Šeštadienis, 6 gegužės, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

www.alkas.lt
2016-05-05 16:54:36
0
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Kepsnys, Grilis alkas.lt

kepsnys.grilis_alkas.lt
Isveikata.lt nuotr.

Į Lietuvą sugrįžus šiltiems orams, kartu su jais prasidėjo ir visų lauktas kepimo lauke laikas. Tačiau tradiciniai grilio atributai kaip šašlykų majonezo marinatas ir jų gardinimas pomidorų padažu – tampa atgyvenusiais. Todėl šį sezoną išbandykite naujus ir neįprastus grilio patiekalų receptus, įkvėptus naujausių kulinarinių madų ir tendencijų. Picerijų tinklo „Čili pica“ virtuvės šefė Liucija Makovska dalinasi patarimais ir gudrybėmis, kurios padės jums pasitikti šį grilio sezoną kitaip ir nustebinti kiekvieną grilio vakarėlio svečią.

1. Marinatas be majonezo

Daugelis lietuvių neįsivaizduoja šašlykų arba grilio mėsos marinato be majonezo. Toks marinatas populiarus, nes jam nereikia daug produktų, o marinavimo procesas yra greitas ir nereikalaujantis daug pastangų. Tačiau L. Makovska siūlo į mėsos marinavimo procesą pažiūrėti originaliau ir nustebinti savo artimuosius įdomiais ir išskirtinais marinato skoniais. Pavyzdžiui, pakeisti įprastą marinatą saldžiarūgščiais ar azijietiškais deriniais, kurie dabar ypač populiarūs:

„Šį sezoną rinkitės azijietiškoje virtuvėje sutinkamus ingredientus: ciberžolių, česnakų, kalendros, cukraus ir kukurūzų krakmolo derinį. Į šį mišinį nepamirškite įlašinti keletą lašų azijietiško žuvies padažo, įpilti pusę stiklinės vandens bei įmušti pusę kiaušinio. Kodėl kiaušinis? Šis neįprastas ingredientas suminkštins mėsą, todėl ši taps labai sultinga. Toks marinatas ypač tiks vištienos patiekalams“, – teigė L. Makovska.

Marinuojant kiaulieną, įprastus ingredientus kaip citrina, svogūnas, bazilikas, gali papildyti sojos padažas, česnakas, kalendra arba net mėta, kuri suteiks mėsai įdomesnį ir egzotiškesnį skonį. Žuvis galėtų taip pat tapti puikiu pasirinkimu kepimui ant grotelių: jai marinuoti rinkitės natūralesnius prieskonius, žoleles, pipirus.

L. Makovska siūlo įprastus šašlykus pakeisti ir plonu jautienos didkepsniu. „Ant grotelių apkepus šį kepsnį iš abiejų pusių, esant 55-60 laipsnių temperatūrai, mėsa tampa sultinga ir minkšta. Ją galima valgyti kaip karštą patiekalą, arba tiesiog uždėti ant įvairių salotų lapų. Taip pat galima naudoti kepant mėsainius“.

2. Kiek marinuoti – 15 minučių ar dvi paras?

Kiekvienais metais, atėjus grilio sezonui, daugelis susiduria su tuo pačiu klausimu: kiek laiko marinuoti mėsą? Kiekviena mėsa skirtingai sugeria marinatą, todėl lengva supainioti, kuriai užtenka vos 2 valandų, o kuriai prireiks net 2 dienų.

„Čili picos“ virtuvės šefė siūlo nustatyti brandinimo laiką pagal marinato tipą. Anot jos, kuo natūralesnis marinatas, tuo trumpiau mėsa turi būti brandinama, tam, kad išlaikytų savo natūralų skonį.

„Žuviai marinuoti reikia mažiausiai laiko – užtenka 15 ar 20 minučių. Mėsos marinavimas užtrunka šiek tiek ilgiau: jautienai marinuoti reikia apytiksliai 2 valandų, vištieną marinate reikėtų brandinti apie 6 valandas, kiaulieną norėtųsi palikti nakčiai, kad ji pastovėjusi suminkštėtų, o marinato skonis susigertų. Ilgiausiai marinuoti reikia ėrieną ir veršieną, net iki 2 dienų”, – teigia L. Makovska.

3. Keičiame pomidorų padažą

Pomidorų padažas – neatsiejama lietuviškos iškylos gamtoje dalis. Tačiau L. Makovska siūlo paįvairinti iškylos meniu ir pasigaminti įdomesnių padažų, kurie ne tik paskanins mėsą, bet ir nustebins kiekvieną gurmaną. Vienas iš tokių – rabarbarų skonio padažas, kuris puikiai tiks prie vištienos, kiaulienos ar jautienos. Anot L. Makovskos, šio padažo skonis rafinuotas ir įdomus, o jį pasigaminti nesudėtinga.

„Sudėkite į puodą 3 susmulkintus rabarbarus, užpilkite pusę stiklinės vandens ir ant silpnos kaitros pavirkite apie 10 minučių. Tada sudėkite vieną smulkiai supjaustytą svogūną, 2-3 skilteles česnako, vieną stiklinę bet kokio pomidorų padažo, pusę stiklinės rudojo cukraus, ketvirtį stiklinės obuolių sidro acto, valgomąjį šaukštą Vorčesterio padažo ir garstyčių. Viską sudėję, patroškinkite dar apie 15 minučių“, – receptu dalijosi šefė.

Jeigu norite nuo tradicinės lietuviškos virtuvės pabėgti kiek tolėliau, L. Makovska siūlo rinktis ispanų ir meksikiečių pamėgtą Salsos padažą. Šis padažas yra labai spalvingas, charakteringas, vasariškas bei lengvas. Jis taip pat yra labai sveikas – jis kupinas vitamino C, jame labai mažai riebalų.

„Salsai pagaminti reikia labai susmulkintų daržovių: pomidoro, paprikos, čili pipiro. Jų mišinį pagardiname bazilikais arba kalendromis, laimo sultimis, smulkiai supjaustytu raudonuoju svogūnu, druska, pipirais ir alyvuogių aliejumi“, – ingredientus vardija picerijų tinklo virtuvės šefė.

4. Švenčiame grilio vakarėlį be mėsos

Šiais laikais vegetariška mityba vis labiau populiarėja, tad, organizuojant grilio vakarėlį gamtoje ar namuose, svarbu atsižvelgti ir į mėsos nevalgančius vakarėlio dalyvius. L. Makovska siūlo išbandyti vegetariško grilio patiekalo receptą.

„Vienas iš galimų variantų yra daržovių mišinys, kuriam siūlau naudoti papriką, cukiniją, baklažaną, raudonąjį svogūną, pievagrybius ar kitas jūsų mėgstamas daržoves. Kepant natūraliai, tinkamo skonio neišgausime, todėl siūlyčiau pasidaryti greitą marinatą, kurį užtenka paruošti likus 5 minutėms iki kepimo. Marinatui reikės aliejaus, šviežio baziliko, česnako, sojos ir druskos (pastarąją dėkite jau kepdami). Supjaustytas daržoves išmaišome kartu su marinatu ir dedame ant grotelių. Iškepusias rekomenduojama užbarstyti kietu sūriu, rukolos salotomis, užpilti alyvuogių aliejumi ar pagardinti riešutais“, – sako L. Makovska.

Prie daržovių „Čili picos“ virtuvės šefė siūlo patiekti ir lietuvišką tradicinį varškės sūrį. Šis pasirinkimas vis labiau populiarėja ir priskiriamas prie naujausių 2016 m. grilio kulinarijos tendencijų. Iškepus sūrį ant grotelių, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite skirtingų rūšių pipirais ir smulkintu čiobreliu. Jeigu norisi saldumo, galite šalia išsikepti ir arbūzo riekelių.

„Prieš kepant arbūzo riekeles, jas galima apšlakstyti alyvuogių aliejumi, bazilikais, citrinos sultimis ir balzamiko actu. Šis derinys tinka prie varškės sūrio, arba galima valgyti kaip užkandį, užbarsčius fetos ir raudonojo svogūno. Viskas priklauso nuo fantazijos“, – sako L. Makovska.

5. Grilyje keptas desertas – kodėl gi ne?

Į gamtą ruošdami šašlykus ir mėsą, dažnai nepagalvojame, kad grilyje keptas desertas – taip pat puikus pasirinkimas.

„Grilyje kepti persikai, ananasai ir bananai – nuostabus delikatesas. Perpjaukite persikų puseles, pakepkite, o iškepus uždėkite rikotos sūrio ir braškių. Nustebinsite visus!“ – receptu dalinasi virtuvės šefė.

L. Makovska teigia, kad mėgstantiems įprastus skonius, patiks grilyje keptas bananas ar ananasas.

„Prieš kepant ananasą, reikėtų nupjaustyti žievę, o saldųjį minkštimą supjaustyti griežinėliais ar skiltelėmis. Prie kepto ananaso puikiai tinka ledai ir karamelės padažas. Na, o jeigu grilyje kepate bananą, palaukite kol žievės spalva pasikeis iš gražios geltonos į juodą. Nuimkite pusę žievės ir patiekite ant lėkštės, pagardinę smulkintu šokoladu, zefyrais ar sausainių trupiniais“, – pataria picerijų tinklo virtuvės vadovė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kokią įtaką miškų biologinei įvairovei daro žmogaus veikla?
  2. Telkiama informacija kovai su svetimomis rūšimis Europoje
  3. Kviečia pirmasis gamtos rūšių stebėjimas „Punios šilas 2013“
  4. Keturi etapai, kaip tinkamai pasiruošti iškylai gamtoje
  5. Sartų regioniniame parke paprastieji taukiai užderėjo du kartus
  6. Lietuviškame rūtų darželyje auga net česnakai
  7. Aukštaitijos nacionaliniame parke užderėjo taukių
  8. Pievoje tarpsta ypatingos daržovės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Smidrai | pixabay.com, Yvonne Huijbens nuotr.

Smidrai. Ką ir kaip iš jų paruošti?

2023 05 01
Sveikas maistas | pixabay.com nuotr.

Pavasario valgiaraštyje – kuo daugiau žalumynų

2023 05 01
Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

Kepsnius paįvairins padažai ir garnyrai

2023 04 30
Biologiniai nuotekų valymo įrenginiai | pexels.com, Cottonbro Studio nuotr.

Nuotekose esančių riebalų daroma žala ir kaip jos išvengti?

2023 04 29
Ilgiausias šalyje pažintinis takas per pelkę dar pailgėjo

Atostogoms Lietuvoje – nepakartojamas lietuviškų kraštovaizdžių grožis

2023 04 25
Vilnius imasi naikinti Sosnovskio barščius

Vilnius kovos su invaziniais augalais

2023 04 24
Trichineliozės pamiršti negalima

Kiauliena išlieka mėgstamiausia kepsnių mėsa

2023 04 23
Penkios gudrybės, kurias privalote žinoti, prasidėjus kepimo lauke laikui

Naujo skonio maistui suteiks marinatai

2023 04 23
Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

Tvarkingoje kepsninėje ir kepsniai skanesni

2023 04 22
Pomidorai | pixabay.com nuotr.

Pomidorai – antioksidantų ir vitamino C šaltinis

2023 04 22
Rodyti daugiau

Naujienos

Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjungos (nuo 1925 m. – Lietuvos) steigiamasis susirinkimas 1922 m. sausio 31 d. Viduryje – Juozas Tumas-Vaižgantas | archyvinė nuotr.
Kultūra

Pasirodė naujas Juozo Tumo-Vaižganto raštų 25-sis tomas

2023 05 06
Vandens motociklas | aad.lrv.lt nuotr
Gamta ir ekologija

Plaukiojimas Kauno mariose: privalomi reikalavimai

2023 05 06
Gėlės | pixabay.com, Congerdesign nuotr.
Gamta ir žmogus

Kad gėlės kuo ilgiau džiugintų mamas

2023 05 06
Kaip atpažinti alergiją žiedadulkėms ir ją įveikti?
Gamta ir žmogus

Kaip palengvinti šienligės negalavimus?

2023 05 06
LEKD nuotr.
Etninė kultūra

Salų dvare – Aukštaitijos metams skirta XX tarptautinė tradicinių šokių stovykla

2023 05 05
Susitikimas | vrm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Pusė konkursų į valstybės tarnybą neįvyksta

2023 05 05
Ukrainos gynėjai | www.facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Ukrainos atstatymui – 400 milijardų dolerių

2023 05 05
Saugios – ir lietuviškos, ir lenkiškos braškės
Gamta ir žmogus

Mamas pradžiuginkite pavasarišku braškių tortu

2023 05 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • RobertMeady apie L. Petkevičiūtė. V. Musteikis. Žodyną pavarčius (I)
  • teisingai apie D. Razauskas. Lietuvos Apvaizda: Gegužės 3-osios konstituciją prisimenant
  • rašyk nerašęs apie D. Razauskas. Lietuvos Apvaizda: Gegužės 3-osios konstituciją prisimenant
  • stuoka apie D. Razauskas. Lietuvos Apvaizda: Gegužės 3-osios konstituciją prisimenant

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pasirodė naujas Juozo Tumo-Vaižganto raštų 25-sis tomas
  • Plaukiojimas Kauno mariose: privalomi reikalavimai
  • Kad gėlės kuo ilgiau džiugintų mamas
  • Kaip palengvinti šienligės negalavimus?
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Smidrai. Ką ir kaip iš jų paruošti?

by Ditė Česėkaitė
2023 05 01
0
Smidrai | pixabay.com, Yvonne Huijbens nuotr.

Smidrus – tikrai galima tituluoti viena populiariausių pavasario daržovių. Jie labai vertingi kūnui, juos nesunku paruošti. Jie puikiai dera tiek...

Skaityti toliau

Pavasario valgiaraštyje – kuo daugiau žalumynų

by Ditė Česėkaitė
2023 05 01
0
Sveikas maistas | pixabay.com nuotr.

Atėjus pavasariui, mūsų kasdienybė pradeda keistis – šiltėjant orams ir ilgėjant dienoms, norisi ilgiau būti gryname ore, pajudėti. Tačiau, kad...

Skaityti toliau

Kepsnius paįvairins padažai ir garnyrai

by Ditė Česėkaitė
2023 04 30
0
Kelios gudrybės naudojantis kepsnine

Ruošiant patiekalus kepsninėje, ne ką mažiau svarbu pasigaminti prie jų derantį skanų garnyrą. Juo gali tapti ir paprasčiausios bulvės, juk...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • RobertMeady apie L. Petkevičiūtė. V. Musteikis. Žodyną pavarčius (I)
  • teisingai apie D. Razauskas. Lietuvos Apvaizda: Gegužės 3-osios konstituciją prisimenant
  • rašyk nerašęs apie D. Razauskas. Lietuvos Apvaizda: Gegužės 3-osios konstituciją prisimenant
  • stuoka apie D. Razauskas. Lietuvos Apvaizda: Gegužės 3-osios konstituciją prisimenant
  • Jei tai ne apgaulė apie Ukrainos atstatymui – 400 milijardų dolerių
Kitas straipsnis
Gegužės danguje – Merkurijaus praslinkis per Saulės diską

Gegužės danguje – Merkurijaus praslinkis per Saulės diską

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai