Pirmadienis, 21 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Keli kopūstai – visos savaitės patiekalams

www.alkas.lt
2024-09-22 10:32:00
0
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Keičiantis metų laikams kartu viena kitą keičia ir daržovės, tačiau kai kurias jų galima valgyti ištisus metus. Viena tokių – dėl itin patrauklios kainos, naudos sveikatai ir plataus panaudojimo vertinamas baltagūžis kopūstas. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai siūlo iš šios nė pusę euro nekainuojančios daržovės gaminti sriubas, salotas, kepti blynus, kepsnius ar net marinuoti kopūstus žiemai.

Anot mitybos specialistų, kopūstas – ne tik itin universali ir pigi daržovė, bet ir ypač naudinga sveikatai, atšalus orams. Šaltuoju metų laikotarpiu didėjant sergamumui peršalimo ligomis, patiekalai iš šviežių baltagūžių kopūstų padeda sustiprinti imunitetą ir apsisaugoti nuo dalies užkrečiamųjų ligų.

Negana to, kopūste esantys vitaminai C ir A bei antioksidantai turi priešuždegiminių savybių, padeda mažinti tikimybę susirgti ūmiomis ir lėtinėmis ligomis. Ši daržovė taip pat yra ir mažai kaloringa bei turi sotumo jausmą suteikiančių skaidulų. Kopūsto naudą akcentuodavo ir senoliai, kurie sutrikus virškinimui virdavo kopūstų sriubą, o šią daržovę naudodavo net ir sumušimų gydymui.

Kelių kopūstai užteks ilgam

Kopūsto naudą vertina ir kulinarijos meistrai, mat jis – neabejotinai viena universaliausių ir plačiausiai panaudojamų daržovių. „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė taip pat sutinka, kad iš kopūsto galima virti sriubas, gaminti salotas, troškinius bei kitus patiekalus ir naudoti kaip garnyrą, ar kaip pagrindinį patiekalą.

„Dėl skirtingų šios daržovės paruošimo būdų, įvairiais, kartais net netikėtais patiekalais iš kopūstų galima stebinti nuolat. Kai tiek daug naudų, o laikymui nereikia jokių ypatingų sąlygų ir kaina – išties maža, nestebina, kad šviežias baltagūžis kopūstas dažnai atsiranda ant šalies gyventojų valgomojo stalo: per metus jų parduodame daugiau nei 2,5 mln., o ši prekė patenka į mūsų pirkėjų mėgstamiausių daržovių dešimtuką“, – sako prekybos tinklo atstovė.

Be to, I. Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad atvėsus orams dalis pirkėjų kopūstus perka gausiau, mat pasirūpinę didesniu kiekiu jie konservuoja šią daržovę žiemai. „Švieži baltagūžiai kopūstai daugelio pamėgti ir dėl to, kad jie – itin gardūs ir marinuoti, ir rauginti. Pavyzdžiui, korėjietiški fermentuoti kopūstai – kimčiai – dar visai neseniai buvo mėgstami tik siaurame rate tautiečių, o štai dabar jie pastebimi ir populiarėja vis labiau“, – priduria ji ir dalijasi penkiais „Maximos“ kulinarijos meistrų receptais.

Soti ir sušildanti kopūstų sriuba su avinžirniais

Reikės:

  • 1 vnt. didelio šviežio baltagūžio kopūsto;

  • 1 vnt. didelio svogūno;

  • 1 vnt. didelės morkos;

  • 2 vnt. salierų stiebų;

  • 2 vnt. bulvių;

  • 2 v. š. aliejaus;

  • 2 vnt. didesnių česnako skiltelių;

  • 1,7 l daržovių sultinio;

  • 400 g avinžirnių;

  • grietinės patiekimui;

  • rozmarino, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas. Į puodą su įkaitintu aliejumi suberkite susmulkintą svogūną, morką, bulves ir saliero stiebus, apibarstykite pagal skonį druska bei pipirais ir pakepinkite, kol daržovės suminkštės (apie 15 minučių). Suberkite susmulkintą kopūstą ir pakepkite dar 5 minutes. Sumaišykite su susmulkintu česnaku ir rozmarinu bei dar šiek tiek pakepinkite.

Supilkite į puodą daržovių sultinį, užvirinkite ir neuždengę virkite apie 20 minučių, tada suberkite avinžirnius ir pavirkite dar 10 minučių. Galiausiai pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais, o patiekus – traškia duona ir grietine pagal skonį.

Kopūstų kepsniai

Šiam paprastam, pigiam ir sočiam receptui reikės:

  • 1 vnt. vidutinio dydžio šviežio baltagūžio kopūsto;

  • 2 šaukštų aliejaus;

  • 2 skilt. smulkinto česnako;

  • druskos ir pipirų (pagal skonį);

  • citrinos skiltelės ir grietinės patiekimui.

Gaminimas. Nuėmę išorinius kopūsto lapus jį supjaustykite 2,5 cm storio riekėmis. Sudėkite jas vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.

Mažame dubenėlyje sumaišykite aliejų, druską ir smulkiai susmulkintą česnaką (galima naudoti ir česnako miltelius). Pusę gauto mišinio patepkite ant kopūstų kepsnių ir skardą šaukite į iki 220 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę kepti apie 30–40 minučių. Įpusėjus šiam laikui, atsargiai apverskite kopūstų riekes ir patepkite likusiu mišiniu.

Iškepus kepsniams pagardinkite juos druska ir pipirais pagal skonį. Patiekite su citrinos skiltele ir grietine.

Kopūstų pyragas

Jam reikės:

  • pusės vidutinio dydžio šviežio baltagūžio kopūsto;

  • 1 vnt. vidutinio svogūno;

  • 3 vnt. kiaušinių;

  • 80 g kvietinių miltų;

  • šaukšto aliejaus kepimui;

  • druskos, juodųjų pipirų, šviežių petražolių, grietinės (pagal skonį).

Gaminimas. Smulkiai supjaustykite ir sudėkite kopūstus bei svogūnus į didelį dubenį, pagal skonį pridėkite petražolių, druskos ir pipirų bei išmaišykite. Suplakite ir į dubenį supilkite kiaušinius bei viską sumaišykite į vieną masę. Tą patį pakartokite subėrę miltus.

Keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų ir į ją sudėkite gautą mišinį. Mentele suformuokite pyrago formą. Keptuvę uždenkite ir kepkite apie 10 minučių, kol apačia gražiai apskrus. Tuomet apverskite pyragą ir dar pakepkite maždaug 7 minutes.

Prieš patiekdami pyragą papuoškite jį petražolėmis, pagardinkite grietine ir skanaukite su visa šeima.

Vištienos sumuštiniai su marinuotis kopūstais

Šiam patiekalui reikės:

  • 1 vnt. mažos šviežio baltagūžio kopūsto galvos;

  • 2 vnt. vidutinių svogūnų;

  • 360 ml vandens;

  • 120 ml ryžių ar baltojo acto;

  • 50 g cukraus;

  • 2 šaukštų druskos;

  • 1 vnt. vidutinės aitriosios paprikos;

  • šviežių čiobrelių šakelių;

  • 1 litro talpos stiklainio;

  • 1 vištienos krūtinėlės;

  • kepalo duonos;

  • 60 ml majonezo.

Gaminimas. Dideliame puode sumaišytą vandenį, actą, cukrų ir druską. Užvirinkite kaitinant ant vidutinės ugnies, sudėkite susmulkintus kopūstus, svogūnus ir aitriąją papriką. Daržovės turi būti visiškai apsemtos.

Puodą nuimkite nuo ugnies, gerai išmaišykite ir palikite atvėsti. Gautą mišinį pagardinkite čiobreliais ir supilkite į 1 litro talpos stiklainį. Jį uždenkite ir bent 24 valandoms įdėkite į šaldytuvą. Čia galite pasitelkti fantaziją – įmaišyti apelsino žievelių, aitriųjų paprikų ar net garstyčių.

Paruošę marinuotus kopūstus, juostelėmis susmulkinkite vištienos krūtinėlę ir ją iškepkite keptuvėje. Supjaustykite duoną riekelėmis, užtepkite majonezu, uždėkite vištieną, marinuotus kopūstus ir mėgaukitės.

Kimčiai

Reikės:

  • 1 didelio šviežio baltagūžio kopūsto;

  • 70–80 g druskos;

  • 300 g morkų arba ridikų;

  • 1 pundelio svogūnų laiškų;

  • 1 šaukšto pjaustyto imbiero;

  • 6 skiltelių česnako;

  • 2–6 šaukštų korėjietiškų aitriųjų paprikų miltelių (pagal skonį);

  • 2 šaukštų žuvies padažo;

  • 2 a. š. cukraus.

Gaminimas. Baltagūžį kopūstą perpjaukite į 4 dalis arba stambiai supjaustykite. Kopūstus sumaišykite su druska, užpilkite drungnu vandeniu ir švelniai pamaišykite, kol druska ištirps. Taip kopūstą laikykite 3–5 val.

Tuomet kopūstą ištraukite iš sūrymo ir nuplaukite po tekančiu, šaltu vandeniu. Ridikus arba morkas supjaustykite smulkiomis lazdelėmis. Svogūnus, česnakus, cukrų ir imbiero šaknį sutrinkite grūstuve arba maisto smulkintuvu iki tirštos konsistencijos. Paruoštą masę įmasažuokite į daržoves, viską gerai išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų. Spausdami kimčius, sudėkite juos į švarų stiklainį ir palikite fermentuotis kambario temperatūroje.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kopūstai ir bulvės ne tik balandėliams
  2. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  3. Įprasti baltagūžiai kopūstai – naujai
  4. Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai
  5. 5 būdai panaudoti kūčiukus naujiems patiekalams
  6. Rauginti kopūstai geriau už madingus vitaminus
  7. Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų
  8. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  9. Keli būdai, kaip visai lengvai paruošti stintas
  10. Visos skardos patiekalų užteks ir kaimynams
  11. Pankoliai: visos dalys labai maistingos
  12. Neturintiems laiko – šviežių kopūstų „lazanija“
  13. Įprastą kopūstą išbandykite neįprastai
  14. Paprikų patiekalai – ir visavalgiams, ir vegetarams
  15. Morkos svarbios ne tik mūsų regai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Z.ŠLIČYTĖ apie ... apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Saulius Poderis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Z.ŠLIČYTĖ apie ... apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Saulius Poderis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • ... apie A. Juodpusis. Šaknys. Medžio ir Žmogaus…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Apšvietimas | JUNG nuotr.

Šviesiuose namuose – gera nuotaika ištisus metus

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai