Pirmadienis, 25 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

www.alkas.lt
2022-05-08 09:58:46
0
Kepsninė

Kepsninė | pixabay.com nuotr.

Prasidėjęs kepsnių laikas vilioja atvirame ore pasigaminti įvairių skirtingų patiekalų bei garnyrų: sultingą vištieną, šviežias daržoves, jūros gėrybes. Vis dėlto, kad paruoštumėte kuo gardesnius patiekalus, pravartu sužinoti kelias skirtingų patiekalų gaminimo gudrybes: kaip priderinti tinkamus marinatus, prieskonius, pasirinkti tinkamą kepimo laiką, kaitrą.

Kepsnine naudotis – paprasta

Nors iš pažiūros maisto gaminimas kepsninėje gali pasirodyti ganėtinai sudėtingas procesas, kepsninės naudojimas yra ganėtinai paprastas. Be to, joje galima ruošti labai įvairius patiekalus: pradedant nuo kiaušinienės, bulvinių blynų, kepsnių, šašlykų, picos, keptų daržovių, netgi sriubų ir baigiant įvairiausiais desertais: keksiukais, pyragais, keptais vaisiais.

Mėgstantieji prie kepsninės praleisti daugiau laiko joje gali rūkyti žuvį, vištieną ar dešreles. Visgi, gaminant skirtingus patiekalus – svarbiausia žinoti pagrindines maisto gaminimo ant grilio taisykles, kuriomis dalijasi „Iki“.

9 kepimo taisyklės

Tinkamai užkurkite kepsninę. Pradėkite nuo užkūrimo, kuriam naudokite tik medžio anglį ir specialius ekologiškus įdegtukus. Natūralaus kietmedžio anglis ilgai išlaiko aukštą, tolygią temperatūrą. Ji dega švariai ir be kvapo, turi mažą peleningumą.

Marinavimas. Marinuoti mėsą ar daržoves galite užsegamuose vakuuminiuose plastikiniuose maišeliuose. Juose marinatas pasiskirstys tolygiau.

Nepadauginkite rūgštinių produktų, nes rūgštis ne tik minkština, bet ir tirpina mėsą. Idealus aliejaus ir rūgšties santykis yra 3:1. Niekada nenaudokite to paties marinato kelis kartus.

Išmarinavus žalią mėsą skystyje gali likti pavojingų bakterijų. Jei norite marinatu apšlakstyti kepamą ar jau iškeptą mėsą, „Iki“ pataria atskirai pasilikti marinato, kuris neturėjo sąlyčio su žalia mėsa.

Keptoms daržovėms ir grybams – taip. Ant grilio kepti galima ne tik kepsnius, bet ir daržoves: svogūnus, kukurūzus, cukinijas ar pievagrybius. Pavyzdžiui, kai ruošiate kukurūzus – burbuolę padalinkite į 4 dalis. Svogūną ir cukiniją supjaustykite stambiais griežinėliais, o pievagrybius perpjaukite pusiau.

Puode ištirpinkite sviestą, supilkite jį į dubenį, sudėkite mėgstamus prieskonius, šiek tiek medaus ir išmaišykite. Ant medinių iešmelių suverkite daržoves, apšlakstykite vėrinukus sviesto ir prieskonių padažu ir kepkite grilyje, kol apskrus. Tai puikiausias grilio patiekalų garnyras.

Ruoškite vieno puodo patiekalus. Jeigu norite greitai ir nesudėtingai pamaitinti didelę kompaniją – ant grilio ruoškite vieno puodo ar keptuvės patiekalus: tam puikiai tinka ir plovas, įvairiausi troškiniai, netgi ispaniškos paelijos.

Tokių patiekalų paruošimui tereikia ketaus puodo ar didelės keptuvės bei medinio šaukšto. Pagrindinis tokių patiekalų privalumas – viską sudedi į vieną puodą ir, kol mėgaujiesi gamtos ramybe, laužo ugnis padaro visą likusį darbą.

Žuvis ir jūros gėrybės. Jeigu norite įmantresnių pietų ar vakarienės, ant grilio išsikepkite žuvies ar jūros gėrybių patiekalų. Tai yra tikras kulinarų malonumas, mat ko gero, paprasčiausiai ir greičiausiai paruošiamas maistas – sveiki ir maistingi jūros gelmių patiekalai gali būti patiekiami vos per keletą minučių.

Ant grilio puikiai tinka kepti ir visa žuvis, pavyzdžiui, prieš tai pamarinuotą doradą kepsninėje galima išsikepti vos per 15–20 minučių, o krevetėms užtenka vos 3–5 minučių.

Tradiciniai šašlykai. Ruošiant šašlykus svarbu mėsą supjaustyti vienodo dydžio, nedideliais gabalėliais, kuriuos patogu užmauti ant iešmo. Taip mėsa tolygiau išsimarinuos ir tolygiau keps. Dar vienas svarbus dalykas ruošiant šašlykus – kepimo laikas.
Svarbiausia šašlykų neperkepti, o tam, kad jių vidus iškeptų iki galo, iškeptus bent keletą minučių palaikyti šiltai specialiame inde ar uždengus folija.

Temperatūra ir vartymas. Prieš kepdami, mėsą kurį laiką palaikykite kambario temperatūroje. Ji iškeps kur kas tolygiau ir skaniau, jei nepatirs staigaus temperatūrų skirtumo.

Grilyje kepamą mėsą stenkitės apversti tik vieną kartą viso kepimo metu. Mažiau vartoma mėsa iškepa tolygiau, o jos paviršiuje susiformuoja gardi plėvelė, suteikianti kepsniui unikalų skonį.

Grotelės. Kaskart panaudojus grilį, būtina kruopščiai išvalyti ir švariai nuplauti groteles bei visus grilio įrankius. Prie grotelių ar įrankių prikepę likučiai gali sugadinti net aukščiausios kokybės mėsos ar jūros gėrybių skonį.

Įrankiai. Svarbiausia, kepdami kepsninėje, nenaudokite šakutės. Jei mėsą subadysite, iš jos išbėgs visos sultys ir kepsnys, kuris galėjo būti neatsispiriamai gardus, taps sausas bei sunkiai įkandamas. Įsigykite specialiai griliui skirtas žnyples ir naudokite tik jas.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip išsirinkti tinkamą kepsninę?
  2. Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui
  3. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  4. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  5. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  6. Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?
  7. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  8. AAD: laužus kūrenti reikia atsakingai
  9. Žvilgsnis po druskos rūšių pasaulį
  10. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  11. Gardžiam šniceliui daug laiko neprireiks
  12. Šventės – proga prisiminti ir virtuvės tradicijas
  13. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?
  14. Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti
  15. Keturi etapai, kaip tinkamai pasiruošti iškylai gamtoje

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Tauro apygardos vadovybė | Genocido aukų muziejaus fondų nuotr.
Istorija

Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti

2025 08 25
Mokiniai | smsm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus

2025 08 23
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ministerija ramina ūkinkus dėl galimo įsipareigojimų nevykdymo

2025 08 22
Piniginė
Lietuvoje

Ką svarbu žinoti skolininkui, susidūrusiam su sunkumais?

2025 08 22
Vaistinė
Gamta ir žmogus

Atnaujinama vaistų išrašymo ir išdavimo tvarka

2025 08 22
J. Basanavičiaus gatvė
Lietuvoje

Dėl archeologinių tyrimų keičiasi eismas J. Basanavičiaus gatvėje

2025 08 22
Klaipėdos daugiabučiai
Lietuvoje

Klaipėdoje toliau didinamas statymo vietų skaičius

2025 08 22
„Vytis“
Lietuvoje

Steigiamas gynybos ir saugumo inovacijų kūrimo centras

2025 08 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Denisas Jelisievičius apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Aleksandras Dubinskis apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • O 2025 m., apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • Jau seniena? apie Elektrą gaminančių vartotojų skaičius jau pasiekė 140 tūkst.

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Atraskime paveldą iš naujo – Europos paveldo dienos ’25
  • Mokslo ir žinių dieną Kaune – išskirtinė šventė
  • Invazinis augalas – rykštenė: aplinkosaugininkai primena jų daromą žalą gamtai
  • Vilniuje – diskusija, skirta Tauro apygardos 80-mečiui paminėti

Kiti Straipsniai

Parduotuvė | pixabay.com nuotr.

Maistiniai dažai: koks jų poveikis sveikatai

2025 08 24
Nekonservuokime savo sveikatos: geriau – šaldykime

Ruošiant uogas užšaldymui, svarbu tai padaryti tinkamai

2025 08 24
Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16

Skaitytojų nuomonės:

  • Denisas Jelisievičius apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Aleksandras Dubinskis apie Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • O 2025 m., apie Pratybų „Zapad“ nebus: rusai neturi tam pajėgumų
  • Jau seniena? apie Elektrą gaminančių vartotojų skaičius jau pasiekė 140 tūkst.
  • Alfa.lt apklausa: apie S. Buškevičius. Šiandienos Vilnius: lietuviškai kalbantis vaikas išvadintas „labusu“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Minint Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje metines: 3 filmai apie vieną didžiausių žmonijos nelaimių

Minint Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje metines: 3 filmai apie vieną didžiausių žmonijos nelaimių

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai