Skaudanti gerklė, kosulys, bendras silpnumas – įprasti simptomai, pranešantys apie peršalimo ligas. Pasijutus blogai norime greičiau šių simptomų atsikratyti, tačiau neretai pamirštama, kad tokios kovos sėkmė priklauso ne tik nuo vaistų, bet ir mitybos, geriamų skysčių, tinkamo poilsio. Teisingai pasirinktas maistas, dažnai geriamos vaistažolių arbatos bei skubiai suvartotas vitaminas C labai svarbūs norint numalšinti nemalonius peršalimo simptomus.
Skysčių galia
Farmacijos specialistė Ilma Plynytė primena, kad peršalus svarbu vartoti kuo daugiau skysčių. Suaugusiam žmogui per dieną rekomenduojama išgerti apie 8 puodelius vandens, natūralių sulčių arba vaistažolių arbatų.
„Vartojant skysčius, pašalinami ligas sukeliantys mikroorganizmai ir jų išskiriami toksinai. Didelis suvartojamų skysčių kiekis taip pat mažina gleivių gamybą organizme bei skatina prakaitavimą“, – nurodo I. Plynytė.
Vaistažolių arbatas naudinga paskaninti medumi bei citrina. Citrinoje esantis vitaminas C naudingas imuninei sistemai, o medus pasižymi antibakterinėmis savybėmis ir padeda organizmui kovoti su infekcijomis. Tačiau tokios arbatos gamybai svarbu nenaudoti verdančio vandens – juo užplikytos vaistažolės ir kiti ingredientai netenka savo gydomųjų savybių.
Ne per rūgščiai
Peršalus ne ką mažiau svarbu rūpintis mityba. Tai nėra paprasta, nes sunegalavę žmonės neretai skundžiasi apetito stoka, užsiblokuoja skonio ir uoslės receptoriai, maistas tampa mažiau patrauklus. Vis dėlto, net jei alkio nesijaučia, pasak I. Plynytės, būtina pasistiprinti lengvai virškinamu maistu: sriubomis, virtomis ar troškintomis daržovėmis, košėmis.
„Organizmo nereikia apsunkinti riebiais, keptais bei sunkiai virškinamais patiekalais, nes didžiausia organizmo energijos dalis turėtų būti sutelkta į kovą su infekcija, o ne virškinimui“, – sako farmacijos specialistė ir primena į valgiaraštį įtraukti baltymų turinčių produktų, padedančių atsigauti pažeistoms ląstelėms.
Norint sustiprinti imuninę sistemą ar greičiau pasveikti, galima vartoti ir maisto produktus, kurių sudėtyje gausu natūralaus vitamino C – raugintus kopūstus, greipfrutus, apelsinus, pomidorus, brokolius, spanguoles. Tiesa, padauginti irgi nereikėtų, nes juose esantis rūgštis gali dar labiau sudirginti perštinčią gerklę.
Vitaminų karaliai
Norint apsisaugoti nuo peršalimo ar greičiau pasveikti sunegalavus, svarbu, kad organizmui nieko netruktų. Maiste esantys naudingi elementai ne visada įsisavinami efektyviai, dažnai jų gauname nepakankamai, todėl naudinga pasitelkti svarbiausius vitaminus.
„Vitaminas C ne tik padeda apsisaugoti nuo peršalimo ligų, bet yra ypač naudingas ir pirmosiomis sirgimo dienomis – geriant vitamino C ir ežiuolės preparatus, gali sutrumpėti nemalonių simptomų trukmė“, – pataria I. Plynytė.
Imunitetą sustiprinti padeda vitaminų E, A vartojimas, naudingas ir beta karotenas. Sezoniniai pokyčiai ir šalčiai turės mažiau įtakos sveikatai, jei organizme pakaks cinko, seleno, kalcio.
Mielieji mano, rekomenduoju gerti t i k lietuvišką gręžinio vandenį nevirinta ir nesaldyta. Gerkite nektaro sultikes. Ten yra morkų karotino ir c vitamino