Pirmadienis, 21 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Visi įrašai

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

www.alkas.lt
2025-06-22 16:57:00
0
Mėsa

Mėsa | pixabay.com, Miriangil nuotr.

Daugeliui žmonių kepsniai – ne tik šiltų orų pramoga, bet ir galimybė išbandyti save virtuvėje, ieškant naujų skonių. Nors tradiciškai ant grotelių dažniausiai keliauja kiauliena ar vištiena, vis daugiau žmonių ieško įvairovės – išbando kitokias mėsos rūšis, pavyzdžiui, jautieną. Neretai jautiena vis dar laikoma sudėtingai paruošiama mėsa, tačiau tinkamai ją pasirinkus ir kepant laikantis kelių pagrindinių taisyklių, ji gali tapti vienu didžiausių jūsų atradimų.

Ūkininkas ir el. parduotuvės „Jaučio namai“ savininkas Ignas Čerkauskas dalijasi, jog pastaruosius metus galima pastebėti tendenciją, kad vis daugiau lietuvių ne tik išbando, bet ir prisijaukina jautieną.

„Tokio pokyčio priežastis gana paprasta – ūkiai ir jautieną parduodančios įmonės pradėjo tiekti kokybišką mėsą. Jeigu dar prieš dešimtmetį būdavo galima įsigyti penkias standartines skirtingas jaučio dalis, šiuo metu jų skaičius siekia 28. Kiekviena dalis yra skirta skirtingiems patiekalams ir paruošimo būdams, tuomet geriausiai atsiskleidžia jautienos skonis ir subtilybės“, – sako I. Čerkauskas.

Kepsnių pažiba – didkepsnis

Pastaraisiais metais vartotojai vis dažniau domisi skirtingais jautienos pjūviais, jų tinkamumu kepimui ir skoninėmis savybėmis. Anot I. Čerkausko, ši mėsa turi kuo nustebinti net ir patyrusius kepsnių mėgėjus.

„Jautiena yra viena iš įvairiausių mėsos rūšių – ji pasižymi didele pjautinių struktūrų ir skonių įvairove, kurios nerasime kitose mėsose. Skonio prasme ji ryškiai skiriasi nuo kiaulienos – jautiena turi savo stiprų, atpažįstamą charakterį“, – pasakoja ūkininkas.

Nors jautienos panaudojimo galimybės itin plačios, pasak el. parduotuvės „Jaučio namai“ bendrasavininkės Oksanos Čerkauskienės, jautiena populiari ir garsi didkepsniais. Šiam patiekalui dažniausiai renkamasi jautienos nugarinė, dar vadinama antrekotu.

„Kalbant apie didkepsnius, dažniausiai yra išskiriamos trys pagrindinės, aukščiausios klasės jautienos dalys: išpjova, antrekotas ir nugarinė. Tai brangiausi pjūviai, idealiai tinkantys kepsniams. Visos kitos jautienos dalys, tokios kaip sprandinė, mentė ar krūtininė, dažniau naudojamos troškiniams. Taip pat yra ir vadinamoji vidutinė klasė – kai kurios kumpio ar kitos dalys, kurios, priklausomai nuo paruošimo, gali tikti tiek kepimui, tiek troškinimui“, – pasakoja O. Čerkauskienė.

Kokybiška mėsa – pagrindinis skanaus didkepsnio akcentas

Nors jautienos didkepsnis dažnam gali skambėti kaip sudėtingai pagaminamas, tik restoranuose tinkamai paruoštas patiekalas, O. Čerkauskienės teigimu, šios mėsos paruošimas nereikalauja nei daugybės ingredientų, nei laiko.

„Pats svarbiausias dalykas ruošiant didkepsnį – jautienos kokybė. Jei mėsa brandinta tinkamai, jos nereikia ypatingai apdoroti ar ruošti iš anksto. Pakanka, kad prieš kepant jautiena pusvalandį ar valandą pastovėtų kambario temperatūroje, o tada pagardinti druska, pipirais, baziliku, čiobreliu, alyvuogių aliejumi ar sviestu. Labai svarbu žinoti, kad kokybiškos jautienos nereikėtų marinuoti, jei norime išraiškingo ir tikro mėsos skonio“, – teigia O. Čerkauskienė.

Šiandien norint įsigyti kokybiškos ir skanios jautienos nereikia skirti laiko ypatingoms paieškoms – viską galima patogiai užsisakyti internetu. „Jaučio namai“ mėsa pristatoma tiesiai į namus, o jos šviežumą transportavimo metu užtikrina speciali temperatūrinio režimo paslauga „DPD Fresh“.

„Jautienai ypač svarbu išlaikyti tinkamą temperatūrą visos logistikos grandinės metu – nuo sandėliavimo iki pristatymo. Net ir nedidelis nukrypimas gali paveikti mėsos kokybę, skonį ar tekstūrą. Būtent „DPD Fresh“ padeda ne tik užtikrinti, kad jautiena būtų prieinama kiekvienam, bet ir būtų gabenama pastoviame temperatūriniame režime“, – tvirtina I. Čerkauskas.

Svarbiausia tinkamai iškepti

Pasak I. Čerkausko, viena pagrindinių klaidų, ruošiant jautienos didkepsnį – mėsos perkepimas.

„Jautienos kepimas reikalauja praktikos – dažnai iš pirmo karto nepavyksta, todėl žmonės nusivilia manydami, kad pati mėsa yra nekokybiška. Svarbu žinoti, kad jautiena neturi būti perkepta, ji turi likti sultinga: svarbu laiku ją nuimti nuo ugnies ir trumpai palaikyti, kad atsiskleistų skonis ir išsiskirtų sultys. patariama naudoti mėsos termometrą – ideali jautienos vidinė temperatūra yra apie 55-60 laipsnių. Tai padeda išvengti perkepimo ir leidžia greičiau įgyti reikiamų įgūdžių“, – teigia „Jaučio namai“ savininkas.

„Jaučio namai“ savininkai dalijasi išsamiu receptu, kaip paruošti tobulą jautienos didkepsnį, kuris puikiai tiks griliui:

Reikės:

200-250 g jautienos antrekotas;

1 šakelė rozmarino,

Druska, pipirai, alyvuogių aliejus.

Paruošimas:

Pirmiausia reikia labai gerai įkaitinti grilių, mėsą ištepti aliejumi, pabarstyti druska bei pipirais iš abiejų pusių. Tuomet paruoštą mėsą dėti į įkaitinti grilių ir kiekvieną pusę kepti pagal norimą mėsos iškepimo lygį. Kad geriausiai atsiskleistų mėsos skonis, rekomenduojama jautienos didkepsnį kepti iki vidutinio lygio, tai reiškia, po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės.

Kai didkepsnis bus jau beveik iškepęs, po juo padėkite rozmarino šakelę – tai suteiks kepsniui aromato. Praėjus kepimo laikui, didkepsnį nedelsiant nuimkite nuo grilio, padėkite ant pjaustymo lentelės, suvyniokite į foliją ir leiskite 2 minutes „pailsėti“, jog mėsos viduje susidariusios sultys tolygiai pasiskirstytų.

Praėjus šiam laikui pabarstykite druska bei pipirais ir tiekite.

Parengta Pagal DPD pranešimą

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?
  2. Kiauliena išlieka mėgstamiausia kepsnių mėsa
  3. Kaip atskirti šviežią jautieną ir ką rinktis?
  4. Geriausios kepsnių draugės – daržovės
  5. Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai
  6. Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių
  7. Lietuviška jautiena pasiekė Japoniją
  8. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  9. Kepsnių metas įsibėgėja: draudikai primena apie pavojus
  10. Kaip išsirinkti tinkamą kepsninę?
  11. Kepant mėsą svarbu nepamiršti trijų taisyklių
  12. Kad šašlykai būtų sultingi, minkšti ir viliotų kvapu

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Agnė Bilotaitė
Lietuvoje

Dėl ministro veiksmų A. Bilotautė kreipėsi į STT ir prokuratūrą

2025 07 21
Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Rimvydas apie Saulės energija galima naudotis ir bute
  • Rimvydas apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Dėl ministro veiksmų A. Bilotautė kreipėsi į STT ir prokuratūrą
  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • juras apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Rimvydas apie Saulės energija galima naudotis ir bute
  • Rimvydas apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
  • Rimvydas apie A. Medalinskas. D. Trampo pažadai: viltys, rūkas ir ir leidimas dar 50 dienų daužyti Ukrainą?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Viešai nutekėjo net 16 mlrd. paskyrų duomenų: kaip apsisaugoti? | Freepik.com nuotr.

Pasaulis sujudęs dėl rekordinio duomenų nutekėjimo: didelė tikimybė, kad tarp jų yra ir Lietuvos gyventojų duomenys

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai