Trečiadienis, 16 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip apsaugoti duoną nuo kandžių?

www.alkas.lt
2018-10-03 17:17:27
0
Kaip apsaugoti duoną nuo kandžių?

zenpr.lt nuotr.

zenpr.lt nuotr.
zenpr.lt nuotr.

Dėl ypatingai šiltos vasaros, specialistai įspėja apie maistinių kandžių populiacijos pagausėjimą: kandys migruoja į žmonių gyvenamas patalpas, kur ieško sau tinkamo maisto bei tinkamų vietų dėti kaušinius. Jos veisiasi tokiuose biriuose gaminiuose kaip miltai, kruopos ar net daugelio namuose sutinkamuose duonos gaminiuose. Kaip nuo to apsisaugoti ir tinkamai laikyti maisto produktus, pataria kepyklų gamybos ir tiekimo direktorė Zita Petkevičienė.

Kaip teigia kenkėjų kontrolės biologas Liutauras Grigaliūnas, dėl neįprastai šiltos vasaros, kuri ganėtinai užsitęsė, šiuo metu pastebimas maistinių kandžių suaktyvėjimas, nes šilti orai turėjo įtakos kandžių veisimosi ciklui. Kuo šiltesni orai, tuo greičiau maistinės kandys vystosi.

Maistinės kandys maitinasi ir voratinkliais bei išnaromis teršia miltus, grūdus ar sėklas, riešutus, džiovintus vaisius, arbatžoles, makaronus, o taip pat daugelio lietuvių šeimose sutinkamą duoną bei kepinius. Pastebėjus kandis namuose, būtina surasti jų veisimosi židinį ir išvalyti bei dezinfekuoti spinteles. Taip pat svarbu žinoti svarbiausias prevencines priemones.

Zita Petkevičienė pabrėžia, kad pagrindinė priemonė duonos gaminių apsaugojimui nuo kandžių – duonos laikymas tinkamoje pakuotėje ir sandarioje duoninėje.

„Dar prie gaminių lentynos atkreipkite dėmesį į duonos pakuotę – prieš perkant duonos produktus patikrinkite, ar įpakavimas nepažeistas. Tokiu atveju būsite tikri, kad ten nepateko kokių nepageidaujamų parazitų. Parsinešę duoną iš parduotuvės, ją laikykite originalioje pakuotėje – polietilenas ar popierius apsaugos duoną nuo dulkių, drėgmės ir kitų išorinių pavojų. Taip pat neužlaikykite namie duonos per ilgai, kai pasibaigia jos galiojimas – kuo ši šviežesnė, tuo mažesnė tikimybė duonoje rasti nepageidaujamų radinių“, – teigia  Z. Petkevičienė.

Jeigu duona yra laikoma jau kandimis užkrėstoje aplinkoje, tada parazitas gali patekti į gaminį, įsigrauždamas per pakuotę. Tačiau jeigu duona bus laikoma sandarioje duoninėje, kur nuolat palaikoma švara – kandys neturėtų patekti į produktą. Todėl „Fazer Bakery Baltic“ atstovė pataria duoninę reguliariai valyti. 

Patraukliausia kandims – sudžiuvusi duona

Anot biologo L. Grigaliūno, patraukliausia kandims – jau kiek sudžiuvusi ir pastovėjusi duona.

„Visai šviežia ar vos kelių dienų duona nebus patraukli kandims dėl savo drėgmės. Kandys pagal savo biologiją mėgsta pastovėjusius, tikrai ne pirmo šviežumo gaminius. Jie labiau linkę maitintis kietais produktais, jiems patinka viskas, kas yra biru bei sausa. Todėl reikėtų itin atkreipti dėmesį į duonos šviežumą, kad ši ilgai spintelėje neužsilaikytų“, – teigia L. Grigaliūnas.

Z. Petkevičienė pritardama teigia, kad pagrindinė duonos prevencija nuo kandžių – suvartojimas ją dar šviežią ir minkštą.

„Šiais laikais vis daugiau žmonių gyvena vieni, namų ūkių sudėtis mažėja, tad dažna šeima nespėja suvalgyti didelio duonos kepalo iki jam sugendant ar sudžiūvant. Tam, kad turima duona nespėtų pasenti ar tapti kandžių taikiniu, visų pirma reiktų gerai pagalvoti, kiek duonos pajėgsite suvartoti. Jeigu matote, kad tradiciniai duonos kepalai jūsų namuose nespėja būti suvalgomi ir sudžiūva ar sugenda, rinkitės mažesnes pakuotes – taip visada galėsite mėgautis šviežia ir minkšta duona, nereikės maisto išmesti“, – pataria Z. Petkevičienė.

Kitas nemalonumas – grybelis ar pelėsis

Tačiau kandys – ne vieninteliai nemalonumai, kurie gresia prasidėjus šaltajam sezonui. Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančios drėgmės dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudenį labiau šildomi ir mažiau vėdinami namai sukuria pelėsiui tinkamesnę terpę.

„Mūsų kepyklos atliktų tyrimų metu paaiškėjo, kad pelėsiui veistis geriausia temperatūra yra apie 30–35 laipsnius. Tačiau paprastai kambario temperatūra būna 20–25 laipsniai, tad tinkamai laikant duoną, pelėsis veistis neturėtų. Pelėsio plitimui įtaką daro ir sąlyginai aukšta patalpos drėgmė, todėl nepamirškite užtikrinti, kad duona būtų laikoma kuo sausesnėje vietoje, negautų tiesioginių saulės spindulių“, – teigia Z. Petkevičienė.

Anot Z. Petkevičienės, jeigu pastebėjote pirmąsias pelėsio užuominas ant duonos, neužtenka pelėsio nupjauti ir tikėtis, kad likusi duona yra nepažeista. Nors dažnai pašalinus pelėsį likusi gaminio dalis atrodo sveika ir tinkama vartoti, tokį gaminį patartina išmesti. Tokias atvejais pelėsis greičiausiai jau būna išplitęs visame kepale.

Ji pabrėžia, kad nors kai kurie žmonės duoną laiko šaldytuve, taip pagreitinamas duonos senėjimo procesas. Nors tai padeda išvengti pelėsio, reikėtų atkreipti dėmesį, kad laikant šaldytuve, duona praranda savo skonines savybes, tampa kietesnė, lengviau trupa.

Z. Petkevičienė sako, kad tinkamos gaminių laikymo sąlygos ir greitas jų suvartojimas garantuos, kad visada valgysite šviežią ir skanią duoną bei kitus maisto produktus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip neapsigauti renkantis duoną?
  2. Nepelnytai pamiršta: kodėl ant savo stalo tradicinę duoną turėtume dėti dažniau
  3. Kokią duoną rinktis metant svorį?
  4. Kodėl ne visi gali valgyti duoną?
  5. Namuose kepta duona – ne tik maistas. Tai – šeimos papročių puoselėjimas
  6. 2019 m. Taikos duona bus kepama Lietuvoje
  7. Kaip nepasimesti tarp salotų įvairovės?
  8. Kaip išvengti botulizmo?
  9. Kaip vartoti valgomąjį bobausį?
  10. Kaip kovoti su maistinėmis kandimis?
  11. Kaip gydytis nealinant kūno?
  12. 10 patarimų moksleiviams kaip sveikai maitintis
  13. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  14. Kaip per karščius išvengti apsinuodijimo maistu?
  15. Kur susikaupia daugiausia kancerogeno akrilamido ir kaip jo išvengti?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Protokolo pasirašymas
Lietuvoje

VRM ir Vilniaus savivaldybė stiprina bendradarbiavimą

2025 07 15
Emocijos, kompiuteris
Lietuvoje

Programišiai atakuoja 1,5 karto aktyviau nei pernai

2025 07 15
Piniginė, pinigai
Lietuvoje

Lietuvoje – vartojimo paskolų bumas

2025 07 15
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Susisiekimo ministerija patvirtino pokyčių planą

2025 07 15
Žemės ūkis | zum.lrv.lt
Lietuvoje

Numatomas rekordinis ekologinės gamybos augimas

2025 07 15
Žalioji energetika
Lietuvoje

Lietuva stiprina kritinę energetinės infrastruktūros apsaugą

2025 07 15
Raminta Popovienė
Lietuvoje

Liberalams švietimo ministrė nesugebėjo paaiškinti, kaip taisys egzaminų tvarką

2025 07 15
Vaistai
Lietuvoje

Atostogaujantiems nelikti be vaistų padės nuotolinė prekyba

2025 07 15

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • ... apie Vyriausybė nutarė iš dirbančių ukrainiečių nereikalauti valstybinės kalbos mokėjimo
  • jo apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jo apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip išsirinkti anglų kalbos kursus, kurie tikrai duoda rezultatų?
  • Žymėjimo sprendimai siaurose ar nestandartinėse aikštelėse
  • L. Kalėdienė. Žalgiris šiandien
  • D. Kuolys. Nusiginklavimas (III)

Kiti Straipsniai

Vaikai

Atostogos vaikams – vasaros iššūkis tėvams

2025 07 14
Alergija

Alergijos vis labiau jaunėja ir dažnėja

2025 07 14
Sveikata

Auga nutukimu sergančių vaikų hipertenzijos banga

2025 07 13
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Veidas, oda

Kas labiausiai kenkia mūsų apsauginiam odos sluoksniui?

2025 07 12
Vanduo | newsgroup.org.uk nuotr.

Kas išduoda skysčių trūkumą ir kaip sau padėti?

2025 07 12
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Pinigai, biudžetas | pixabay.com, Bru-nO nuotr.

SAM: medikų algos per 9 metus išaugo tris kartus

2025 07 11

Skaitytojų nuomonės:

  • ... apie Vyriausybė nutarė iš dirbančių ukrainiečių nereikalauti valstybinės kalbos mokėjimo
  • jo apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jo apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • skt. apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Andrejus Gaidamavičius | Asmeninė nuotr.

A. Gaidamavičius. Spalio 13-oji – diena iškirstai Labanoro giriai apverkti

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai