Pirmadienis, 21 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Gudrybė, rūgštų mandariną paverčianti saldžiu

www.alkas.lt
2024-01-20 15:32:16
0
Mandarinai | pixabay.com, Kdzwonek nuotr.

Mandarinai | pixabay.com, Kdzwonek nuotr.

Mandarinai – žiemos vaisius numeris vienas. Nebrangūs, gaivinančiai saldūs ir taip maloniai kvepiantys. Dažnas turi savus būdus, kaip parduotuvėje juos išsirinkti pačius skaniausius, tačiau kartais visgi namo parsinešti mandarinai būna rūgštesni nei tikėtasi. Tačiau išeitis yra – prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pasidalijo patarimu, kaip natūraliomis priemonėmis pasaldinti mandarinus.

„Lietuviai – dideli bananų ir obuolių gerbėjai, tačiau žiemos metu mandarinai populiarumu aplenkia net ir juos, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. – Apskritai šaltuoju metų laiku pirkėjai gausiai perka citrusus. Kadangi dabar yra pats jų meto pikas, tad jie yra patys skaniausi ir pigiausi. Populiariausių žiemos vaisių penketuke yra ne tik mandarinai, bet ir apelsinai, o iškart už jų rikiuojasi ir citrinos bei greipfrutai.“

Jei mandarinas rūgštus – pašildykite

Rūgštus mandarinas – mažas džiaugsmas, kai norisi pasilepinti šiuo gaiviu vaisiumi. Laimei, rūgščius mandarinus galima išgelbėti – po kelių minučių jie gali tapti maloniai saldūs ir džiuginantys gomurį.

„Japonijoje populiari gudrybė – pernelyg rūgščius mandarinus pašildyti. Tą galima padaryti dviem paprastais būdais. Rūgštūs mandarinai bus daug skanesni, jei juos 10 minučių panardinsite į maždaug 40 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenį. Praėjus šiam laikui, juos reikėtų kuriam laikui įdėti į šaltą vandenį arba šaldytuvą. Taip apdoroti vaisiai taps saldesni, ir juos valgyti bus daug maloniau“, – patarimu dalijasi J. Sabaitienė.

Tą patį rezultatą galima pasiekti ir pasinaudojus mikrobangų krosnele. Visų pirma, mandarino žievelėje padarykite kelis nedidelius įpjovimus (tai būtina, kad vaisius nesprogtų šildomas). Tuomet juos šildykite 500 W mikrobangų krosnelėje apie 20–30 sekundžių. Juos tuomet galima valgyti iš šiltus, tačiau skaniau bus, jeigu padėsite mandarinus į šaldytuvą ir atvėsinsite.

Pasak J. Sabaitienės, toks apdorojimas šilta temperatūra leidžia „nukenksminti“ mandarinuose esančią rūgštį, kuri sumažina jų saldumą.

Kaip išsirinkti saldų mandariną? Įvertinkite 5 kriterijus

Mandarinų nereikės niekaip papildomai apdoroti, jeigu parduotuvėje išsirinksite juos tinkamus. Tą padaryti nėra sudėtinga – vaisių žinovė pataria tiesiog atsižvelgti į kelis aspektus.

Žievelė. Tai turėtų būti vienas iš pagrindinių kriterijų, mat daugiausia gali pasakyti apie vaisiaus kokybę. Ant jos neturi būti jokių spalvos pakitimų, dėmių ar sumušimų, saldūs mandarinai būna labai intensyvios oranžinės spalvos. Minkšta, nestora ir šiek tiek atšokusi žievelė yra sultingumo ir saldumo požymis. Ji neturi būti per plona ir lipni, nes tai gali reikšti mažą sulčių kiekį ir rūgštų skonį.

Dydis. Taip pat svarbu, kokio dydžio yra vaisiai. Verta vengti didžiausių mandarinų, nes jie gali būti sausesni ir turėti daugiau sėklų.

Kvapas. Mandarinų žievelėje ir lapuose yra limoneno – eterinio aliejaus, kuris suteikia šiems vaisiams būdingą kvapą. Prinokę mandarinai turi intensyvų citrusinių vaisių kvapą . Senų arba rūgščių vaisių odelė paprastai yra bekvapė.

Svoris. Taip pat verta prisiminti, kad saldūs mandarinai turėtų būti palyginti sunkūs. Jei mandarinas sunkus, vadinasi, jis tikriausiai bus ir sultingas. Taip yra dėl to, kad šių vaisių svorį daugiausia lemia juose esančių sulčių kiekis.

Kilmės šalis. Pasak vaisių žinovės, saldžiausi ir sultingiausi yra mandarinai, atvežti iš Ispanijos, Maroko. Jie taip pat turi nedaug sėklų. Tuo tarpu iš Turkijos atvežti mandarinai gali būti šiek tiek rūgštoko skonio.

Lengvesnei kasdienai – Viduržemio jūros regiono salotos su burokėliais ir mandarinais

Mandarinai dažniausiai tampa pačiu paprasčiausiu ir skaniausiu užkandžiu, tačiau jie gali tapti ir pagrindu gardiems patiekalams. „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė siūlo juos naudoti ne tik kepiniams, kokteiliams, padažams, bet ir salotoms.

„Skanu ir sotu – salotos iš burokėlių, mandarinų, žalumynų ir graikinių riešutų. Jos bus traškios ir kvapnios, su visa puokšte skonių natų – citrusų, fetos, garstyčių. Be to, jose bus gausu antioksidantų ir vitaminų, kas yra labai svarbu šaltuoju metų laiku“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Reikės: 4 virtų burokėlių, 8 mandarinų, ¾ puodelio smulkintų graikinių riešutų, 60 g fetos, mėgstamų salotų, žiupsnelio cukraus, žiupsnelio druskos, maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštų balzaminio acto, ¼ šaukštelio Dižono garstyčių, ½ puodelio ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

  1. Išspauskite sultis iš 4 mandarinų ir perkoškite. Sudėkite į nedidelį puodą su žiupsneliu cukraus ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį, kad virtų, tačiau nekunkuliuotų. Virkite, kol skysčio liks maždaug 2 šaukštai, apie 8–10 minučių. Palikite atvėsti.

  2. Atvėsusias mandarinų sultis supilkite į dubenėlį, įpilkite 2 šaukštus balzaminio acto, žiupsnelį druskos, šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų, garstyčių, alyvuogių aliejų ir išmaišykite. Patogu viską suplakti gerai užsuktame stiklainyje.

  3. Dvi lėkštes išklokite mėgstamomis salotomis, ant jų išdėliokite riekelėmis pjaustytus burokėlius, likusių 4 mandarinų skilteles. Apšlakstykite 2 šaukštais pasigaminto padažo, tada pabarstykite trupinta feta ir graikiniais riešutais, galiausiai dar kartą apipilkite padažu. Prieš patiekdami atsargiai išmaišykite.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Svogūnai: nuo aitrių iki saldžių
  2. Greipfrutas – naudingų medžiagų šaltinis
  3. Kokių gėrybių nepamiršti sausį?
  4. Bananų dieną – priminimas apie jų naudą
  5. 5 rugpjūčio šviežio derliaus pažibos
  6. Šokoladinis kremas su slyvomis abejingų nepaliks
  7. Visi atsakymai apie persimonus
  8. Renkantis melioną reikia įvertinti 4 dalykus
  9. Spalio derliui – 5 netikėti patiekalai
  10. Gudrybės, padėsiančios sutirštinti sriubą
  11. Šviežių gėrybių nepamirškite ir lapkritį
  12. Daržovių skyriuje – ir kankorėžiai
  13. Mandarinai – ir kovai su viršsvoriu
  14. Kaip atskirti saldžius ir be sėklų apelsinus?
  15. Kokias šviežias gėrybes rinktis gruodį?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Z.ŠLIČYTĖ apie ... apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Saulius Poderis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Z.ŠLIČYTĖ apie ... apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Saulius Poderis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • ... apie A. Juodpusis. Šaknys. Medžio ir Žmogaus…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
„Stihl“ pjūklai | pexels.com nuotr.

„Stihl“ pjūklai profesionalams: kaip verslas gauna naudą?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai