Pirmadienis, 25 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Želė tortas tiks ne tik šventėms

www.alkas.lt
2023-04-02 17:09:37
0
Maistas, želė tortas | pixabay.com nuotr.

Maistas, želė tortas | pixabay.com nuotr.

Mėgstantys pasmaližiauti, tačiau norintys palaikyti kūno formas ar sumažinti kasdien suvartojamo cukraus kiekį, visai neprivalo atsisakyti desertų – tereikia kaloringus saldumynus pakeisti, pavyzdžiui, želė torto gabalėliu. Toks desertas puikiai tiks rytui prie kavos ar arbatos arba papuoš šventinį stalą, o jį pagaminti užtruks mažiau nei valandą. Maisto gamybos ekspertė dalijasi lengvais ir nebrangiais želė desertų receptais, kuriuos galės pasigaminti net ir neįgudę kulinarai mėgėjai.

Želė universalumas: paperka ir vaizdas, ir skonis

Želė tortas – tai daugybės laiko virtuvėje nereikalaujantis, fantaziją išlaisvinantis ir nebrangus desertas, kuriuo gaivus skonis ir lengva konsistencija užsitarnavusi net išrankiausių smaližių simpatijas. Desertą galima paruošti vos per pusvalandį, o kelių skirtingų sluoksnių, paskanintą varške ar vaisiais – maždaug per valandą.

„Želė receptūrą galima nesunkiai keisti, papildyti savo mėgstamais priedais. Tai gali būti įvairūs vaisiai, uogos, žolelės, sultys, valgomos gėlės. Toks tortas – puikus būdas panaudoti ir šaldiklyje esančias gėrybes, ir konservuotą produkciją. Na, o jei norisi sotesnės želė skanėsto interpretacijos, naudokite jogurtą, varškę, grietinėlę, eksperimentuokite su kremais“, – pataria „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė, akcentuodama, jog renkantis natūralius produktus, galima sumažinti pridėtinio cukraus kiekį ir mėgautis sveikatai palankesniu ir mažiau kaloringu desertu.

Pataria želatiną brinkinti, o ne virti

Pasak maisto gamybos ekspertės B. Baratinskaitės, internete galima surasti daugybę įspūdingų želė torto nuotraukų. Nors dažnai jie primena meno kūrinius, iš tiesų tokį efektą nesunku sukurti ir namuose.

„Pasirinktos torto formos apačioje simetriškai sudėliokite pasirinktas gėrybes, pavyzdžiui, braškes, šilauoges, vynuoges, konservuotus persikus, granato sėklas. Svarbiausia nenaudoti šviežių, termiškai neapdorotų kivių, nes želė nesustengs. Maždaug samčio skystos želė pakaks, kad apsemtų jūsų mozaiką ir susidarytų vienas sluoksnis. Tokių galima pridėti tiek, kiek geidžia širdis, prieš tai kiekvienam leidžiant stingti šaldytuve apie 10-15 min. Paruoštą tortą geriausia palikti šaldytuve per naktį – tuomet desertas puikiai išlaikys formą“, – pataria B. Baratinskaitė.

Įdomiausia želė torto gamybos dalis, pasak B. Baratinskaitės, – jo apvertimas. Tik tada pasimatys sukurta vaisių ar kitų gėrybių kompozicija. Kad želė gaminys lengvai atšoktų nuo formos sienelių, maisto ekspertė pataria jas patepti aliejumi. Nepamirškite, kad taip ruošto torto negalima kaitinti – želė aptirps ir sugadins deserto išvaizdą.

„Želatiną rekomenduojama pirmiausia užpilti šaltu vandeniu, palikti pastovėti ir paskui pašildyti, tačiau jokiu būdu nevirinti. Virdama želatina pradeda skleisti specifinį kvapą, kurį vėliau sunku paslėpti. Atminkite ir tai, jog norint gauti kuo standesnę želė torto formą, visuomet verta naudoti šiek tiek mažiau vandens nei nurodyta instrukcijoje“, – deserto paslaptis atskleidžia ekspertė ir dalijasi nesudėtingų receptų idėjomis.

Želė ir varškės „spalvotainis“

Reikės: 80 g vyšnių želė, 80 g kivių želė (galima maišyti mėgstamus skonius), 200 g varškės (9 proc.), 25 g želatinos, 150 g rudojo cukraus,  1 šaukšto citrinos sulčių, 450 g grietinės.

Gaminame: pirmąją želė paruošiame kaip nurodyta instrukcijoje (tik su mažesniu vandens kiekiu), pilame į torto formą ir paliekame stingti. Taip pat pasiruošiame antrąją želė ir kiek pravėsusią pilame ant pirmojo, jau sustingusio želė sluoksnio ir dedame į šaldytuvą. Tuo metu želatiną užpilame vėsiu vandeniu ir įstatome į šilto vandens vonelę – nuolat maišome kol želatina ištirps. Grietinę, varškę, cukrų ir citrinos sultis išplakame iki vientisos masės, į ją pilame ištirpintą želatiną ir dar kartą viską gerai išmaišome. Paruoštą kremą dedame ant sustingusios želė sluoksnių. Tortą paliekame stingti šaldytuve bent keletui valandų, geriausiai – per naktį. Prieš patiekiant, tortą apverčiame, kad želė sluoksniai būtų viršuje.

Želė tortas su vaisiais ir jogurtu

Reikės: 1 l graikiško jogurto, 5 šaukštelių želatinos, 1 skardinės konservuotų persikų, 100 g šilauogių (tinka bet kokios kitos ne rūgščios uogos), 2 pakelių skirtingų skonių želė.

Gaminame: pirmąją želė paruošiame kaip nurodyta instrukcijoje (tik su mažesniu vandens kiekiu), pilame į torto formą ir paliekame stingti. Tuo metu supjaustome konservuotus persikus, nuplauname uogas. Pasiruošiame pagal instrukciją (tik su mažiau vandens) antrąją želė. Dabar ant pirmojo, jau sustingusio sluoksnio, gražiai išdėliojame vaisius ir užpilame antru želė sluoksniu. Kol želė stingsta, pasiruošiame jogurtinį sluoksnį. Želatiną ištirpiname, supilame į jogurtą, dedame cukrų ir kruopščiai išmaišome, kad nesusidarytų jokių gumuliukų. Jei norisi saldesnio varianto, į jogurtą galima dėti keletą šaukštų kondensuoto pieno. Paruoštą masę pilame ant susistovėjusios želė. Indą su želė ir jogurto sluoksniais dedame į šaldytuvą bent porai valandų arba paliekame per naktį.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Želė tortas – sveika ir puošnu
  2. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  3. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  4. 5 patarimai kuo pakeisti saldumynus?
  5. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  6. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  7. Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks
  8. Rudeninę nuokaiką pakels slyvų pyragas
  9. Vienodų blynų tiesiog nebūna…
  10. Šildantis ir lengvai pagaminamas kugelis
  11. Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje
  12. Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems
  13. Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa
  14. Atkeliauja rudeniniai skanėstai – persimonai
  15. Artišokai išsiskiria ir išvaizda, ir skoniu

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Tauro apygardos vadovybė | Genocido aukų muziejaus fondų nuotr.
Istorija

Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti

2025 08 25
Mokiniai | smsm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus

2025 08 23
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ministerija ramina ūkinkus dėl galimo įsipareigojimų nevykdymo

2025 08 22
Piniginė
Lietuvoje

Ką svarbu žinoti skolininkui, susidūrusiam su sunkumais?

2025 08 22
Vaistinė
Gamta ir žmogus

Atnaujinama vaistų išrašymo ir išdavimo tvarka

2025 08 22
J. Basanavičiaus gatvė
Lietuvoje

Dėl archeologinių tyrimų keičiasi eismas J. Basanavičiaus gatvėje

2025 08 22
Klaipėdos daugiabučiai
Lietuvoje

Klaipėdoje toliau didinamas statymo vietų skaičius

2025 08 22
„Vytis“
Lietuvoje

Steigiamas gynybos ir saugumo inovacijų kūrimo centras

2025 08 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Denisas Jelisievičius apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Aleksandras Dubinskis apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • O 2025 m., apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • Jau seniena? apie Elektrą gaminančių vartotojų skaičius jau pasiekė 140 tūkst.

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Invazinis augalas – rykštenė: aplinkosaugininkai primena jų daromą žalą gamtai
  • Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti
  • Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai
  • Antifrogen N – patikima apsauga nuo užšalimo ir korozijos

Kiti Straipsniai

Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16

Skaitytojų nuomonės:

  • Denisas Jelisievičius apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Aleksandras Dubinskis apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • O 2025 m., apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • Jau seniena? apie Elektrą gaminančių vartotojų skaičius jau pasiekė 140 tūkst.
  • Alfa.lt apklausa: apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Lietuviškas „airBaltic“ lėktuvas | airbaltic.lv nuotr.

Kodėl vienas skrydžių kryptis keičia kitos?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai