Trečiadienis, 3 gruodžio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

Nepelnytai pamiršta: kodėl ant savo stalo tradicinę duoną turėtume dėti dažniau

www.alkas.lt
2017-12-27 09:00:23
0
Šeimų romuva kviečia tėvus ir vaikus kartu dalyvauti pamokose
       
Apeigine duona_Jonkus photography. nuotr
Duona | Jonkus photography nuotr.

Lietuvių mėgstama juoda duona yra toks maistas, be kurio neįsivaizduojamas nei šventinis, nei kasdieninis stalas. Keičiantis gyvenimo būdui ir valgymo įpročiams, šiandien parduotuvių lentynose galime rasti daugybę skirtingų rūšių duonos ir jos pakaitalų. Pasak Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto vyresniosios mokslo darbuotojos Linos Vaičiulytės-Funk, į rinką pateikiamas labai platus duonos ir pyragų pasirinkimas,

tačiau tradicinę technologiją atitinkančios duonos – nepakankamai.

Vartotojai dažnai renkasi saldesnę, puresnę, minkštesnę, ilgau nežiedėjančią duoną, pagamintą pagal naujas technologijas. Tokiu būdu tradicinė kvietinė ir ruginė duona nepelnytai išstumiama iš rinkos ir tampa mažiau populiari.

Vis dėlto, L. Vaičiulytės-Funk teigimu, tikėtina, jog žmonėms vis labiau rūpinantis sveikata ir ekologija, ateityje dažniau rinksimės natūralesnę, dažikliais ir kitais sintetiniais priedais „nesugadintą“ duoną.

Kodėl pamirštame tradicinę lietuvišką duoną?

Deja, didelę šalies gyventojų vartojamų maisto gaminių dalį sudaro rafinuoti, apdoroti aukšta temperatūra ir kitokie biologiškai nevertingi maisto gaminiai, o suvartojamų maistinių skaidulų kiekis – per mažas. Įprastuose keptuose grūdiniuose gaminiuose, pavyzdžiui, neplikytoje duonoje, esantis krakmolas yra blogai įsisavinamas.

Duonos pagal tradicines technologijas, t.y., su raugu ir plikiniu, gamyba reikalauja žymiai daugiau pastangų ir profesinio meistriškumo, be to, gamybos procesas sudėtingas ir ilgas.

Rinkos sąlygomis siekiant ekonominio efekto pramonės įmonės atsisako arba mažina tradicinių technologijų su raugais ir plikiniais gaminių gamybos apimtį, ir vis daugiau gamina duonos su įvairiais tešlos konsistenciją ir gaminio skonį pagerinančiais maisto priedais.

L. Vaičiulytė-Funk atkreipia dėmesį ir į tai, jog naudojant biotechnologines priemones, t.y., raugą ir plikinį – krakmolas yra suardomas į smulkesnius, geriau organizmui įsisavinamus darinius, tad gerėja virškinamumas.

Kuo sveikatai naudinga tradicinė duona

Nacionalinio mitybos centro duomenys rodo, kad riebalų kiekis Lietuvos gyventojų mityboje ženkliai viršija rekomenduojamas fiziologines normas, o suvartojamų maistinių skaidulų kiekis yra nepakankamas.

Duonos sudėtyje vyrauja angliavandeniai. Pridėjus plikinio, duonoje padaugėja lengviau įsisavinamų angliavandenių, pagerėja skonio savybės, minkštimo akytumas, plutos spalva, aromatas. Duonos sudėtyje yra ir vitaminų – B1, B2 ir PP, bei mikroelementų – kalio, kalcio, natrio, chloro, magnio, geležies, fosforo.

Taip pat joje yra ląstelienos, kitaip – skaidulų, kurios aktyvina ir gerina virškinamąją funkciją, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, taip apsaugo nuo aterosklerozės, mažina puvimo procesus žarnyne.

Duonos gamybai gali būti naudojami įvairūs miltai – kvietiniai, ruginiai, kvietiniai Speltos miltai ir kiti. Tradiciškai kepamos ruginės duonos Lietuvoje pripažintos tautiniu paveldu.

Būtent ruginiuose miltuose gausu svarbiausių aminorūgščių, B ir E grupės vitaminų, mineralinių medžiagų bei mikroelementų (magnio, geležies, cinko, mangano). Tais atvejais, kai gaminio pavadinime yra pažymėta, kad duona ruginė, sudėtyje turėtų būti ne mažiau kaip 90 proc. ruginių miltų.

Ką rinktis: kas sveika ar kas skanu?

Pasak L. Vaičiulytės-Funk, nors dažnai keliamas klausimas, kokią duoną vertėtų rinktis – juodą ar baltą, reikia nepamiršti, jog būtent ruginė duona yra sveikiausia.

„Reikia atsižvelgti į tai, ką mes vadiname juoda duona, nes dažnai juoda duona būna tiesiog nudažyta. Tai nenatūrali spalva, o optinė apgaulė viliojanti pirkėjus. Kalbant apie sveiką juodą duoną turima omeny ruginė, o lyginant rugį ir kvietį, šviesesnė (kvietinė) duona turi glitimo. Ruginė jo turi mažiau“, – aiškina KTU Maisto instituto mokslininkė.

Pasak jos, nors įvairių švenčių metu norisi matyti įvairiais priedais pagardintą duoną, būtent tradicinė ruginė duona turėtų dažniau puikuotis ir ant kalėdinio stalo.

„Tradicinė lietuviška duona yra ir sveika ir skani, tiesiog mūsų skoniai tapo imlesni kvapams, todėl ir norisi ryškesnių skonių, kvapų, nes skonio receptoriai yra išsibalansavę. Jeigu grįžtume į pradžią, duona be kvapų ir dažų ir būtų mums pati skaniausia“, – sako L. Vaičiulytė-Funk.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kodėl ne visi gali valgyti duoną?
  2. Kaip neapsigauti renkantis duoną?
  3. Kokią duoną rinktis metant svorį?
  4. Ant Velykų stalo – galimi salmoneliozės pavojai
  5. Kuo skiriasi šaltinio, stalo ir natūralus mineralinis vanduo?
  6. Kodėl naudinga valgyti pusryčius?
  7. Kodėl valgyti reikia reguliariai ir tinkamai?
  8. Kodėl glitimo turintys maisto produktai turi būti išskirtinai paženklinti?
  9. Kodėl rudenį jaučiame stresą?
  10. J. Dapšauskas. Kodėl aš eisiu į parduotuvę?
  11. J. Dapšauskas. Kodėl ugdomi plagiatoriai? Ar tai tik Petro Baršausko klausimas?
  12. Neišnaudoti pievų lobiai
  13. Kur susikaupia daugiausia kancerogeno akrilamido ir kaip jo išvengti?
  14. Ateityje pirmenybė bus teikiama ekologiniams šeimos ūkiams
  15. Gavęs paramą, verslininkas įgyvendino svajonę sveikai maitinti vaikus

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Vitkofas ir Putinas susitinka Kremlije 2025-12-02
Užsienyje

Penkios valandos už uždarų durų: ką atskleidė Putino, Vitkofo ir Kušnerio derybos Kremliuje

2025 12 03
Opozicija prašo vetuoti valstybės tarnybos įstatymo projektą
Lietuvoje

Seimo komisijos prašoma ištirti Klaipėdos savivaldybės elgesio skaidrumą

2025 12 02
Krunos tiltas
Lietuvoje

Baigti Krunos tilto betonavimo darbai, ruošiamasi asfaltavimui

2025 12 02
Seimas po svarstymo pasisakė už Romuvos pripažinimą
Lietuvoje

Renkami parašai rezoliucijai, pripažinsiančiai hibridinę ataką prieš Lietuvą

2025 12 02
Pinigai
Lietuvoje

Lietuvai – apie 118 mln. civilinei saugai ir teisingumo sistemos plėtrai

2025 12 02
Atminimo lenta
Lietuvoje

Vilniuje atidengta atminimo lenta su Vokietijos kanclerio žodžiais

2025 12 02
A. Rusteika. Balionų isterija – priedanga politinei aferai
Lietuvoje

Dėl Baltarusijos hibridinių atakų Lietuva ragina ES imtis ryžtingų priemonių

2025 12 02
TV bokštas
Gamta ir žmogus

Gruodį Vilniaus TV bokštas sužibs „Maltiečių sriubos” spalvomis

2025 12 02

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • GINTARAS apie Sukčiai „susidomėjo“ pensijų reforma
  • Candace Owens apie R. Armaitis. Kovai už teisę gyventi nereikia leidimo. Tik drąsos
  • Candace Owens apie R. Armaitis. Kovai už teisę gyventi nereikia leidimo. Tik drąsos
  • Michailas Velleris apie A. Medalinskas. Taika per verslą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Penkios valandos už uždarų durų: ką atskleidė Putino, Vitkofo ir Kušnerio derybos Kremliuje
  • Tiesos saugotojas: atminimo vakaras, skirtas Albinui Kentrai
  • Kaip paversti svetainę miegamuoju ir vis tiek išlaikyti stilių?
  • Kada verta atnaujinti seną oro kompresorių?

Kiti Straipsniai

Kodėl lietuviai miega ant sofų-lovų

Kodėl lietuviai miega ant sofų-lovų?

2025 12 02
Sausų alaus mielių nauda- odai, nervams ir cholesteroliui

Sausų alaus mielių nauda: odai, nervams ir cholesteroliui

2025 12 02
Sužeidimas, trauma

Netektas darbingumas: ką padengtų valstybė ir kiek reikėtų santaupų?

2025 12 01
Lašiša

Taip pagamintos lašišos tikriausiai dar neragavote

2025 11 30
Avokadai

Avokadai: nuo įdarytų puselių iki sotaus sumuštinio

2025 11 30
Vaisiai

Geriausi natūralūs vitamino C šaltiniai – kokie jie?

2025 11 29
Ličiai

Egzotiškas vaisius, tinkantis ne tik desertams

2025 11 29
Termometras, vaistai

Jei vaistų reikia čia ir dabar

2025 11 29
Bananai

Bananai – nėra tik užkandis

2025 11 29
Defibliriatorius

SAM siūlo plėsti viešai prieinamų defibriliatorių tinklą

2025 11 28

Skaitytojų nuomonės:

  • GINTARAS apie Sukčiai „susidomėjo“ pensijų reforma
  • Candace Owens apie R. Armaitis. Kovai už teisę gyventi nereikia leidimo. Tik drąsos
  • Candace Owens apie R. Armaitis. Kovai už teisę gyventi nereikia leidimo. Tik drąsos
  • Michailas Velleris apie A. Medalinskas. Taika per verslą
  • Rimgaudas apie A. Medalinskas. Kaip išspręsti Lukašenkos balionų problemą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Panevėžyje kuriasi įdomūs kultūros centrai

Panevėžyje kuriasi įdomūs kultūros centrai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai