Šeštadienis, 10 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Virtuvės klaidos, galinčios kainuoti sveikatą

www.alkas.lt
2023-03-26 08:32:19
0
Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Virtuvė | pixabay.com, LiudmilaB muotr.

Apsinuodijimas maistu – itin dažnai pasitaikantis reiškinys. Statistika rodo, kad tokius požymius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas suvalgius maisto yra patyręs kas dešimtas pasaulio gyventojas. Apsinuodyti maistu galima ne tik valgant kavinėse ar užkandinėse, bet ir gaminant namuose. Kokių taisyklių reikėtų laikytis ruošiant maistą namuose ir laikant, norint išvengti apsinuodijimo, pasakoja maisto saugos ir kokybės specialistė Asta Kairiūkštė.

Dažniausiai apsinuodijimą maistu sukelia nekokybiškas, sugedęs ar bakterijomis užkrėstas suvartotas maistas. Pirmieji simptomai gali pasireikšti jau po pusvalandžio nuo suvartoto maisto ir gali tęstis net kelias dienas. Įprastai apsinuodijimas maistu nėra itin pavojingas, tačiau kai kuriais atvejais gali sukelti rimtesnių ilgalaikių sveikatos problemų.

Anot A. Kairiūkštės, dažniausiai maistu apsinuodijama viešose vietose – kavinėse, užkandinėse ar festivaliuose, šventėse, kur maistas gaminamas gatvėje, tačiau pasitaiko ir atvejų, kuomet sveikatos negalavimus gali sukelti ir namuose pagamintas maistas. Pasak pašnekovės, siekiant išvengti apsinuodijimo namuose, užtenka laikytis kelių paprastų taisyklių.

Svarbu palaikyti švarą ir naudoti tinkamus įrankius

Maisto saugos ir kokybės specialistė sako, kad gaminant namuose, svarbiausia laikytis higienos ir švaros virtuvėje ir pasirinkti tinkamus įrankius kiekvienam produktui apdoroti.

„Pirmoji dažniausiai pasitaikanti klaida – naudojama ta pati pjaustymo lentelė apdorojant žuvį, mėsą ir kitus produktus. Labai svarbu stengtis lenteles priskirti pagal produktus, vieną – žaliai mėsai ir žuviai, kitą – sausiems produktams, o trečią – daržovėms. Taip elgtis rekomenduojama, kadangi nuo žalios mėsos gali likti patogenų, kurie pereis į duoną, jei naudosite tą pačią pjaustymo lentelę. Taip pat pasinaudojus lentele, reikėtų ją nuplauti karštu vandeniu ir plovikliu“, – aiškina A. Kairiūkštė.

Pasak pašnekovės, itin svarbu atkreipti dėmesį ir į švarą tiek pačios patalpos, kurioje gaminate, tiek naudojamų produktų. Pavyzdžiui, specialistė rekomenduoja visada nuplauti kiaušinius prieš juos naudojant patiekale. Anot jos, ant kiaušinio lukšto pasitaiko salmonelių, kurios lieka ant pirštų, palietus kiaušinį, todėl, pavyzdžiui, įmušus jį į pyrago tešlą, vertėtų nusiplauti rankas ir tik tada tęsti darbus toliau.

„Taip pat dažnai kartojama klaida – retai keičiama kempinė ar kita valomoji šluostė. Šiose vietose bakterijos kaupiasi dideliais kiekiais, kadangi jomis naudojamės, norėdami išvalyti nešvarumus, tai puiki terpė veistis bakterijoms. Dėl to vertėtų kempines keisti vieną kartą per savaitę. Jei jaučiamas kvapas, tai įrodymas, kad kempinė turi būti nebenaudojama arba dezinfekuota“, – pasakoja A. Kairiūkštė.

Anot jos, jei nenorite taip dažnai pirkti naujos kempinės ar šluostės, jas galite dezinfekuoti – 1 minutę pakaitinti mikrobangų krosnelėje arba išplauti indaplovėje, kadangi, esant 75 laipsnių temperatūrai, dauguma bakterijų žūsta.

Dėmesys šaldytuve laikomiems gaminiams

Pasak specialistės, nereikėtų tikėtis, kad šaldytuve laikomas maistas nesuges. Verta įsidėmėti, kad šaltis produktų nuo gedimo neapsaugo, o sulėtina procesą. Todėl reikėtų nelaikyti produktų šaldytuve per ilgai, o pastebėjus prasidėjus gedimą, išmesti ir kruopščiai išvalyti.

„Jei išmetame gaminį, kadangi supelijo, pavyzdžiui, dešros paviršius, reikėtų išvalyti ir šaldytuvą, nes pelėsis sklinda oru ir tokiu būdu yra pasėjamas ant šaldytuvo sienelių. Tokiu atveju pelėsis gali ne tik užkrėsti šalia esančius produktus, bet ir apsigyventi šaldytuve, o išnaikinti jį yra be galo sunku“, – tvirtina maisto saugos ir kokybės specialistė.

Dar viena dažnai pasitaikanti klaida – į šaldytuvą dedami dar neatvėsę ar karšti patiekalai. Pavyzdžiui, į šaldytuvą įdėjus karštą sriubą, kuriam laikui šaldytuve nukrenta temperatūra, susidaro daugiau garų ir sukuriama gera terpė augti mielėms bei pelėsiui. Anot pašnekovės, nepastovi temperatūra pagreitina maisto gedimą, todėl reikėtų užtikrinti, kad šaltas oras šaldytuve cirkuliuotų laisvai ir gaminį šaldytų vienodai iš visų pusių.

Šiais laikais, esant didelei buitinės technikos pasiūlai, verta rinktis šaldytuvus, kurie automatiškai palaiko reikiamą temperatūrą ir taip sulėtina produkto gedimo procesą. Pavyzdžiui, „Samsung BESPOKE“ linijos šaldytuvai turi „All – Aruond“ vėsinimo sistemą, kuri tolygiai atšaldo kiekvieną skyrių ir cirkuliuoja vėsų orą visame prietaise. Todėl maistas išlaiko vienodą temperatūrą net dažnai atidarant šaldytuvo dureles ir taip genda lėčiau.

Būtina atkreipti dėmesį į „Tinka vartoti iki…“ ir „Geriausias iki…“

Ant greičiau gendančių produktų, tokių kaip šviežia mėsa, žuvis ar pieno gaminiai yra nurodyta data „Tinka vartoti iki…“. Ji žymi tai, kad pasibaigus šiam terminui maistas gali tapti nesaugūs vartoti, todėl rekomenduojama tokių produktų įsigyti tik tiek, kiek reikia, ir nesuvartojus iki nurodyto termino išmesti.

„Jeigu jau matote, kad pakuotė išsipūtusi ar mėsa yra gleivėta, tai pirmas požymis, kad jau yra atsiradusių bakterijų, kurios pradėjo dirbti savo darbą ir ardo gaminio paviršių. Tokio maisto vartoti nevertėtų, kadangi kyla grėsmė apsinuodyti“, – teigia specialistė.

Tuo tarpu ant pakuočių esanti žymė „Geriausias iki…“ nurodo iki kada gaminys išlieka kokybiškiausias A. Kairiūkštė sako, kad kai kuriuos gaminius, atidžiai apžiūrėjus, galima vartoti ir pasibaigus šiai datai, pavyzdžiui, kruopos, miltus, makaronus ar konservus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ar verta rizikuoti sveikata dėl įtartino grybo?
  2. Kaip šaldytuve ilgai išlaikyti šviežią maistą?
  3. Tvarka šaldytuve – nauda sveikatai ir piniginei
  4. Kaip palaikyti tvarką šaldytuve?
  5. Kaip maistą ilgiau išlaikyti šviežią?
  6. „Rakto skylute“ pažymėti gaminiai – palankesni sveikatai
  7. Maisto ženklinimas: kaip neklaidinti pirkėjų?
  8. Valgomos puokštės puikiai tiks kalėdinei dovanai
  9. Šaltuoju metu mityba ypač svarbi
  10. Prieš šventes – netikėti bandymai virtuvėje
  11. Daugumą patiekalų galima paversti sveikesniais
  12. VMVT: šventinį stalą ruoškime saugiai
  13. Tinkamai laikant, maistą išsaugosite ilgiau
  14. Tvarka virtuvėje sutaupys laiko ir pinigų
  15. Kad kepiniai išlaikytų šviežumą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

JEF viršūnių susitikimas
Užsienyje

Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas

2025 05 09
Minų paieškos operacija
Lietuvoje

Baltijos jūroje – tarptautinė minų paieškos operacija

2025 05 09
Lentelės atidengimo iškilmės
Lietuvoje

Europos dieną atidengta Šumano deklaracijos 75-mečiui skirta lentelė

2025 05 09
Kariai | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Įstatymų pakeitimais siūloma gerinti sąlygas kariams

2025 05 09
Lėktuvas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Gamta ir žmogus

Įvardyti veiksniai, keliantys stresą skrendant lėktuvu

2025 05 09
Vaikai | Alkas.lt, A.Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Kauno moksleiviai kviečiami vasaroti turiningai

2025 05 09
Žemės sklypai | am.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Siūloma steigti ekologines investicines vietoves

2025 05 09
Sukčiavimas
Lietuvoje

Sukčiai naudojasi naujuoju „Artea“ banko pavadinimu

2025 05 09

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie Signataras Z. Vaišvila kviečia jungtis prie referendumo dėl nekilnojamojo turto neapmokestinimo
  • . . . apie Signataras Z. Vaišvila kviečia jungtis prie referendumo dėl nekilnojamojo turto neapmokestinimo
  • „Respublika" praneša, jog: apie Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas
  • +++ apie Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • R. Dilius. Tautinė tapatybė – muziejinė egzotika ar būtina išlikimo sąlyga? (III)
  • Kardiologinės sveikatos priežiūra: kelias į stiprią širdį
  • Apskaitos paslaugos: Noewe.eu profesionalūs sprendimai verslui
  • Vasarinės padangos – saugumo ir patogumo veiksnys šiltuoju metų laiku
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

„Maisto bankas“

Prasideda pavasarinė „Maisto banko“ akcija

2025 05 09
Mėsa, kiaulienos kepsnys

Gabalėlis kumpio – pusryčiams, pietums ir vakarienei

2025 05 03
Bananai | pixabay.com nuotr.

Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai

2025 05 01
Plastikinės pakuotės | am.lrv.lt nuotr.

Įsigalioja draudimas neatlygintinai dalyti vienkartinius plastikinius indus

2025 04 30
Šašlykai

Kad šašlykai būtų sultingi, minkšti ir viliotų kvapu

2025 04 27
Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

5 skanūs, pigūs ir greiti tuno salotų variantai

2025 04 20
Maistas | pixabay.com nuotr.

Kad šventinis stalas netaptų iššūkiu skrandžiui

2025 04 20
Maistas, užtepėlė

Velykoms – lengvai paruošiamos užtepėlės

2025 04 19
Šuo, korgis | pixabay.com, Ozsvathcsilla nuotr.

Kad šventės nevirstų kelione pas veterinarą

2025 04 19
Liežuvis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025 04 19

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie Signataras Z. Vaišvila kviečia jungtis prie referendumo dėl nekilnojamojo turto neapmokestinimo
  • . . . apie Signataras Z. Vaišvila kviečia jungtis prie referendumo dėl nekilnojamojo turto neapmokestinimo
  • „Respublika" praneša, jog: apie Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas
  • +++ apie Prezidentas: Ukrainos likimas – visos Europos saugumo likimas
  • Mikabaliui apie R. Jankūnas. Valstybės vadovas su KGB šešėliu?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Cheminės medžiagos | advance1clean.com nuotr.

Prieš pavasarinį tvarkymą – namų darbai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai