Trečiadienis, 15 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip išradingai panaudoti slyvas?

www.alkas.lt
2021-07-25 08:46:57
0
Vaisiai, slyvos | pixabay.com nuotr.

Vaisiai, slyvos | pixabay.com nuotr.

       

 

Parduotuves pasiekė pirmosios šviežio derliaus slyvos. Šie išskirtinio skonio vaisiai – itin universalūs. Jie puikiai tinka desertams, salotoms, dera prie mėsos ar baltos žuvies patiekalų. Iš jų gaminami įvairiausi džemai ar čatniai, verdami kompotai.

Pasižymi antioksidantų gausa

Slyvos – vienas seniausių pasaulio vaisių. Manoma, kad jos egzistavo dar neolito laikais. Šiuo metu slyvos auginamos visuose pasaulio žemynuose, išskyrus Antartktidą. Šie vaisiai – nedideli, slyvos paprastai užauga nuo 2,5 iki 7,5 centimetrų. Priklausomai nuo rūšies, slyvos gali būti nuo melsvai juodos iki raudonos, violetinės, žalios ar geltonos spalvos. Daugiausiai slyvų užaugina Kinija, antroje vietoje rikiuojasi Rumunija, trečioje – Serbija. Kinų mitologijoje slyvų medis buvo itin reikšmingas. Šis augalas kinų kultūroje yra siejamas su išmintimi.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad slyvos, kaip ir kiti kaulavaisiai, pasižymi didele antioksidantų gausa. Šie vaisiai puikiai tinka ir tiems, kurie skundžiasi sutrikusiu virškinimu. Reguliarus slyvų vartojimas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir taip padeda sumažinti riziką susirgti diabetu. Kadangi šiuose vaisiuose randama nemažai vitamino K, kalio, magnio bei fosforo – jų vartojimas stiprina kaulų sveikatą.

Ypatingai dera su mėsos patiekalais

Slyvos pasižymi tuo, kad turi itin mažai kalorijų. 100 gramų slyvų galima rasti vos 46 kalorijas. Be to, slyvos vartoti itin tinkamos ir karštomis dienomis, jų valgymas organizme palaiko skysčių balansą, mat slyvas sudaro net  87 proc. vandens.

Slyvos itin plačiai naudojamos ir kulinarijoje: iš jų gaminamos sultys, kompotai. Šie vaisiai puikiai tinka pyragų, keksiukų, tartalečių gamybai. Iš jų gaminami gaivūs sorbetai. Slyvomis galima gardinti įvairiausius padažus, gaminti salsas, salotas, išskirtinio skonio pridėti plovams ar kitiems ryžių ar kuskuso patiekalams.

Be to, slyvos ypatingai tinka prie paukštienos ar kiaulienos, baltos žuvies patiekalų. Džiovintomis slyvomis populiaru įdaryti vištieną arba gaminti slyvomis įdarytus kiaulienos suktinukus. Iš slyvų verdami džemai, kurie puikiai tinka prie saldžių blynų, varškėčių ar vaflių, ir čatniai, kuriais gardinami sūriai ar mėsos patiekalai.

Pastaruoju metu sparčiai populiarėja ir ant grilio keptos, karamelizuotos slyvos, kurios dera ne tik su ledais, maskapornės sūriu ir plakta grietinėle, bet ir yra puikus garnyras kiaulienos arba paukštienos patiekalams. Kaip teigia ekspertė, kepimui ant grilio geriausia yra rinktis kietokas slyvas, kepamos tokio tipo slyvos nesubyrės.

J. Sabaitienė siūlo daugiau slyvų įtraukti ir į kasdienį savo racioną ir siūlo tris nepaprastus patiekalus.

Kiaulienos kepsniai su slyvų ir svogūnų padažu

Jums reikės:

Kiaulienos kepsnių

1/2 puodelio raudonojo vyno acto

Alyvuogių aliejaus

4 plonai supjaustytų slyvų

1/2 plonais griežinėliais supjaustyto raudonojo svogūno

1 valgomojo šaukšto balzamiko acto

2 šaukštų rudojo cukraus

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

1 šaukštelio garstyčių

Saujos gargžarsčių

Kelių šakelių šviežių čiobrelių

Pagaminimas:

Kiaulienos kepsnius sudėkite į indą ir užpilkite juos puse puodelio raudonojo vyno acto. Tuomet ant vidutinės ugnies įkaitinkite didelę keptuvę. Į ją įpilkite šaukštą aliejaus. Sudėkite sujaustytus svogūnus, slyvas ir viską kelias minutes patroškinkite. Vėliau ant slyvų ir svogūnų užbėrkite kelis šaukštus cukraus ir balzamiko acto. Viską dar kelias minutes patroškinkite, pagardinkite slyvas ir svogūnus druska ir pipirais ir palikite atvėsti. Vėliau ant aukštos ugnies įkaitinkite švarią, lengvai aliejumi pateptą keptuvę. Kepsnius išimkite iš acto, pagardinkite juos druska bei pipirais ir kepkite ant aukštos ugnies po 4 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepusią mėsą išimkite iš keptuvės ir leiskite jiems „pailsėti“. Galiausiai nedideliame indelyje išplakite šaukštą raudonojo vyno acto su garstyčiomis, keliais šaukštais aliejaus ir druska bei pipirais. Paruoštą padažą užpilkite ant gargžarsčių ir viską išmaišykite. Tuomet paruoštas salotas dėkite į lėkštę, ant viršaus uždėkite kiaulienos kepsnį ir paruoštą slyvų ir svogūnų padažą. Papuoškite šviežiomis čiobrelių šakelėmis.

Obuolių ir slyvų trupiniuotis

Jums reikės:

Kelių obuolių

6 slyvų

Gabalėlio sviesto

Cinamono

Puodelio miltų

Pusės nedidelio puodelio cukraus

Pusės nedidelio puodelio avižinių dribsnių

Pagaminimas:

Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite ketvirčiais ir suberkite į sviestu išteptą kepimo indą, galite paskaninti cinamonu. Minkštą kambario temperatūros sviestą trinkite pirštais su miltais ir cukrumi, kol susiformuos trupiniai. Gautus trupinius sumaišykite su avižiniais dribsniais, suberkite ant vaisių ir tolygiai paskirstykite.Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50 minučių arba kol trupiniuošio paviršius dailiai apskrus.

Keptos slyvos su medumi ir čiobreliais

Jums reikės:

6 kietų, pusiau perpautų slyvų

2 arbatinių šaukštelių medaus

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Žiupsnelio šviežių čiobrelių lapų

Žiupsnelio druskos

Pagaminimas:

Iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilių. Tuomet slyvas apšlakstykite medumi, aliejumi, pabarstykite čiobrelių lapais ir žiupsneliu druskos. Slyvas sudėkite ant įkaitinto grilio ir vartydami kelias minutes kepkite, kol šios gražiai karamelizuosis. Patiekite su ledais, jogurtu arba plakta grietinėle.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaulavaisiai – puikus pasirinkimas karštą dieną
  2. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  3. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  4. Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams
  5. Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai
  6. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  7. Kaziuko mugės nuotaiką sukurs ir namuose gaminami valgiai
  8. Veršiena puikiai tiks ir sveikuoliams
  9. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  10. Ką reiškia daržovių spalvos?
  11. Atgaiva nuo karščių – sultingas arbūzas
  12. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  13. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  14. Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?
  15. Šviežios morkos – ne tik regėjimui stiprinti

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Ukrainos viltis ir Maskvos baimė – „Tomahawk“
Ukrainos balsas

Ukrainos viltis ir Maskvos baimė – „Tomahawk“ raketos

2025 10 14
VDU įsteigė paramos fondą studentams, nukentėjusiems nuo COVID-19
Lietuvoje

Pradedamas mokinių ir studentų bendrabučių atnaujinimas

2025 10 14
Prezidentas lankosi Akmenės rajone
Lietuvoje

Prezidentas lankosi Akmenės rajone

2025 10 14
Pratybos
Lietuvoje

Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“

2025 10 14
Seimas, žurnalistai
Lietuvoje

Siūloma griežtinti atsakomybę už atsisakymą teikti informaciją žiniasklaidai

2025 10 14
Elektrinis traukinys
Lietuvoje

Lietuvą pasiekė naujas elektrinis traukinys

2025 10 14
Žemės sklypai
Lietuvoje

Valstybinės žemės įveiklinimas viršija planą

2025 10 14
Kelias žiema
Gamta ir žmogus

Plikledis gali pasirodyti jau spalį: ką turi žinoti vairuotojai?

2025 10 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Budweiser apie Ukrainos viltis ir Maskvos baimė – „Tomahawk“ raketos
  • Budweiser apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • Kur spruksim? apie Minint archeologijos mokslo pradininkų sukaktis – Lietuvos ir užsienio mokslininkų įžvalgos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Ukrainos viltis ir Maskvos baimė – „Tomahawk“ raketos
  • Pradedamas mokinių ir studentų bendrabučių atnaujinimas
  • Prezidentas lankosi Akmenės rajone
  • Prasidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų pratybos „Tvirtas skydas 8“

Kiti Straipsniai

Obuoliai

Rudeniškam orui – lengvas obuolių pyragas

2025 10 13
Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Metas pasirūpinti sveikata rudenį

Žinovės papasakojo, kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį

2025 10 11
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Arbata su citrina

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

2025 10 04
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie K. K. Urba. Lietuvos Kultūros kanono ir akcentų darbai bei vargai
  • Budweiser apie Ukrainos viltis ir Maskvos baimė – „Tomahawk“ raketos
  • Budweiser apie Seime – konferencija apie okupuoto Vilniaus gyvenimą 
  • Kur spruksim? apie Minint archeologijos mokslo pradininkų sukaktis – Lietuvos ir užsienio mokslininkų įžvalgos
  • Tonas griežtėja? apie Rusija smogė Ukrainai rekordiniu dronų skaičiumi: Kijeve sugriauti gyvenamieji namai, užsiliepsnojo Vyriausybės pastatas
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Koronavirusas | sam.lt nuotr.

Privalomai tirtis turės daugiau darbuotojų

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai