Prisirpę ir kvepiantys pomidorai daugeliui nostalgiškai primena vaikystę, kuomet su druska juos valgydavome vienus. Jau labai greitai parduotuvių lentynose pasirodys lietuviškas šių daržovių derlius. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria mažai kalorijų turinčius pomidorus kasdien įtraukti į mitybą, nes vos vienas jis užtikrina didelę dalį reikalingos vitamino C dienos normos bei prisideda prie įvairių ligų užkardymo.
Antioksidantų šaltinis
Pomidoras yra daugelio lietuvių mėgstama daržovė, vasaros metu auganti soduose bei daržuose. Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, ši daržovė įdomi tuo, kad galime ją skanauti pačiomis įvairiausiomis formomis. Ji gali būti valgoma šviežia, taip pat dedama į patiekalus, geriamos pomidorų sultys ar valgomi rauginti pomidorai: „Kiekvienas žmogus tikrai ras jam tinkamą vartojimo formą, kad galėtų pomidorus įtraukti į savo kasdienį valgiaraštį.“
Gydytoja dietologė pažymi, kad pomidoruose yra labai nedaug makronutrientų: baltymų ir angliavandenių, beveik nėra riebalų, tačiau pakankamai daug skaidulų, ypač jei pomidorai valgomi su visa odele. Juose taip pat gausu sveikatai palankių mikronutrientų: polifenolių, vitaminų, mineralinių medžiagų. Todėl pomidorus rekomenduojama įtraukti į kasdienį racioną ir drąsiai skanauti visais metų laikais.
„Vienas vidutinio dydžio pomidoras aprūpina žmogaus organizmą net 30 procentų reikalingos dienos vitamino C dozės normos. Pomidoruose taip pat gausu kalio bei vitamino K1, kuris svarbus kraujo krešumo reguliavimui bei kaulų sveikatai. Tačiau pomidorai svarbūs ir dėl juose randamų antioksidantų: likopeno, beta-karoteno, pomidoruose esančios chlorogeninės rūgšties ir naringenino – tai antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčios medžiagos, svarbios lėtinio uždegimo bei cukrinio diabeto, širdies kraujagyslių ligų, vėžio išsivystymo prevencijai“, – teigiamas daržovės naudas vardina dr. E. Gavelienė.
Pomidorų skonis priklauso nuo veislės
„Pomidorų skonis priklauso nuo veislės: yra saldesnių, rūgštesnių, saldžiarūgščių, su daugiau sėklų arba su daugiau mėsingos dalies. Tad kiekvienas pirkėjas gali pasirinkti pagal skonį bei patiekalą, į kurį pomidoras bus dedamas. Pavyzdžiui, „Kumato“ pomidorai turi saldžiarūgštį skonį, tad jei darote salotas, galima nenaudoti acto. Tuo tarpu vyšniniai yra šiek tiek rūgštesni nei mažieji slyviniai pomidoriukai, jie puikiai tinka į salotas su saldesne daržove“, – teigia „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.
Kaip pomidorus kuo ilgiau išlaikyti šviežius
Norintiems valgyti skanius, prinokusius pomidorus ir pajusti visą jų skonį, O. Suchočeva pataria juos laikyti kambario temperatūroje ir būtinai tamsioje vietoje. Tačiau tik kambario temperatūros pomidoras atskleidžia savo išskirtinį kvapą bei skonį. Anot specialistės, taip pat svarbu, kad pomidoras būtų nepažeistas – neįdurtas, neįpjautas, nes kiekvienas odelės pažeidimas reiškia, jog daržovė greičiau supelys arba supus.
„Jei turite daug pomidorų – džiovinkite juos. Tokiais pomidorais galėsite pakeisti saulėje džiovintus pomidorus, kurie tinka daugybei patiekalų. Tik svarbu atsiminti, jog šalia kitų produktų laikomi pomidorai genda kur kas greičiau nei laikomi atskirai. Be to, pomidorus patariama laikyti vaiskočiais į viršų. Svarbu, kad jie tarpusavyje nesiliestų – taip juos išlaikysite ilgiau“, – pataria O. Suchočeva.