Sekmadienis, 25 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Dietologė įvardijo, kokia žuvis palankiausia sveikatai

www.alkas.lt
2021-09-19 11:31:46
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Siekiant subalansuotos ir visavertės mitybos, į savo racioną būtina įtraukti žuvį. Šis  maisto produktas turtingas mineralinėmis medžiagomis, vitaminais ir organizmui naudingomis riebalų rūgštimis.

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, žuvis yra lengvai virškinamas, turtingas didelės biologinės vertės baltymais, produktas.

Vis dėlto, ne visa žuvis bus tokia pati vertinga – geriausia valgyti šviežią, neseniai pagautą žuvį, nes šaldyta žuvis praranda dalį savo maistinių savybių. Be to, svarbus ir jos paruošimo būdas bei laikymo namuose sąlygos.

Geriausia žuvis – ką tik pagauta

Tai, kad žuvį valgyti sveika, žino daugelis. Žuvyje, ypač riebioje, gausu omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios gaunamos tik su maistu. Nuo pakankamo šių rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip vystosi uždegiminiai procesai, kaip funkcionuoja imuninė sistema. Gydytoja E. Gavelienė pataria atkreipti dėmesį į tai, kokią žuvį renkatės – jūrinės ir gėlame vandenyje augančios žuvies maistingumas šiek tiek skiriasi.

Žuvis | pixabay.com nuotr.

„Jei tarpusavyje lyginsime skirtingų žuvų maistinę vertę, reikšmingų skirtumų mineralinių medžiagų, baltymų atžvilgiu nėra. Pagrindinis ir sveikatai reikšmingas skirtumas yra būtent omega-3 rūgščių kiekis – jūrinės kilmės žuvys omega-3riebalų rūgščių turi daugiau nei gėlavandenės žuvys.

Žinoma, geriausia valgyti įvairias žuvis – ir jūrines, ir gėlų vandenų. Jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą valgykite jau sugautą tvenkinyje ar ežere. Taip užtikrinsite, kad gaunate skirtingas medžiagas, reikalingas organizmui“, – teigia dietologė.

Anot ekspertės, žuvyje taip pat gausu mineralinių medžiagų, riebaluose tirpių vitaminų, tokių kaip A, D ir E.

„Žuvis – gyvūninės kilmės produktas, kuriame randamas visas spektras naudingų maistinių medžiagų. Ją reikėtų valgyti bent dukartus per savaitę, iš viso per abu valgymus reikėtų suvartoti apie 300 gramų. Tokiu atveju bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas bus pakankamai įvairus“, – sako E. Gavelienė.

Gydytoja priduria, kad sveikatai naudingiausi žuvis yra šviežia: „Ta žuvis, kuri pagaunama Lietuvoje ir atsiduria tiesiai ant vartotojo stalo, yra pati naudingiausia sveikatai. Žuvies maistingumas mažėja tuomet, kai ji yra kelis kartus užšaldoma ir vėl atšildoma. Kad ir kokios rūšies bebūtų žuvis, tinkamiausia ją valgyti šviežią, ką tik pagautą.“

Ne ką mažiau svarbus ir žuvies apdorojimo, gaminimo būdas. Patariama vengti žuvies kepimo tešloje, gruzdinimo dideliame aliejaus kiekyje. Geriausia žuvį trumpai virti garuose, kepti orkaitėje aplaisčius citrinos sultimis, troškinti.

Kaip išsirinkti šviežią žuvį?

Pasak E. Gavelienės, renkantis žuvį parduotuvėje, svarbiausia įjungti savo jusles – regą, uoslę. Pirkėjams patariama atkreipti dėmesį į žuvies išvaizdą – jos akys turi būti skaidrios, vyzdžiai – juodi, žiaunos, priklausomai nuo rūšies, dažniausiai šviesiai raudonos spalvos, žvynai – struktūruoti, nepažeisti, o žuvies oda turi būti elastinga bei nesuglebusi. Žuvis neturi skleisti nemalonaus kvapo ir būti pernelyg gleivėta.

„Šviežios žuvies ir jūrų gėrybių produktus namuose reikėtų laikyti vėsiau. Geriausios temperatūros sąlygos – nuo 0 iki 2 laipsnių. Žuvies filė, priklausomai nuo gamintojo nurodytų laikymų sąlygų, gali būti laikoma ir kiek aukštesnėje temperatūroje. Tokiu būdu pavyks išlaikyti produktus šviežius ir užtikrinti nepriekaištingą jų kokybę“, – pataria „Rimi“ kokybės ekspertė Aurelija Choružaja.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ledais mėgautis reikėtų saikingai
  2. Baltijos jūra be menkių?
  3. Karantino metu – ypatingas dėmesys vaikų mitybai
  4. Dienos pradžiai – obuolių pyragas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Putinas
Užsienyje

Rusijos akiplėšiškumas: pati puola, pati rėkia

2025 05 24
Plyni kirtimai
Gamta ir ekologija

Aplinkos ministerija Vyriausybei pateikė Miškų įstatymo pakeitimus

2025 05 24
Degiklių bandymai Lietuvos energetikos institute
Lietuvoje

Lietuvos mokslininkai kuria naują technologiją, galinčią pakeisti stiklo pramonę

2025 05 24
Pilietiškumo egzamino nugalėtojai 2025
Lietuvoje

Apdovanoti tvirčiausias žinias parodę Pilietiškumo egzamino nugalėtojai

2025 05 24
Pinigai | Pixabay nuotr.
Lietuvoje

Savivaldybių aplinkai gerinti paskirstyta 16 mln. eurų

2025 05 23
G. Paluckas lankosi Moldovoje
Lietuvoje

G. Paluckas: Lietuva tiki europine Moldovos ateitimi

2025 05 23
Jono Basanavičiaus gatvė
Lietuvoje

Atnaujinama sostinės J. Basanavičiaus gatvė

2025 05 23
Klaipėda
Lietuvoje

Klaipėdoje atsiras dar 500 automobilių statymo vietų

2025 05 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Tanzanija apie V. Dovdanovas. Donaldas Trampas: pasaulio tvarkos pakirtimas
  • Gintaras Skamaročius apie Lietuvoje kviečiama švęsti Tautadienį – dažniau puoštis tautiniais ir baltiškais rūbais
  • Genadijus Balašovas apie Rusijos akiplėšiškumas: pati puola, pati rėkia
  • dar daugiau Milda apie G. Skamaročius. Kaip Deivės Mildos ir meilės vardas atlaikė nutautinimus kaimyninėse šalyse

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Cukrinis diabetas: grėsmė inkstų sveikatai
  • Ruošiantis kelionei – raginimas pasitikrinti SIM korteles
  • Kaip tinkamai apželdinti kiemą?
  • Rusijos akiplėšiškumas: pati puola, pati rėkia

Kiti Straipsniai

„Žiobrinės“ | neringa.lt nuotr.

„Žiobrinės“ savaitgalį kviečia į Neringą

2025 04 24
Kepsniai, šnicelis

Kaip neprarasti motyvacijos maitintis sveikiau

2025 03 23
Žvejas

Nuo kovo 1 d. įsigaliojo draudimas žvejoti kiršlius ir sterkus

2025 03 02
Tūkstančiai lašišų ir šlakių papildė Lietuvos upes

Pernai į vandens telkinius išleista virš 14 mln. žuvų jauniklių

2025 02 27
Artėja 15-oji Stintų šventė

Palangoje – kvapnios stintos, skanėstai ir linksmybės

2025 02 07
Lašiša | Rimi Lietuva nuotr.

Lašiša pataluose ant šventinio stalo gali pavaduoti silkę

2024 12 22
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Kad karpio skonis būtų kuo geresnis

2024 12 21
Silkė

Švečių stalo karalienė – silkė: kaip išsirinkti tinkamiausią?

2024 12 14
Žuvys | zum.lrv.lt nuotr.

Lietuvai – naujos žvejybos galimybės

2024 12 11
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

7 paprasti būdai, kaip paruošti žuvį, kad namuose neliktų jos kvapo

2024 11 02

Skaitytojų nuomonės:

  • Tanzanija apie V. Dovdanovas. Donaldas Trampas: pasaulio tvarkos pakirtimas
  • Gintaras Skamaročius apie Lietuvoje kviečiama švęsti Tautadienį – dažniau puoštis tautiniais ir baltiškais rūbais
  • Genadijus Balašovas apie Rusijos akiplėšiškumas: pati puola, pati rėkia
  • dar daugiau Milda apie G. Skamaročius. Kaip Deivės Mildos ir meilės vardas atlaikė nutautinimus kaimyninėse šalyse
  • Mikabalis apie Sostinėje – Vokietijos brigados inauguracija (nuotraukos)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kuro kainos | Alkas.lt koliažas

Kodėl kyla degalų kainos ir kodėl itin brangi višta?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai