Sveikatos apsaugos ministerija atkreipia dėmesį, kad Lietuvos rinkoje dar yra nemažai sveikatai nepalankių maisto gaminių, kuriuose yra daug cukraus, druskos, sočiųjų riebalų rūgščių, mažai skaidulinių medžiagų ir pan., tačiau mūsų šalies rinkoje taip pat yra daugiau nei 190 gaminių, pažymėtų „Rakto skylutės” simboliu.
„Rakto skylutės“ ženklu paženklinti maisto gaminiai – ne dietiniai, tačiau jų sudėtis yra palankesnė sveikatai, o šis ženklas padeda žmonėms lengviau pasirinkti tokius gaminius.
Sveikatai palankesni „Rakto skylute“ pažymėti gaminiai, lyginant su kitais panašiais tos pačios grupės maisto gaminiais, turi mažiau riebalų, cukraus, druskos, tačiau daugiau maistinių skaidulinių medžiagų.
„Rakto skylute“ pažymėtuose gaminiuose negali būti saldiklių.
100-te g. riebalų ar aliejaus, naudojamų tokiems gaminiams pagaminti, negali būti daugiau kaip 2 g. pramoninės gamybos transriebalų.
Švieži vaisiai, uogos ir daržovės bei neperdirbti žuvininkystės gaminiai ir dvigeldžiai moliuskai gali būti žymimi ,,Rakto skylutės” simboliu kaip palankūs sveikatai gaminiai be apribojimų. Tačiau šiuo simboliu negalima ženklinti sulčių, nektarų, džiovintų vaisių.
Javų gaminiai, pažymėti simboliu „Rakto skylutė“, turi tam tikrą kiekį viso grūdo dalių – daugiau maistinių skaidulinių medžiagų ir vitaminų. Pavyzdžiui, duona, paženklinta šiuo simboliu, turi daugiau vitaminų, maistinių skaidulų, bet mažiau riebalų, druskos ir cukraus nei kitos duonos rūšys.
„Rakto skylutė“ žymi sveikatai palankesnius, bet ne ekologinius maisto gaminius, tačiau šis simbolis gali būti naudojamas kartu su ekologinės žemdirbystės ženklu bei kitais panašiais ženklais.
„Pralįsti“ pro griežtus „Rakto skylutės“ reikalavimus gali tik juos atitinkantys maisto gaminiai. Maisto gamintojai savanoriškai šiuo simboliu gali ženklinti tik tuos maisto gaminius, kurie atitinka Sveikatos apsaugos ministerijos nustatytus kriterijus.
Štai taip sekta tampa valstybine religija.