Prasidėjęs kepsnių laikas vilioja atvirame ore pasigaminti įvairių skirtingų patiekalų bei garnyrų: sultingą vištieną, šviežias daržoves, jūros gėrybes. Vis dėlto, kad paruoštumėte kuo gardesnius patiekalus, pravartu sužinoti kelias skirtingų patiekalų gaminimo gudrybes: kaip priderinti tinkamus marinatus, prieskonius, pasirinkti tinkamą kepimo laiką, kaitrą.
Kepsnine naudotis – paprasta
Nors iš pažiūros maisto gaminimas kepsninėje gali pasirodyti ganėtinai sudėtingas procesas, kepsninės naudojimas yra ganėtinai paprastas. Be to, joje galima ruošti labai įvairius patiekalus: pradedant nuo kiaušinienės, bulvinių blynų, kepsnių, šašlykų, picos, keptų daržovių, netgi sriubų ir baigiant įvairiausiais desertais: keksiukais, pyragais, keptais vaisiais.
Mėgstantieji prie kepsninės praleisti daugiau laiko joje gali rūkyti žuvį, vištieną ar dešreles. Visgi, gaminant skirtingus patiekalus – svarbiausia žinoti pagrindines maisto gaminimo ant grilio taisykles, kuriomis dalijasi „Iki“.
9 kepimo taisyklės
Tinkamai užkurkite kepsninę. Pradėkite nuo užkūrimo, kuriam naudokite tik medžio anglį ir specialius ekologiškus įdegtukus. Natūralaus kietmedžio anglis ilgai išlaiko aukštą, tolygią temperatūrą. Ji dega švariai ir be kvapo, turi mažą peleningumą.
Marinavimas. Marinuoti mėsą ar daržoves galite užsegamuose vakuuminiuose plastikiniuose maišeliuose. Juose marinatas pasiskirstys tolygiau.
Nepadauginkite rūgštinių produktų, nes rūgštis ne tik minkština, bet ir tirpina mėsą. Idealus aliejaus ir rūgšties santykis yra 3:1. Niekada nenaudokite to paties marinato kelis kartus.
Išmarinavus žalią mėsą skystyje gali likti pavojingų bakterijų. Jei norite marinatu apšlakstyti kepamą ar jau iškeptą mėsą, „Iki“ pataria atskirai pasilikti marinato, kuris neturėjo sąlyčio su žalia mėsa.
Keptoms daržovėms ir grybams – taip. Ant grilio kepti galima ne tik kepsnius, bet ir daržoves: svogūnus, kukurūzus, cukinijas ar pievagrybius. Pavyzdžiui, kai ruošiate kukurūzus – burbuolę padalinkite į 4 dalis. Svogūną ir cukiniją supjaustykite stambiais griežinėliais, o pievagrybius perpjaukite pusiau.
Puode ištirpinkite sviestą, supilkite jį į dubenį, sudėkite mėgstamus prieskonius, šiek tiek medaus ir išmaišykite. Ant medinių iešmelių suverkite daržoves, apšlakstykite vėrinukus sviesto ir prieskonių padažu ir kepkite grilyje, kol apskrus. Tai puikiausias grilio patiekalų garnyras.
Ruoškite vieno puodo patiekalus. Jeigu norite greitai ir nesudėtingai pamaitinti didelę kompaniją – ant grilio ruoškite vieno puodo ar keptuvės patiekalus: tam puikiai tinka ir plovas, įvairiausi troškiniai, netgi ispaniškos paelijos.
Tokių patiekalų paruošimui tereikia ketaus puodo ar didelės keptuvės bei medinio šaukšto. Pagrindinis tokių patiekalų privalumas – viską sudedi į vieną puodą ir, kol mėgaujiesi gamtos ramybe, laužo ugnis padaro visą likusį darbą.
Žuvis ir jūros gėrybės. Jeigu norite įmantresnių pietų ar vakarienės, ant grilio išsikepkite žuvies ar jūros gėrybių patiekalų. Tai yra tikras kulinarų malonumas, mat ko gero, paprasčiausiai ir greičiausiai paruošiamas maistas – sveiki ir maistingi jūros gelmių patiekalai gali būti patiekiami vos per keletą minučių.
Ant grilio puikiai tinka kepti ir visa žuvis, pavyzdžiui, prieš tai pamarinuotą doradą kepsninėje galima išsikepti vos per 15–20 minučių, o krevetėms užtenka vos 3–5 minučių.
Tradiciniai šašlykai. Ruošiant šašlykus svarbu mėsą supjaustyti vienodo dydžio, nedideliais gabalėliais, kuriuos patogu užmauti ant iešmo. Taip mėsa tolygiau išsimarinuos ir tolygiau keps. Dar vienas svarbus dalykas ruošiant šašlykus – kepimo laikas.
Svarbiausia šašlykų neperkepti, o tam, kad jių vidus iškeptų iki galo, iškeptus bent keletą minučių palaikyti šiltai specialiame inde ar uždengus folija.
Temperatūra ir vartymas. Prieš kepdami, mėsą kurį laiką palaikykite kambario temperatūroje. Ji iškeps kur kas tolygiau ir skaniau, jei nepatirs staigaus temperatūrų skirtumo.
Grilyje kepamą mėsą stenkitės apversti tik vieną kartą viso kepimo metu. Mažiau vartoma mėsa iškepa tolygiau, o jos paviršiuje susiformuoja gardi plėvelė, suteikianti kepsniui unikalų skonį.
Grotelės. Kaskart panaudojus grilį, būtina kruopščiai išvalyti ir švariai nuplauti groteles bei visus grilio įrankius. Prie grotelių ar įrankių prikepę likučiai gali sugadinti net aukščiausios kokybės mėsos ar jūros gėrybių skonį.
Įrankiai. Svarbiausia, kepdami kepsninėje, nenaudokite šakutės. Jei mėsą subadysite, iš jos išbėgs visos sultys ir kepsnys, kuris galėjo būti neatsispiriamai gardus, taps sausas bei sunkiai įkandamas. Įsigykite specialiai griliui skirtas žnyples ir naudokite tik jas.