Vis pasigirsta raginimų vartoti mažiau vaisių, nes šie turi nemažai cukraus ir angliavandenių, tačiau žinomas fitoterapeutas Virgilijus Skirkevičius pabrėžia, kad žmonės be reikalo atsisako gamtos dovanų – daržovių, vaisių ir uogų vartojimas yra itin svarbus artėjant šaltajam metų laikui.
„Augdami vaisiai ir daržovės sukaupia žmogaus kūnui reikalingą šilumą angliavandenių, pektinų ir polisacharidų pavidalu.
Rudenį, kai orai atšąla ir aplinkoje atsiranda daug drėgmės, kūnui reikia tos šilumos – daržovės ir vaisiai ne tik pasotina ir suteikia naudingų mineralinių medžiagų, bet ir sušildo.
Pati gamta mums padeda pasiruošti žiemai ir ją išgyventi“, – pasakoja V. Skirkevičius.
Itin svarbi vaisių ir uogų sudedamoji dalis – jų sudėtyje esantis vanduo, drėkinantis žmogaus kūną. Ši augalinė drėgmė ypač reikalinga inkstų sistemai, tinkamai širdies ir žarnyno veiklai.
Tačiau norint gauti kuo daugiau naudos iš vaisių ir uogų, reikėtų atkreipti dėmesį, kaip juos vartojate.
„Geriausia vaisius ir uogas vartoti su luobelėmis ar žievele – tai natūralus apsaugos šaltinis, sukurtas gamtos apsaugoti vaisius nuo rūgimo ar pelijimo.
Ne veltui sakoma, kad žievelėje esantys antioksidantai ir flavanoidai stabdo senėjimo procesą“, – pastebi fitoterapeutas.
Citrusiniai vaisiai – pirmas pasirinkimas
Artėjant žiemai Lietuvos gyventojai yra labiau linkę savo racioną praturtinti citrusiniais vaisiais ar jų sultimis – tai skatina ir parduotuvių lentynose pasirodęs šviežias apelsinų bei mandarinų derlius, kuris sutampa su žiemos pradžia.
„Valgydami citrusinius ir egzotinius vaisius didesniais kiekiais turėtume nepamiršti, kad žemdirbystė jau yra pramonės šaka – dauguma šių vaisių yra apdoroti cheminėmis medžiagomis, kad vežami į tolimas šalis kuo ilgiau išsilaikytų švieži.
Tad kartu su apelsinais ir mandarinais galime suvartoti nemažai cheminių medžiagų“, – komentuoja V. Skirkevičius.
Bendrovės „Eckes-Granini Lietuva“ vadovas Marius Gudauskas atkreipia dėmesį, kad kur kas mažiau chemikalų patenka ant egzotinių vaisių, iš kurių spaudžiamos sultys, mat tokie vaisiai apdirbami jų augimvietėje.
Lietuvoje paklausiausios išlieka apelsinų ir įvairių vaisių sultys.
„Pirkėjai jas renkasi ne tik dėl malonaus skonio, bet ir natūralių vitaminų bei kūnui naudingų mikroelementų – vien išgėrus stiklinę 100 proc. apelsinų sulčių patenkinama virš 50 proc. patariamo per dieną suvartoti vitamino C kiekio.
Vartotojų itin gerai vertinamos sultys, pagamintos iš tvariuose ūkiuose užaugintų apelsinų“, – sako M. Gudauskas.
Pasak fitoterapeuto, nereikia pamiršti, kad sveikas, gerai besijaučiantis žmogus gali valgyti viską, labiau savo mityba turėtų rūpintis sergantys įvairiomis ligomis.
Tačiau ir jiems reikėtų nors retsykiais pasidaryti šventę ir suvalgyti norimo saldumyno – nuolatinis galvojimas apie galimą maisto žalą kūnui taip pat neprideda sveikatos.
Svarbu metų laikas
Anot fitoterapeuto, vaisiai ir daržovės daro didelę įtaką žmogaus žarnyno mikrobiotai ir imuniteto pagrindu laikomoms gerosioms bakterijoms.
„Klaidinga manyti, kad žmogui nereikia vaisių ir daržovių, kad galime visas naudingas medžiagas gauti vartojant sintetinius papildus. Net iš kūno pašalinamos nesuvirškintos medžiagos yra savaip reikalingos.
Daržovėse ir vaisiuose esantis vanduo valo kūną – inkstus, šlapimo sistemą. O kai tinkamai virškiname, tada ir lengvai kvėpuojame, geriau jaučiamės, nes geras virškinimas turi įtakos ir nervų sistemai“, – aiškina V. Skirkevičius.
Vaisiuose esantis cukrus – taip pat reikalingas ne tik fizinį, bet ir protinį darbą dirbantiems žmonėms. Pašnekovas pataria kasdienėje mityboje vadovautis esamu metų laiku.
„Vaisių ir daržovių pasiūla, kurią dabar turime, gerokai iškreipė metų laiko gaminių sampratą. Vienokę naudą gauname, kai valgome šviežią, vasarą ant šakelės sunokusį pomidorą ir visai kitą – kai tą pomidorą nokiname nuskintą dėžutėje ir jis įgauna papildomų medžiagų“, – pastebi fitoterapeutas.
Jam pritaria M. Gudauskas – daugiausiai naudingų medžiagų žmogaus kūnui turi natūraliomis sąlygomis sunokę vaisiai, todėl „Elmenhorster“ sultys gaminamos tik iš vaisių augimo šalyje gaminamų koncentruotų sulčių.
Pavyzdžiui, užuot gabenus apelsinus per pusę pasaulio, jie Brazilijos plantacijose yra nuskinami, nuplaunami ir išspaudžiami. Pašalinus iš sulčių vandenį gaunamos koncentruotos sultys, kurios keliauja į Lietuvą ir čia ruošiamos sultys.
„Vartodami vaisius ir daržoves ar jų sultis turėtume nepamiršti ir pasitenkinimo – ne tik gauname reikalingų skaidulų ir vitaminų, bet ir patenkiname poreikį mėgautis natūraliu maistu.
Tai skatina geresnę savijautą ir nuotaiką, ypač šaltuoju metų laiku, kai ilgimės saulės, šilumos“, – teigia M. Gudauskas.