Kaip reikėtų šaldyti uogas, norint ilgiau išsaugoti jų skonines savybes bei vitaminus? (0)

pixabay.com nuotr.

pixabay.com nuotr.

Užšaldymas – tai patogiausias būdas išsaugoti uogų mitybinę vertę. Užšaldyti ir laikyti uogas reikia ne mažesnėje kaip minus 18 ºC temperatūroje. Svarbi taisyklė – užšaldyti kuo greičiau.

Patogiausia nuplautas ir nusausintas uogas paskleisti šaldiklyje plonu sluoksniu, o po 30 min. suberti į tam skirtą maišelį ar dėžutę. Kai užšaldomas plonas sluoksnis, t. y. greitai, vandens molekulių kristalizacija vyksta lėtai, nesuplėšo ląstelių, todėl atšildytos uogos lieka sveikos, tinka puošimui.

Nepatariama į šaldiklį dėti dėžučių ar maišelių su kambario temperatūros produktais, nes kol indelyje uogos sušals, praeis maždaug para, o dėl sparčios vandens molekulių kristalizacijos uogos sušals į gumulą. Kai norėsite atšildyti, praras savo formą. Užšaldant 1–4 ºC temperatūroje, ląstelėse susidaro stambūs vandens kristalai, suardomos ląstelių sienelės, prastėja gaminio mitybinė vertė.

Visiškai sušaldytas uogas patogiausia laikyti hermetiškai uždaruose induose, polietileno ar folijos pakuotėse. Prieš užsandarinant pakuotę, būtina iš jos išspausti orą bei palikti 1 cm tarpą galimam išsiplėtimui. Užšaldymui tinka visos uogos, tačiau jos turi būti perrinktos, sveikos. Minkštosios uogos – žemuogės, braškės, avietės, gervuogės, mėlynės šaldomos neplautos.

Atšildant uogas svarbu laikytis pagrindinės taisyklės: atšildyti jų tiek, kiek planuojama suvartoti per kartą. Pakartotinai užšaldyti jau atšilusių uogų neleidžiama, nes atšildžius pagreitėja mikrobiologiniai procesai, tokie gaminiai gali tapti nesaugūs. Atšildymas gali būti vykdomas originalioje pakuotėje laikant šaldytuve, be to, galima pasinaudoti ir mikrobangų krosnelės atšildymo funkcija ar atšildyti laikant kambario temperatūroje. Šaldytos uogos turėtų būti suvartojamos per sezoną iki kitų metų derliaus.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Įvairenybės, Visi įrašai | Žymos: , , , , , .
Screenshot_2020-08-04 Redaguoti puslapį ‹ Alkas lt — WordPress
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: