Šeštadienis, 16 rugsėjo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Baltijos pakrantė vilioja skonių įvairove

www.alkas.lt
2023-07-23 15:50:02
0
Švediškas šakotis | fabula.lt nuotr.

Švediškas šakotis | fabula.lt nuotr.

Atostogos – tai ne tik saulė bei jūra, bet ir gardus maistas. Neįtikėtinai skanus desertas, išraiškingo skonio žuvies patiekalas ar neįprastas derinys gali tapti net ryškiausiu visos kelionės prisiminimu. Net Baltijos jūros pakrantė gali nustebinti savo skonių įvairove – keltų operatorius „DFDS Seaways“ dalijasi, kuo verta pasmaguriauti svetur.

Bendrovės rinkodaros kampanijų vadovė Neringa Sinkevičienė sako, kad jeigu anksčiau būdavo kalbama apie gastronominių kelionių išpopuliarėjimą, tai dabar jau galima tvirtai sakyti – tai nebe mada, o dažnam keliautojui kulinarinės patirtys yra būtina įsimintinos kelionės dalis.

„Kai kurios mados kelionėse ateina ir praeina, bet skanus maistas, kerintys vaizdai ir patogumas yra aktualūs visais laikais, – sako N. Sinkevičienė. – Todėl tarp jau kurį laiką įsitvirtinusių tendencijų yra tiek gastronominės kelionės, tiek ir vykimas svetur savu transportu – „autostogos“. Per jas galima mėgautis laisve patiems dėliotis savo maršrutą ir atrasti tokias vietas, kurias kitaip būtų sunku pasiekti.“

Vokietijos pakrantė vilioja žuvimi ir marcipanais

Vokietijos virtuvė lietuviams puikiai pažįstama, kadangi ne taip ir daug skiriasi nuo lietuviškos. Vokiečiai, kaip ir lietuviai, valgo daug mėsos, bulvių, kopūstų. Tačiau Baltijos jūros pakrantėje turi tokių delikatesų, kurių paragauti verta būtent čia.

Holšteino regionas garsėja Kieler Sprotten (Kylio šprotais) – žuvimis, kurios rūkomos unikaliu būdu. Nuo seno naudojamos buko, alksnio ir ąžuolo malkos, kurios suteikia išskirtinį skonį, o sidabrinę žuvį nudažo geltonai auksiniu atspalviu. Nors nemažai žuvies jau rūkoma moderniu būdu, Ekernferdės kaime už 25 km nuo Kylio, kurį paprasčiausia pasiekti DFDS keltu ir Klaipėdos, dar yra senųjų rūkyklų, ruošiančių „tikruosius“ Kylio šprotus.

Šie maži rūkyti šprotai siūlomi tiek švieži, tiek konservuoti, jų dažnai galima įsigyti restoranuose ir turguose. Kylio šprotus galima valgyti visus – su galva, uodega ir kaulais („mit Kopp un Steert“). Tačiau įprasta nevalgyti galvos bei uodegos, laikantis šūkio „Kopp un Steert sünt nix weert“ („Galva ir uodega – nieko verta“). Geriausias jų skonis – ką tik ištraukus iš rūkyklos, su ruginės duonos rieke ir šaltu gėrimu.

Šiaurės Vokietijoje tikrai Jums bus pasiūlyta ir Fischbrötchen – tai populiarus sumuštinis, kuris pačių vokiečių vadinamas „šiaurietišku mėsainiu“. Jame – žuvis su įvairiais kitais ingredientais, pavyzdžiui, marinuotais agurkais, svogūnais, salotomis, krienais ar „tartar“ padažu. Viskas paprastai dedama į apvalias arba pailgas duonos bandeles, o sumuštiniui gaminti naudojamos įvairios žuvies rūšys – silkė, šprotai, lašiša ar skumbrė. Tai skanus užkandis tarp valgymų, bet gali pakeisti ir pagrindinį patiekalą.

O kur pasaulyje atsirado pirmieji marcipanai – nenutrūkstamas ginčas. Jie nuo seno gaminami Ispanijoje, Italijoje, į Europą juos atgabeno arabai, o galbūt pirmieji juos pradėjo gaminti kinai. Kad ir kaip bebūtų, pasaulyje vieni garsiausių yra Lübecker Marzipan – Liubeko marcipanai. Tik šie ir gaminami Tolede (Ispanijoje) yra gavę Europos Sąjungos Saugomą geografinę nuorodą.

Tokia garbė yra ir įpareigojimas – gamintojai turi užtikrinti, kad būtų laikomasi tam tikrų kokybės principų, pvz., recepte turi būti ne mažiau kaip 70 % marcipanų masės ir ne daugiau kaip 30 % cukraus. Šiandien Liubeke tebeveikia žymios marcipanų gamyklos, todėl tiesiog privalu pasimėgauti jų saldumynais. Jeigu norite istoriniu desertu pasimėgauti istorinėje vietoje – prisėskite kavos pertraukėlei 200 metų senumo kavinėje „Café Niederegger“, garsėjančioje marcipaniniais delikatesais.

Švedijos pietuose – vietinis šakotis ir ungurių vakarėliai

Švedija neįsivaizduojama be garsiųjų mėsos kukulių, tačiau šios šalies gastronominės vilionės jais toli gražu nesibaigia. Švedijos pietūs garsėja kulinarinėmis patirtimis, o Malmės miestas, esantis vos už 150 km nuo Karlshamno uosto, vadinamas gurmanų meka.

Tokį derinį vargu ar esate bandę – purus blynas, kepta kiauliena ir gaivinančios bruknės. Äggakaga (kiaušinių pyragas) – tradicinis Skanės regiono patiekalas, gaminamas iš blynų tešlos, tačiau į ją įdedama daugiau kiaušinių ir miltų, kad būtų kreminės konsistencijos. Tradiciškai jis patiekiamas su kepta kiauliena arba šonine, bruknių uogiene ir smulkintais baltagūžiais kopūstais. Pyragas skaniausias, žinoma, yra karštas, tiesiai iš keptuvės, bet nuo senų laikų švedų ūkininkai laukuose jį valgydavo ir šaltą.

Vos kelis mėnesius per metus Švedijoje galima sudalyvauti ir ungurių vakarėliuose Skanėje – nuo rugpjūčio vidurio iki lapkričio pabaigos žvejai rengia ålagillen. Tai Hanebukteno įlankos, besidriekiančios netoli keltu lengvai pasiekiamo Karlshamno, tradicija.

Šių vaišių metu valgomi įvairūs ungurių patiekalai: žuvys patiekiamos sūdytos, konservuotos, keptos, rūkytos, valgoma iš jų pagaminama sriuba ir kt. Tiesa, ungurių žvejyba Baltijos jūroje šalia Švedijos yra stipriai ribojama – ji leidžiama tik tris mėnesius per metus.

O štai desertui verta išbandyti švedišką šakotį, kuris atrodo kitaip nei įprasta Lietuvoje. Spettekaka – piramidės formos pyrago – gaminamas vyksta panašiai: tešla liejama ant kūgio formos, kuri sukasi virš ugnies. Tačiau švediškas šakotis neturi lietuviškajam įprastų spyglių – tešla suguldoma ilgais kaspinais, kurie suformuoja tarsi voratinklį.

Kepinį švedai mėgsta gausiai dekoruoti, o valgyti ne tik vieną, bet ir patiekti su ledais, plakta grietinėle, šviežiais vaisiais, uogomis ar įvairiais padažais, pavyzdžiui, šokoladiniu ar karameliniu.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Atostogauti Baltijos pajūryje tampa prabanga
  2. Baltijos šalių gyventojai linkę keliauti savarankiškai, o didžiausi keliautojai – estai
  3. Baltijos šalių turistus keliauti skatina noras ištrūkti iš pažįstamos aplinkos
  4. Kelionių ekspertai pataria atsigręžti į kaimyninius kraštus
  5. Poilsinės kelionės į Turkiją: patarimai, kad atostogos būtų saugios ir malonios
  6. N. Šulija: Prisišaukti tinkamą orą – išsilavinimo reikalas
  7. Vartai į saugomas teritorijas
  8. Svečios šalys mielesnės už Lietuvą?
  9. Dėl ko atostogaudami jaudinasi tautiečiai?
  10. Europos turizmo forume Bratislavoje aptarti turizmui kylantys iššūkiai
  11. Pristatomos išskirtinės „skaniausios“ kaimo turizmo sodybos
  12. Kaip keičiasi keliautojų įpročiai ir kelionių kryptys?
  13. Kaip įveikti skrydžio baimę?
  14. Patarimai keliaujantiems, kaip išsirinkti stogo bagažinę
  15. Kelionių pagalbininkės – išmaniosios programėlės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Nuo kovo vidurio prasideda didieji kelių statybos darbai

Gerinamas eismas magistrale Vilnius-Klaipėda

2023 09 14
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

2023 09 10
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

2023 09 10
Pelėsinis sūris | pixabay.com, PDPhotos nuotr.

Ką žinote ir ko nežinote apie pelėsinį sūrį?

2023 09 10
Kepsniai, šnicelis | pixabay.com nuotr.

Kaip mityba susijusi su jaučiamu skausmu?

2023 09 09
Afrikinis kiaulių maras pasiekė Joniškio rajoną

VMVT siunčia įspėjimą žvėrienos mėgėjams

2023 09 09
Šviesoforas | S. Žiūros nuotr.

Vilniuje daugėja baltos spalvos rodyklių

2023 09 05
Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba

Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?

2023 09 03
Atostogos | Pixabay.com nuotr.

Atostogas galima planuoti ir rudenį

2023 09 03
Moliūgai | pixabay.com, Anncapictures nuotr.

Moliūgai: nuo muskatinių iki spagetinių

2023 09 03
Rodyti daugiau

Naujienos

Dariaus ir Girėno medaliai | vilniustech.lt nuotr.
Lietuvoje

Aviacijos mokslininkui B. Merkiui įteiktas išskirtinis apdovanojimas

2023 09 16
Gamta ir žmogus

Mažėja rinkliava už įvažiavimą į Neringą

2023 09 16
Linas Slušnys - Gyvenimo įgūdžių programos platintojas | FB nuotr.
Lietuvoje

I. Vėgėlė. Turime nutraukti GĮP lytiškumo ugdymo dalies vykdymą vaikams!

2023 09 15
Kelio ženklas – gyvūnai | am.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Gyvūnus į kelius veja maistas ir medžiotojai

2023 09 15
Ar planšetė gali atstoti kompiuterį?
Gamta ir žmogus

Dirbtinį intelektą pasitelkia ir sukčiai

2023 09 15
Laivybos kelias Nemunu | vvkd.lt nuotr.
Lietuvoje

Skelbiama Nemuno krovinės laivybos pradžia

2023 09 15
Gitanas Nausėda | Alkas.lt, A.Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas dalyvaus JT Generalinėje Asamblėjoje

2023 09 15
Remigijus Žemaitaitis | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Konservatoriai rengia apkaltą R. Žemaitačiui

2023 09 15

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • LRT TV apie V. Apžvalgininkas. Gudijos opozicija pradėjo išsisukinėti dėl litvinizmo
  • Žemyna apie I. Vėgėlė. Turime nutraukti GĮP lytiškumo ugdymo dalies vykdymą vaikams!
  • Klausimėlis apie Konservatoriai rengia apkaltą R. Žemaitačiui
  • ... :( apie „20 dienų Mariupolyje“ – informacinis raktas sprendimų priėmėjams

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Aviacijos mokslininkui B. Merkiui įteiktas išskirtinis apdovanojimas
  • Mažėja rinkliava už įvažiavimą į Neringą
  • I. Vėgėlė. Turime nutraukti GĮP lytiškumo ugdymo dalies vykdymą vaikams!
  • Gyvūnus į kelius veja maistas ir medžiotojai
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Gerinamas eismas magistrale Vilnius-Klaipėda

by Ditė Česėkaitė
2023 09 14
0
Nuo kovo vidurio prasideda didieji kelių statybos darbai

Kelionės į pajūrį kokybė pagrindine šalies susisiekimo arterija – automagistrale Vilnius–Klaipėda – netrukus bus dar pagerinta. Daugiau kaip trijų kilometrų...

Skaityti toliau

Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Daržovės | pixabay.com, Qimono nuotr.

Nors lapiniai kopūstai šiuolaikinėje kulinarijoje išpopuliarėjo ganėtinai neseniai, jų panaudojimo istorija maisto gamyboje siekia dar senovės laikus. Lapiniai kopūstai pradėti...

Skaityti toliau

5 taisyklės, kaip maitintis vyresniame amžiuje

by Ditė Česėkaitė
2023 09 10
0
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Subalansuota mityba svarbi kiekvienam, tačiau senstant poreikiai keičiasi. Su amžiumi reikia mažiau energijos, bet tiek pat maistinių medžiagų, kaip ir...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • LRT TV apie V. Apžvalgininkas. Gudijos opozicija pradėjo išsisukinėti dėl litvinizmo
  • Žemyna apie I. Vėgėlė. Turime nutraukti GĮP lytiškumo ugdymo dalies vykdymą vaikams!
  • Klausimėlis apie Konservatoriai rengia apkaltą R. Žemaitačiui
  • ... :( apie „20 dienų Mariupolyje“ – informacinis raktas sprendimų priėmėjams
  • Kažin apie I. Vėgėlė. Turime nutraukti GĮP lytiškumo ugdymo dalies vykdymą vaikams!
Kitas straipsnis
Gitanas Nausėda | Alkas.lt, A.Sartanavičiaus nuotr.

Prezidentas šaukia Valstybės gynimo tarybos posėdį

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | kemi.lt | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | ket testai | Interjero detalės

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai