apie Vilnius baigia brangiausią šildymo sezoną
  • Global-Kapitalistas apie F. Felštinskis: Putino agresijai ribų nėra
  • Londonas ,,prisidirbo?" apie D. Gaižauskas: Rusija grasina karu Lietuvai, valdantieji tyli…

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • „Aktualioji istorija“: Kijevo Rusios paveldėtojų takoskyros
  • Žieminėmis padangos vasarą – brangu ir nesaugu
  • Probiotikai – bakterijos padedančios kūnui
  • Renkantis kosmetiką – dėmesys etiketėms

Skaitomiausi straipsniai

  • T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą? peržiūrėta: 1519; komentarų: 27
  • Klaipėdoje lauks išskirtinės Lauksnos ir Joninės peržiūrėta: 942; komentarų: 0
  • Mirė Lietuviško kino ir teatro legenda, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys – Regimantas Adomaitis Papildyta

    peržiūrėta: 850; komentarų: 1
  • M. Kundrotas. A. Rudomanskis įrodinėja Z. Šličytės teisumą? peržiūrėta: 691; komentarų: 5
  • K. Garšva. Šalčininkų ir Vilniaus rajonuose diskriminuojami lietuviškų gimnazijų mokiniai peržiūrėta: 578; komentarų: 8
  • M. Kundrotas. Globalizmas, kosmopolitizmas ir nacionalizmas peržiūrėta: 564; komentarų: 12

Artimiausi renginiai

  1. Tradicinių šokių stovykla ŠAKIŲ r.

    2022-08-03 08:00 - 2022-08-07 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Vasariški orai, sportas ir mityba

by Ditė Česėkaitė
2022 06 26
0
Kaip išvengti susižeidimų bėgiojant?

Vasarą vis daugiau žmonių pajunta motyvaciją sportuoti – ar dailinant kūno linijas sporto salėje, ar bėgiojant gryname ore. Nors sportuojančių...

Skaityti toliau

Pajūris ir rūkyta žuvis neatsiejami. Tačiau…

by Ditė Česėkaitė
2022 06 25
0
Žuvies paruošimas turi savas taisykles

Išvykos prie jūros ar savaitgaliai prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Dažnai tokia žuvis būna...

Skaityti toliau

Papildomi kilogramai atsiranda netikėtai

by Ditė Česėkaitė
2022 06 25
0
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Vasarą dažnai laiką leidžiame gamtoje, vakarojame su draugais ir artimaisiais. O įvairiausi pasisėdėjimai – neatsiejami nuo skanaus maisto. Gydytoja dietologė...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Nuorodos apie Stiprinamas Kaliningrado tranzito saugumas
  • Ir vėl sena daina? apie Vilnius baigia brangiausią šildymo sezoną
  • Global-Kapitalistas apie F. Felštinskis: Putino agresijai ribų nėra
  • Londonas ,,prisidirbo?" apie D. Gaižauskas: Rusija grasina karu Lietuvai, valdantieji tyli…
  • LIETUVIŠKOS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą?

Kitas straipsnis
Sužaliuos Vilniaus savanorių prospektas

Sužaliuos Vilniaus savanorių prospektas

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai