Vartojantys daug cukraus, kelia grėsmę savo sveikatai (0)

pixabay.org nuotr.

pixabay.org nuotr.

Mokslininkai gausų įvairių cukrų vartojimą sieja su širdies ir kraujagyslių ligomis, sumažėjusiu imunitetu, vėžiu, smegenų insultu, diabetu, antsvoriu, virškinimo sutrikimais, dantų ėduonimi, todėl sveikos mitybos specialistai pataria kuo mažiau vartoti daug cukrų turinčių gaminių.

Taigi, jei vartojate tokius gaminius, pagalvokite apie pasekmes sveikatai, primena Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). O ar žinote, kaip pasirinkti maisto gaminius, kad cukrų juose būtų mažiau?

Skanu, bet nesveika

Cukrūs tai monosacharidai ir disacharidai, esantys maisto gaminiuose. O pridėtiniai cukrūs − tai gėrimo ar patiekalo gamybos metu įdėta sacharozė, fruktozė, gliukozė, gliukozės sirupas, fruktozės sirupas, gliukozės-fruktozės sirupas ir kitų formų monosacharidai bei disacharidai, taip pat cukrūs, esantys meduje, sirupuose, vaisių sultyse ir vaisių sulčių koncentratuose.

Ši maisto medžiaga ne tik tiekia  mums energiją arba kalorijas, bet ir suteikia maistui saldų skonį. Kai kraujyje padidėja cukraus kiekis, stimuliuojama nervų sistema, trumpam gali pagerėti nuotaika, žmogus jaučia malonumą. Tikriausiai todėl žmonės taip mėgsta saldžius gaminius, kurių vartojimui palaipsniui atsiranda priklausomybė.  Beveik visi maisto gaminiai, išskyrus gyvūninės kilmės, turi cukrų, todėl, maitindamiesi kaip dabar, Lietuvos gyventojai jų kas dieną gauna vidutiniškai 22 proc. daugiau nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Vaikai suvartoja dar daugiau – kai kurių tyrimų duomenimis, net iki 400 proc., lyginant su norma.

„Tačiau dėl mažo fizinio aktyvumo mūsų organizmas nepajėgia panaudoti tokio didelio cukrų kiekio, gaunamo su maistu, todėl dalis nepanaudotos energijos virsta riebalais ir kaupiasi jame. Prie gausaus gaminių saldinimo daug prisideda maisto pramonė, todėl SAM iniciatyva neseniai buvo pasirašytas susitarimas su grupe įmonių – maisto gaminių  gamintojų dėl cukraus kiekio jų gaminiuose, visų pirma, skirtuose vaikams, mažinimo. Tikimės, kad neilgai trukus Lietuvos rinkoje atsiras daugiau nesaldžių, sveikatai palankių maisto gaminių – sulčių gėrimų, gaiviųjų gėrimų, konditerijos bei duonos ir kitų gaminių“, – pasakoja SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas dr. Almantas Kranauskas.

Kur kiek cukraus įdėta

Su maistu per parą turėtume gauti ne daugiau kaip 50 g cukrų, arba ne daugiau kaip 10 proc. paros maisto davinio energinės vertės, o Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja siekti, kad šis kiekis sumažėtų perpus ir neviršytų 25 g arba 5 arbatinių šaukštelių per parą, įskaitant esantį visuose gaminiuose.

1 saldainis gali turėti vidutiniškai 7–8 g arba apie 1,5 arbatinio šaukštelio cukrų, o kadangi jo yra ir kitur, nepastebėsite kaip pasieksite ir viršysite paros normą, jei negyvensite aktyviai.

Dauguma vaisių, uogų bei daržovių turi nemažai cukrų, bet jie nedaro žalos organizmui, nes šie gaminiai turi daug skaidulinių medžiagų, kurių dėka lėčiau vyksta cukrų įsisavinimas ir organizmui neprireikia jų versti riebalais. Be to, juose yra vitaminų, mineralinių ir kitų organizmui reikalingų medžiagų. Tačiau kadangi vaisių sultys skaidulinių medžiagų praktiškai neturi ir cukrūs iš jų greit patenka į kraują bei verčiami riebalais, jos nelaikomos tokiomis naudingomis kaip vaisiai. Todėl sulčių verčiau negerti kartu su kitu maistu.

Norint sužinoti, ar į maisto gaminį papildomai įdėta cukraus arba kiek jame iš viso yra cukrų, reikėtų skaityti maisto gaminių etiketes ir žiūrėti, ar sudedamųjų dalių sąraše įrašyta „cukrus“, „gliukozė“, „fruktozė“, „gliukozės sirupas“ ir pan., ir kiek cukrų yra 100 g gaminio.

„Jei maisto gaminio etiketėje užrašyta „mažai cukrų“, vadinasi, 100 g kieto gaminio yra ne daugiau kaip 5 g arba 100 ml skysto gaminio yra ne daugiau 2,5 g cukrų, o jei į gaminį nebuvo įdėta jokių cukrų, taip ir rašoma – „nepridėta cukrų“. Tačiau, jei maisto gaminyje savaime yra cukrų, šalia gali būti nurodyta „gaminių sudėtyje yra natūralių cukrų“, – aiškina Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro (SMLPC) Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėja dr. Roma Bartkevičiūtė.

SAM bei SMLPC pataria rinktis maisto gaminius, pažymėtus „Rakto skylutės“ simboliu. Juose yra įdėta mažiau cukrų (taip pat druskos ir riebalų), lyginant su kitais  tos pačios rūšies maisto gaminiais.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *