Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Avokadas – kaulavaisis, daržovė ar uoga?

www.alkas.lt
2022-04-23 18:39:53
1
Ko nežinote apie vaisius ir daržoves: patarimai, kaip išsirinkti geriausius

Prinokęs avokadas | Prekybos tinklo „Rimi“ nuotr.

Nors avokado skonis primena daržovę, o forma panaši į kriaušės, jis laikomas net ne kaulavaisiu, o vienasėkle uoga. Prieš porą dešimtmečių Lietuvoje buvęs retenybe, dabar avokadas užkariavo ne tik gurmanų virtuves: dažnai pusryčiams jo puselė valgoma su skrudintos duonos rieke ir kiaušiniu arba dedama į glotnutį, o vakarienei nugula į salotų lėkštę. Ir tai puiku – pavasarį ne tik norisi, bet ir reikia valgyti daugiau augalinio maisto.

Todėl  balandį sveikatos mėnesį švenčiantis prekybos tinklas „Rimi“ kviečia nepamiršti per dieną suvalgyti bent penkių daržovių ar vaisių. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, būtent tokia yra dienos norma: „Jei žmogui per dieną reikia suvartoti apie 40 maisto medžiagų, tai avokade jų yra net 30. Taigi, tai maistingiausia uoga, su kuria galite gauti kone visas reikalingas medžiagas.“

Nauda sveikatai ir grožiui

Nors gydytojai dietologai dažnai rekomenduoja rinktis produktus, išaugintus ne didesniu nei 500 km atstumu nuo mūsų gyvenamosios vietos, avokadams, regis, daroma išimtis. „Tai yra puikus karotenoidų, svarbių mūsų regėjimui, šaltinis. Taip pat juose gausu vitaminų C ir E, mineralų: kalio, cinko, mangano, seleno. Dar ir folio rūgšties, kuri svarbi baltymų apykaitai – ji būtina ne tik besilaukiančioms moterims, bet ir vaikams, kitiems suaugusiems. Be to, avokaduose yra  augalinių sterolių –  tai medžiagos, svarbios lėtinių uždegimų organizme slopinimui. Tiesa, dėl kryžminės alerginės reakcijos pavojaus avokadų reikėtų vengti žmonėms, kurie yra alergiški melionams, arbūzams ar moliūgams“, – pastebi gydytoja dietologė.

Daugelis yra girdėję ir apie teigiamą avokadų poveikį odai bei plaukams, tačiau gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė mano, kad grožiui ir sveikatai naudingiausia yra ne vienas produktas, o įvairi ir visavertė mityba.

„Kasdien turime gauti būtinų maisto medžiagų, taigi, naudingieji avokadai racioną paįvairins, bet tai dar nereiškia, kad reikėtų juos valgyti be saiko. Yra ir kitas kraštutinumas – daug kas vengia avokadų dėl didesnio riebalų kiekio, tačiau tai geri, augalinės kilmės riebalai, kuriuose daug polinesočiųjų omega-3 rūgščių, itin naudingų organizmui, – sako dietologė. – Vartoti avokadus galime kaip tik sugalvojame: dėti į salotas, gaminti padažus, kokteilius, glotnučius – siūlau eksperimentuoti, ieškant įvairių derinių ir skonių.“

Kaip išsirinkti, laikyti ir nokinti 

Švelnus avokadų skonis tinka daugybei receptų, o kartais tiesiog skanaujame jo pasmulkinto ant skrebučio. Tik štai rasti tobulai sunokusi avokadą gali būti sudėtinga. Dažnai jie būna tai per kieti, tai lyg ir geri, minkšti, bet paskui paaiškėja, kad pradėję gesti. Kaip išsirinkti tinkamą vartoti avokadą?

„Jei planuojate avokadą valgyti tą pačią ar kitą dieną, rinkitės minkštą, bet ne per minkštą – jį paspaudus, odelėje neturėtų likti įdubimo. Jei norite jį laikyti ilgiau, rinkitės kietą, bet laikykite ne šaldytuve, o kambario temperatūroje. Jei planuojate sunokusius avokadus palaikyti ilgiau – žinoma, dėkite juos į šaldytuvą, taip pristabdysite jų nokimą.

O jei norite, kad sunoktų greičiau, tiesiog palaikykite saulėje arba dėkite į popierinį maišelį šalia obuolių, bananų ar pomidorų – tada susidariusios etileno dujos paspartins nokimą.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Bulvė: palanki ir naudinga sveikatai
  2. Net ir parudavusių bananų išmesti neverta
  3. Varškė – kūnui reikalingų baltymų šaltinis
  4. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  5. Ananasas – ne tik stalo puošmena
  6. Žiemos valgiaraštyje morkos tiesiog būtinos
  7. Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Pajūrietis says:
    3 metai ago

    Lietuvoje avokadai arba kieti, kaip akmuo, arba supuvę. Jei pasitaiko iškart suvalgomas, tada Šventė!

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kolegija | vtdko.lt nuotr.
Lietuvoje

Pataisomis siūloma stiprinti kolegijų finansavimą

2025 08 20
Tarptautinės pajėgos Ukrainoje
Užsienyje

Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą

2025 08 20
Jonas, Grasilda ir Vytautas Šliūpai
Architektūra

Tiškevičių statyta vila, kurioje gyveno pirmasis Palangos burmistras, laukia lankytojų

2025 08 20
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

2025 08 19
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

2025 08 19
Telefonas
Lietuvoje

Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

2025 08 19
Dronų pilotai | I. Eimutytės-Mikelkevičienės nuotr.
Lietuvoje

Sostinėje įkurta Antano Gustaičio vardo bepiločių orlaivių kuopa

2025 08 19
Turizmas
Lietuvoje

Turistų pritraukimui – 78 tūkst. investicijų

2025 08 19

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Klausimas: apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pataisomis siūloma stiprinti kolegijų finansavimą
  • Apie 10 šalių pasirengusios siųsti karius į Ukrainą
  • Kaip senąsias kultūros šaknis pristatyti taip, kad jos kalbėtų šiandienos žmogui?
  • Tiškevičių statyta vila, kurioje gyveno pirmasis Palangos burmistras, laukia lankytojų

Kiti Straipsniai

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Pilnavertė mityba - pagrindas sveikam gyvenimo būdui | unsplash.com, L. Hansel nuotr.

Šeimos gydytoja: vaikai rinksis visavertį maistą, kai sveika mityba taps visos šeimos įpročiu

2025 04 08
Sveikas maistas daržovės

Kaip padėti kūnui pabusti iš žiemos miego?

2025 03 09
Pikantiškos salotos | iki.lt nuotr.

Daugelio mėgstamos pikantiškos salotos – sveikiau

2025 01 12
Vynuogės

Vynuogės – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

2024 09 15
šuo ir katė | pixabay.com nuotr.

Ar šuo ir katė gali dalintis tuo pačiu maistu?

2024 09 14
Keptuvė | pexels nuotr.

Subraižyta keptuvė – pavojus sveikatai

2024 09 08
Pilnavertė mityba - pagrindas sveikam gyvenimo būdui | unsplash.com, L. Hansel nuotr.

Kaip po atostogų sugrįžti į mitybos ritmą?

2024 08 31
3 sveikų pusryčių receptai | unsplash.com nuotr.

3 sveikų pusryčių receptai

2024 08 28
Sveikas maistas | pixabay.com nuotr.

Mokslo metus pasitikite žvalūs: laikas pasirūpinti savo mityba

2024 08 26

Skaitytojų nuomonės:

  • Klausimas: apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kuo papildyti pavasarinį stalą?

Tyrimas: maistas išaugintas ES – saugesnis

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai