Pirmadienis, 27 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

www.alkas.lt
2021-02-27 13:32:09
0
Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

Malta mėsa | iki.lt nuotr.

Smulkinta mėsa – universalus produktas, pamėgtas daugelio namuose. Iš jos dažniausiai esame pripratę gaminti kotletus ar naudoti kaip įdarą cepelinams, koldūnams ar blynams, bet ne mažiau šis produktas tinka įvairiems sotiems troškiniams, sriuboms arba gali būti puikus įdaras pikantiškiems pyragams.
Kuo skiriasi smulkinta mėsa ir faršas?
Gintaras Bačkovas, prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas, patvirtina, kad pirkėjai renkasi tiek smulkintą mėsą, tiek faršą, ir paaiškina, koks yra šių produktų skirtumas. Pasak G. Bačkovo, smulkinta mėsa gaminama po paskerdimo praėjus iki 6 parų. Faršas gali būti gaminamas per tiek laiko, kiek galioja skerdiena. Faršas priskiriamas mėsos pusgaminių arba mėsos ruošinių grupei. Galima sakyti, kad tai yra ta pati smulkinta šviežia mėsa, į kurią pridėta kitų maisto produktų. Į faršą gali būti įdėta druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų aromatinių medžiagų ar maisto priedų. Sužinoti, kuo pagardintas faršas, galima pasižiūrėjus į etiketėje nurodytą sudėtį.
Geriausia rinktis smulkintą mėsą ar faršą, pagamintą iš priekinio kumpio. Ši mėsos dalis turi ne tik raumens, bet ir šiek tiek riebalo, todėl pagamintas faršas bus skanus ir sultingas.
Į ką atkreipti dėmesį?
Anot mėsos eksperto, kaip ir bet kokią mėsą, taip ir renkantis faršą ar smulkintą mėsą turime žinoti bent kelias pagrindines taisykles, kuriomis vadovaudamiesi ją išsirinksime kokybišką. Renkantis tokią mėsą pirmiausiai reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kaip ji atrodo.
„Turbūt nesuklysiu pasakydamas, kad pirmiausiai mes perkame akimis. Todėl rinkdamiesi faršą ar smulkintą mėsą taip pat turėtume ją apžiūrėti. Prieš pirkdami šį produktą pirmiausiai turime įvertinti jo spalvą: ji turi būti rausva, atrodyti šviežia, šiek tiek blizgi, nebūti apdžiūvusi, patamsėjusi ar papilkėjusi“, – teigia G. Bačkovas.
Kitas dalykas, į kurį reikia atsižvelgti renkantis mėsą: galiojimo data. Kuo daugiau laiko mėsa galioja, tuo ji šviežesnė. Šviežią mėsą reikėtų suvartoti per 2–4 dienas, ilgiau jos šaldytuve laikyti nerekomenduojama. Jeigu mėsą laikome šilčiau negu nurodyta ant etiketės – gedimo procesas prasideda dvigubai greičiau, todėl svarbu laikytis ant etikečių parašytų nurodymų.
Dar vienas dalykas į kurį, anot G. Bačkovo, turėtume atkreipti dėmesį – raumens ir riebumo santykis – ši informacija yra nurodoma ant kiekvieno produkto etikės. Jeigu ant pakuotės parašyta, kad faršo riebumas yra iki 20 proc. – akimis turime įvertini, ar tikrai taip ir yra. Riebesnį faršą galima naudoti gaminant kotletus ar cepelinus, o liesesnį – ruošiant čili troškinį.
Paklaustas, ar pirkėjams mėsą verta namuose malti patiems, G. Bačkovas sako, kad dėl didelių mėsos produktams keliamų reikalavimų parduotuvėse parduodama smulkinta mėsa ar faršas yra itin aukštos kokybės, todėl vargintis ir faršą gaminti namuose, anot jo, paprasčiausiai neapsimoka. Tačiau jeigu namuose ruošiate patiekalą, kuris reikalauja ypatingos rūšies maltos mėsos – galite ją susimalti ir patys.
Mėsos ekspertas dalijasi ir smulkintos jautienos troškinio su daržovėmis receptu, kuris puikiai tiks šaltai dienai.
Smulkintos jautienos troškinys su brokoliais
Reikės (2 porcijoms)
  • 220 g smulkintos jautienos
  • 0,5 vnt. brokolio
  • 0,5 vnt. svogūno
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių
  • Druskos
  • Sezamo sėklų
  • Aliejaus kepimui
Paruošimas:
Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite svogūną, kol suminkštės. Įdėkite česnaką ir pakaitinkite keliolika sekundžių, kol paskleis malonų aromatą. Sudėkite smulkintą jautieną ir vis pamaišydami apkepkite, taip pat įberkite žiupsnelį druskos. Brokolius išskirstykite smulkesniais žiedynais. Kai jautiena jau bus iškepusi, juos sudėkite į keptuvę, uždenkite dangčiu ir patroškinkite 1–2 minutes.
Svarbu, kad brokoliai išliktų traškūs, neperkepę. Tuo metu pasiruoškite padažą: pašildykite medų, kad suskystėtų, pilkite sojos padažo. Berkite krakmolą, prieskonius ir išmaišykite. Užpilkite padažą ant jautienos ir brokolių, lengvai maišydami jį paskirstykite. Padažas keptuvėje taps lipnus ir padengs jautieną bei brokolius. Patiekite su ryžiais, pabarstę sezamo sėklomis.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kokią mėsą rinktis?
  2. Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?
  3. Per karantiną lietuviai nevengė pavalgyti sočiau ir dažniau
  4. Lašiša – puikus baltymų šaltinis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Vaikų kambarys | pixabay.com nuotr.

Vaikų kambarys – vieta ne tik miegui, bet ir žaidimams

2023 03 14
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

2023 03 12
Mėsos kukuliai, maistas | pixabau.com, Stina Magnus nuotr.

Minint mėsos kukulių dieną – kelios gudrybės

2023 03 09
Daržovės, Savojos kopūstas | pixabay.com, Matthiasboeckel nuotr.

Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas

2023 03 04
Mačia arbata | pexels.com nuotr.

Žaliosios arbatos rūšys. Kaip išsirinkti tinkamą?

2023 03 01
Kompiuteriniai žaidimai | pixabay.com nuotr.

Stacionarus ar nešiojamas: kokį žaidimų kompiuterį pasirinkti?

2023 02 27
Į ką atsižvelgti renkantis piniginę? | freepik.com nuotr.

Kaip pasirinkti tinkamą ir kokybišką piniginę?

2023 02 23
Kokią transporto priemonę pasirinkti neįgaliajam? | freepik.com nuotr.

Kokią transporto priemonę pasirinkti neįgaliajam?

2023 02 23
Atvirukas gimtadieniui | pixabay.com nuotr.

Kaip pasveikinti su gimtadieniu ir pasirinkti tinkamus sveikinimus?

2023 02 18
Rodyti daugiau

Naujienos

Automobilio žibintai | pixabay.com, AutoPhotography nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčiai nesnaudžia ir automobilių prekyboje

2023 03 27
Netradicinis knygos „Mokytojas“ pristatymas | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Neįprastu būdu bus pristatyta knyga „Mokytojas“

2023 03 27
Kviečia teikti paraiškas LR Prezidentų vardinėms stipendijoms gauti | Lietuvos mokslų akademijos nuotr.
Lietuvoje

Kviečia teikti paraiškas LR Prezidentų vardinėms stipendijoms gauti

2023 03 27
Už mieste turėtą žemę galės būti atlyginama mišku | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Už mieste turėtą žemę galės būti atlyginama mišku

2023 03 27
Ukrainos gynėjai | https://www.facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.
Ukrainos balsas

Ukrainos ginkluotosios pajėgos kol kas negali pradėti kontrpuolimo

2023 03 26
Renginio akimirka | alkas.lt Arūno Sartanavičiaus nuotr
Lietuvoje

D. Paužuolis – pasaulio čempionas! (nuotraukos)

2023 03 26
Medžių sodinimas | S. Žiūros nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilnius sužaliuos naujais medžiais ir krūmais

2023 03 26
Automobilis | pixabay.com, Jackson David nuotr.
Gamta ir žmogus

Daugelį vairuotojų erzina keleivių patarimai

2023 03 26
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Tautinės savimonės neturėjimas apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • O tas apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Vaje apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Jonas Vaiškūnas apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ieškoma Registrų centro vadovo
  • Kauniečiai sulauks kvietimų tirtis sveikatą
  • Prezidentas pasveikino naują LAT pirmininkę
  • Sukčiai nesnaudžia ir automobilių prekyboje
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

by Ditė Česėkaitė
2023 03 20
0
Salotos | pexels. nuotr.

Daugelio lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią...

Skaityti toliau

Vaikų kambarys – vieta ne tik miegui, bet ir žaidimams

by daiva
2023 03 14
0
Vaikų kambarys | pixabay.com nuotr.

Kuriant namų erdvę, kuri bus skirta išskirtinai vaikų poreikiams tenkinti, kilimas yra tas pirkinys, kuris į pirkinių krepšelį „keliauja“ vienas...

Skaityti toliau

Ką naudinga žinoti apie mėsos šaldymą?

by Ditė Česėkaitė
2023 03 12
0
Maistas, mėsa | pixabay com., Cegoh nuotr.

Visų pirma, įsigijus mėsą, ją reikėtų užšaldyti kaip galima greičiau nuo įsigijimo, bet ne vėliau kaip iki ant pakuotės nurodyto...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Tautinės savimonės neturėjimas apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • O tas apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Vaje apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
  • Jonas Vaiškūnas apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • Romas apie S. Buškevičius. Mūsų laukia mūšis už lietuvių kalbą
Kitas straipsnis
Mokytoja Stefanija Jovaišienė švenčia garbingą 100 metų sukaktį (video)

Mokytoja Stefanija Jovaišienė švenčia garbingą 100 metų sukaktį (video)

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai